BUX
35 589.60
-0.53%
-191.00
OTP
10 760.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 834.00
-1.66%
-31.00
RICHTER
6 700.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
381.00
-0.78%
-3.00
 
2020. április 20. 11:47

A részvénypiacok tétováznak, kivárnak, nem véletlenül. A héten ugyanis még nagy hírekre lehet felkészülni, csütörtökön megint összeülnek az EU vezetői. Jönnek a gyorsjelentések is. Az olaj zuhan, de a különböző fajtái nagyon eltérő mértékben. A BUX, a forint enyhe mínuszban.

Európában minimális optimizmust mutatnak ma a tőzsdeindexek, miután a kontinensen sok erőfeszítést tesznek a politikusok a gazdaság kimentésére. Egyes vállalati jelentések is kedvezőek voltak, mint a Vivendi vagy a Koninklijke Philips esetében. A német index 0,2 százalékkal emelkedik, a francia mutató azonban kissé süllyed. Az amerikai határidős indexek fél-egy százalékos mínuszban vannak. Reggel Ázsiában is vegyes volt a kép.

Itthon a BUX index is 0,3 százalékkal esik, a Mol 1,2, az OTP 0,4 százalékos gyengülése miatt. A Richter fél, a Telekom 1,1 százalékkal drágul. A forint gyengült, az euró hatvan fillérrel ment feljebb, 353,20.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

Többsebességes a vírus Európája

Az európai országok mozgási korlátozásai különböző sebességgel lazulnak – írja a Bloomberg hírlevele. Németország megengedi a kisebb üzletek újbóli megnyitását, Franciaország pedig azt ígérte, két héten belül nyilvánosságra hoz egy, a korlátozások feloldására irányuló tervet. Tartósan magas a milánói esetek száma, ami megnehezíti Olaszország tervének elindítását az ország gazdaságának helyreállítására. Spanyolország intézkedéseit is várhatóan jelentősen meg kell hosszabbítani.

Olajplatform (Pixabay) Olajplatform (Pixabay)
Svédország azt állítja, hogy náluk a járvány külön utas, sokak által vitatott megközelítése – az iskolák és éttermek nyitva hagyásával – kezd beérni. A detektált esetek és a halálesetek stabilizálódnak. (Erről is szól mai nemzetközi víruskörképünk.)

Ázsiai aggodalmak

Bár több jele van a világjárvány enyhülésének Európában és például New York-ban, néhány ázsiai ország helyzete rosszabbodott. Szingapúrban több száz beteget fedeztek fel az alacsony fizetésű külföldi munkavállalók körében. India az eddigi legnagyobb napi megugrást észlelte. Japánban pedig az esetszám meghaladta a tízezret. Az Egészségügyi Világszervezet ráadásul arra figyelmeztetett, nem garantálható, hogy egyáltalán lehet oltást készíteni.

Esik az olaj? De melyik?

Az olaj árával kapcsolatban némi bizonytalanság van a sajtóban, a májusi WTI-határidő ugyanis holnap fut ki. Egyes rendszerek még a májusi, mások már a júniusi árat mutatják. Közben ráadásul a közeli Brent már korábban átállt júniusra, és óriási a contango, egyenesen “supercontango” van. Azaz az időben távoli határidők árai extrém nagy felárat tartalmaznak a közelebbiekhez képest.

A WTI következő havi és második következő határideje (CL1 és CL2), valamint a Brent közeli határideje (BR1). (Tradingview.com) A WTI következő havi és második következő határideje (CL1 és CL2), valamint a Brent közeli határideje (BR1). (Tradingview.com)

A májusi WTI ma 19 százalékkal 14,80 dollárra esett, ahol a kilencvenes évek vége óta nem volt. Ez azzal van összefüggésben, hogy a tárolók lassan betelnek Amerikában, és a határidős kontraktusok vevőinek többsége nem szeretné, ha valóban le is szállítanák neki az olajat. (Ez a normál eljárás a határidős piacon.) Ezért sok vevő, aki korábban olajra spekulált, és a legközelebbi, májusi határidőt vette, most kénytelen bármi áron zárni a pozícióját. Mások, például ETF-ek és certifikátok kibocsátói is, ezt már az előző hetekben fokozatosan megtették. (“Átgörgették” pozícióikat.) (A WTI az észak-amerikai, texasi szállítású olaj, a Brent az északi-tengeri fajta.)

Az inkább mérvadó júniusi WTI eközben nyolc százalékkal 23,10 dollárra süllyedt. A Brent júniusi terminusa pedig négy százalékkal 27-re ment le. Az utóbbi idők egyik nyertese, az arany ma kissé süllyedt, amit a dollár erősödésével hoznak összefüggésbe.

Nagy nap jön csütörtökön

Csütörtökön nagy nap jön a Bloomberg szerint Európában. Megjelennek majd fontos globális adatok arról, hogy áprilisban a koronavírus mennyire intézte el a gazdaságokat. Az Európai Unió pedig újabb virtuális csúcstalálkozót tart a gazdaságmentő csomagról. Az Egyesült Királyság is felülvizsgálja hitelfelvételi terveit. Az EU vezetői főleg a közös hitelfelvételre – az úgynevezett korona-kötvényekre – irányuló javaslatokról tárgyalnak majd. De ezt egyes államok, mint Németország, ellenzik. Az olasz és görög, a régió legnagyobb adósságú országaiban kibocsátott államkötvényeket mostanában nagyon adták az aggodalmak miatt, hogy az EU nem tesz elég erőfeszítést a támogatásukra.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Így próbálja Trump végrehajtani a szinte lehetetlent
Privátbankár.hu | 2020. július 11. 13:17
Az USA piacainak jövőjét mérlegelő befektetőkre két egymással ellentétes erő hat: a Covid-19 által előidézett recesszió és az elnökválasztási időszak. A Covid-válság sebessége és mindent átható következményei egész marék homokot szórtak Donald Trump eredeti, a nagyon erős gazdaságra alapozott kampánystratégiájának gépezetébe. A Fidelity International szakértői szerint Trump kettős stratégiával próbálja majd felvenni a harcot a kedvezőtlen körülményekkel.
Részvény / Deviza / Áru Trump ajándékán vitáznak a szakértők
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 19:24
Az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány továbbra sem enyhül, és a munkaerőpiacról vegyes hírek jönnek, így a gazdasági és társadalmi összeomlást elkerülendő az amerikai kormányzat továbbra is pénzügyi támogatással segíti a lakosságot. Ez azonban néhány közgazdász szerint kontraproduktív.
Részvény / Deviza / Áru A második hullám miatti félelem igazgatja a befektetőket
Csabai Károly | 2020. július 10. 09:45
A minden eddiginél magasabb, több mint 220 ezer új megbetegedést hozó tegnapi COVID-fertőzöttségi adat láttán minden esik. A részvények és az olaj árfolyama, de még a globális feszültségek idején menedéknek számító arany jegyzése is lejjebb ment. S a forint is gyengébben vágott neki a hét utolsó munkanapjának.
Részvény / Deviza / Áru Erősödött a forint, lejtőre került az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 9. 18:38
Reggel még úgy tűnt, mérsékelt emelkedés jöhet a piacon, ám napközben annak ellenére megváltozott a hangulat, hogy az Egyesült Államokból jó hírek érkeztek.
Részvény / Deviza / Áru Több a brummogás az autópályákon, optimista a Daimler
Eidenpenz József | 2020. július 9. 11:52
Pluszban vannak az európai tőzsdék, de csak szerény mértékben, és akad süllyedő index is. Az óvatosan optimista hangulatot egy jó gyorsjelentés és néhány gazdasági adat alapozta meg. Közben az amerikai kontinensről érkező járványhírek továbbra is borzasztóak. Az OTP süllyedését főleg a Richter emelkedése ellensúlyozza, a forint stabilizálódott.
Részvény / Deviza / Áru Az alacsony kamat miatt gyengül a forint? Emelkedik az arany és a technológiai szektor
Eidenpenz József | 2020. július 8. 18:52
Míg Európában az indexek süllyedtek, addig az Egyesült Államokban szerény pluszokat lehet látni, főleg a technológiai szektorban. A BUX szintén emelkedni tudott, ám a forint ismét gyengült. A nap egyik nyertese az arany, amely 1820 dollár fölött új kilencéves rekordokat döntöget. Az ezüst pedig egy hirtelen ugrással átlépte a 19 dolláros határt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy a harc a házhoz szállítási piacon, 355 felett az euró
Eidenpenz József | 2020. július 8. 11:46
A járványhírek továbbra sem jók, ez rányomja bélyegét a tőzsdei kereskedésre. Ráadásul nemsokára indul a gyorsjelentési szezon, az EKB pedig kiváró álláspontra helyezkedik. Így az európai tőzsdék inkább esnek, de Budapesten van egy kis emelkedés. Újabb egy forinttal drágább az euró. Izgalmas hírek jönnek a házhoz szállítással foglalkozó nagy cégek szektorából.
Részvény / Deviza / Áru Áttörte az 1800 dollárt az arany, újra gyengül a forint
Eidenpenz József | 2020. július 7. 19:04
Megszakadt a napokig tartó emelkedő trend a világ legfontosabb tőzsdéin, az európai indexek egész nap mínuszban jártak, Amerika is eséssel kezdett. Valamelyest javítani tudott a rossz hangulaton, hogy a Citigroup emelte az év végére vonatkozó részvénypiaci várakozásait, és jött egy viszonylag kedvező munkaerő-piaci adat is. Az arany több mint kilenc éve nem látott csúcson van, a forint viszont újra gyengülő pályára állt.
Részvény / Deviza / Áru Szakadatlanul veszi saját részvényeit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 15:51
Június közepén írtunk arról, hogy az OTP Bank milyen aktívan vásárolja a saját részvényeit. Nos, a folyamat azóta sem változott, a pénzintézet szinte minden nap vesz egy csomagot. Így már a teljes állomány 1 százalékát tartja a tulajdonában.
Részvény / Deviza / Áru Újabb csomagok készülnek, válság előtti szinten a magyar lakáspiac
Eidenpenz József | 2020. július 7. 11:53
A hétfői szép emelkedés és csúcsdöntögetés után kedden korrigálnak az európai tőzsdék és az amerikai határidős indexek. Budapesten is egy százalék körüli az esés, három nagy részvényünk kis egy irányba tart. Újra lejtős pályán a forint. A Duna House gyorsjelentése azt állítja, hogy a válság előtti szintre javult a hazai lakáspiac. Nagy csomagok készülnek Nagy-Britanniában és az USA-ban.
Friss
hírlevél