<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A hazai kisbefektetők nagy része marad a magyar részvényeknél, az alacsony kamatok miatt pedig nemsokára többen lehetnek. A rövid távú kereskedés veszélyes lehet, csak sok éves tanulás után ajánlható. Interjú Virág Ferenccel, a Random Capital elnök-vezérigazgatójával.

Mik az előnyei az online brókerszolgáltatásoknak?

A különbséget a hagyományoshoz képest főleg abban látom, hogy az online platformok ki tudnak szolgálni egy olyan kisbefektetői kört is, amelyet a hagyományos brókerszolgáltatásokkal nem lehet lefedni. A kisbefektetők egy része ugyanis nem képes akkora tőkét bevonni, amely a hagyományos szolgáltatásoknál szükséges, nincs meg a szükséges méretnagyság.

Mi változik a Xetra december 6-i bevezetésével a piacon?

A Xetra bevezetésével még semmi nem változik, hiszen az egy szoftver, önmagában nem jelent új értékpapírokat, új kibocsátásokat, új tőzsdetagokat, csak a feltételeket teremti meg számukra. Ha ugyanazzal a szoftverrel kapcsolódunk a tőzsdéhez, mint a német tőzsdéhez is, akkor megnyílhat számunkra a német értékpapírpiac is. De ez nem automatikus, a világ nem nyílik ki számunkra automatikusan.

A Xetra bevezetésével ugyanakkor az összes európai uniós befektetési bank könnyebben csatlakozhat a BÉT-hez, az újabb kereskedők pedig további keresletet generálnak. Öngerjesztő folyamat indulhat be, ami az árfolyamok emelkedésében is megmutatkozhat.

A kisbefektetők érezni fognak valamit a rendszercseréből?

Azok, akik telefonon vagy a fiókhálózatban adják le a megbízásaikat, azok nem érzékelnek semmit. Az online felületeken kereskedőknél már más a helyzet. De a platformot úgy alakították ki, hogy akik eddig megszoktak egy bizonyos fajta kereskedési technikát, kereskedési elvet, bizonyos ajánlattípusokat használtak, azok ez után is zavartalanul tudják ezeket alkalmazni.

Ugyanakkor új ajánlattípusok lesznek, változások lesznek a kereskedési időben, a kereskedés rendjében, változik több ponton a szabályrendszer, bevezették a T kategóriát is. Az online kereskedők ezekkel a változásokkal sokkal inkább találkozni fognak.

A brókercégek már felkészültek a Xetra-átállásra?

Igen, hiszen már hónapok óta teszteljük a rendszert.

A kamatcsökkenés miatt rengeteg kisbefektető keres alternatívákat, a pénz a bankbetétből más felé, befektetési jegyekbe, állampapírokba megy. Érezhető ez a részvénypiacon is?

Vége a 7-8-9 százalékos kamatok korszakának, és valóban sokan keresnek bankbetét helyett más befektetést. Mivel a tőkepiacot nem nagyon ismerik, egyelőre főleg a befektetési alapokat találják meg. Az állampapírok hozama szintén lefelé tart, így nem biztos, hogy hosszabb távon az lesz a legkeresettebb eszköz.

A befektetési alapok múltbeli hozamai viszont nagyon jók voltak, ami vonzóvá teszi az alapokat. Csakhogy 1-2 év múlva ez a hozamkörnyezet is meg fog változni, a hozam a befektetési alapok jelentős részénél szintén csökkenni fog. (A Privátbankár erről többek között itt írt – a szerk.) Így az ügyfelek ismét más, jobb hozamú befektetéseket fognak majd keresni.

Ekkor várakozásaink szerint sokan a tőzsdei kereskedés felé fordulnak majd, az alacsony kamatok rákényszerítik őket, hogy kitanulják a tőzsdézést, megismerkedjenek a magasabb kockázatú termékekkel.

Akik eddig a tőzsdézést választották, azok elsősorban mit vesznek?

A Random Capital ügyfeleinek 90 százaléka részvényt vesz.

Magyar, vagy külföldi részvényeket?

Túlnyomórészt hazai papírokat. Külföldön is rendszerint 75-80 százalék az adott ország saját részvényeinek aránya a lakossági részvényportfólióban, nálunk úgy tűnik még magasabb, 90 százalék feletti. Ez egyébként teljesen rendben is van így, pozitív jelenség.

Szofisztikáltabb termékekkel, mint a certifikátok, vállalati kötvények, devizapozíciók és hasonlók, ezek szerint csak egy szűk réteg foglalkozik?

Igen, nálunk csak egy szűk réteg foglalkozik strukturált termékekkel.

Mik az online kereskedés veszélyei?

Szerintem a legfontosabb az, hogy az ügyfél magára van utalva a számítógépe előtt, nincsen közvetlen kapcsolatban a brókerével, és nem rendelkezik annyi információval, valamint magának kell saját kezűleg bevinnie az ajánlatokat. Ám ezek nem bonyolult rendszerek, meg lehet tanulni, ki lehet ismerni ezeket.

Az online rendszerek között nagyon nagyok a különbségek, információellátottságban, díjakban, bonyolultabbak is lehetnek, ám lényegesen olcsóbbak is. Szerintem az előnyeik nagyobbak a hátrányaiknál.

