BUX
34 682.39
+0.18%
+62.00
OTP
10 390.00
+1.27%
+130.00
MOL
1 717.00
-0.29%
-5.00
RICHTER
6 770.00
-0.95%
-65.00
MTELEKOM
372.00
+1.36%
+5.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. február 28. 11:17

Az egész heti zuhanás pénteken egy újabb kiadós eséssel készülnek megkoronázni a piacok. Úgy tűnik a befektetők a néhány héttel ezelőtti optimizmus után teljesen pesszimisták lettek, és sokaknak csupán egy célja van, menekülni a kockázatos befektetésekből. Egyelőre nem látszik, hogy a kialakult helyzetet mi az, ami meg tudná fordítani, annak ellenére, hogy a heves zuhanás után számos piac árazása akár kedvezőnek is tűnhet.

Csütörtökön délután még úgy tűnt, hogy az amerikai piacok a kezdeti nagy veszteségből talpra tudna állni, és napon belül egy komolyabb korrekciót láthattunk. Az emelkedés azonban csak kérészéletű volt, az utolsó két órában megint masszív eladások jöttek, így a 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 1197,43 ponttal, 4,44 százalékkal, 25 760,16 pontra zuhant. Az S&P 500-as mutatója 137,99 ponttal, 4,43 százalékkal gyengült, és 2978,4 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 414,3 pontot, 4,61 százalékot vesztett értékéből, és 8566,48 ponton zárt. Ez egyébként a Dow Jones esetében negatív történelmi rekordot jelent, soha nem volt még ilyen pontban elért mértékű vesztesége az indexnek.

Péntek hajnalban folytatódott az esés az ázsiai piacokon, majd az európai börzék erre még rátettek egy lapáttal. A délelőtti kereskedésben a német, a francia és az angol piac legfontosabb mutatója is 4-5 százalék közötti zuhanást jelez. A pánikszerű eladások a magyar piacon is jellemző, a hazai tőzsde indexe is közel 5 százalékkal gyengült, a vezető részvények mindegyik jelentősen veszített az értékéből.

Friss árfolyamokat itt találnak

Mivel a befektetők pánikszerű reakcióját láthatjuk, ezért nem lehet megjósolni, hogy mikor jöhet el a megnyugvás pillanata, benne van a pakliban, hogy még napokig tart a zuhanás, de ha megnyugodnának a kedélyek, akkor még egy hirtelen visszahúzást is láthatunk. A szakértők jellemzően nyugtatni próbálják a befektetőket, de ez a jelen helyzetben láthatóan nem működik.
Érdemes mégis megnézni, hogy milyen tényezők szíthatják a pánikot, vagy mi hozhat végre megnyugvást.

1; Újabb országokban jelent meg a vírus
Új-Zélandon és Fehéroroszországban is megjelent pénteken az új típusú koronavírus, illetve Nigériából és Litvániából is jelentettek péntekre virradóra egy-egy bizonyítottan koronavírusos megbetegedést. Ezzel immár a világ 53 országában több mint 83 ezer ember betegedett meg, a halálos kimenetű esetek száma pedig meghaladja a 2800-at.
Ami a tőzsdék szempontjából talán a legnagyobb ijedtség, hogy újabb német tartományokat ért el a koronavírus-járvány, péntekre virradóra Bajorországból, Hamburgból, Hessenből és Rajna-vidék-Pfalzból jelentettek új fertőzéseket. A hivatalos adatok péntek reggeli összesítése alapján 32 vírushordozót tartanak számon Németországban. Jellemző, hogy a fertőzöttek a vírus jelenlétének kimutatása előtti két héten - a lappangási időben - jártak Olaszországban, vagy kapcsolatba kerültek Németországban olyan olaszokkal, aki később fertőzöttnek bizonyultak.
Pozitívum viszont, hogy Kínában gyakorlatilag sikerült a járvány gócpontjára Hupej tartományba, illetve annak székhelyére Vuhanba visszaszorítani a vírus, azon kívül ugyanis szó szerint egy-két esetet találtak csak.

