TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A részvénypiacok hangulatát szerdán délelőtt inkább a kivárás jellemzi, és várhatóan a nap hátralévő részében sem lesz ez másként, hiszen a befektetők szeme ma elsősorban a Fed magyar idő szerint este 7-kor várható kamatdöntésére irányul.
Forrás: Wikimedia Commons

A hétfői optimizmus után némi csökkenéssel zártak a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói. A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 0,07 százalékkal, 27 070,61 pontra csökkent vissza. Az S&P 500-as mutatója 0,08 százalékkal csökkent, és 3036,86 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite indexe pedig 0,59 százalékkal esett, és 8276,85 ponton zárt.

A hazai részvénypiacon azonban jó hangulat uralkodott, hiszen 1,23 százalékos emelkedéssel zárta a keddi napot a BUX-index. Ez főként a Mol- és a Richter-részvényeknek volt köszönhető. Az olajipari papír csütörtökön reggel teszi közzé a negyedéves jelentését, vélhetően a pozitív várakozások jele mutatkozott meg az árfolyamban a megjelent hírek hatására. A Mol és a Lukoil orosz olajvállalat megállapodása, valamint az INA jó gyorsjelentése mind tükröződhet a papírok jelenlegi teljesítményében.

A szerdán nyitás után is kitart a jó hangulat a magyar részvények piacán, a BUX-index pluszban állt délelőtt, a blue chipek közül pedig a Richter és a Mol piacán töretlen az optimizmus, mindkét papír árfolyama emelkedéssel nyitott. Az OTP és a Magyar Telekom ugyanakkor enyhe mínusszal kezdte a napot.

Felemásan kezdtek az európai részvénypiacok is, a londoni tőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,24 százalékos, a frankfurti DAX-index pedig 0,07 százalékos mínuszban, míg a párizsi CAC-40 mutató 0,20 százalékos pluszban indította a kereskedést. Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,06 százalékkal esett a nyitásban.

Ismét a Fed-en a világ szeme

A szerdai kereskedést továbbra is a vállalati gyorsjelentések, valamint a Fed szerda esti kamatdöntő ülése befolyásolhatja. A befektetők magatartását inkább a kivárás jellemezheti az amerikai kamatdöntés előtt. A piaci várakozások alapján elképzelhető, hogy újabb, 25 bázispontos kamatvágásról határoznak majd a jegybankárok. Az elemzők véleménye szerint, ha sorozatban a harmadik kamatvágásról is megszületik ma este a döntés, akkor némi ellentmondás kezd körvonalazódni a kommunikáció és a lépések között. Éppen ezért érdemes figyelni rá, hogy ezt az ellentmondást megpróbálják-e a kiadott közleményben feloldani a döntéshozók.

Az Egyesült Államokból makrogazdasági adatok is érkeznek, így az előzetes harmadik negyedéves GDP, valamint az októberi munkaerőpiaci adat, melyek a kamatdöntés szempontjából sem elhanyagolható információk a döntéshozók számára.

Idehaza a MOL-ra várnak a befektetők - meglepetést okozhat a vállalat?

Csütörtök reggel piacnyitás előtt teszi közzé a MOL a harmadik negyedéves jelentését. Az elemzői konszenzus 192,5 milliárd forintos tisztított CCS EBITDA-t prognosztizál, ami 2,5 százalékkal alacsonyabb a tavalyi értékhez képest. Az Equilor elemzői szerint a negyedév eredménye azonban ennél magasabb lehet, a harmadik negyedév CCS EBITDA-ja elérhette a 196 milliárd forintot. A feldolgozás-kereskedelem és a fogyasztói szolgáltatások szegmens a várt feletti EBITDA-ról számolhat be, így a MOL negyedéves tisztított EBITDA-ja szerintük felülmúlhatja az elemzői konszenzust, és így az éves 2,3 milliárd dolláros EBITDA-cél is jó eséllyel teljesülhet.

Meglepő és csalódást keltő banki eredmények

Szerdán reggel két bank is közzétette harmadik negyedéves gyorsjelentését, ám míg az egyik várakozáson felüli teljesítményről tudott beszámolni, addig a másik csalódást keltő adattal rukkolt elő.

Az Erste Group nettó eredménye 8 százalékkal nőtt éves alapon a harmadik negyedévben, egészen 491 millió euróra emelkedett, míg az elemzők csupán 480 millió euróra számítottak. A bank kamat és egyéb bevételei a vártnak megfelelően alakultak, közel 5 százalékkal növekedtek a tavalyihoz képest. A működési költségeit is sikerrel csökkentette a bank, így a működési eredmény már 13 százalékos növekedést mutatott. A negyedév során képzett 786,4 millió eurós céltartalék azonban a várt 760 millió euró felett alakult.

