BUX
36 788.54
+1.22%
+442.00
OTP
10 630.00
+1.72%
+180.00
MOL
2 002.00
+0.45%
+9.00
RICHTER
6 960.00
+0.22%
+15.00
MTELEKOM
398.00
-0.38%
-1.00
 
2019. május 6. 10:57

Donald Trump vasárnapi Twitter üzenete után az ázsiai tőzsdék óriási zuhanással zártak. Európában is komoly zakóval nyitottak a piacok, a BUX viszont hétfőn reggel jól tartotta magát.

Az amerikai elnök megelégelte, hogy vontatottan folynak a kereskedelmi tárgyalások Kínával, és nagyon durva fenyegetéssel állt elő vasárnap.

Trump Twitter-bejegyzésében azt írta, hogy május 10-től 10 százalékról 25 százalékra emeli 200 milliárd dollár értékű kínai termék vámját. Trump ezen felül azt is kilátásba helyezte, hogy "hamarosan" további 325 milliárd dollárnyi kínai termékre vet ki 25 százalékos importvámot. Az amerikai elnök az emelésről szóló döntését azzal indokolta, hogy a Kínával folytatott kereskedelmi tárgyalások túl lassan haladnak, ráadásul a kínai fél egyes korábban tett ígéreteit megpróbálja újratárgyalni.

Nem ijedtek meg a kínaiak

Trump fenyegetésének a hatása egyelőre nehezen felmérhető, a szakértők egy része mindenesetre attól tart, hogy a kínaiak nem fognak fejet hajtani, a tárgyalások megrekedhetnek és így a helyzet rövid távon várhatóan eszkalálódni fog. Ebbe az irányba mutatnak azok a sajtóértesülések is, amelyek szerint a kínai delegáció lemondja a legközelebbi tárgyalásokat, nagyon valószínűtlen ugyanis, hogy Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes a héten az Egyesült Államokba utazzon tárgyalni.

Az amerikai elnök üzenete komoly mozgást váltott ki a részvénypiacokon, a Shanghai Composite 5 százalékos, a Hang Seng index pedig 3 százalékos mínuszt hozott össze a hétfői kereskedésben. A japán piac indexe, a Nikkei csak azért úszta meg kisebb veszteséggel, mert az utóbbi napokban zárva tartott a tőzsde, így az emelkedésből is kimaradt. Ami a nagy európai tőzsdéket illeti, mind a német, mind a francia piac komoly, 2 százalékos eséssel indította a hetet.

Eközben a BÉT-en

Érdekesség, hogy a magyar tőzsde ezzel szemben sokkal jobban tartja magát, a kereskedés első óráját követően fél százlék alatti volt a veszteség. A vezető részvények közül az OTP papírjaival 12500 forint felett kereskedtek, míg a Mol árfolyama 3180 volt az első óra végén, ami 0,4, illetve 0,5 százalékos csökkenést jelent. Hasonló mértékben gyengültek az Opus papírjai,amelyek 434 forinton álltak. Ennél kisebb volt a mínusz a Richter részvényeknél, ami 5675 forinton állt, ez nagyjából 0,2 százalékos veszteséget jelent.

A forint a múlt héten jelentősebben gyengült, hiszen csütörtökön 324,5-ig esett az euróval szemben, hogy aztán pénteken 322-ig erősödjön a magyar fizetőeszköz. Hétfőn a borúlátó nemzetközi hangulatnak megfelelően a forint is lefele vette az irányt, és újra a 324-es szintet vette célba.

Ugyan az eddigi amerikai és európai negyedéves vállalati adatok összességében kedvező képet mutattak, és az utóbbi időszak makrogazdasági fejleményei is azt tükrözték, hogy mind a magyar, mind a világ jelentősebb gazdaságaiban sokkal jobb a helyzet, mint amit az év elején prognosztizáltak az elemzők. Ennek ellenére a következő napokban egyértelműen a kereskedelmi tárgyalások lesznek a fókuszban. Amennyiben enyhülésre utaló jelek lesznek, úgy a kockázatvállalási kedv várhatóan javulni fog, és mind a részvénypiacok, mind a feltörekvő devizák, így a forint is profitálhat belőle. Abban az esetben viszont, ha a tárgyalások megrekednek, esetleg a felek további fenyegető üzeneteket küldenek, úgy az időjáráshoz hasonlóan a tőzsdéken is esős hét elé nézünk.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Pesszimista a Fidelity, komoly esélyt ad a második hullámnak
Eidenpenz József | 2020. május 28. 06:07
Mintegy 60 százalékos valószínűséget ad a Fidelity International annak a forgatókönyvnek, hogy lesz második fertőzési hullám ősszel, amelyet még nem tudnak teljes mértékben kézben tartani az országok. A világ nagy mértékben függ majd Kínától, ahol pozitív növekedés várható a járvány ellenére is, 1,2 százalék a Fidelity alapszcenáriójában. Az EU gazdasága tíz százalékkal zsugorodhat idén, de rossz esetben ez húsz százalékra is lemehet.
Részvény / Deviza / Áru Trump megfenyegette a közösségi médiát, megint az OTP a húzópapír
Eidenpenz József | 2020. május 27. 18:42
A tőzsdeindexek nagy része még erősödik, de az eddig az emelkedés motorját jelentő technológiai papírok ma lefelé tartanak. Miután a Twitter megjelölte az amerikai elnök egyik bejegyzését, mint potenciálisan félrevezető információt, Trump szabályozással vagy bezárással fenyegette meg az egész szektort. Itthon tovább drágul az OTP, de megtorpant a Mol, amelyet az eső olaj nyomaszthat.
Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Indul a csőd-cunami, emelkedünk, mert mindenki esést vár
Eidenpenz József | 2020. május 25. 11:53
Jó a hangulat a tőzsdéken, látszólag különösebb ok nélkül, bár valószínűleg a tovább javuló járványstatisztikák sokat nyomnak a latban. Hong Kongban újra tüntetnek, az USA és Kína szócsatákat vív. A munkanélküliség-hullámot hasonló csődhullám követheti a vállalati és az ingatlanszektorban. Azért emelkedhet a tőzsde, mert mindenki esést vár.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapja kezdődött a krach – hol tart a forint a globális deviza-roncsderbiben?
Eidenpenz József | 2020. május 25. 06:07
Úgy érzed, gyenge a forint? Akkor nézd meg, hol tart ehhez képest a cseh korona, a brazil reál vagy a török líra. De még Norvégia vagy Kanada sem úszta meg, jelentősen leértékelődött fizetőeszközük a vírusválság által okozott tőkepiaci krach közepette. Az is érthetővé válik, miért fordulnak mostanában sokan az aranyhoz.
Részvény / Deviza / Áru Tudjuk, mit csináltál áprilisban, újra tőzsdén a Pick szalámigyár
Eidenpenz József | 2020. május 22. 19:17
A videojátékok piaca hatalmas emelkedést mutatott áprilisban, de vették a hardvereket is. Sokan nyilván ezzel ütötték el az időt a karantén alatt. A tőzsdéken stagnálás vagy enyhe esés látható, a BUX kicsit jobban süllyedt, főleg a Mol miatt. Gyengült a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Kína berúgta az ajtót – kisbefektetőknek már nem adnak el olajat?
Eidenpenz József | 2020. május 22. 11:41
Végleg rá akar telepedni Kína Hong Kongra, a tőzsdeindex majdnem hat százalékkal zuhant, Amerika válaszlépésekkel fenyeget. Az európai tőzsdék esése azonban mérsékelt, a BUX is az átlagot hozza, az OTP egy százalék alatti mértékben gyengül. Megint visszapattant 349 forint környékéről az euró. Egyes cégek nem akarnak olajat eladni olyan alapoknak, amelyekbe a kisbefektetők szállnak be. Drága lett bitcoinozni.
Részvény / Deviza / Áru A TikTok lassan annyit ér, mint Magyarország GDP-je
Eidenpenz József | 2020. május 21. 18:42
Az amerikai munkanélküliségi adat látszólag megfelelt a várakozásoknak, de a tőzsdéket nem tudta jobb kedvre deríteni. A kereskedelmi háború árnya és globálisan romló vírusstatisztikák nyomasztják a befektetőket. A BUX viszonylag jól teljesített, legalább az OTP meg tudta tartani tegnapi záróárát. A forint tovább erősödött. Újított a Facebook, sokat ér a Tiktok.
hírlevél