1p
Év végén rengeteg prognózis, a következő évre szóló tipp lát napvilágot, amelyek nagy része később feledésbe merül. Új sorozatunkban visszamegyünk az időben és megnézzük, mennyire jöttek be a korábbi tippek. Ki fogott mellé, kinek lett igaza? Mekkora nyereséget, veszteséget ért el, aki esetleg cselekvésre váltotta a gondolatokat, és valódi pénzt kockáztatott?

Év végén, év elején Dunát lehet rekeszteni a különböző előrejelzésekkel, jóslatokkal, tippekkel, elemzésekkel, illetve akárhogy nevezhető írásokkal, amelyek a következő év folyamatait próbálják előrejelezni. Ezeket azután később sokszor simán csak elfelejtik az olvasók, vagy némelyikre maguk a tippadók emlékeztetnek, persze csak akkor, ha az ötletük bejön és tömjénezhetik magukat, mert ha nem, akkor rendszerint hallgatnak. (Tisztelet a kivételnek.)

Katasztrófa-forgatókönyvek futószalagon

(Fotó: Wikimedia Commons)

A tippelők között unikum a Saxo Bank, amely kifejezetten meghökkentő, kevéssé valószínű előrejelzéseket szokott ilyentájt közölni. Valószínűségeket nem rendelnek hozzájuk, maguk sem tartják túlságosan várhatónak ezeket az eseményeket, inkább figyelmeztetésnek, katasztrófa-forgatókönyvnek, extrém szcenáriónak szánják. Egy éve ezt írták:

„A meghökkentő előrejelzésekkel a Saxo Bank olyan eseményeket állít fókuszba, amelyek ugyan valószínűtlenek, mégis szerinte nagyobb eséllyel valósulhatnak meg, mint amire a piac számít. Az előrejelzéseket a bank nem prognózisnak szánja, de szerinte az események bekövetkezésének valószínűsége alulértékelt. Ha mégis megtörténnének, hatalmas horderejű piaci hatást váltanának ki.”

A meghökkentő tippek jól hangzanak, mint a világvége-jóslatok, de nézzük meg, vajon bejött-e bármelyik is az egy évvel ezelőtti tíz forgatókönyvből, vagy legalább megközelítette-e bármelyiket a piac? (Ezekről részletesebben itt írtunk.)

1. Ötven százalékkal zuhan az Apple-részvények árfolyama a 2011. évi csúcshoz képest

Az Apple 2011. októberében 422 dollárnál tetőzött a Yahoo szerint. Ebben az évben viszont pár dollárral 700 felett volt a csúcsa, igaz, azóta visszaesett 519 dollárra. A trend csökkenő, az előrejelzésben van valami, hiszem volt egy csúnya visszaesés. De ha szó szerint vesszük, 211 dollár kéne legyen a részvény, tehát végül csak nem jött be.

2. Az EU 2012-ben növeli a banki munkaszüneti napok számát

Az adósságválság súlyosbodására számítottak, ez tavasszal-nyár elején végül is sok szempontból bejött, a görög probléma súlyosbodott és a spanyolok helyzete is megrendült. Bankszünnapokat és tőzsdeszünnapokat azonban nem rendeltek el emiatt, ahogy a Saxo gondolta, és 25 százalékos tőzsdei áresés sem következett be, amit szintén kilátásba helyeztek. Aki shortolt, tehát részvényár-esésre játszott tavaly, nagyon pórul járhatott.

3. Amerikában olyan jelölt nyeri a választásokat, aki még nem jelezte indulási szándékát

Arra az eshetőségre (is) számítottak, hogy az általános elégedetlenség miatt Amerikában megérett a helyzet egy harmadik párt és egy akkor még teljesen ismeretlen elnök befutására. Elvétették.

4. Ausztrália recesszióba süllyed

A dpa-AFX hírügynökség december 5-i jelentése szerint Ausztrália gazdasága a harmadik negyedévben 0,5 százalékkal emelkedett, ami másfél éve a legalacsonyabb érték. A második negyedévben 0,6, az elsőben 1,3 százalék volt a növekedés, tehát az ország gazdasága lassult, de nem csúszott recesszióba. A BoerseGo.de szerint 2012-ben 3,0-3,5 százalék, de a következő években is évi három százalék körüli lehet a növekedés.

5. Európában 50 bank kerül állami tulajdonba

A Bázel III és a jogszabályok miatt Európában 50 bank kerül állami tulajdonba, miután az ideges betétesek a bankközi hitelezés befagyása láttán megrohamozzák a bankokat – vélte egy éve a Saxo Bank. Az állam több mint 50 bankot vesz át, és sok ismert kereskedelmi bank megszűnik – tették hozzá. Nem történt ilyen, igaz, tavasszal és nyáron görög, spanyol bankokból erős tőkekivonás volt, de ez később a mentőakciók nyomán leállt.

6. Biztonságos kikötőként Svédország és Norvégia lép Svájc helyébe...

...és a tíz éves kötvényeik hozama 100 bázisponttal (egy százalékponttal) alulmúlja majd a biztonság iskolájának tartott német papírok hozamát is. A Tradingeconomics.com szerint legutóbb a norvég tíz éves kötvények 2,21, a svédek 1,60, a németek 1,41 százalékos hozammal forogtak (heti adatok). Tehát ez sem jött be.

7. Nyer a svájci jegybank, és az EUR/CHF árfolyam 1,50-ig katapultál

Ez a jóslat a hazai frankhitelesek szívének különösen kedves lehetett, hiszen a frank durva gyengülését vetítette előre. Olyan szempontból valószínűleg győzött a svájci jegybank, hogy tartani tudta az 1,2-es EUR/CHF árfolyamküszöböt, de emelni nem emelte és a piaci árfolyam nem is távolodott el jelentősen ettől a szinttől. A nagy gyengülés tehát elmaradt, a Stooq.com adatai szerint 1,2242 volt a keresztárfolyam egy éves maximuma, azt is még 2011 utolsó napjaiban érte el. Ha valaki erre épített volna spekulációt, veszített volna (ha 2011 végén száll be).

8. Az USD/jüan árfolyam tíz százalékkal emelkedve eléri a 7-et

Azzal számoltak, hogy a kínai vezetés hagyja leértékelődni a jüant az ország növekedésének megtorpanása miatt, ezért megy fel a keresztárfolyam 7,00-re (tehát több jüant, azaz renminbit kell majd adni egy dollárért). Ehelyett, bár év közben egyszer rövid időre a 6,5-öt is megközelítette az árfolyam, lényegében 6,35-ről 6,22-re süllyedt. Ha ezt megjátszotta volna valaki származékos műveletekkel, nagyot veszíthetett volna (hacsak 6,5-nél ki nem száll).

9. A Baltic Dry Index 100 százalékkal emelkedik

Alacsonyabb olajárak+alacsonyabb vasércárak=élénkülő tengeri szállítás. A Baltic Dry Index, amely a  szállítmányozási árakat ábrázolja, emelkedik majd, szólt a fáma. A Bloomberg szerint az index 2011 legvégén 1700 pont körül volt, pénteken pedig kereken 700. Nem éppen duplázódás.

10. Megduplázódik a búza ára 2012-ben

A Stooq.com szerint a búza határidős árfolyama először 630 dollár közeléből 940-re emelkedett az év során, majd pedig 792 dollárra csorgott vissza. Nem duplázás, de az emelkedés markáns, ez viszonylag közel volt a beteljesüléshez, így is szépen lehetett volna keresni vele mind a mai napig.

Összességében azt mondhatjuk, hogy bár félsikerek akadtak itt-ott, tízből tíz előrejelzés nem jött be. A prognózisok jól hangzottak, akárcsak a világvége-jóslatok, de gyakorlati hasznuk igen kevés volt – sok esetben inkább szerencsére. Ezek után kommentár nélkül közöljük a 2013-ra vonatkozó prognózisokat – a többit meglátjuk egy év múlva.

Nem a hivatalos álláspont

Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdásza a cég közleménye szerint kijelentette: „Az idei meghökkentő előrejelzéseink ismét főként olyan negatív előjelű események közül tallóznak, amelyek bármelyike képes a pénzügyi világot felforgatni, esetenként a politikai holtpontról a világot elmozdítani. 2012 vége felé akármelyik eszközkategóriát vesszük, rendkívül gyér volatilitást látunk, mert a jegybankok zsarnoki manipulációi miatt a valódi árfeltárás nem működik. (...)

Ugyan ez a tíz előrejelzés nem tekinthető a Saxo Bank 2013-ra szóló hivatalos prognózisának, de ha az új esztendőben mégis megvalósulnak, horderejük miatt annál jelentőségteljesebbek lehetnek a befektetők számára. Mielőtt a befektető kereskedni kezd, vagy elhelyezi a pénzét, tudnia kell, mi az, amire a legrosszabb esetben számíthat: a tőkét meg kell óvni, és a portfólióknak el kell viselnie a tökéletes vihart, illetve akármilyen zivatart” teszik hozzá.

1. A DAX 33 százalékkal 5000 pontra esik vissza

Folytatódik Kínában a gazdaság lassulása, ami gátat vet a német ipari terjeszkedésnek. Ebből adódóan az ipari részvények árfolyama erőteljesen csökken, a fogyasztók bizalma megrendül. A német választások előtt Angela Merkel támogatottsága zuhan, és a gazdaság gyengesége mellett Németországban az EU adósságának közelgő kölcsönös megosztása miatt eluralkodik a politikai bizonytalanság, így a DAX részvénypiaci index 33 százalékkal 5000 pontra esik vissza az év során.

2. Államosítják Japán vezető elektronikai vállalatait

A Japánnak korábban oly sok dicsőséget szerzett elektronikai ipar a Dél-Koreával folytatott versenyben lemaradva végső szakaszba lép. Mivel egyedül a Sharp, a Panasonic és a Sony éves együttes vesztesége 30 milliárd dollár, a vállalatok hitelképessége erőteljesen romlik, ezért a japán kormány az ágazat vezető vállalatait az amerikai autóipar korábbi megmentésének mintájára államosítja.

3. A szója ára 50 százalékkal megugrik

A 2012-es év rossz időjárása az egész világon tönkretette a termést, és az év végére az USA-ban a készlet kilencéves mélypontra esett vissza. Így az új termés ára rendkívüli mértékben függ attól, viszontagságos lesz-e az időjárás az USA-ban, Dél-Amerikában vagy Kínában. A bioüzemanyagok iránt emelkedő kereslet szintén újabb csúcsok felé tereli az árat, így a spekulánsok is készségesen visszatérnek majd a piacra, és az árat akár 50 százalékkal is felverhetik. Az élelmiszer-biztonság lesz a leggyakrabban ismételgetett kifejezés.

4. Az arany unciánkénti ára korrekció után 1200 dollárra módosul

Az amerikai gazdaság erőteljes fellendülése 2013-ban a piacon, de különösen az arany pénzügyi befektetői számára meglepetést okoz. Ezzel párhuzamosan a gyenge növekedéssel és a növekvő munkanélküliséggel küzdő Kínában és Indiában sem emelkedik a fizikai kereslet, ami aztán az aranyban elfoglalt pozíciók nagyarányú likvidálását hozza magával. Így a nemesfém árfolyama 1200 dollárra esik vissza, majd végül az alacsony árat kihasználandó a jegybankok is a piacra lépnek.

5. A WTI nyersolaj árfolyama eléri az 50 dollárt

Az USA energiatermelése elsősorban a palaolajnak és a kitermelés hasonló modern technikáinak köszönhetően folyamatosan emelkedik. Az USA-ban a nyersolaj kitermelés erőteljesen megugrik, és mivel a hazai készletszint 30 éve nem volt ilyen magas, és az exportlehetőségek is korlátozottak, a WTI nyersolaj irányadó árfolyamát ismét az eladások fogják irányítani, így a hordónkénti ár megközelíti az 50 dollárt.

6. Az USD/JPY árfolyam 60 felé veszi az irányt

Japánban állítólag jenellenes programmal tér vissza a hatalomba a Liberális Demokrata Párt. De a párt csak félmegoldásokat vezet be, időközben a piacon elszaporodnak gyenge japán jent feltételező pozícióik, majd a japán befektetők hazaviszik a külföldön befektetett több ezermilliárd dollár egy részét, mire elillan a kockázati étvágy. A jen, mint a világ legerősebb valutája előretör, és az USDJPY a 60,00-as mélypont felé veszi az irányt, ám ezzel a sors fintoraként hozzásegíti az LDP-kormányt és a japán jegybankot ahhoz, hogy a jen gyengítésére az eredetileg ígért jóval radikálisabb intézkedéseket foganatosíthassa.

7. Az EUR/CHF árfolyam a rögzítést áttörve eléri a 0,95-es szintet

Az Európai Unióban újra felerősödnek az extrém eseményekhez fűződő kockázatok. Bekövetkezhet ez akár az olasz választások hatására, vagy mert Görögország távozik az EMU-ból, és félő, hogy Spanyolország és Portugália is hasonló sorsra jut. Ettől ismét áradni kezd Svájcba a tőke, melynek láttán a Svájci Nemzeti Bank és az ország kormánya úgy dönt, jobb megoldás bizonyos ideig felszabadítani a svájci frankot az euróhoz való rögzítésből, mint hagyni, hogy a tartalékok a svájci GDP 100 százalékánál nagyobb összegre rúgjanak. Emiatt az EURCHF a paritásos érték alatti új történelmi mélypontot ér el, és Svájc a fizetőeszköz erejének visszafogása érdekében tőkekontroll bevezetésére kényszerül.