Ezzel egyidőben a Deutsche Bank a vártnál is nagyobb veszteségről adott számot. A várt 778 millió eurós veszteség helyett 832 millió eurós veszteségről számolt be a bank, a harmadik negyedévrevonatkozóan, melyet elsősorban a vállalat átalakításával kapcsolatos jelentős költségek okoztak. A teljes árbevétel a tavalyi harmadik negyedéves 6,2 milliárd euróról 5,3 milliárd euróra csökkent. Christian Sewing vezérigazgató kiemelte, hogy négy alaptevékenységben sikerült nyereséget elérni, és növekedett a kihelyezett hitelállomány is. A határidős mozgások alapján a befektetők kevésbé találták meg a pozitívumokat, a részvény árfolyama 3-4 százalékos csökkenéssel indíthatja a mai kereskedést.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Sokkolta a piacokat a katasztrofális elnökjelölti vita, Csányi OTP-t vett
Eidenpenz József | 2020. szeptember 30. 11:32
Az éjszakai amerikai elnökjelölti vita teljes káoszba torkollott, valószínűleg nem volt nyertese, csak vesztese. A részvénypiacok mára mínuszba fordultak, bár egyelőre mérsékelt a süllyedés. A BUX nulla körül jár, az OTP esését a Mol emelkedése ellensúlyozza. Jó hír alig érkezett, járvány, borúlátó prognózisok, elbocsátások, korlátozások mindenhol.
Részvény / Deviza / Áru Jönnek a robotújságírók
Márkázott tartalom | 2020. szeptember 30. 09:26
1994: Egy személyes emlék Negyedéves egyetemista koromban rövid ideig a Világgazdaságnál gyakornokoskodtam Golubeff Lóri jóvoltából, aki az értékpapírpiacok szekció vezetője volt akkoriban.  Nagy örömmel buszoztam fel a Naphegy téri szerkesztőségbe, büszkeséggel töltött el, hogy a vezető gazdasági napilap szerkesztőségét erősíthetem. Ez még az az időszak volt, amikor az újság táblázatos formában közölte valamennyi magyar bank napi devizajegyzését és kamatait.
Részvény / Deviza / Áru Pilótának ne akard küldeni a gyereked, újra lejtőn az olaj is
Eidenpenz József | 2020. szeptember 29. 19:02
A tegnapi nagy emelkedést ma részben korrigálják a tőzsdék, szomorkás a hangulat Európában és az USA-ban egyaránt. Mindenki az amerikai elnökjelöltek a kampányban első, késő esti tévévitáját várja. A Lufthansa szélnek ereszt 700 pilótakadétot, a MN gyorsítja az elbocsátásokat. Egy lengyel internetes áruház viszont hatalmas tőkebevonásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Már Musk szerint is túl drága a Tesla, éjjel vitáznak majd az elnökjelöltek
Eidenpenz József | 2020. szeptember 29. 11:47
A hétfői nagyszerű tőzsdenap után kedden sok befektető kivár az amerikai elnökjelöltek televíziós vitája előtt. Az árfolyamok stagnálnak vagy szerényen lefelé csorognak, itthon az OTP és a Richter esik, a Mol és a Telekom, valamint a forint stagnál. Már vezére szerint is drága a Tesla, orbitális pályán mozog viszont a Virgin Galactic űrvállalkozás.
Részvény / Deviza / Áru Az autóipari munkahelyeket megszüntetik, ugye?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 19:15
Sorra jönnek hírek német autógyárak és beszállítóik foglalkoztatotti létszámának csökkentéséről, gyáregységek bezárásáról. Közben azonban az iparági jövőjét sok szakember viszonylag pozitívan látja, mert erős például a kínai export. Mi az oka ennek a kettősségnek? Lehet, hogy a koronavírus csak ürügy a leépítésekre? Lehet, hogy ezek az állások eleve megszűnésre voltak ítélve?
Részvény / Deviza / Áru Felrobbant a Mol, elszállt az OTP
Király Béla | 2020. szeptember 28. 18:59
Pozitívra váltott a nemzetközi tőzsdei hangulat, amelynek a magyar tőzsde nagy nyertese lett. A hétfői kereskedésben az OTP és a Mol is jelentős emelkedéssel zárt.
Részvény / Deviza / Áru Benzin– és dízeltilalom jöhet Németországban, szárnyakat kapott a Mol
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 11:54
Remekül kezdődött a hét a tőzsdéken, ami jó kínai ipari adatoknak és a vállalatfelvásárlási hullámnak köszönhető, de az amerikai mentőcsomaggal kapcsolatos reményeknek is. Európát a német index vezeti, de a BUX sem maradt le tőle sokkal. A Molt valószínűleg a sajátrészvény-vásárlásokról szóló hír mozgatta meg. Felmerült, hogy idővel Németországban is be kéne szüntetni a hagyományos üzemanyagú autók eladását.
Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább, MNB? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
Részvény / Deviza / Áru Eladták a CIG Pannónia negyedét, Dánia felhajtja a Tesla árát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 18:58
Európában rossz volt a hangulat, a fontosabb tőzsdék mínuszban zártak, a BUX index éppen hogy pluszban tudott maradni. De legalább négy részvényünkből három pluszban zárt. Bejelentették a CIG Pannónia Életbiztosító eladását, a vevőt egy nagyon híres dunántúli faluban jegyezték be. Dániában nagyon drága lesz a Tesla.
Részvény / Deviza / Áru Megszületett egy láthatatlan euró/forint árfolyamplafon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 12:33
A BUX index ma ledolgozta a tegnapi csúnya esés több mint felét, ismét 9000 fölött jár az OTP és javított a Mol is. Európában valamivel több a mínusz a tőzsdéken, mint a plusz, de nincs határozott irány. A forint enyhén erősödik, elemzők szerint azért, mert egy bizonyos sávban az MNB közbeléphet. Warren Buffet meglepően régimódi befektetést eszközölt.
hírlevél