BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2020. január 2. 11:00

Ez a 2020-as év fő kérdése a tőkepiacokon befektetők számára. Hiába riogatnak ugyanis elemzők és szakértők immár évek óta kitartóan az elkerülhetetlen negatív korrekcióval, a részvényárfolyamok csak egyre feljebb mennek. A 2019-es évben például a tőzsdék újabb és újabb történelmi csúcsokat állítottak fel.

A fontosabb indexek közül tavaly a legnagyobb mértékben, 35,9 százalékkal az amerikai Nasdaq emelkedett, azt az ugyancsak tengerentúli S&P 500 követi 28,6 százalékkal, míg a képzeletbeli dobogó harmadik helyére a 26,4 százalékos plusszal zárt párizsi CAC állt fel – derül ki a KBC Equitas összesítéséből. Az utóbbitól kevéssel maradt el a frankfurti DAX (25,5 százalék), míg az amerikai Dow Jones 21,7 százalékkal erősödött 2019-ben. E csapattól jelentősebben alacsonyabb lett a londoni FTSE100 12,1 százalékos pozitívuma, ami egyértelműen a 2020. január 31-én esedékes Brexit körüli hercehurcának tudható be.

Érdekes, hogy a brit börzebarométert még a 17,8 százalékkal emelkedett BUX is lekörözte, amely stílszerűen az év utolsó napját is történelmi magasságokban zárta. A kiugró idei összteljesítményhez a legnagyobb mértékben az OTP-részvények járultak hozzá, amelyek árfolyama 36,7 százalékkal állt magasabban 2019 végén, mint az óév első napján. A Richter papírjai 18,4 százalékkal erősödtek, a Magyar Telekoméi viszont csak 0,5 százalékkal, míg a Mol – a hazai blue chipek közül egyedüliként – kevesebbet ért, mint egy évvel korábban, méghozzá 1,6 százalékkal. Még mindenképpen érdemes rögzíteni, hogy a forint euróval szembeni árfolyama 337 felett új történelmi mélypontra zuhant, az év végére kicsit összeszedte magát, ám még így is több mint 3 százalékkal volt gyengébb annál, mint ahogyan nekivágott 2019-nek.

Optimista évkezdés

Áttérve a 2020-as esztendőre, az jól kezdődött Kínában a pénzügyi befektetők számára. A sanghaji tőzsdeindexet az vitte több mint 1 százalékos pluszba, hogy a legfrissebb adatok szerint a világ legnépesebb országában fokozódott az ipari aktivitás decemberben. Érdekes módon a hongkongi börzebarométer is hasonló arányban emelkedett, a japán viszont viszonylag nagyobb mínuszban vágott neki az idei évnek. Ezzel szemben az európai börzék mind a pozitív tartományban tartózkodtak, s az amerikai határidős árfolyamok is egyöntetűen pluszos kezdést vetítenek előre a tengerentúlon. A BUX pedig már az új év első napján megdöntötte a történelmi rekordját.

Az arany – kihasználva a dollár gyengülését – az 1520 dolláros szint fölé erősödött. Az olajárak pedig az amerikai-kínai kereskedelmi megállapodást övező optimizmus és a közel-keleti feszültségek hatására emelkedtek mintegy fél-fél százalékkal – az észak-amerikai könnyű fajtájáé (WTI) 61,3, a Brent típusúé 66,4 dollárra. A forint az euróval szemben ma délelőtt valamivel a 330-as szint felett tartózkodott.

Várható piacmozgató fejlemények

1. Aláírásra váró kereskedelmi megállapodás

Donald Trump közlése szerint január 15-én, a Fehér Házban írják alá az amerikaiak és a kínaiak a kereskedelmi egyezményt, amelyet követően az amerikai elnök az ázsiai országba utazik, ahol máris megkezdődnek az egyeztetések a második szakaszról. A december elejei részleges megállapodás értelmében az Egyesült Államok lemondott arról, hogy 156 milliárd dollár értékű árura pótvámot vessen ki, miközben felére csökkentette a szeptember közepén kirótt sarcokat. Kína pedig megígérte, hogy a következő két évben évi 40-50 milliárd dollár értékben importál mezőgazdasági termékeket az Egyesült Államokból.

