BUX
36 489.42
+1.55%
+558.00
OTP
11 210.00
+4.18%
+450.00
MOL
1 859.00
+0.05%
+1.00
RICHTER
6 820.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
383.00
-0.52%
-2.00
 
2019. július 18. 11:42

Ma is rossz a hangulat a tőzsdéken Donald Trump kijelentései és egyes gyorsjelentések miatt. A BUX index azonban emelkedni tud, főleg a Richter, valamint az OTP miatt, amelyet felminősítettek. Gyenge viszont a forint. Hat fontos tudnivaló a mai tőzsdenaphoz.

Fotó: EPA / Roman Pilipey

Pirosban vannak a tőzsdeindexek mindenütt, az európai és ázsiai mutatók is többnyire fél-egy százalékos mínuszban járnak. A BUX indexnek sikerül 0,3 százalékos pluszt hoznia, a Richter és az Opus másfél százalékkal megy fel, az OTP stagnál, a Mol kissé esik.

1. Trump odavágott

Alaposan elromlott tegnap este a tőzsdei hangulat, miután Donald Trump elnök lehűtötte a kedélyeket a kereskedelmi tárgyalásokkal kapcsolatban. Az S&P 500 index mintegy 0,7 százalékos gyengüléssel zárt.

2. Sorban jönnek a gyorsjelentések

Jönnek a gyorsjelentések sorban Amerikában, általában jók, de nem mindig. Tegnap a Netflix csalódást okozott (lásd lejjebb). Európában a SAP német szoftvergyártó eredménye nem lett jó, hat százalékos mínuszban van. A Bank of America tegnap hozta a várakozásokat, az IBM pedig valamivel jobb is volt azoknál. Ma folytatódik a sor, például a Morgan Stanley és a Philip Morris következik.

“Az S&P500-at kitevő vállalatok 10%-a tette közzé mostanra negyedéves gyorsjelentését, amiből egyelőre az látszik, hogy az elmúlt negyedévekhez hasonlóan továbbra is felülteljesítik az elemzői egy részvényre jutó profitvárakozásokat… Eközben Németországban továbbra is borús vállalati fronton a kép” – írta az Erste Befektetési reggeli hírlevele.

3. Gyenge a forint

Tegnap 326,95 forint is volt egy euró, fél éves mélypont közelébe süllyedt a forint. De ma is 326,60 körül jár.

További árfolyamok itt láthatók

4. Felminősítették az OTP-t

Tegnap a Moody’s felminősítette az OTP hosszú lejáratú forintbetétjét, valamint javította az OTP Jelzálogbank kibocsátói besorolását. A Mol célárát a Goldman Sachs 3800 forintról 3700-ra csökkentette, azonban továbbra is optimisták, az ajánlás vételi maradt – írta reggel a KBC Equitas.

5. Zuhan a Netflix

A Netflix számai elmaradtak a várttól, a papír ma jókora, tíz százalék körüli mínusszal nyithat. A fő probléma, hogy a cég az áremelések miatt előfizetőket veszített. De a befektetők attól is tartanak, hogy miután két nagy sikerű sorozat is távozik az internetes tartalomszolgáltató és filmkészítő óriástól, nagyon megnőnek majd a műsorgyártási költségei. Vagy lemarad a konkurensektől.

6. Megvolt a Libra-meghallgatás

A héten is folyamatosan a Facebook Libra nevű, tervezett kriptodevizáját szidták, Donald Trumptól a jegybankelnökig, az amerikai pénzügyminiszterig. Majd a Szenátus előtt is volt erről egy meghallgatás. A kriptodevizák eközben és ez után nagyot zuhantak. Ma is kevéssel tízezer alatt van a bitcoin ára. Nemrég még a 14 ezret kerülgette.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Az utazási irodák 85 százaléka csődtől fél, nagyot ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. július 6. 18:50
Kiváló a hangulat a világ fontosabb tőzsdén ma is, aminek részben a Kínához, a kínai gazdasághoz fűzött remény, részben egy jó amerikai szolgáltatóipari adat lehet az oka. Egy német kutatóintézet szerint a cégek 21 százaléka csődtől tart, de a turizmusban ez az arány inkább 60-90 százalék közötti. A BUX is emelkedett, főleg az OTP négy százalékos ugrása vitte fel. A forint stabil, megindultak viszont a nemesfémek.
Részvény / Deviza / Áru Piros shortban sírdogálhatnak a Tesla-shortosok, kapkodnak a kínai részvények után
Eidenpenz József | 2020. július 6. 11:20
Remekül indult ez a hét is az európai tőzsdéken, de az igazi ugrás Ázsiában volt. Szépséghiba, hogy a nagy emelkedést egy kínai kormányközeli lap kincstári optimizmusa indíthatta el. A BUX is emelkedik, de elmarad úgy Lengyelországtól, mint Nyugat Európa nagy részétől. Elon Musk már megint kitalált valami csodásat hívei és ellenségei szórakoztatására.
Részvény / Deviza / Áru Tízezreket bocsátanak el a német autógyárak, hát még a beszállítók
Eidenpenz József | 2020. július 3. 18:35
Ma Európában egy százalék körüli mértékben estek a részvényindexek, miközben Amerika zárva volt. Budapesten is hasonló a helyzet, a forint is megindult lefelé. A rossz hírek közé tartozik, hogy nő a feszültség India és Kína között, ráadásul megnyílt a kereskedelmi háborús front. Több tízezer embert küldhetnek el a német autógyárak, és további tízezrekről beszélnek a beszállítók körében.
Részvény / Deviza / Áru Megjött a rettegett mutáció? De legalább nyitnak a pubok
Eidenpenz József | 2020. július 3. 11:54
A vártnál valamivel jobb beszerzésimenedzser-indexek érkeztek az európai országokból, miközben továbbra is nagyon rosszak a járványügyi hírek Amerikában. Komolyan felmerült, hogy a vírus már mutálódik. Az USA ma zárva van, így Európa egy kicsit el van veszve, irány nélkül oldalaz. Nem úgy a BUX index, amelynek minden fontosabb komponense pluszban van, és a forint is stabil.
Részvény / Deviza / Áru Itt az új 4iG elemzés: határ a csillagos ég?
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 10:14
Angol nyelvű elemzést készített a 4iG-ról az Edison Investment Research annak apropóján, hogy változtak a társaságban a tulajdoni viszonyok. Az elemzésben található számok alapján szép jövő elé néz a magyar informatikai vállalat.
Részvény / Deviza / Áru Kirobbanó formában a tőzsdék, a Richter vezette az emelkedést Pesten
Eidenpenz József | 2020. július 2. 18:55
Nagyon jó volt a tőkepiaci hangulat egész nap, de még külön lendületet kapott, amikor közzétették délután az amerikai munkaerő-piaci adatokat. Az európai tőzsdeindexek egy része három százalék körüli emelkedést is elért, de a BUX 2,3 százaléka is szép. A forint is erősödött. Az egyik brókercég szerint olcsó a Magyar Telekom, a másik viszont arról ír, miért esett tegnap akkorát a Mol.
Részvény / Deviza / Áru Aprócska autógyár lett a világ legértékesebbje
Király Béla | 2020. július 2. 14:31
Amikor egy adott szektoron belül a részvényárak erősen eltérő értékeléssel bírnak, rendre felmerül, hogy mennyire megbízható a tőzsdék értékítélete. Nem kérdéses, hogy ez a Toyota trónfosztása kapcsán is téma lesz.
Részvény / Deviza / Áru Lezárták fél Amerikát, a tőzsdék meg mámorban úsznak
Eidenpenz József | 2020. július 2. 11:40
Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvánnyal, a készülő oltásokkal kapcsolatos hírek cseppet sem megnyugtatók, nagyon szépen emelkednek az indexek Európában. Ezúttal a BUX is csatlakozott, mindegyik vezető papírunk szépen drágul. A német autóipar szereplői lassú élénkülését várnak a következő hónapokra. A McDonald’s felfüggesztette üzleteinek újranyitását.
Részvény / Deviza / Áru Fantomárak, dühös brókerek – miért omlott össze ma a pesti és frankfurti kereskedés?
Eidenpenz József | 2020. július 1. 18:43
Európában vegyes volt a tőzsdék hangulata, az USA-ban viszont pluszban nyitottak az indexek, miután nőtt a remény arra, hogy elkészül a vírus elleni oltás. Emellett néhány gazdasági adat is viszonylag jól alakult. Az olajkészletek is többet estek a vártnál. Itthon a BUX index viszont 1,1 százalékkal esett, a forint viszont végre erősödött. De mi okozhatta a délelőtti leállást?
Részvény / Deviza / Áru Mészáros Lőrincék kiszálltak a 4iG-ből
Privátbankár.hu | 2020. július 1. 18:30
A 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója tőzsdén kívüli ügyletekkel meghatározó, többségi befolyást szerez a 4iG Nyrt.-ben. Az eladó a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus és a Konzum PE Magántőkealap.
hírlevél