<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Hat fontos hír a mai tőzsdenaphoz. Donald Trump aláírta végre a csomagot, a Brexit-megállapodás is összejött valahogy, és a járvány is csitulni látszik kissé. Minden adott tehát egy év végi ralihoz, amihez a BUX is csatlakozott. A forint viszont nem.

Az ünnepek előtti lagymatag kereskedés után ma szép emelkedést mutatnak az európai indexek, általában egy százalék körüli mértékben. Az amerikai határidős indexek is pár ezrelékes pluszban vannak.

Itthon a BUX index 1,5 százalékkal megy fel, ez átlag feletti teljesítmény Európában. Varsó azonban már két százalékos pluszban jár. A Mol 2,2, az OTP 1,6, a Richter 1,1 százalékkal drágul. Szokatlanul magas a Waberer’s (+12 százalék) és a Rába (+5,8 százalék) áremelkedése és forgalma. A forint viszont gyengécske, 363,50 az euró ára. Ezen szint felett huzamosabb ideig október végén-november elején járt a keresztráfolyam.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

1. Trump nem lett Grincs

Donald Trump elnök mégsem lett Grincs, ahogy az Erste Befektetési Zrt. nevezte még karácsony előtt. Közel egy hét hezitálás után végre aláírta a mintegy 900 milliárd dolláros amerikai segélycsomagról szóló törvényt. Ezt a történelem második legnagyobb ilyen pakettjének nevezik. Egyben egyéb költségvetési rendelkezéseket is hoztak, amelyek révén elkerülhető lett az amerikai kormányszervek részletes leállása.

A nagy nehezen tető alá hozott csomag pénzt juttat a munkanélküli ellátások szintjének helyreállítására, a kilakoltatások leállítására a bérleti díjak kiegészítésén keresztül. Pénzt ad a PPP-konstrukciókhoz, a légitársaságok dolgozóinak foglalkoztatására, és lényegesen több forrást juttat az oltások terjesztéséhez.

2. Véget ért a négy és fél éves brit szappanopera?

Az utolsó utáni-utáni-utáni pillanatokban megszületett a kereskedelmi megállapodás az EU és Nagy-Britannia között, megegyeztek végül a halászati jogok kérdésében is. A szerződést azonban még ratifikálnia kell a két fél parlamentjeinek, de az egyes EU-tagországoknak külön-külön is. Ráadásul még mindig vannak nyitott kérdések, például Gibraltár helyzete változatlanul rendezetlen.

3. Folynak az oltások

Elkezdődtek az oltások az EU-ban vasárnap, illetve egyes helyeken már szombaton a Pfizer-féle vakcinával. A járványügyi adatok vegyesek, egyes helyeken javulás látható, így az USA-ban és Magyarországon is. Sokan tartanak azonban attól, hogy az ünnepek újabb megbetegedés-hullámot okoznak majd néhány napon belül. Ezt valószínűsíti az egyes boltokat elárasztó tömeg, a karácsonyi családlátogatások vagy például a napsütés az osztrák sípályákra özönlő emberek.

Még továbbra sem lehet teljesen fellélegezni. Amerikai kutatók szerint a karácsonyi utazások és összejövetelek miatt újra megugorhat a fertőzések száma, valamint aggodalomra ad okot a brit koronavírus-mutáció terjedése is. Pozitív hír viszont, hogy a kommentek szerint az Egyesült Királyság akár már ezen a héten engedélyezheti az AstraZeneca vakcináját írta a KBC Equitas.

4. Tovább ütik az Ant Group-ot

Az álomból rémálom lett az Ant Group őszi, a kínai kommunista hatóságok által az utolsó pillanatban leállított részvénykibocsátása, de még nincs vége. Zuhan az Alibaba és a másik kínai technológiai óriás, a Tencent árfolyama is.

A kínai kormány újabb vizsgálatokat jelentett be Jack Ma érdekeltségeivel szemben írja az Erste Befektetési Zrt. Az Alibaba ellen vizsgálat indul versenykorlátozás gyanújával, az Ant Group-ot pedig arra utasították a helyi szabályozók, hogy változtasson az üzleti modelljén, és a magas kockázatú hitelezés és vagyonkezelés helyett a fizetési szolgáltatásokra koncentráljon. A kommunista pártnak nem tetszik a kínai milliárdosok egyre nagyobb hatalma. Az Alibaba hongkongi részvényei a pénteki 8%-os korrekciót követően további 9%-ot estek a mai napon. Az Ant IPO novemberi felfüggesztésétől számítva több mint 30%-ot vesztettek az Alibaba részvényesei.

Az Alibaba viszont az alacsonyabb árakat vételekre használhatja ki, a következő két évre szóló sajátrészvény-vásárlási programját 6-ról 10 milliárd dollárra emelte.

5. Tovább száguldott a bitcoin

A bitcoin 28 288,84 dolláron vasárnap új történelmi csúcsot döntött, annak ellenére, hogy sajtójelentések szerint a kisbefektetők részvétele még mindig visszafogott a kriptodeviza-piacon. Hétfőre visszaesett 27 ezer dollárra. Ma viszont az ether (vagy ethereum), a második legnagyobb kriptodeviza 14 százalékkal 735,60 dollárra ugrott, bő két és fél éves csúcsra.

A német DAX index hosszú távú grafikonja (Tradingview.com)
A német DAX index hosszú távú grafikonja (Tradingview.com)

6. Történelmi csúcsok Európában

A német DAX index ma 1,4 százalékkal emelkedik, így 13 777 pont, miközben napi maximuma eddig 13 826 pont volt. Ezzel történelmi csúcsra érkezett, februárban ugyanis 13 795 ponton tetőzött.

A francia CAC 40 azonban a jelenleginél kilenc százalékkal feljebb volt februárban, és meghaladta a mostani szintet 2007-ben, valamint 2000 körül is. Ám ez az index nem tartalmazza az osztalékok hatását, ellentétben a német vagy a magyar mutatóval, ami hosszú távon komoly eltérést okoz.

Az osztalékokat is tartalmazó CAC 40 Gross Total Return (PX1GR) index is februárban tetőzött ugyan, de az idei csúcsai jóval felette vannak akár a 2007-es, akár a 2000 körüli értéknek. A sok országolt felölelő Európai Uniós Stoxx 600 index osztalékos verziója (STOXX Europe 600 EUR NR) is februárban ért csúcsra, most azonban az alatt jár mintegy hét százalékkal.

 

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10565 10535 10770 -1,49% 0 0 4 451 433 345 Ft 2023-02-06 17:09:14
MOL 2682 2680 2744 -2,12% 0 0 860 237 796 Ft 2023-02-06 17:08:52
MTELEKOM 370 370 377 -1,46% 0 0 53 159 086 Ft 2023-02-06 17:06:36
RICHTER 8070 7965 8170 -0,37% 0 0 2 430 189 850 Ft 2023-02-06 17:05:04
OPUS 130 126 132 0,00% 0 0 35 717 853 Ft 2023-02-06 17:05:05
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Fejre állt a világ: a kirúgásokat jutalmazza a piac
Király Béla | 2023. február 6. 19:22
A technológiai óriások jó ideig hatalmas növekedést értek el negyedévről negyedévre. A recessziós környezetben viszont jellemzően mindannyian megtorpantak, ami komolyabb áresést hozott tavaly. Az elmúlt hetekben publikált negyedéves számok általában visszaesést jeleztek a korábbi eredményekhez képest, ennek ellenére a részvények remekelnek.
Részvény / Deviza / Áru Csak a rossz hírekről szólt ma Budapesten a nap
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 18:36
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 602,48 pontos, 1,33 százalékos csökkenéssel, 44 793,85 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Érdemes-e most eurót váltani?
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 15:51
Jellemző, hogy komolyabb forintgyengülés esetén pánikszerűen vesznek a magyarok eurót. Pedig az jár jól, aki akkor vált, amikor kevesebbet kell fizetni a közös valutáért.
Részvény / Deviza / Áru Pocsék a hangulat, amerre nézünk, meglepetésként árat emel a Tesla
Eidenpenz József | 2023. február 6. 12:26
A tőzsdéken továbbra is nagyon rossz a hangulat, a pénteki amerikai adatok komoly kétségeket vetettek fel a rali tartósságával kapcsolatban. A BUX az európai átlagot követi, a forint gyengült. Sok árcsökkentés után meglepő módon árat emelt a Tesla, óriási felvásárlás készül az aranypiacon. A kriptodeviza-hackerek éve volt a tavalyi.
Részvény / Deviza / Áru Gyengélkedik a forint
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 07:50
Gyengült a forint hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben: 0,1 százalékkal az euró és 0,5 százalékkal a dollár és a svájci frank ellenében.
Részvény / Deviza / Áru Pirosban zárt a pesti börze
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 18:04
Eladói nyomás volt ma a BUX-on. 
Részvény / Deviza / Áru Tartja magát a forint, külföldről fogják elkapkodni a magyar állampapírokat?
Eidenpenz József | 2023. február 3. 11:55
A három nagyon fontos jegybanki döntés által uralt hét végére kifulladt a részvénypiacok emelkedése és a dollár gyengülése, az indexek kisebb-nagyobb mínuszokban vannak. A forint erősödése is megállt, 385 környékén tétovázik az euró. Megtorpant a lengyel részvénypiac emelkedése, rejtett értelmű paragrafusokkal szabályoznák a kriptodeviza-szektort.
Részvény / Deviza / Áru Mutatjuk, örülhet-e, akinek forintja van
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 07:33
Vegyesen alakult péntek reggelre a forint árfolyama.
Részvény / Deviza / Áru Kaphatnánk egy kis nyugdíjat a részvények hozamából is?
Eidenpenz József | 2023. február 3. 05:44
A nyugdíjak kifizetése Németországban, ahogyan Magyarországon is, egyre nagyobb terhet jelent a társadalom elöregedése miatt. A kormány most egy részvényalapú nyugdíj létrehozását tervezi, amely kiegészíthetné az eddigieket. Mások ezt máris hevesen támadják. Érdemes vajon a nyugdíjakkal tőzsdézni? Megérte volna az utóbbi tíz évben?
Részvény / Deviza / Áru Már a 385-ös szintet nyalogatja a forint
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 19:14
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon a kora reggeli jegyzéséhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG