Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A tavalyi hektikus év után az idei is hasonló lehet, rengeteg az ismeretlen paraméter, előrejelzések helyett leginkább kérdéseket tesznek fel az elemzők – derült ki a Fidelity előadásán. A cég így óvatos, és inkább a kötvénybefektetéseket preferálja, bár az első félév vége fel megindulhat a gazdasági növekedés. A magyar és lengyel államkötvények nem látszanak vonzónak.

Rendkívüli év volt a tavalyi, tele váratlan eseményekkel és nem kevésbé váratlan piaci folyamatokkal – mondták el a Fidelity International idei kilátásokról szóló befektetői előadásán. A piaci folyamatok egyrészt rendkívül izgalmasak voltak, másrészt pedig rendkívül fárasztóak is, hullámvasúthoz hasonlítottak, csupa új jelenséggel és új tapasztalattal. De könnyen lehetséges, hogy ez az év is hasonlóan mozgalmas lesz majd.

A nagy kérdés most az, hogy a járvány második hulláma, a szigorodó lezárások mennyire és meddig fogják befolyásolni életünket. Nem világos, mekkora károkat fog elszenvedni a gazdaság és annak szereplői ennek a válságnak a során. Mekkora csődhullám lesz a vállalati körben, mekkorára nőhet a munkanélküliség. Mennyi idő alatt mekkora változás tudnak hozni ebben a folyó oltási programok.

Merre megy a rotáció?

Sokakat váratlanul ért a második lezárási hullám, vagy legalábbis annak nagysága, és egyelőre nem látni, hogy erre a piacok érdemben reagáltak volna. Nagy kérdés, hogy a történelmi rekordok közelében járó részvénypiacokhoz végül felzárkózik a gazdaság is - vagy kiderül, hogy a részvénybefektetők túlságosan optimisták voltak, a részvények pedig túlértékeltek.

A Fidelity-előadás egy részlete
A Fidelity-előadás egy részlete

Egy másik nagy kérdés az ágazati rotáció, vagyis hogy az “otthon maradós”, avagy karantén-részvények és szektorok lesznek-e a nyerők. Vagy például a fogyasztáson alapuló a társaságok részvényei. De izgalmas a nyersanyagszektor vagy a pénzügyi szektor jövője is a problémák fényében. A ciklikus, értékalapú részvények vagy a számítástechnikai, technológiai, a járvány idején is prosperálni tudó cégek részvényei fognak jobban drágulni?

Sokáig alacsony marad a kamat

Az is nagy kérdés, hogy a fiskális és monetáris (költségvetési és jegybanki) élénkítő lépések mekkorák lesznek, meddig tartanak, milyen hatással járnak. A kamatok szintje rekodalacsony, az infláció pedig megélénkülhet. A magasabb kamatok problémát okozhatnának a gazdasági kilábalásban, az adósságok kezelésében. A Fidelity ezért hosszú távon is nagyon alacsony kamatokat vár, 2024 előtt nem vár lényeges kamatemelést.

Az USA-ban ugyan negatív kamatlábakra nem számítanak, de sok más egyéb eszközt felhasználhatnak a monetáris könnyítéshez. A reálkamatok pedig itt is nagyon hosszú ideig a negatív tartományban maradhatnak.

További beavatkozások várhatók

Bármilyen kamatemelés nagyon nagy károkat okozna a piacokon, a gazdaságban. Emiatt is közölte korábban a Fed, hogy évi két százaléknál magasabb inflációt is hajlandó tolerálni. Sőt, valójában lehet, hogy igyekszik inflációt generálni. Az emelkedő kamatok a befektetések, a kötvénypiac oldaláról jók lennének, de a hitelpiacon, a vállalati szektorban már súlyos következményekkel járnának.

A piacok időnként tesztelik a Fed hitelességét. A bankok bankja a kamatok, a kötvénypiacok és a tőkepiac túlzott ingadozásait is igyekszik elkerülni. A Fidelity a Fed további beavatkozásaira számít az év hátralevő részében.

  • (Mások szerint a Fed várható politikája változhat, a gazdasági növekedés beindulásával szigoríthat. Erről itt írunk.)

Óvatosan a részvényekkel

A 2021-es év első félévében is lassú lehet a növekedés, annak végén azonban megindulhat egy élénkülés a világgazdaságban – hangzott el. Az USA-ban jól indul az év, a fiskális stimulusnak köszönhetően a gazdaság elkerülheti a nagyobb visszaesést. Így az USA-val kapcsolatban inkább semlegesek.

Grafikon: Feltörekvő piaci (balra) és fejlett piaci kötvényhozamok (Fidelity)
Grafikon: Feltörekvő piaci (balra) és fejlett piaci kötvényhozamok (Fidelity)

A Fidelity Mindenesetre óvatosnak tűnik a részvényekkel kapcsolatban, ami abból is látszik, hogy az előadásban a makrogazdaság után elsősorban a kötvénypiacokról beszéltek. Bár a kötvényhozamok világszerte negatív mélyponton vannak, vagy annak közelében, még mindig vonzónak látják a jó minősítésű vállalati kötvényeket több régióban.

Irány Kelet

A kínai növekedés és kereslet nagy mértékben húzhatja a világgazdaságot idén. Ez Ázsia más kisebb területeire is átterjedhet, azok is pozitív impulzusokat adhatnak, mint például Szingapúr. A Fidelity kiemelt befektetési célpontja Kína, azon belül is a magas hozamú kötvények piaca. Komoly fellendülést várnak az országtól, a fogyasztás megélénkülhet, a szolgáltatási szektor bővül.

A lehetőségek inkább Keleten vannak, és nem Nyugaton. A növekedési potenciál és az innováció is inkább Keletre tolódik – hangzott el Ázsiával kapcsolatban.

Grafikon: lengyel, magyar és cseh tíz éves kötvényhozam (Fidelity)
Grafikon: lengyel, magyar és cseh tíz éves kötvényhozam (Fidelity)

A kelet-közép-európai régó állampapírpiacai nem túl vonzóak a feltörekvő piacokon belül. A lengyel jegybanktól kamatvágást várnak, a kérdés, mi lesz ezután. A dollár gyengülése folytatódhat, és ez támogatólag hathat a feltörekvő piaci devizákra.

Jönnek a robotok

A kommunikáció az internetre tevődik át, azon belül pedig a mobiltelefonokra. Ez a folyamat már régóta, körülbelül 2000 óta tart, de még sokáig folytatódhat. Bebizonyosodott, hogy számos dolgot online is remekül el lehet intézni. A trendek 2020-ban felgyorsultak, közöttük az automatizáció is.

A demográfiában az öregedés a legfontosabb trend, bár a feltörekvő piacok többsége még nem érkezett el ide. Japánban az elöregedés már komoly hatással van a munkaerő-piacra, de megoldást jelentett az automatizáció. A robotok nem érzékenyek a covid-vírusra – hangzott el. Az automatizáció trendje is folytatódhat a jövőben.

(Pixabay.com)
(Pixabay.com)

Egészségünk részvényei

Az egészségügyben sok ember elhalasztotta az egyébként szükséges beavatkozásokat is. Az utolsó hely, ahol most lenni akarunk, az egy kórház. De a következő években ezeket bepótolják, így hatalmas növekedés várható az egészségügyben. Ezen belül is attraktív téma az implantátumok területe. Az egészségügy központi jelentőségű a Fidelity részvénystratégiájában.

A koronavírus-oltás rekordidő alatt készült el, ez is az ágazat fejlettségét jelzi. A Fidelilty azonban a diagnosztikával foglalkozó cégekre is figyel, amelyek komoly szerepet kaphatnak a válság legyőzésében. Az USA-ban a gyógyszeriparral kapcsolatban azonban óvatosak, mivel a demokraták győzelme a gyógyszerárakat csökkentheti a jövőben.

Adósságválság elé nézünk

Nagy probléma lesz a jövőben az adósság, nem világos, hogy hogyan lehet majd a tartozásokat visszafizetni. Mi történik ha egyszer csak jön még egy válság. Akkor hogyan tudjuk majd ezeket a hosszú távra felvett hiteleket menedzselni. 

Grafikon: Balra: A fejlett (kékkel) és a feltörekvő (narancssárga) országok államadóssága a GDP százalékában. Szürkével a két világháború, a 2008-2009-es pénzügyi válság és a “nagy lezárás” 2020-ban. Jobbra: a bruttó adósság a GDP százalékában, 2008 és 2019. (Fidelity)
Grafikon: Balra: A fejlett (kékkel) és a feltörekvő (narancssárga) országok államadóssága a GDP százalékában. Szürkével a két világháború, a 2008-2009-es pénzügyi válság és a “nagy lezárás” 2020-ban. Jobbra: a bruttó adósság a GDP százalékában, 2008 és 2019. (Fidelity)

A dollár süllyedő pályán van, de csak úgy viselkedik, mint más recessziók esetén. Először megerősödött, majd gyengülő pályára lépett. Az USA talán az egyetlen ország, ahol a jelentősen negatív reálkamat egy erősen ösztönző jegybanki politikával jár együtt. Az országban az idén erős ösztönzőcsomagok várhatók, ami azonban a gazdaságnak jót tesz.

 

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Trump volt a tőzsdebajnok, vagy Obama? Megvan az eredmény
Eidenpenz József | 2021. január 21. 12:06
Jól fogadták a piacok Joe Biden elnöki beiktatását és első 17 aláírt rendeletét, a pozitív hangulat ma is tart, Európa-szerte emelkednek az indexek. A BUX is beállt a sorba, négy részvényből három pluszban van. Az EKB ülésére várnak, nagy kérdés, mit mondanak majd az euróról. Donald Trump alatt kevésbé emelkedett az S&P 500 tőzsdeindex, mint Obama alatt, de a kérdés bonyolultabb.
Részvény / Deviza / Áru Hogyan zárták a szerdát a budapesti parketten?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 20. 19:02
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 506,60 pontos, 1,14 százalékos csökkenéssel, 44 103,40 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Mi lesz itt idén? Mibe fektessünk?
Eidenpenz József | 2021. január 20. 17:46
A legnagyobb kockázatot a koronavírus elleni oltás elérhetősége jelenti, az EU-ban csak a harmadik negyedév végére érhető el a gazdasági növekedés szempontjából is megnyugtató átoltottsági szint – mondja az Equilor Befektetési Zrt. Addig a korlátozások és azok feloldása maradnak fókuszban, amit a szolgáltatóipar és a turizmus szenvedhet meg leginkább. A magyar gazdaság felpattanhat idén, négy százalékos bővülés várható. Az euró maradhat a 355-365 forintos sávban, de év vége felé megcélozhatja a 370-es szintet.
Részvény / Deviza / Áru Ez a cég a multik álmát váltja valóra - automatizálják a pénzügyeket
MFC Equity | 2021. január 20. 16:05
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében a Workiva Inc, a világ vezető jelentés automatizálással foglalkozó vállalatát elemzik.
Részvény / Deviza / Áru Megvan, min szigorít Németország, már Biden második csomagjára készül a tőzsde
Eidenpenz József | 2021. január 20. 11:34
Jó a hangulat a tőzsdéken, miután az Államokban tervezgetik az újabb gazdaságélénkítő csomagokat és a pénzügyminiszter is támogatja azokat. A vírushírek vegyesek, miközben jó gyorsjelentések érkeztek. Budapesten viszont esik az index, a Mol és a Richter húzza le, de a forint erősödik. Előkerült az eltűnt Jack Ma, és furcsán másképp beszél, mint korábban.
Részvény / Deviza / Áru Legyártották az első kínai Tesla Y-t, előre örülnek Bidennek
Eidenpenz József | 2021. január 19. 11:51
Európában visszafogott a tőzsdék emelkedése, az amerikai határidős indexekből ítélve azonban délután szép tűzijáték várható. Pocsék évet zárt az európai autóipar, de jól szerepel az egyik kínai elektromos autó, és a Tesla is legyártotta az első Y modellt Kínában. Emelkedik a BUX, és erősödik a forint. A kriptodeviza-piacon ezúttal az ether lőtt ki.
Részvény / Deviza / Áru Tarolt az arany 2020-ban – megmarad idén is a lendület?
Király Béla | 2021. január 19. 05:37
2020-ban az egyik legjobban teljesítő eszköz az arany volt. Az idei év kapcsán ugyanakkor sok a kérdőjel, a további áremelkedés mellett éppen úgy sorolhatók érvek, ahogy egy esetleges visszaesés is megmagyarázható lesz.
Részvény / Deviza / Áru Sem a Merkel-utódlás, sem a kínai növekedés nem tudja ma felvidítani a tőzsdéket
Eidenpenz József | 2021. január 18. 12:01
Ma látszólag semmi sem tudja felvidítani a tőzsdéket, sem a jó kínai növekedési számok, sem a politikai stabilitásról árulkodó német pártelnöki választás. Az eső európai indexekhez a BUX is csatlakozott, főleg a Mol húzza le. Az euró/forint kerülgeti a 360-as határt. Gyorsjelentések tucatjai és sok más esemény jön a héten. Új trónkövetelő a kriptodeviza-szektorban.
Részvény / Deviza / Áru Az újabb európai lezárási hírek lejtőre vitték az indexeket
MTI | 2021. január 15. 18:10
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 671,97 pontos, 1,50 százalékos csökkenéssel, 44 204,45 ponton zárt pénteken. A tengerentúli indexek is lefelé mozdultak az első órákban és a záráshoz közel is mínuszban voltak.
Részvény / Deviza / Áru Készül az oltás-útlevél, Merkel szigorítana, Biden csomagja eltúlzott
Eidenpenz József | 2021. január 15. 11:36
A vártnál nagyobb lett Joe Biden új amerikai elnök gazdaságsegítő csomagja, de nagy vita várható róla, így nem igazán örülnek neki a tőzsdék. A BUX minimális pluszban tudott maradni, ez megint a Richternek köszönhető. Németországban és Franciaországban a lezárások szigorítását tervezik, fogytán vannak a lélegeztető kapacitások. Egy amerikai konzorcium már dolgozik a digitális oltási útlevél bevezetésén, de számos probléma merül fel.
Friss
hírlevél