2; Van, ahol már készül a gazdaságmentő csomag
Természetesen az egészségügyi vonatkozások mellett számottevő gazdasági hatása is van a koronavírus járványnak. Nem véletlenül igyekszik több kormány is ezt ellensúlyozó lépéseket tenni. Japánban például egy 45 milliárd dolláros mentőcsomagon dolgoznak, amiről Shinzo Abe miniszterelnök egyik tanácsadója beszélt. A kormány a hírek szerint igyekszik nagyon komolyan venni a következményeket, ami annak fényében persze nem meglepő, hogy a tavalyi negyedik negyedévben az adóemelések miatt bezuhant a GDP (-6,3%). Mindenesetre a kormány szándéka szerint mindent megtesznek, hogy a törékeny helyzetben lévő japán gazdaságot növekedési pályára állítsák.

A napokban egyébként a német illetékesek is felvetették, és egy érezhető fiskális programot fognak indítani a következmények enyhítése érdekében.

Ebből a szempontból különösen érdekes lesz, hogy az utóbbi napokban látványosan passzívvá vált Donald Trump mikor és milyen tervekkel lép színre. Számára ugyanis az újraválasztás is múlhat ezen, az elnök legkedvesebb témái ugyanis a gazdasági növekedés és a tőzsde szárnyalása. Ha viszont ezek megtörnek, netán recesszió lenne az USA-ban, akkor kevés olyan eredményt tud felmutatni, amit a novemberi elnökválasztás előtt kommunikálhat. 

3; Újabb mélyponton a forint
A tőzsdei pánik és a fokozódó kockázatkerülés nem hagyta hidegen a magyar devizát sem, amely péntek reggel új történelmi mélypontra jutott.
A témával foglalkozó hosszabb cikkünket itt érik el.

4; Csak a nyáron tesznek ajánlatot az INA-ra a horvátok?
A Világgazdaság írása szerint három interjú is megjelent a Molról, amelyek közül az egyik azt feltételezi, hogy a horvát állam ajánlata csúszni fog.Tomislav Coric, horvát környezetvédelmi és energiaügyi miniszter azt állította, hogy az átvilágítással megbízott angol-francia befektetési banknak, a Lazardnak még időre van szüksége, amíg beértékeli az INA-t. Terv szerint március végével kellett volna, hogy befejezze a folyamatot a Lazard, azonban ez úgy tűnik csak a második negyedévben érhet véget.
A magyar olajcég kapcsán az is kiderült, hogy zöld jelzést kapott az azeri beruházás, így az év közepéig lezárhatják az azerbajdzsáni tranzakciót.

5; Látványosan nőtt a 4iG árbevétele
A 4iG Nyrt. 2019-ben 41,13 milliárd forint konszolidált árbevételt és közel 2,83 milliárd forint adózott eredményt ért el a nemzetközi beszámolási standardok (IFRS) szerint, az előző évhez képest a csoport árbevétele csaknem háromszorosára növekedett, nyeresége pedig huszonnyolcszorosára ugrott - közölte a vállalat pénteken.
A rekorderedmény után a társaság osztalékfizetést is tervez, ennek mértékéről az áprilisi közgyűlés dönthet majd. Közölték azt is, hogy a menedzsment várakozásai szerint a teljesítés és előkészítés alatt álló megbízások alapján, valamint a szolgáltatási portfólió bővítésével az idei évben tovább növekedhet a cégcsoport üzleti eredményessége. A 4iG folyamatosan vizsgálja a hazai és nemzetközi terjeszkedés, az akvizíciók lehetőségeit.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Másnaposság a hétfői eufória után, javult a Mol helyzete
Eidenpenz József | 2020. augusztus 4. 11:18
Míg hétfőn új történelmi csúcsot ütött a Nasdaq technológiai index és másutt is jó volt a tőzsdei hangulat, ma enyhe visszaesés látható Európában. Bár ma is vannak olyan indexek, amelyek emelkedni tudnak, a BUX nem tartozik ezek közé. Még a remek jelentést közlő Richter is visszaesett. A gyorsjelentések mozgatják az árfolyamokat, csalódást okozott a Diageo szeszipari vállalat, nagy veszteséget jelentett a Bayer. De voltak nyertesek is.
Részvény / Deviza / Áru Óriásit ugrott a gáz ára, nagyot csalódtak a büszke japánok
Eidenpenz József | 2020. augusztus 3. 19:07
Szépen indult ez a hónap is a tőzsdék számára, különösen Európában. Kontinensünkön főleg a biztató beszerzési menedzserindexek váltották ki az emelkedést, a tengerentúlon pedig a technológiai papírokkal kapcsolatos optimizmus folytatódik. A magyar eszközök alulteljesítők voltak. Meglepő ugrást produkált az amerikai gáz ára. Japánban viszont csúnya világ köszöntött be.
Részvény / Deviza / Áru Nem áll jól az OTP a külföldiek miatt, új csúcsot ütött az arany
Eidenpenz József | 2020. augusztus 3. 10:46
A német tőzsde pluszban tudta kezdeni a hetet, Európa többi részén azonban inkább a mínuszok dominálnak. Kínából ugyanis jó hír érkezett, ez a német exportőröknek is kedvező lehet. Gyorsjelentése után emelkedik a Richter, a Mol sem áll rosszul, az OTP-nek azonban csak stagnálásra futja. Több mint egy forinttal többe kerül az euró.
Részvény / Deviza / Áru Történelmi siket ért el az amerikai piacon a Richter
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 3. 06:42
A Richter Gedeon Nyrt. remek teljesítményt nyújtott az első félévben, a társaság konszolidált árbevétele 15 százalékkal nőtt. A cég minden régióban növelni tudta az értékesítését, a legjobban az Egyesült Államokban sikerült. A nyeresége is látványosan nőtt.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus egyik nyertese: a cég, amely katalizálja az átlátható és megbízható ügyintézést
MFC Equity | 2020. augusztus 2. 06:07
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat harmadik részében a DocuSign vállalatot elemzik, amely idén nagy növekedésen van túl és még több profitábilis lehetőség előtt áll.
Részvény / Deviza / Áru Nincs megállás – széllel szemben is őrült vágtában a techcégek
Király Béla | 2020. július 31. 18:30
A legnagyobb technológiai vállalatok eredményeit a csütörtöki zárás után, illetve a pénteki nyitás előtt ismerhették meg a befektetők. Ennek köszönhetően az Apple, a Facebook és az Amazon is elképesztő emelkedést mutat. Ugyanakkor a pénteki helyzet egy érdekes anomáliára is rávilágít.
Részvény / Deviza / Áru Külföldi nyaralásra készül? Akkor gyorsan vegyen valutát
Csabai Károly | 2020. július 31. 11:14
Elemzők ugyanis nem tartják kizártnak, hogy a forint jelentősebben gyengülni fog az euróval szemben, a mai 345 alatti szintről akár 350 fölé. Miközben a hónap utolsó napjának elején a hazai tőzsde nem tudta tartani a lépést az emelkedő nyugat-európai társaival, a csúcsokat döntögető arany elérkezett a 2000 dolláros lélektani határhoz.  
Részvény / Deviza / Áru Minipánik a tőzsdéken, Trump még rátett egy lapáttal
Eidenpenz József | 2020. július 30. 18:46
A délelőtti európai rossz hangulat az amerikai piacok nyitása és az onnan érkező hírek után csak rosszabbodott, kisebb fajta pánik jelei kezdtek mutatkozni, azután zárásra valamelyest megnyugodtak a kedélyek. Egyes indexek így is három százalék fölötti esést értek el, a BUX-ot azonban a Mol és a Richter emelkedése viszonylag jó helyzetben tartotta. Erősen esnek az ipari fémek, és a kőolaj is tett egy nagy kanyart lefelé az utóbbi napok stagnálása után.
Részvény / Deviza / Áru Mészáros Lőrinc távozása után is nyerésben maradt a cég
Privátbankár.hu | 2020. július 30. 12:03
Az informatikában utazó 4iG Nyrt. - amelynek tulajdonosai közül csaknem egy hónapja szállt ki Mészáros Lőrinc - a Nemzeti Adó- és Vámhivatal intézményei részére szerez be többedmagával szervereket és tárolókat, valamint az azokhoz kapcsolódó szolgáltatásokat.
Részvény / Deviza / Áru Rossz gyorsjelentések jöttek, de legalább ittunk elég sört
Eidenpenz József | 2020. július 30. 11:19
Ma van a gyorsjelentési szezon csúcsa, késő este a világ legértékesebb vállalatai teszik közzé a számaikat. A tőzsdék hangulata azonban elromlott, valószínűleg azért, mert Európában többségükben rossz gyorsjelentések érkeztek. Rosszul muzsikál az autóipar és a bankszektor, de legalább a sörgyáraknak jól megy. Öngólt rúgna az USA, ha fellépne az internetes óriások ellen?
Friss
hírlevél