TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Miközben az előzetes közvéleménykutatások azt mutatták, hogy Donald Trump megbukik, sőt az előrejelzések „kék hullámról” szóltak, vagyis arról, hogy a demokraták a képviselőházban és a szenátusban is átveszik a hatalmat, addig a reggelig beérkezett eredmények nagyon más képet mutatnak. A tőzsde pedig figyel, és reagál.

Az elnökválasztást megelőző hétvégén közölt felmérések mind azt mutatták, hogy Joe Biden kényelmes többséget szerezhet, hiszen az úgynevezett billegő államokban rendre ő vezetett. Ezek azok az államok, ahol az egyes választásokon változhat, hogy ki nyer. Eközben vannak olyan részei Amerikának, ahol szinte kőbevésett a győztes, és a jelöltek ezekre jóval kevesebb energiát szoktak fordítani.

Donald Trump amerikai elnök támogatóihoz beszél a Florida állambeli Orlando Sanford nemzetközi repülőtéren 2020. október 12-én. Illusztráció (Fotó: MTI/AP/Evan Vucci) Donald Trump amerikai elnök támogatóihoz beszél a Florida állambeli Orlando Sanford nemzetközi repülőtéren 2020. október 12-én. Illusztráció (Fotó: MTI/AP/Evan Vucci)

Bidenre vártak, de Trumpnak is örülnek

Az eddig napvilágot látott eredmények szerint nem áll jól Biden, hiszen több olyan államban, ahol őt tartották befutónak, végül Donald Trump nyert. A végeredmény (közép-európai idő szerint reggel 7-kor) még nem dőlt el, hiszen szoros versenyfutásban akár még a demokrata jelölt is nyerhet, ám a prognózisokhoz képest mindenképpen meglepetésről van szó.

A tőzsdei befektetők az elmúlt hetekben megbarátkoztak azzal a gondolattal, hogy a demokraták kerülnek hatalomra. A koronavírus-járvány ellenére is optimista invesztorok ebben olyan pozitívumokat láttak meg, hogy Biden győzelme a mostaninál nagyobb pénzügyi támogatáshoz vezethet a munkanélküli amerikaiak és a bajbakerült vállalkozások számára. Ez pedig többet nyomott náluk a latban, mint az általa szorgalmazott adóemelés, amely a republikánusok kampánya szerint óriási csapás lenne az amerikai cégekre.

Trump esetleges győzelmére megugrottak éjszaka az amerikai határidős indexek Trump esetleges győzelmére megugrottak éjszaka az amerikai határidős indexek

A vártnál sokkal szorosabb eredmények, és az a tény, hogy a billegő államokban a már ismert részeredmények alapján Donald Trump vezet, új szituációt hozott a befektetőknek is. Úgy tűnik azonban, hogy mindez nem bizonytalanította el őket. Az első eredmények hatására a határidős indexek, amelyek a szerdai tőzsdei mozgást előrejelzik, komoly emelkedést mutattak.

Az első kommentárok arról szóltak, hogy a legrosszabb az lenne, ha patthelyzet alakulna ki, és esetleg jogi vitákba torkollana az elnökválasztás eredménye. Ugyanakkor a befektetők egyáltalán nem bánnák, ha Donald Trumpot újraválasztanák, hiszen az elnök rendszeresen tanúbizonyságot tett amellett, hogy számára kiemelten fontos a tőzsdeindexek alakulása. A saját elnöki teljesítményét pedig rendre azzal igazolta, hogy a mutatók rekordszinten állnak.

Átmeneti lehet a bizonytalanság Kínában

Egy esetleges Trump-győzelem a kínai eszközök számára jelenthet plusz kockázatot az elemzők szerint, hiszen a jelenlegi elnök az elmúlt években erősen konfrontatív politikát folytatott Pekinggel szemben. Ez az árfolyamokban is visszaköszönt az éjszaka folyamán, hiszen Trump előretörésére a jüan jelentős gyengüléssel reagált. Meg kell jegyezni, hogy a dollár erősödése általánosnak mondható, hiszen az euróval szemben is jelentősen erősödött.

A dollár is Trump győzelmét árazza A dollár is Trump győzelmét árazza

Miközben a dollár és az ázsiai tőzsdeindexek felfele mozdultak, a nemesfémek gyengültek a politikai hírekre. Az arany ismét 1900 dollár alá került, ami 0,6 százalékos esést jelent, míg az ezüst 2 százalékot veszített értékéből. A nemesfémekkel ellentétesen mozgott az olaj, hiszen mind a WTI, mind a brent közel két százalékkal drágult.

A levélszavazatok összesítése miatt várhatóan két olyan államban - Georgia, Pennsylvania – sem lesz szerdán döntés, ahol viszonylag sok elektort lehet szerezni. Így az elnökválasztás végeredményére is várni kell, ugyanakkor a függőben lévő államok többségében kisebb-nagyobb mértékben Donald Trump vezet, így a piacok vélhetőleg az ő győzelmét fogják árazni. Emiatt néhány olyan iparág részvényeit is újra felfedezhetik például a befektetők, amelyek egy Biden-győzelem esetén a környezetvédelmi szigorítások vagy az adóemelés kárvallottjai lettek volna.

Különösen az ázsiai piacok számára az előzetes várakozások szerint egyértelműen Biden-győzelem lett volna kedvezőbb. A szakértők viszont azt hangsúlyozzák, hogy amint elül a vihar, a befektetők a távol-keleti országokban lévő potenciált értékelni fogják. Az elemzők szerint a kínai részvények és kötvények továbbra is perspektivikusak lesznek, hiszen fogyasztás és az export, a kínai gazdasági növekedés motorjának két pillére, sértetlenek tűnik, a Peking által alkalmazott módszerekkel a koronavírust is sokkal eredményesebben sikerült kezelni, mint az USA-ban vagy Európában.

Amennyiben Donald Trumpot újraválasztják, vélhetőleg kontinensünk számára a járműipar és a digitális cégek adóztatása lehet az a két terület, ahol az USA és Európa között gazdasági szempontból konfrontáció lehet.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Részvény / Deviza / Áru Elfogyott a nap végére a reggeli optimizmus
Király Béla | 2020. november 23. 19:08
A tőzsdéken reggel még kitörő lelkesedéssel fogadták az újabb vakcinával kapcsolatos információkat, a nap végére viszont elfogyott az optimizmus. A magyar piac minimális pluszban zárt, az európai börzék viszont mínuszba csúsztak.
Részvény / Deviza / Áru Tovább gyengül a forint, ki tudja hol áll meg?
Csabai Károly | 2020. november 23. 11:58
Jó hangulatban vágtak neki a mai napnak a befektetők, a kedvezőnek tűnő vakcinahírek hatására veszik a részvényeket, a hazai blue chipeket is, így a BUX-index is méretes pluszban kezdte a napot. Az olaj is drágul, ami arra utal, hogy a szerdától – igaz, megint csak a gázolajra – érvényes drágulás folytatódhat. Az arany gyengül és a forint is: euróval szembeni árfolyama ismét a 360-as szint fölé került és nem zárható ki, hogy a következő napokban még ennél többet is kell majd fizetni az uniós pénz egységéért.
Részvény / Deviza / Áru A járvány miatt megint óvatosabbak lettek a befektetők
Privátbankár.hu | 2020. november 20. 19:20
Pénteken az európai piacokon mérsékelt emelkedést, míg az óceán túlpartján kisebb esést láthattunk. A koronavírus továbbra is meghatározó a befektetők viselkedése szempontjából.
Részvény / Deviza / Áru GVH: mehet az AutoWallis felvásárlási akciója
MTI | 2020. november 20. 17:34
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyta, hogy az AutoWallis többségi részesedést szerezzen a nyugat-magyarországi régióban meghatározó pozíciót betöltő, 130 embert foglalkoztató Iniciál Autóház Kft.-ben - közölte az AutoWallis Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Beszélt Orbán Viktor, zuhant a forint
Csabai Károly | 2020. november 20. 11:36
Reggel 8 óra után a hazai fizetőeszköz az euróval szemben viszonylag nagy mértékben, egy egységgel gyengült. Nem sokkal azután, hogy a miniszterelnök a Kossuth Rádióban árult el részleteket az EU-költségvetéssel kapcsolatos kormányzati vétó után várható fejleményekről. Később ugyan a forint ledolgozta a veszteségét, rendkívül bizonytalan, az árfolyama hogyan alakul a következő napokban.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kamatemelés a törököknél, nagy kanyart írt le ma a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 19. 18:51
Bár a napokban még rekordot döntöttek, mára kifulladt a tőzsdék emelkedése, a befektetők számára súlyosabb a rövidtávon romló járványhelyzet, mint az oltások jelentette távolabbi ígéret. Ismét veszik a “maradjotthon–részvényeket”, az online és technológiai ászokat. A BUX is süllyedt, viszont a forint erősödni tudott. Ritkán látni akkora kamatemelést, mint ma Törökországban.
Részvény / Deviza / Áru Már nem hatnak az oltóanyag-hírek, gyengülésnek indult a forint
Eidenpenz József | 2020. november 19. 11:43
Az oltóanyagokról szóló újabb és újabb jó hírek egyre kisebb hatást váltottak ki a napokban a tőzsdéken, végül a hatás teljesen elmaradt. Közben Amerikában új lezárások indultak. Süllyednek a vezető indexek, az európai átlagnak megfelelően esik a BUX is. Újra gyengülésnek indult a forint, az arany, az ezüst, az olaj, a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Betiltaná a benzineseket a ZETA, megtáltosodott az OTP
Eidenpenz József | 2020. november 18. 19:08
Enyhén optimista a hangulat a világ tőzsdéin, a jó oltáshírek és a rossz vírusszámok között őrlődve. A BUX viszont az európai átlag többszörösét hozta ma, főleg az OTP és a Richter húzta. Az elektromosautó-piacon érdekelt cégek új érdekvédelmi szervezetet hoztak létre, amely nemcsak a környezetkímélő járművek támogatását, hanem a környezetszennyezők tiltását is szorgalmazza. Joe Biden ebben partner lehet.
Részvény / Deviza / Áru Continental: túl a mélyponton
Privátbankár.hu | 2020. november 18. 15:40
A második negyedéves mélypont után a világ egyik legnagyobb autóipari beszállítója, a Continental javítani tudott. A Magyarországon is komoly gyártó és fejlesztőkapacitással rendelkező társaság szerint az európai járműpiacon még komoly gondok vannak.
Friss
hírlevél