6p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

A kínai növekedési kilátások romlása és az amerikai adósságplafonnal kapcsolatos viták miatt esnek elsősorban az indexek. A BUX még tartja magát, a Mol és az OTP mozgása kioltja egymást. A forint tovább ostromolja a 370-et. Egy cég átlépte az egybillió dolláros méretet, egy gazdaságilag óriás állam termelése pedig nagy csalódást okozott.

A német tőzsdeindex 0,3, a francia 0,5, a brit pedig 0,1 százalékkal süllyed ma. Az amerikai technológiai szektor határidős indexe pluszban van, a hagyományos iparágaké viszont mínuszban. Elsősorban a vártnál gyengébb kínai makroadatoknak tulajdonítják, hogy elromlott a hangulat a tőzsdéken, de biztos, hogy az amerikai adósságplafonnal kapcsolatos folytatódó politikai csatározások sem tesznek jót.

Az USA-ban a fogyasztói bizalom jobb lett a várnál, ahogy tegnap a spanyol infláció is. Ma délután előzetes német inflációs adat érkezik. Fontos lehet a héten még a pénteki amerikai foglalkoztatási adat, valamint a Salesforce és a Chewy gyorsjelentése.

Itthon a BUX index a nullát kerülgeti, de többet jár felette, mint alatta. Az OTP 1,1 százalékkal emelkedik, a Mol majdnem ugyanennyivel esik, a Richter 0,4, a Telekom 1,7 százalékkal megy fel.

Árfolyamok és grafikonok

Ostromolja a forint a fontos szintet

Az euró ára 371,0 forint késő délelőtt, ami szerény forintgyengülést jelent tegnap estéhez képest. Tegnap rövid időre 370 alá is lesüllyedt az ár, és ma reggel is súrolta a 370-es szintet. Brókercégek szerint a forintot a magas kamat tartja erősen, az erősödő dollár azonban megnehezíti az erősödést.

Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Mitől esik az olaj?

A kínai lassulással és a globális recessziós félelmekkel magyarázták az utóbbi időben legtöbbször a lefelé csorgó olajárat. De van itt más is, a KBC Equitas szerint újra 70 dollár alá süllyedt a WTI hordónkénti árfolyama, amire utoljára majdnem egy hónappal ezelőtt volt példa.

Oroszország korábban bejelentette, hogy visszavágják a nyersolajexportot napi 500 ezer hordóval, a valós számok azonban arra engednek következtetni, hogy az továbbra is a korábbi szinteken zajlik.

Emellett az sem segítette az olajpiacokat, hogy a vasárnap esedékes OPEC+ találkozó kapcsán csökkent az esélye egy lehetséges termeléscsökkentésnek.

Ma szavazhatnak az adósságplafonról

Folyik a kötélhúzás az amerikai politikában. Kevin McCarthyt, a képviselőház elnökét a republikánus keményvonalasok megfenyegették, hogy leváltják a Joe Biden elnökkel kötött adósságplafon-megállapodás miatt. Ő azonban kitart, és bizakodását fejezte ki, hogy a törvényhozók időben elfogadják a jogszabályt az államcsőd elkerülése érdekében. A képviselőházi szavazás szerda este várható.

Japán válságba süllyed?

Áprilisban Japán ipari termelése 0,4 százalékkal csökkent márciushoz képest, jócskán alulmúlva az 1,4 százalékos növekedésre vonatkozó konszenzust. Éves szinten pedig az elemzők két százalékos növekedésre vonatkozó becslésével szemben 0,3 százalékos visszaesést mértek – írta az Erste Befektetési Zrt.

Megint létszámleépítés jön a Goldmannál

A Goldman Sachs újabb létszámleépítéseket tervez, mivel bevételeit csökkenti a visszafogott tőkepiaci aktivitás. A befektetési bank egy éven belül már a harmadik létszámleépítési körön dolgozik a Bloomberg szerint. A cég szeptemberben több száz állást szüntetett meg, majd januárban 3200-at.

Az újabb ugyan várhatóan kevesebb mint 250 embert érint, ám köztük több vezető beosztású alkalmazottat is – mondta egy nevének elhallgatását kérő bennfentes személy.

Újabb unikornis született

Az Nvidia piaci értéke kedden átmenetileg átlépte az egybillió (ezer milliárd) dolláros küszöböt, miután a chipgyártónak a mesterséges intelligencia üzletágban látszó jó kilátásai a múlt hét óta szárnyakat adtak az árfolyamnak. A vállalat csatlakozott az Alphabet, az Amazon, az Apple és a Microsoft technológiai óriásokhoz a billiósok klubjában, miután a részvények újabb 7,7 százalékos pluszban is voltak.

Az Nvidia a múlt héten először a Wall Street becsléseit túlszárnyaló értékesítési prognózis adott ki, majd újabb, a mesterséges intelligenciához kapcsolódó termékeket mutatott be.

Mikrochipek . Forrás: Pixabay.com
Mikrochipek . Forrás: Pixabay.com

A C3.ai cég 33 százalékos emelkedéssel zárt, ez a mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalat ma este teszi közzé negyedéves jelentését.

Alultértékelt a térségünk olajszektora?

A 2022-es év egyik legjobban teljesítő európai részvénypiaci szegmense (+24 százalék emelkedés, szemben a többi szektor 17 százalékos esésével) az olaj- és gázipar volt a Concorde Értékpapír Zrt. szerint. Tavaly az olaj- és gázárak ralija hatalmas profitokat hagyott a cégeknél, még az extraadók után is. Ebből a vállalatok adósságot építettek le és extra pénzt osztottak szét a részvényesek között részvény-visszavásárlás és osztalék formájában.

Csakhogy a gazdasági ciklus vége felé járva egy a gazdasági aktivitásnak erősen kitett szektorban hamar erodálódhat a profit és így a kifizethető pénz nagysága. Az árazási szorzók 20-40 százalékkal kerültek alacsonyabb szintre annak a kettős hatásnak a következtében hogy az eredményesség jelentősen megugrott, de a részvényárak nem emelkedtek ilyen ütemben.

Bár a relatív alulárazottság képe rajzolódik ki előttünk a szektorral szemben, amíg a központi bankok a gazdaság lassulásán keresztül tervezik elérni inflációs céljukat, erős szembeszéllel találkozhatnak az olajcégek teszik hozzá.

Miért nem környezetbarátabb a betilthatatlan Bitcoin?

A kormányoknak a nemzeti energiahálózatok zöldítésére kellene összpontosítaniuk ahelyett, hogy megpróbálnak betiltani egy betilthatatlan technológiát – mondja egy Bitcoin-bányászati szakértő. A politikusok könnyű célpontokat keresnek, és mivel a Bitcoin-bányászatot azzal vádolják, hogy annyi energiát használ, mint egy egész ország, kapóra jön.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

A bitcoin-bányászok jelentős része azonban a nemzeti áramhálózatokból veszi az energiát, így pont annyira tud zöld lenni, mint az adott ország maga. Bár a Bitcoin teljes betiltása nem lehetséges, a törvényhozók és a szabályozók nagyon megnehezíthetik az első számú kriptopénz életét a következő években.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 12845 12810 13400 -2,21% 0 0 22 243 722 615 HUF 2023-09-22 17:14:40
MOL 2786 2770 2808 -0,14% 0 0 1 172 672 516 HUF 2023-09-22 17:05:27
MTELEKOM 533 525 533 +0,76% 0 0 215 140 434 HUF 2023-09-22 17:05:14
RICHTER 9200 9000 9320 +1,88% 0 0 1 816 759 185 HUF 2023-09-22 17:07:42
OPUS 342 338 347 -0,87% 0 0 115 381 705 HUF 2023-09-22 17:05:18
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Nézze csak, már megint mi történt a forinttal?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 18:48
Nem sok okot adott az örömre a forint. 
Részvény / Deviza / Áru Nyugtalanul ért véget a hét Budapesten
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 213,42 pontos, 0,38 százalékos csökkenéssel 55 376,10 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru A közgazdászok beszélték le a forintot és az OTP-részvényt
Eidenpenz József | 2023. szeptember 22. 12:02
A több mint fél tucatnyi eheti kamatdöntés sokkját próbálja kiheverni a tőkepiac, amik egy része rosszul, azaz kamatemeléssel végződött. Ma már látunk emelkedő indexet is de azért nem túl jó a hangulat. A BUX plusza elsősorban a Richternek köszönhető, a forint csak egy részét korrigálja a tegnapi esésnek. Miért nem esik még jobban a Bitcoin?
Részvény / Deviza / Áru Nem kell ideskednie, ha tegnap este nem vett eurót
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 07:23
Alig változott a forint árfolyama az előző délutáni jegyzéséhez képest péntek reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Őrült hullámvasútra került a forint
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 19:33
A hazai fizetőeszköz ugyanis kora délután öt egységgel volt gyengébb az euróval szemben.
Részvény / Deviza / Áru Varga Mihály lebeszélte az OTP-t
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 18:09
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1789,86 pontos, 3,12 százalékos csökkenéssel, 55 589,52 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Lefelé mozdult ki a forint a sávból, Indiába mennek a nagy pénzek
Eidenpenz József | 2023. szeptember 21. 12:07
Elromlott a hangulat a részvénypiacokon a Fed kamatdöntése után, és Budapesten is mindhárom nagy részvényünk lefelé tart. Ráadásul ma még több európai jegybank ülésezik, mindenütt a kamatemelés van napirenden. Óriási kamatemelés következik Törökországban, duplán fókuszba került India. Duplázhatnának a pesti ingatlanárak?
Részvény / Deviza / Áru Baljósan indította a napot a forint
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 07:54
Gyengült csütörtök reggelre a forint az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru 10 veszélyes kriptós csalási forma 2023-ban
Eidenpenz József | 2023. szeptember 21. 05:39
A bűnözők előszeretettel próbálkoznak a kriptovaluta-piacon, ahol sok tapasztalatlan kisbefektető próbál szerencsét, megfelelő ismeretek nélkül. A leggyakoribb módszerek között van olyan, amely szinte egyidős az emberiséggel, és olyan is, amelyet a másodperc tört része alatt, teljesen számítógépesítve hajtanak végre. Mi is könnyen csapdába eshetünk.
Részvény / Deviza / Áru Szabadultak az OTP-részvényektől a befektetők
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 20. 17:38
A vezető részvények közül csak a Mol tudott erősödni. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG