BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. május 5. 18:51

Ma jó a tőzsdék hangulata, két százalék körüli pluszokat látunk mindenütt, amit főleg a mozgási korlátozások lazítása indokol. Főleg ugyanennek tudják be az olajár ugrását is. A német autóeladásokról újabb rossz adat jött, az autógyárak már Merkelnél lobbiznak. Budapest és Varsó részvénypiaca alulteljesítette a többit, az OTP pluszból mínuszba ment át a nap során. Erős viszont a forint.

Szinte minden nap új kifejezéseket kell megtanulnunk a válságban. A napokban a “könnyítési optimizmus” lett a tőzsdék vezető ereje. Vagyis a befektetők abban bíznak, hogy a kijárási korlátozások lazítása a gazdaság újraéledéséhez fog vezetni, ezért veszik a részvényeket. Ma is ez volt a tőzsdék fő témája, bár emellett a nagyot emelkedő olajár és a vállalati hírek is pozitív hatással lehettek.

De azért rossz hírek is akadnak. A kínai állami média lehazugozta Michael Pompeo amerikai külügyminisztert. Az amerikai-kínai feszültség hol fokozódni, hol pedig enyhülni látszik. Egy német bíróság pedig részben elmarasztalta az Európai Központi Bank kötvényvásárlási programját, bár ez nagy riadalmat nem okozott.

Varsó, Budapest alulteljesített

Összességében nagyon jó ma a hangulat a tőzsdéken. Az európai indexek többsége másfél-két és fél százalékkal emelkedett. Az S&P 500 index Amerikában hat óra körül 1,8 százalékos, a Nasdaq Composit két százalékos pluszban volt.

Elektromos autó Amsterdamban (Pixabay.com) Elektromos autó Amsterdamban (Pixabay.com)

Térségünkben azonban már nem mindenütt volt jó a hangulat. Míg a bécsi tőzsde – részben az OMV, részben a bankok miatt – a legjobbak közé tartozott ma, a varsói index enyhén süllyedt. A pesti Bux pedig csak egy ezrelékes emelkedést tudott elérni. Kezdetben eléggé jól állt az OTP, de a nap végére 0,3 százalékos mínuszba csúszott vissza. A Mol többlete is mérséklődött és végül csak 0,9 százalékos emelkedést produkált. A Richter minimális mértékben süllyedt, a Magyar Telekom pár ezrelékkel drágult.

Benézett 350 alá az euró

A forint régóta stagnált mostanában, 355 forint körüli euróár mellett. Ma izmosabb erősödés indult. Napközben 349,30 is volt az euró, este pedig kereken 350 forint az ára.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

Az olajárak öt napja emelkednek, főként annak az apró jeleire, hogy a kereslet magához térhet. Sokan azt remélik, hogy a mozgási korlátozások enyhítése nagyobb keresletet hoz majd és csökkenti a piacon a túlkínálatot. Ráadásul sok olajvállalatról derül ki, hogy zárja a csapokat, azaz mérsékli kitermelését. Az amerikai típusú WTI olaj mintegy 19 százalékkal 24,20 dollárra, a Brent 12 százalékkal 30,30-ra ugrott.

Nem kell az egymilliós autóvásárlási támogatás sem

Újabb rossz hír érkezett az autóiparból, az utóbbi időben már sokadszor. Az úgynevezett vásárlási prémium (Kaufprämie), az elektromos autókra és hibridekre járó állami támogatás iránt folyamodók száma áprilisban teljesen összezuhant. A vevők 6483 kérelmet adtak be, körülbelül feleannyit, mit márciusban.

Egyébként a tisztán elektromos vagy üzemanyag-cellával működő autókra maximum háromezer euró (több mint egymillió forint), a plug-in hibridekre pedig maximum 2250 euró támogatás jár. Emellett azonban ugyanekkora árengedményt kötelező nyújtaniuk az autógyártóknak is.

Merkel intézkedni készül

A Handelsblatt tudósítása szerint Angela Merkel német kancellár és az autóipar csúcsvezetői ma videókonferenciát tartottak. Az autóipar az országban rendkívül nehéz helyzetben van, a közepes nagyságú kereskedők és szállítók között már bekövetkeztek az első vállalati csődök. Az iparági szereplők szerint állami segítségre lenne szükség. A legjobb ötletük, hogy ne csak az elektromos autókra, hanem minden autóra legyen vásárlási prémium. A hírek szerint a kancellár pozitívan állt hozzá a kérdéshez.