Milyen eredménnyel tőzsdéznek a hazai befektetők? A devizakereskedőkről, az „FX”-ről például sok rossz történetet hallani.

Meg kell különböztetni a kereskedőket és a befektetőket. A folyamatos rövid távú kereskedés nehéz dolog, sok éves tapasztalat, tanulás kell hozzá, az ügyfelek többségénél az elején veszteséges ez a tevékenység. Ilyen az FX-kereskedés is. A másik kategória, a hosszabb távú befektetés ugyanakkor nagyon eredményes szokott lenni. Például a Richtert majdnem egy éve ajánlottuk az ügyfeleinknek, azóta közel 30 százalékos hozamot lehetett vele elérni.

Milyen tanácsot lehetne adni az online tőzsdézőknek?

Az első időkben csak ismerkedjenek a hazai piaccal, a kereskedés feltételeivel, akár hónapokig is, tanuljanak sokat, és csak utána vágjanak bele.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17300 17150 17595 -2,20% 0 0 9 302 673 880 Ft 2022-01-21 17:14:35
MOL 2684 2620 2684 +1,21% 0 0 2 304 340 886 Ft 2022-01-21 17:13:23
MTELEKOM 422 419 425 -0,59% 0 0 129 927 268 Ft 2022-01-21 17:05:00
RICHTER 8460 8275 8460 +1,38% 0 0 2 099 933 015 Ft 2022-01-21 17:08:02
OPUS 220 216 220 -0,90% 0 0 23 642 408 Ft 2022-01-21 17:05:22
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Cunami lesz-e a kamatemelési és omikronhullámból?
Eidenpenz József | 2022. január 21. 12:55
Aggódnak a kamatemelés miatt, aggódnak Ukrajna miatt, aggódnak a járvány miatt, és még néhány rossz gyorsjelentés is érkezett. A tőzsdei befektetők hangulata olyan rossz, hogy abból akár emelkedés is lehet. A forint gyengül, de a cseh, lengyel pénzekkel együtt. A kriptodevizák is a tőzsdéket követik.
Részvény / Deviza / Áru Alulteljesített a budapesti börze, jó napja csak a Richternek volt
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 19:02
Korrigáltak a befektetők. A forgalom az átlagnál magasabb volt, ami főleg a gyógyszeripari vállalatnak köszönhető.
Részvény / Deviza / Áru Nem erősíti tovább az MNB a forintot, a Google kriptokártyát készít
Eidenpenz József | 2022. január 20. 12:18
A tegnapi technológiai vérengzés után már korrekcióról beszélnek a Nasdaq-on, de ma egyébként is javulni látszik a helyzet. Végre jött pár kedvező banki gyorsjelentés, és Kína is stimulálja a gazdaságát. Az energiafaló bitcoin-bányászat betiltását sürgetik, közben a Google egy olyan kártyán dolgozik, amelynek segítségével kriptodevizánkat elkölthetjük.
Részvény / Deviza / Áru Lehet, hogy kriptovaluta-témában nem Kim Kardashianra kell hallgatni?
Bíró Vilma | 2022. január 19. 18:31
Influenszerek mondják meg, milyen kriptovalutába fektessünk?
Részvény / Deviza / Áru Idegből megy a kereskedés, de ma ebből jól jöttünk ki
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 18:08
Szépen ment szerdán a BUX, a budapesti tőzsde a legjobban teljesítők között volt Európában, bár ennek különösebb oka nincsen. A forint is erősödött - az olaj ára pedig sokéves csúcsra emelkedett.
Részvény / Deviza / Áru Közeleg a 100 dolláros olaj, megvan a következő ezer unikornis
Eidenpenz József | 2022. január 19. 12:06
A tegnapi csúnya esés után ma az európai és a hazai részvények is magukhoz tértek, a forint is erősödött kicsit. Pedig jött egy csomó ijesztő hír a vírusról és a kamatemelési kilátásokról. Egyre feljebb araszol az olaj ára, az olajcégek jól keresnek, mégsem az övék a jövő.
Részvény / Deviza / Áru Siralmas volt a hangulat a pesti börzén
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 17:56
Jókora mínusszal zárt a BUX.
Részvény / Deviza / Áru Próbálják ráhúzni a kriptókra a vizeslepedőt, megint riogat a kamatmumus
Eidenpenz József | 2022. január 18. 12:13
Megint elromlott a hangulat a részvénypiacokon, aminek a fő oka kamatemelési várakozások erősödése, de a vírushírek sem mind jók. A forint is gyengült, az OTP és a Richter nagyot esik. Hét éves csúcson az olaj ára. Próbaperrel lehetetlenítenék el az amerikai kriptodeviza-vállalkozásokat.
Részvény / Deviza / Áru Az OTP húzta ma a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 18:08
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 833,11 pontos, 1,58 százalékos emelkedéssel, 53 509,01 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Négy okból érdemes a szerelembe fektetni, visszaerősödött a forint
Eidenpenz József | 2022. január 17. 12:22
Az európai tőzsdék optimistán kezdték a hetet, a BUX is követte a trendet, mindegyik fontosabb részvényünk emelkedik. A forint hamar kiheverte a csúnya inflációs adatot. A Walmart kriptodevizákban és NFT-kben gondolkodik, az egyik nagy brókercég pedig a Tinder és társai felfutására számít.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló