BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2020. április 20. 18:50

Az olaj óráról órára újabb elképesztő mélységekbe esik, igaz, ez egy olyan kifutó határidő, amelyet már nem tart szinte senki. A tőzsdék teljesítménye ma elég vegyes, Európában inkább a pluszok, az USA-ban szerény mínuszok dominálnak. A Facebook bejelentett valami érdekeset.

Ma az olajárak újabb beomlása nyomasztotta leginkább a tőzsdéket. Ezen kívül sok befektető azon tanakodik, hogy a vírushelyzet valóban javul-e egyes országokban, vagy ez csak a látszat. Az USA-ban este hat körül 0,4-0,8 százalékos mínuszban állnak az indexek, bár ennél csúnyábban kezdték a napot. Az európai tőzsdék többsége pluszban zárt, de nagyon nagy volt a szórás. A széles merítésű Stoxx 600 index fél százalékkal ment fel.

Budapesten a BUX index 0,7 százalékos eséssel zárt, a főbb részvények nagyon különböző teljesítménye mellett. A Mol 3,2, az Opus 5,2, a Telekom 1,3 százalékkal lett olcsóbb, az OTP azonban 0,2, a Richter 1,1 százalékkal erősödni tudott. Nap közben gyengélkedett a forint, volt 354,70 is az euró, de estére visszatért 353 alá, ami alig jelent változást.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

Az USA-ban Steven Mnuchin pénzügyminiszter és a demokrata képviselőcsoport vezetője, Nancy Pelosi szerint közel állnak a kisvállalkozási támogatási program további finanszírozásáról szóló megállapodás megkötéséhez. A javasolt csomag akár 500 milliárd dollár is lehet, része lenne a koronavírus tesztelésére és a kórházak segítségére szánt összeg is. Remélik, hogy a kongresszus a hét vége előtt el tudja fogadni az intézkedéseket. A gazdaság újbóli megnyitásához szükséges tesztelés kulcsfontosságú témává vált a szakértők és a Fehér Ház között.

Kegyetlenül nyers olaj

Az olajár-esés egy része technikai, az amerikai típusú WTI lejáró, májusi határideje mintegy 44 százalékkal, 10,20 dollár környékére is leesett, mintegy 21 éves mélypontra. A következő, júniusi határidő “csak” 8-9 százalékos mínuszban van, kevéssel 23 dollár alatt. Az északi-tengeri Brent szintén júniusra öt százalékkal, 26,60-ra süllyedt.

Régi forintbankjegyek Régi forintbankjegyek

A Bloomberg szójátékában “cruel crude”, kegyetlen nyersolaj lett az olaj titulusa ma, miután a kilencvenes évek vége óta nem volt ilyen alacsony, alig több mint tíz dollár az ára. De a visszaesés nagy része azért volt, mert a májusi kontraktus holnap lejár, és közelít az azonnali, készpénzes árhoz. Egyes texasi termelők már csak két dollárt kapnak egy hordóért a Bloomberg szerint, mivel a gyorsan kimerülő tárolókapacitások egyre nagyobb problémát jelentenek a vásárlók számára. A kereslet nagy része ugyanis gyorsan eltűnt.

Amint délelőtt írtuk, a májusi WTI-határidőt már aligha tartják a befektetők, a legtöbben átkötötték idő közben júniusra. Ez is hozzájárulhat az ingatag áralakuláshoz.

Gyorsjelentés-dömping

Állítólag az a hét lesz a legsűrűbb gyorsjelentés-fronton, legalábbis az USA-ban. Az eredmények eléggél kiszámíthatatlanok a villámgyorsan betört válság miatt. Az egyik elemző azt tanácsolja, hogy a befektetők egyszerűen hagyják figyelmen kívül a jelenlegi gyorsjelentési szezont. A cégek ugyanis túl kevés információval rendelkeznek a gazdaság talpra állásának folyamatáról. Ma többek között az IBM, a Halliburton és az Equifax jelentenek.

Mégis Lesz Facebook Libra?

A Facebook hivatalosan megindította a Libra mint fizetési rendszer engedélyeztetési eljárását a FINMA svájci pénzügyi hatóságnál. Emellett frissítették a Libra alapdokumentumát (white paper), hogy átvezessenek bizonyos alapvető változásokat – jelent meg a Twitteren. A Facebook digitális fizetőeszközét, egyfajta stabil, készpénzhez között kriptodevizáját (stablecoin) tavaly nyáron jelentették be. De hatalmas ellenszelet tapasztalt a hatóságok, politikusok részéről, akik az egész pénzügyi rendszer stabilitásáért aggódni kezdtek. Ez után sokáig csend volt körülötte, félő volt, hogy elhal a projekt.