De még nem tudni hogy hogyan fog kinézni az állami segítség. Lehetséges például, hogy környezetvédelmi kérdésekkel kötik majd össze. Bevetették például a recycling-prémium ötletét, amelynek a segítségével a magas károsanyag-kibocsátású modellek környezetbarát modellre lennének cserélhetők. Ezt támogatnák ezer euróval. Ezzel állítólag drasztikusan lehetne csökkenteni a széndioxid-kibocsátást. A környezetvédők többsége viszont semmiféle prémiumot nem szeretne - inkább a kerékpározást, a tömegközlekedést támogatná. Egyelőre annyit tudni, hogy a kérdésben június előtt dönteni készül a német kormány.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Nem lesz itt semmiféle V alakú kilábalás?
Eidenpenz József | 2020. május 29. 18:47
A tőzsdék hangulata ma rossz, bár az amerikai technológiai papírok nagy átlagban tudtak egy kicsit emelkedni. A piacok arra várnak, mit talál ki Donald Trump elnök Kína megzabolázására, és ez mennyiben fogja érinteni a gazdaságot, a részvényeket. A BUX index is a többi európai mutatóhoz hasonlóan esett az OTP vezetésével, de a forint erősödött. A nemesfémeknek kedvez a helyzet.
Részvény / Deviza / Áru Trump mai sajtótájékoztatójától reszketnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. május 29. 12:02
Rossz ma a hangulat a világ tőzsdéin, sokan attól tartanak, hogy az amerikai-kínai viszony nagyon elmérgesedik, és új kereskedelmi háborúba torkollik. A gazdasági adatok vegyesek voltak, de a vállalati szektorból leépítésekről, termelés-csökkentésről, szolgáltatások törléséről jöttek hírek. Az OTP húzza le a BUX-ot, de még bőven tízezer felett jár.
Részvény / Deviza / Áru Várjunk a vételekkel: a következő esés nagyobb lehet, mint a márciusi?
Barlai Róbert | 2020. május 28. 20:34
Az amerikai Bézs Könyv megállapításai mellett a világ vezető pénzügyi szakembereinek véleménye alapján sem látszik sok esély arra, hogy V alakú gazdasági kilábalás következik be - a tőzsdéken mégis ezt árazzák, a piacok álom-üzemmódba kapcsoltak. Ez a divergencia nem tartható fenn sokáig, előbb-utóbb a tőzsdéken is ébresztőt fújnak -  ha pedig visszatér a kockázatkerülés, az újra nyomás alá fogja helyezni a feltörekvő piacokat valamint a közép- és kelet-európai országok eszköz- és devizaárfolyamait. Barlai Róbert tőkepiaci szakember jegyzete.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapos csúcson a részvénypiacok, tovább száguld az OTP is
Eidenpenz József | 2020. május 28. 18:46
Vegyes makroadatok érkeztek, a német infláció például nagyon alacsony, ami a gazdasági növekedés szempontjából nem túl jó hír. Az amerikai munkanélküli kérelmek száma még mindig milliós nagyságrendű, és az ipar is jókorát esett áprilisban, de a számok megfeleltek az előzetes várakozásoknak. Így nyugodtan folytatódik az árfolyamok emelkedése a tőzsdéken, az OTP is a nyertesek közé tartozik.
Részvény / Deviza / Áru Trump bosszúja gyors volt, gépi intelligenciában nyomulnak az óriások
Eidenpenz József | 2020. május 28. 11:53
Az európai tőzsdéken ma is jó a hangulat, az USA-ban azonban egyelőre kérdéses. Főleg a tech-szektorban, miután Donald Trump máris beváltani látszik fenyegetését, és büntetésekkel igyekszik korrigálni az (őt) helytelenül moderáló közösségimédia-alkalmazásokat. A nagy technológiai óriások öt éve nem vásároltak fel ennyi startupot, főleg a mesterséges intelligenciában nyomulnak.
Részvény / Deviza / Áru Pesszimista a Fidelity, komoly esélyt ad a második hullámnak
Eidenpenz József | 2020. május 28. 06:07
Mintegy 60 százalékos valószínűséget ad a Fidelity International annak a forgatókönyvnek, hogy lesz második fertőzési hullám ősszel, amelyet még nem tudnak teljes mértékben kézben tartani az országok. A világ nagy mértékben függ majd Kínától, ahol pozitív növekedés várható a járvány ellenére is, 1,2 százalék a Fidelity alapszcenáriójában. Az EU gazdasága tíz százalékkal zsugorodhat idén, de rossz esetben ez húsz százalékra is lemehet.
Részvény / Deviza / Áru Trump megfenyegette a közösségi médiát, megint az OTP a húzópapír
Eidenpenz József | 2020. május 27. 18:42
A tőzsdeindexek nagy része még erősödik, de az eddig az emelkedés motorját jelentő technológiai papírok ma lefelé tartanak. Miután a Twitter megjelölte az amerikai elnök egyik bejegyzését, mint potenciálisan félrevezető információt, Trump szabályozással vagy bezárással fenyegette meg az egész szektort. Itthon tovább drágul az OTP, de megtorpant a Mol, amelyet az eső olaj nyomaszthat.
Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
hírlevél