BUX
35 589.60
-0.53%
-191.00
OTP
10 760.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 834.00
-1.66%
-31.00
RICHTER
6 700.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
381.00
-0.78%
-3.00
 
2020. január 27. 11:52

Hat fontos hír a mai tőzsdenaphoz. A kínai vírus globálisan is terjedni látszik, a tőzsdék nagyon rossz hangulatban vannak emiatt. Kína és Hong Kong részvényei csak azért nem zuhannak, mert Újévet ünnepelnek. A BUX még viszonylag jól bírja, a forint gyenge, megint 337 felett az euró. Éves mélypontok közelében az olaj, de más nyersanyagok is süllyednek.

Csúnya esés látható az európai tőzsdéken, a Stoxx 600 index és a német DAX 1,7, a francia CAC pedig 1,9 százalékos mínuszban van jelenleg. Ezt főleg a koronavírus terjedésével magyarázzák, de rossz adat is érkezett. Az amerikai határidős indexek is 1,2-1,5 százalékos esésben vannak, a menedéknek számító arany és ezüst viszont némileg drágul.

Indiában közel egy százalékkal süllyedtek az indexek, a japán Nikkei két százalékkal zuhan. Kínában és néhány más országban a Holdújév miatt a hét nagy részén zárva tartanak a tőzsdék (de múlt csütörtökön egyébként már egy jó nagy mélyrepülést mutattak be). A nyersanyagok áresését is főleg annak tudják be, hogy a vírusnak a kínai gazdaságra gyakorolt hatása nagyon kedvezőtlen lehet majd.

Itthon a BUX index is 1,3 százalékkal esik, ezzel eddig viszonylag jól megúszta. Az OTP és a Mol több mint másfél, a Richter fél százalék körüli mínuszban van. A forint gyengült, a 337,20 forintos euró nincs messze a múlt héten beállított 337,60 körüli történelmi rekordtól.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

1. Súlyosbodott a vírushelyzet

Már tíz országban kimutatták a koronavírust, köztük Franciaország, az USA és Japán, és eddig 81 halálos áldozatot szedett. A kínai hatóságok sokak szerint nem lesznek képesek megállítani a járványt. A Reuters szerint ez a fő oka annak, hogy ma meredeken esnek a tőzsdék Európában. Mindenütt azt találgatják, mekkora gazdasági visszaesést képes okozni a vírus, például a turizmus és a vendéglátó-ipar hanyatlásán keresztül.

2. Rossz német adat jött

A német gazdaság lassulása a nulla körüli szintre régen ismert, de most kijött egy adat, ami friss csalódás. A januári üzleti klíma indexe az Ifo intézet szerint 95,9 pontra esett az előző, 96,3 pontos értékről, miközben az elemzők 97,0-t vártak. A német gazdaság tehát ezt az évet is gyengén kezdi – derül ki az N-Tv.de portál tudósításából.

Makrogazdasági szempontból is izgalmas hetünk lehet, még számos fontos adat érkezik az USA-ból és Európából egyaránt.

3. Kamatdöntés jön nálunk

Kedden az MNB tart kamatdöntő ülést, valószínűleg megint nem változtat majd lényegesen a kondíciókon. Az esemény utáni kommentárok, esetleges szóbeli nyilatkozatok elvileg megmozgathatják a forint árfolyamát. Például, hogy hogyan látja az MNB az infláció vagy a bérek alakulását. Bár ez inkább márciusban valószínű, a következő inflációs jelentés közzététele után. (A forint árfolyamalakulásának okairól, a többi kelet-közép-európai devizától való mellbevágó eltérésről itt írtunk.)

4. 60 dollár alatt a Brent

A terjedő vírus miatt lassuló kínai gazdaság az olajkeresletet is visszavetheti, ezért a múlt heti esések ma is folytatódnak az olaj piacán. Több mint három százalékos a mai mínusz. De esnek például a réz, a cink, vagy a palládium és a platina is, a “katalizátor-fémek”.

A Brent tavaly január óta, egy éve nem volt huzamosabb ideig 60 dollár alatt, legfeljebb átmenetileg, mint októberben. A Brent ma 58, a WTI 52 dollár körül van. Utóbbinál az 50 dolláros mágikus határ, egyben éves mélypont közeledik vészesen. Az Investing.com szerint az olajnak 13 hónapja nem volt ilyen rossz hete, mint a múlt hét. A mai nap eddig csak súlyosbítja a helyzetet.

5. Várják az Apple-jelentést

Kedden várható az Apple gyorsjelentésének megjelenése, amit nagyon várnak a piacon. Az év végi ünnepek időszaka az Apple számára is a legfontosabb negyedév. A részvény a legutóbbi gyorsjelentése óta mintegy harmadával drágult meg, egy év alatt pedig duplázott.

A Financial Times szerint öt százalékos bevétel-növekedést várnak a cégtől. A készülékeladások ugyan csökkenhetnek, de a szolgáltatásokból és a viselhető kütyükből (“wearable”) származó bevétel ezt kompenzálhatja.

A nagy kérdés megint Kína, az ottani eladások jövője. Egy évvel ezelőtt az Apple a kínai kilátások miatt vett vissza növekedési előrejelzéséből. A háromnegyed éves számokban visszaesés volt ugyan ebben az országban, de a kereskedelmi háború közepette az Apple jól lavírozott.

6. Maximális fordulaton a szezon

Ezen a héten maximális fordulatszámra kapcsol a jelentési szezon a KBC Equitas szerint. Az Egyesült Államokból rengeteg óriás jelent, “az Apple, AMD, Mastercard, General Electric, Tesla, Microsoft, Facebook, Amazon és a Coca-Cola, valamint a kínai Alibaba is ismerteti az eredményeit” – írják. Európában is jönnek a nagyobb cégek, az SAP kedden, a Wizz Air pedig szerdán.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Így próbálja Trump végrehajtani a szinte lehetetlent
Privátbankár.hu | 2020. július 11. 13:17
Az USA piacainak jövőjét mérlegelő befektetőkre két egymással ellentétes erő hat: a Covid-19 által előidézett recesszió és az elnökválasztási időszak. A Covid-válság sebessége és mindent átható következményei egész marék homokot szórtak Donald Trump eredeti, a nagyon erős gazdaságra alapozott kampánystratégiájának gépezetébe. A Fidelity International szakértői szerint Trump kettős stratégiával próbálja majd felvenni a harcot a kedvezőtlen körülményekkel.
Részvény / Deviza / Áru Trump ajándékán vitáznak a szakértők
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 19:24
Az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány továbbra sem enyhül, és a munkaerőpiacról vegyes hírek jönnek, így a gazdasági és társadalmi összeomlást elkerülendő az amerikai kormányzat továbbra is pénzügyi támogatással segíti a lakosságot. Ez azonban néhány közgazdász szerint kontraproduktív.
Részvény / Deviza / Áru A második hullám miatti félelem igazgatja a befektetőket
Csabai Károly | 2020. július 10. 09:45
A minden eddiginél magasabb, több mint 220 ezer új megbetegedést hozó tegnapi COVID-fertőzöttségi adat láttán minden esik. A részvények és az olaj árfolyama, de még a globális feszültségek idején menedéknek számító arany jegyzése is lejjebb ment. S a forint is gyengébben vágott neki a hét utolsó munkanapjának.
Részvény / Deviza / Áru Erősödött a forint, lejtőre került az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 9. 18:38
Reggel még úgy tűnt, mérsékelt emelkedés jöhet a piacon, ám napközben annak ellenére megváltozott a hangulat, hogy az Egyesült Államokból jó hírek érkeztek.
Részvény / Deviza / Áru Több a brummogás az autópályákon, optimista a Daimler
Eidenpenz József | 2020. július 9. 11:52
Pluszban vannak az európai tőzsdék, de csak szerény mértékben, és akad süllyedő index is. Az óvatosan optimista hangulatot egy jó gyorsjelentés és néhány gazdasági adat alapozta meg. Közben az amerikai kontinensről érkező járványhírek továbbra is borzasztóak. Az OTP süllyedését főleg a Richter emelkedése ellensúlyozza, a forint stabilizálódott.
Részvény / Deviza / Áru Az alacsony kamat miatt gyengül a forint? Emelkedik az arany és a technológiai szektor
Eidenpenz József | 2020. július 8. 18:52
Míg Európában az indexek süllyedtek, addig az Egyesült Államokban szerény pluszokat lehet látni, főleg a technológiai szektorban. A BUX szintén emelkedni tudott, ám a forint ismét gyengült. A nap egyik nyertese az arany, amely 1820 dollár fölött új kilencéves rekordokat döntöget. Az ezüst pedig egy hirtelen ugrással átlépte a 19 dolláros határt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy a harc a házhoz szállítási piacon, 355 felett az euró
Eidenpenz József | 2020. július 8. 11:46
A járványhírek továbbra sem jók, ez rányomja bélyegét a tőzsdei kereskedésre. Ráadásul nemsokára indul a gyorsjelentési szezon, az EKB pedig kiváró álláspontra helyezkedik. Így az európai tőzsdék inkább esnek, de Budapesten van egy kis emelkedés. Újabb egy forinttal drágább az euró. Izgalmas hírek jönnek a házhoz szállítással foglalkozó nagy cégek szektorából.
Részvény / Deviza / Áru Áttörte az 1800 dollárt az arany, újra gyengül a forint
Eidenpenz József | 2020. július 7. 19:04
Megszakadt a napokig tartó emelkedő trend a világ legfontosabb tőzsdéin, az európai indexek egész nap mínuszban jártak, Amerika is eséssel kezdett. Valamelyest javítani tudott a rossz hangulaton, hogy a Citigroup emelte az év végére vonatkozó részvénypiaci várakozásait, és jött egy viszonylag kedvező munkaerő-piaci adat is. Az arany több mint kilenc éve nem látott csúcson van, a forint viszont újra gyengülő pályára állt.
Részvény / Deviza / Áru Szakadatlanul veszi saját részvényeit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 15:51
Június közepén írtunk arról, hogy az OTP Bank milyen aktívan vásárolja a saját részvényeit. Nos, a folyamat azóta sem változott, a pénzintézet szinte minden nap vesz egy csomagot. Így már a teljes állomány 1 százalékát tartja a tulajdonában.
Részvény / Deviza / Áru Újabb csomagok készülnek, válság előtti szinten a magyar lakáspiac
Eidenpenz József | 2020. július 7. 11:53
A hétfői szép emelkedés és csúcsdöntögetés után kedden korrigálnak az európai tőzsdék és az amerikai határidős indexek. Budapesten is egy százalék körüli az esés, három nagy részvényünk kis egy irányba tart. Újra lejtős pályán a forint. A Duna House gyorsjelentése azt állítja, hogy a válság előtti szintre javult a hazai lakáspiac. Nagy csomagok készülnek Nagy-Britanniában és az USA-ban.
Friss
hírlevél