2. Újabb kínai gazdaságélénkítő lépés

Eközben a kínai jegybank bejelentette, január 6-ától 50 bázisponttal, 12,5 százalékra csökken a kereskedelmi bankok számára előírt, kötelező tartalékolási ráta. Ezáltal mintegy 115 milliárd dollár értékű likviditás szabadulhat fel a gazdaságban. Ugyanilyen intézkedésekre 2018 elejétől már hétszer került sor. A mostani bejelentés is hozzájárult a kínai tőzsde erősödéséhez. Ráadásul kedvezővé teszi a befektetői kilátásokat, hogy a Caixin cég kínai kis- és közepes vállalatok megkérdezése alapján készített felmérése azt mutatja, hogy az új megrendelések száma és az export volumene kismértékben emelkedett. A vállalatok alapvetően optimisták, a beszerzések volumene bővült, a munkaerő szinten maradt, mivel számos vállalat költségcsökkentésbe és hatékonyságnövelésbe kezdett.

3. Ez már tényleg a Brexit hónapja?

Új fejezetet kell nyitni az Egyesült Királyság történelmében, az idei év első napirendi pontja a kilépés végrehajtása lesz – közölte Boris Johnson újévi üzenetében. Egyúttal odaszúrt az előző brit parlamentnek, mondván, az különböző trükkökkel próbálta megakadályozni a választói akarat végrehajtását. Johnson megítélése szerint az új parlamenttel a háta mögött végig lehet vinni a kilépési folyamatot január végéig.

4. Ausztrál vámcsökkentések

Az ausztrál kereskedelmi miniszter sajtóközleménye arra hívja fel a farmerek és exportőrök figyelmét, hogy január 1-jétől a Csendes-óceáni Partnerségi Megállapodás (TPP 11) tagországaiba, illetve a Kínába, Dél-Koreába és Japánba irányuló kivitel esetében jelentősen csökkentek a vámok. A Kínával kötött megállapodás alapján például 7 800 vámtarifaszámot szüntettek meg, tovább szeretnék bővíteni a legfontosabb kereskedelmi partner felé irányuló exportot.

5. Az Airbus a No. 1

0,4 százalékos erősödéssel reagáltak december 31-én a francia cég tőzsdei részvényei arra, hogy 2011 után ismét az Airbus lett a világ vezető repülőgépgyártó vállalata, miután az előrejelzettnél jóval több, 863 repülőgépet értékesített.

6. Hasított a Tesla Hollandiában

0,9 százalékos plusszal búcsúztatták az óévet a járműgyártó papírjai annak hatására, hogy a Tesla Hollandiában közel 12 ezer Model 3 típusú járművet értékesített decemberben, miközben az óév azt megelőző legerősebb hónapjában 5 ezer négykerekű fogyott. A kiugró értékesítés annak köszönhető, hogy sok holland autóvásárló kihasználta az elektromos autóvásárlást ösztönző, az év végével lejáró állami támogatásokat – hívta fel a figyelmet az Equilor Befektetési Zrt. elemzése.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Tízezreket bocsátanak el a német autógyárak, hát még a beszállítók
Eidenpenz József | 2020. július 3. 18:35
Ma Európában egy százalék körüli mértékben estek a részvényindexek, miközben Amerika zárva volt. Budapesten is hasonló a helyzet, a forint is megindult lefelé. A rossz hírek közé tartozik, hogy nő a feszültség India és Kína között, ráadásul megnyílt a kereskedelmi háborús front. Több tízezer embert küldhetnek el a német autógyárak, és további tízezrekről beszélnek a beszállítók körében.
Részvény / Deviza / Áru Megjött a rettegett mutáció? De legalább nyitnak a pubok
Eidenpenz József | 2020. július 3. 11:54
A vártnál valamivel jobb beszerzésimenedzser-indexek érkeztek az európai országokból, miközben továbbra is nagyon rosszak a járványügyi hírek Amerikában. Komolyan felmerült, hogy a vírus már mutálódik. Az USA ma zárva van, így Európa egy kicsit el van veszve, irány nélkül oldalaz. Nem úgy a BUX index, amelynek minden fontosabb komponense pluszban van, és a forint is stabil.
Részvény / Deviza / Áru Itt az új 4iG elemzés: határ a csillagos ég?
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 10:14
Angol nyelvű elemzést készített a 4iG-ról az Edison Investment Research annak apropóján, hogy változtak a társaságban a tulajdoni viszonyok. Az elemzésben található számok alapján szép jövő elé néz a magyar informatikai vállalat.
Részvény / Deviza / Áru Kirobbanó formában a tőzsdék, a Richter vezette az emelkedést Pesten
Eidenpenz József | 2020. július 2. 18:55
Nagyon jó volt a tőkepiaci hangulat egész nap, de még külön lendületet kapott, amikor közzétették délután az amerikai munkaerő-piaci adatokat. Az európai tőzsdeindexek egy része három százalék körüli emelkedést is elért, de a BUX 2,3 százaléka is szép. A forint is erősödött. Az egyik brókercég szerint olcsó a Magyar Telekom, a másik viszont arról ír, miért esett tegnap akkorát a Mol.
Részvény / Deviza / Áru Aprócska autógyár lett a világ legértékesebbje
Király Béla | 2020. július 2. 14:31
Amikor egy adott szektoron belül a részvényárak erősen eltérő értékeléssel bírnak, rendre felmerül, hogy mennyire megbízható a tőzsdék értékítélete. Nem kérdéses, hogy ez a Toyota trónfosztása kapcsán is téma lesz.
Részvény / Deviza / Áru Lezárták fél Amerikát, a tőzsdék meg mámorban úsznak
Eidenpenz József | 2020. július 2. 11:40
Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvánnyal, a készülő oltásokkal kapcsolatos hírek cseppet sem megnyugtatók, nagyon szépen emelkednek az indexek Európában. Ezúttal a BUX is csatlakozott, mindegyik vezető papírunk szépen drágul. A német autóipar szereplői lassú élénkülését várnak a következő hónapokra. A McDonald’s felfüggesztette üzleteinek újranyitását.
Részvény / Deviza / Áru Fantomárak, dühös brókerek – miért omlott össze ma a pesti és frankfurti kereskedés?
Eidenpenz József | 2020. július 1. 18:43
Európában vegyes volt a tőzsdék hangulata, az USA-ban viszont pluszban nyitottak az indexek, miután nőtt a remény arra, hogy elkészül a vírus elleni oltás. Emellett néhány gazdasági adat is viszonylag jól alakult. Az olajkészletek is többet estek a vártnál. Itthon a BUX index viszont 1,1 százalékkal esett, a forint viszont végre erősödött. De mi okozhatta a délelőtti leállást?
Részvény / Deviza / Áru Mészáros Lőrincék kiszálltak a 4iG-ből
Privátbankár.hu | 2020. július 1. 18:30
A 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója tőzsdén kívüli ügyletekkel meghatározó, többségi befolyást szerez a 4iG Nyrt.-ben. Az eladó a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus és a Konzum PE Magántőkealap.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus egyik lehetséges nyertese: innováció és digitalizáció egy 24 milliárd dolláros piacon
MFC Equity | 2020. július 1. 12:46
Indul Stock Picking rovatunk - az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. Kéthetente tesszük közzé elemzéseiket - az első ígéretes vállalat a Nasdaq-on bevezetett Five9 Inc., amely egy 24 milliárd dolláros piacon kínál újfajta, felhő alapú megoldást.
Részvény / Deviza / Áru Kereskedési hiba Frankfurtban és Budapesten, leépítések és fizetéscsökkentések a légitársaságoknál
Eidenpenz József | 2020. július 1. 10:50
Mind a német tőzsdén, mind Budapesten kereskedési hibával indult a nap, de a tőzsdei hangulat alapvetően pozitív Európában. Szerény plusszok jellemzőek több más börzén, miközben a forint kissé erősödik, a nemesfémek tovább drágulnak. Megindult az olaj is. Forrong a repülés-szektor.
hírlevél