8. Hongkong megszünteti a HKD-nek az USD-hez való rögzítését, majd az RMB-hez rögzíti az árfolyamot

Hongkong feloldja a helyi dollár és az USD közötti rögzítést, és inkább a kínai renminbihez rögzíti valutáját. Más ázsiai országok is jelzik, hogy hasonló lépésre készülnek. Mivel Kína kevésbé tartja az árfolyam mozgását ellenőrzése alatt, az RMB volatilitása nő, és a Hongkongból hamar világméretekben is jelentős devizaforgalmi központ alakul ki, amely egyben az RMB kereskedésének legfontosabb helyszíne lesz.

9. Spanyolország újabb lépést tesz a bedőlés felé, miközben a kamatok 10 százalékra emelkednek

A már eleve súlyos spanyol társadalmi feszültségek miatt a közszféra képtelen állami kiadásait csökkenteni. 2013-ban a spanyol szuverén adósság a bóvli kategóriába kerül, és a szociális feszültség miatt Spanyolország a szakadék szélére kerül, így az EU hivatalos bővítő-színlelő politikájának megtagadására kényszerül. A hozamok a leminősítést követően rohamosan emelkednek, és a piac kénytelen-kelletlen beárazza a fizetésképtelenséget.

10. A 30 éves USA-kötvény hozama kétszeresére emelkedik

A Federal Reserve zéró-kamatot előirányzó politikája miatt a befektetők kénytelenek kilépni a rögzített hozamú hitelpapírokból. A nulla vagy esetenként negatív hozamú kötvényeknél sokkalta vonzóbbá válik a részvény. A kötvénypiac jóval nagyobb, mint a részvények piaca, így ha a kötvények piacán lekötött pénzösszeg tíz százalékát a befektetők kivonják és a részvénypiacon helyezik el, akkor a részvényalapokba mintegy 30 százalékkal több pénz fog áramlani. Emiatt az USA-ban emelkedhetnek a kamatok, és egy olyan évtized kezdődhet, amelynek során a részvények a kötvényeknél jobban teljesítenek.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16800 16630 16890 +1,20% 0 0 4 551 385 505 HUF 2024-03-28 17:05:47
MOL 2960 2938 2980 +1,37% 0 0 1 844 664 804 HUF 2024-03-28 17:13:02
MTELEKOM 897 890 900 +0,79% 0 0 354 788 481 HUF 2024-03-28 17:05:47
RICHTER 9260 9260 9375 -0,05% 0 0 2 543 442 235 HUF 2024-03-28 17:09:18
OPUS 403 397 403 +0,50% 0 0 59 002 521 HUF 2024-03-28 17:09:51
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Lenyomta a pesti tőzsde Európát csütörtökön
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 19:31
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 554,3 pontos, 0,86 százalékos emelkedéssel, 65 384,60 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Mosolyogni fog, ha meglátja ezt a forintárfolyamot
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 19:01
Erősödött a héten a forint, ami jó hír. De pezsgőt azért ne bontson!
Részvény / Deviza / Áru Komoly céláremelés a Molra, durván shortolják a Redditet
Eidenpenz József | 2024. március 28. 12:16
Jó a hangulat a tőzsdéken, sorban dőlnek a rekordok, és végre megmozdult a BUX index is. A forint némileg gyengül, rekordot döntött az arany. Szép osztalék jöhet a Moltól jövőre is. Durván shortolják a Redditet, szuperintelligencia-óriást építenének a blokkláncon.
Részvény / Deviza / Áru Egy félmosolyra lehet elég, amit a forint csinál csütörtökön
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:27
Így kezdte a napot a forint.
Részvény / Deviza / Áru Igen, jól látja! Erősödött a forint, nem is kicsit
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 18:21
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Nem bírt megállni a lejtőn az OTP
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 17:24
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 175,08 pontos, 0,27 százalékos csökkenéssel, 64 830,30 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Megnyugodott a forint, Trump újra dollármilliárdos lett
Eidenpenz József | 2024. március 27. 12:25
A keddi kamatdöntés óta lassan erősödő pályára állt a forint, már 395 alatt mozog az euró. A további kamatcsökkentések mértéke azonban bizonytalan. A BUX-ot főleg a Mol húzza, lassul a Tesla-rivális. Így lett Trumpból dollármilliárdos – papíron. Óriásit buktak a kriptószektikusok.
Részvény / Deviza / Áru Itt a meglepetés az euró árfolyamában!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 07:59
Szinte nem változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest szerda reggelre a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Egy hangfelvétel, egy kamatdöntés: ezt nézze, mi történt a forinttal!
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 18:16
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Unalmas nap van a pesti börze mögött
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 17:32
A kamatdöntés sem mozgatta meg a tőzsdét, átlagos volt a forgalom. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG