BUX
36 085.77
+2.49%
+875.00
OTP
10 240.00
+5.19%
+505.00
MOL
2 014.00
+0.70%
+14.00
RICHTER
6 905.00
+1.25%
+85.00
MTELEKOM
395.00
+1.28%
+5.00
 
2020. március 25. 11:45

A keddi száguldás után az amerikai gazdasági mentőcsomag elfogadása ellenére is csak szerényebb emelkedésre futja a főbb tőzsdeindexektől. A vírussal kapcsolatos hírek ugyanis nagyon ijesztőek. Itthon az OTP öt százalékos emelkedése húzza leginkább a BUX-ot, a forint ma erősödik, de így is gyenge szinten áll.

A keddi hatalmas emelkedés után szerdán is maradt a jó hangulat a tőzsdéken, aminek fő okaként az amerikai gazdaságmentő csomag elfogadását jelöli meg a nemzetközi sajtó. A tapasztaltabb befektetők azonban sok helyen figyelmeztetnek, hogy ez az emelkedés törékeny, lehet “medvepiaci rali” – a lefelé mutató trendben tapasztalható átmeneti felpattanás – is. A többi hír vegyes, a vírus gyors terjedéséről, a halottak számának növekedéséről és a gazdaság visszaeséséről szól.

Reggel Ázsiában is szép emelkedés volt, egyes indexek csak 2-3, az indiai mutatók 6-7 százalékkal emelkedtek. A csúcstartó megint Japán, a Nikkei 225 a tegnapi hét után újabb nyolc százalékot ment. A japánok a jegybank, a nyugdíjalapok részvényvásárlásaiban és a tőzsdei cégek sajátrészvény-vásárlásaiban bíznak.

Európában 1-4 százalékkal emelkednek az indexek, a Stoxx 600 mutató pedig három százalékkal. A német DAX súrolra a tízezer pontot, de azután visszaesett 9800 környékére. Az USA határidős indexei is 1-2 százalékkal emelkednek. A hazai BUX index is három százalékkal ment fel eddig, az OTP öt, a Richter három, a Mol egy százalék körüli mértékben erősödik. A forint még tegnap este gyengült jelentősebben, ma ahhoz képest kicsit erősödik, 355,20 az euró.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

1. Megszületett az USA mentőcsomagja

Az éjszaka közepén az Egyesült Államokban 2000 milliárd dolláros mentőcsomagról döntöttek a politikusok. Ez lesz Amerika történelmének legnagyobb gazdasági mentőcsomagja – írtuk reggel. Ez nyilván hozzájárul a mai tőzsdei áremelkedésekhez, de a tegnapi óriási indexemelkedésekkel már nagyrészt már beépülhetett az árakba. Az elfogadás nem volt igazán kétséges, nagy meglepetést nem okozott.

A 2000 milliárd dolláros terv részeként a 75 ezer dollár (mintegy 23 millió forint) alatti jövedelmű amerikaiak 1200 dolláros csekket kapnak. Drasztikusan bővítik a munkanélküli-ellátást, százmilliárddal támogatják a kórházakat. A kisvállalkozásokat 350 milliárddal segítik, valamint 500 milliárddal nagyobb vállalatokat, például légitársaságokat vagy a luxusutakat kínáló tengerhajózási cégeket, jórészt hitelek formájában.

2. Végtelen QE Magyarországon is

Kedden ülést tartott az MNB Monetáris Tanácsa, amelyen a kamatokhoz ugyan nem nyúltak, de újabb likviditás-ösztönző intézkedéseket jelentettek be. Az Equilor Befektetési Zrt. megfogalmazása szerint “itt a korlátlan, fedezett hitel”. A korábban meghozott likviditásbővítő intézkedések mellett új, fix kamatozású fedezett hiteleszköz bevezetéséről határozott a jegybank, 3, 6, 12 hónapos, illetve 3 és 5 éves futamidőre. A bankok számára előírt kötelező tartalékrátát azonnali hatállyal eltörölték.

Sőt, hangsúlyozták, hogy a későbbiekben készek további likviditásbővítő intézkedéseket hozni. Az elmúlt hetekben már 200 milliárd forinttal emelte a forintlikviditást az MNB a hétfőnként megtartott tendereken – írta a brókercég hírlevele. (Az MNB intézkedéseiről itt»»», az azt követő sajtótájékoztatóról itt»»» is írtunk.)

3. Felvásárolták a BÁV teljes aranykészletét

A tőzsdéken attól a pillanattól száguldanak a nemesfémek, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed gyakorlatilag korlátlan eszközvásárlási programot jelentett be hétfőn. Ma az arany kissé süllyed, de az ezüst, a platina és a palládium újabb 2, 4, illetve 6 százalékkal ugrik meg.

A veszélyhelyzet kihirdetése óta olyan mértékben megugrott a hazai kereslet a befektetési aranytömbök iránt, hogy alig több mint egy hét alatt a BÁV teljes rendelkezésre álló készletét felvásárolták – közölte a vállalat. Volt olyan ügyfél, aki a napokban 2 kilogramm arannyal távozott az egyik üzletből. A világ több országa átmenetileg kifogyott a befektetési célú aranyból.

Lásd még: A Lehman-analógia - miért zuhan a válságban a családi ezüst ára?

4. Víruspokollá válik Amerika?

Még robbanásszerűen terjed a vírus Amerikában, az ország kezd a koronavírus globális epicentrumává válni. Több mint 51 000 amerikai fertőződött meg a Covid-19 vírussal, és több mint 600 a halott – írta a Bloomberg hírlevele. New York-ban nagy a baj, háromnaponként megduplázódik a számuk, és több mint 25 000 a fertőzött.

Az elnök azonban már kijelentette, hogy az Egyesült Államok szövetségi kormánya hetek alatt, húsvétra feloldhatja a járvány lelassítását célzó korlátozásokat. Ezt sokan borzasztó ötletnek tartják. Egy republikánus társa, Dan Patrick kormányzó egyenesen felvetette, hogy az időskorú állampolgárok talán hajlandóak életüket áldozni a gazdaság érdekében.

Eközben csak New York államnak 30 000 lélegeztető készülékre van szüksége, de a Trump adminisztráció szerint csak néhány ezer érkezik. A Fehér Ház ráadásul elvetette, hogy az iparnak megrendeléseket adjon az amerikai kórházak számára szükséges kritikus orvosi eszközök gyártására.

5. Megint több a halott Olaszországban

A többi országban sem túl jók a vírussal kapcsolatos hírek. Az olasz halálos áldozatok számának lassulása az előző két napban átmenetinek bizonyult, kedden ismét 743-ra emelkedett az érték. Spanyolországban a hatóságok további 514 halálesetet regisztráltak, ami szintén rekord. Az Egyesült Királyság kormánya bejelentette, hogy egy konferencia-központot kórházzá alakít. India 1,3 milliárd embert zár be otthonaikba. (További híreink a járványról itt olvashatók.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Indul a csőd-cunami, emelkedünk, mert mindenki esést vár
Eidenpenz József | 2020. május 25. 11:53
Jó a hangulat a tőzsdéken, látszólag különösebb ok nélkül, bár valószínűleg a tovább javuló járványstatisztikák sokat nyomnak a latban. Hong Kongban újra tüntetnek, az USA és Kína szócsatákat vív. A munkanélküliség-hullámot hasonló csődhullám követheti a vállalati és az ingatlanszektorban. Azért emelkedhet a tőzsde, mert mindenki esést vár.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapja kezdődött a krach – hol tart a forint a globális deviza-roncsderbiben?
Eidenpenz József | 2020. május 25. 06:07
Úgy érzed, gyenge a forint? Akkor nézd meg, hol tart ehhez képest a cseh korona, a brazil reál vagy a török líra. De még Norvégia vagy Kanada sem úszta meg, jelentősen leértékelődött fizetőeszközük a vírusválság által okozott tőkepiaci krach közepette. Az is érthetővé válik, miért fordulnak mostanában sokan az aranyhoz.
Részvény / Deviza / Áru Tudjuk, mit csináltál áprilisban, újra tőzsdén a Pick szalámigyár
Eidenpenz József | 2020. május 22. 19:17
A videojátékok piaca hatalmas emelkedést mutatott áprilisban, de vették a hardvereket is. Sokan nyilván ezzel ütötték el az időt a karantén alatt. A tőzsdéken stagnálás vagy enyhe esés látható, a BUX kicsit jobban süllyedt, főleg a Mol miatt. Gyengült a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Kína berúgta az ajtót – kisbefektetőknek már nem adnak el olajat?
Eidenpenz József | 2020. május 22. 11:41
Végleg rá akar telepedni Kína Hong Kongra, a tőzsdeindex majdnem hat százalékkal zuhant, Amerika válaszlépésekkel fenyeget. Az európai tőzsdék esése azonban mérsékelt, a BUX is az átlagot hozza, az OTP egy százalék alatti mértékben gyengül. Megint visszapattant 349 forint környékéről az euró. Egyes cégek nem akarnak olajat eladni olyan alapoknak, amelyekbe a kisbefektetők szállnak be. Drága lett bitcoinozni.
Részvény / Deviza / Áru A TikTok lassan annyit ér, mint Magyarország GDP-je
Eidenpenz József | 2020. május 21. 18:42
Az amerikai munkanélküliségi adat látszólag megfelelt a várakozásoknak, de a tőzsdéket nem tudta jobb kedvre deríteni. A kereskedelmi háború árnya és globálisan romló vírusstatisztikák nyomasztják a befektetőket. A BUX viszonylag jól teljesített, legalább az OTP meg tudta tartani tegnapi záróárát. A forint tovább erősödött. Újított a Facebook, sokat ér a Tiktok.
Részvény / Deviza / Áru Ez egy új fejezet? Trump nekiment személyesen a kínai elnöknek is
Eidenpenz József | 2020. május 21. 12:09
Főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása miatt esnek ma a tőzsdék. Donald Trump elnök ezúttal személyesen a kínai elnököt is támadta, amire eddig nem volt példa. A szenátus közben elfogadott egy szabályozást, ami alapján kidobhatják az amerikai tőzsdékről a kínai nagyvállalatok részvényeit. A BUX is süllyed, a forint viszont erősödik.
Részvény / Deviza / Áru 100 készülő oltásból ötnek van esélye? – lassan csúcsot döntenek az amerikai részvények
Eidenpenz József | 2020. május 20. 19:24
Jó a hangulat a tőzsdéken, a befektetők bíznak benne, hogy újabb mentőcsomagokat adnak a gazdaságnak. Mentőövet készülnek dobni az európai autóiparnak is. A legalább százféle készülő oltóanyagból készült egy ötelemű lista, amely az esélyesebbeket tartalmazza. A BUX szerényen emelkedett, a forint stabil volt.
Részvény / Deviza / Áru Csalódás érte az oltásban reménykedőket, aranyat vesznek a legnagyobb kutyák
Eidenpenz József | 2020. május 20. 11:51
Ma Európában stagnálásszerű állapot látható, miután tegnap este az amerikai piacot csalódásként érték az oltóanyagok várható elkészültével kapcsolatos szakértői vélemények. A BUX fél százalékkal esik, a forint kissé gyengül, vezető papírjaink nem mutatnak nagy mozgásokat. A világ legnagyobb és leghíresebb alapkezelői szorgalmasan veszik az aranyat.
hírlevél