 

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Tízezreket bocsátanak el a német autógyárak, hát még a beszállítók
Eidenpenz József | 2020. július 3. 18:35
Ma Európában egy százalék körüli mértékben estek a részvényindexek, miközben Amerika zárva volt. Budapesten is hasonló a helyzet, a forint is megindult lefelé. A rossz hírek közé tartozik, hogy nő a feszültség India és Kína között, ráadásul megnyílt a kereskedelmi háborús front. Több tízezer embert küldhetnek el a német autógyárak, és további tízezrekről beszélnek a beszállítók körében.
Részvény / Deviza / Áru Megjött a rettegett mutáció? De legalább nyitnak a pubok
Eidenpenz József | 2020. július 3. 11:54
A vártnál valamivel jobb beszerzésimenedzser-indexek érkeztek az európai országokból, miközben továbbra is nagyon rosszak a járványügyi hírek Amerikában. Komolyan felmerült, hogy a vírus már mutálódik. Az USA ma zárva van, így Európa egy kicsit el van veszve, irány nélkül oldalaz. Nem úgy a BUX index, amelynek minden fontosabb komponense pluszban van, és a forint is stabil.
Részvény / Deviza / Áru Itt az új 4iG elemzés: határ a csillagos ég?
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 10:14
Angol nyelvű elemzést készített a 4iG-ról az Edison Investment Research annak apropóján, hogy változtak a társaságban a tulajdoni viszonyok. Az elemzésben található számok alapján szép jövő elé néz a magyar informatikai vállalat.
Részvény / Deviza / Áru Kirobbanó formában a tőzsdék, a Richter vezette az emelkedést Pesten
Eidenpenz József | 2020. július 2. 18:55
Nagyon jó volt a tőkepiaci hangulat egész nap, de még külön lendületet kapott, amikor közzétették délután az amerikai munkaerő-piaci adatokat. Az európai tőzsdeindexek egy része három százalék körüli emelkedést is elért, de a BUX 2,3 százaléka is szép. A forint is erősödött. Az egyik brókercég szerint olcsó a Magyar Telekom, a másik viszont arról ír, miért esett tegnap akkorát a Mol.
Részvény / Deviza / Áru Aprócska autógyár lett a világ legértékesebbje
Király Béla | 2020. július 2. 14:31
Amikor egy adott szektoron belül a részvényárak erősen eltérő értékeléssel bírnak, rendre felmerül, hogy mennyire megbízható a tőzsdék értékítélete. Nem kérdéses, hogy ez a Toyota trónfosztása kapcsán is téma lesz.
Részvény / Deviza / Áru Lezárták fél Amerikát, a tőzsdék meg mámorban úsznak
Eidenpenz József | 2020. július 2. 11:40
Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvánnyal, a készülő oltásokkal kapcsolatos hírek cseppet sem megnyugtatók, nagyon szépen emelkednek az indexek Európában. Ezúttal a BUX is csatlakozott, mindegyik vezető papírunk szépen drágul. A német autóipar szereplői lassú élénkülését várnak a következő hónapokra. A McDonald’s felfüggesztette üzleteinek újranyitását.
Részvény / Deviza / Áru Fantomárak, dühös brókerek – miért omlott össze ma a pesti és frankfurti kereskedés?
Eidenpenz József | 2020. július 1. 18:43
Európában vegyes volt a tőzsdék hangulata, az USA-ban viszont pluszban nyitottak az indexek, miután nőtt a remény arra, hogy elkészül a vírus elleni oltás. Emellett néhány gazdasági adat is viszonylag jól alakult. Az olajkészletek is többet estek a vártnál. Itthon a BUX index viszont 1,1 százalékkal esett, a forint viszont végre erősödött. De mi okozhatta a délelőtti leállást?
Részvény / Deviza / Áru Mészáros Lőrincék kiszálltak a 4iG-ből
Privátbankár.hu | 2020. július 1. 18:30
A 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója tőzsdén kívüli ügyletekkel meghatározó, többségi befolyást szerez a 4iG Nyrt.-ben. Az eladó a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus és a Konzum PE Magántőkealap.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus egyik lehetséges nyertese: innováció és digitalizáció egy 24 milliárd dolláros piacon
MFC Equity | 2020. július 1. 12:46
Indul Stock Picking rovatunk - az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. Kéthetente tesszük közzé elemzéseiket - az első ígéretes vállalat a Nasdaq-on bevezetett Five9 Inc., amely egy 24 milliárd dolláros piacon kínál újfajta, felhő alapú megoldást.
Részvény / Deviza / Áru Kereskedési hiba Frankfurtban és Budapesten, leépítések és fizetéscsökkentések a légitársaságoknál
Eidenpenz József | 2020. július 1. 10:50
Mind a német tőzsdén, mind Budapesten kereskedési hibával indult a nap, de a tőzsdei hangulat alapvetően pozitív Európában. Szerény plusszok jellemzőek több más börzén, miközben a forint kissé erősödik, a nemesfémek tovább drágulnak. Megindult az olaj is. Forrong a repülés-szektor.
hírlevél