BUX
32 863.79
+0.45%
+148.00
OTP
8 800.00
-0.17%
-15.00
MOL
1 941.00
+1.62%
+31.00
RICHTER
6 400.00
+0.71%
+45.00
MTELEKOM
360.00
-0.55%
-2.00
 
2020. március 25. 11:45

A keddi száguldás után az amerikai gazdasági mentőcsomag elfogadása ellenére is csak szerényebb emelkedésre futja a főbb tőzsdeindexektől. A vírussal kapcsolatos hírek ugyanis nagyon ijesztőek. Itthon az OTP öt százalékos emelkedése húzza leginkább a BUX-ot, a forint ma erősödik, de így is gyenge szinten áll.

A keddi hatalmas emelkedés után szerdán is maradt a jó hangulat a tőzsdéken, aminek fő okaként az amerikai gazdaságmentő csomag elfogadását jelöli meg a nemzetközi sajtó. A tapasztaltabb befektetők azonban sok helyen figyelmeztetnek, hogy ez az emelkedés törékeny, lehet “medvepiaci rali” – a lefelé mutató trendben tapasztalható átmeneti felpattanás – is. A többi hír vegyes, a vírus gyors terjedéséről, a halottak számának növekedéséről és a gazdaság visszaeséséről szól.

Reggel Ázsiában is szép emelkedés volt, egyes indexek csak 2-3, az indiai mutatók 6-7 százalékkal emelkedtek. A csúcstartó megint Japán, a Nikkei 225 a tegnapi hét után újabb nyolc százalékot ment. A japánok a jegybank, a nyugdíjalapok részvényvásárlásaiban és a tőzsdei cégek sajátrészvény-vásárlásaiban bíznak.

Európában 1-4 százalékkal emelkednek az indexek, a Stoxx 600 mutató pedig három százalékkal. A német DAX súrolra a tízezer pontot, de azután visszaesett 9800 környékére. Az USA határidős indexei is 1-2 százalékkal emelkednek. A hazai BUX index is három százalékkal ment fel eddig, az OTP öt, a Richter három, a Mol egy százalék körüli mértékben erősödik. A forint még tegnap este gyengült jelentősebben, ma ahhoz képest kicsit erősödik, 355,20 az euró.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

1. Megszületett az USA mentőcsomagja

Az éjszaka közepén az Egyesült Államokban 2000 milliárd dolláros mentőcsomagról döntöttek a politikusok. Ez lesz Amerika történelmének legnagyobb gazdasági mentőcsomagja – írtuk reggel. Ez nyilván hozzájárul a mai tőzsdei áremelkedésekhez, de a tegnapi óriási indexemelkedésekkel már nagyrészt már beépülhetett az árakba. Az elfogadás nem volt igazán kétséges, nagy meglepetést nem okozott.

A 2000 milliárd dolláros terv részeként a 75 ezer dollár (mintegy 23 millió forint) alatti jövedelmű amerikaiak 1200 dolláros csekket kapnak. Drasztikusan bővítik a munkanélküli-ellátást, százmilliárddal támogatják a kórházakat. A kisvállalkozásokat 350 milliárddal segítik, valamint 500 milliárddal nagyobb vállalatokat, például légitársaságokat vagy a luxusutakat kínáló tengerhajózási cégeket, jórészt hitelek formájában.

2. Végtelen QE Magyarországon is

Kedden ülést tartott az MNB Monetáris Tanácsa, amelyen a kamatokhoz ugyan nem nyúltak, de újabb likviditás-ösztönző intézkedéseket jelentettek be. Az Equilor Befektetési Zrt. megfogalmazása szerint “itt a korlátlan, fedezett hitel”. A korábban meghozott likviditásbővítő intézkedések mellett új, fix kamatozású fedezett hiteleszköz bevezetéséről határozott a jegybank, 3, 6, 12 hónapos, illetve 3 és 5 éves futamidőre. A bankok számára előírt kötelező tartalékrátát azonnali hatállyal eltörölték.

Sőt, hangsúlyozták, hogy a későbbiekben készek további likviditásbővítő intézkedéseket hozni. Az elmúlt hetekben már 200 milliárd forinttal emelte a forintlikviditást az MNB a hétfőnként megtartott tendereken – írta a brókercég hírlevele. (Az MNB intézkedéseiről itt»»», az azt követő sajtótájékoztatóról itt»»» is írtunk.)

3. Felvásárolták a BÁV teljes aranykészletét

A tőzsdéken attól a pillanattól száguldanak a nemesfémek, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed gyakorlatilag korlátlan eszközvásárlási programot jelentett be hétfőn. Ma az arany kissé süllyed, de az ezüst, a platina és a palládium újabb 2, 4, illetve 6 százalékkal ugrik meg.

A veszélyhelyzet kihirdetése óta olyan mértékben megugrott a hazai kereslet a befektetési aranytömbök iránt, hogy alig több mint egy hét alatt a BÁV teljes rendelkezésre álló készletét felvásárolták – közölte a vállalat. Volt olyan ügyfél, aki a napokban 2 kilogramm arannyal távozott az egyik üzletből. A világ több országa átmenetileg kifogyott a befektetési célú aranyból.

Lásd még: A Lehman-analógia - miért zuhan a válságban a családi ezüst ára?

4. Víruspokollá válik Amerika?

Még robbanásszerűen terjed a vírus Amerikában, az ország kezd a koronavírus globális epicentrumává válni. Több mint 51 000 amerikai fertőződött meg a Covid-19 vírussal, és több mint 600 a halott – írta a Bloomberg hírlevele. New York-ban nagy a baj, háromnaponként megduplázódik a számuk, és több mint 25 000 a fertőzött.

Az elnök azonban már kijelentette, hogy az Egyesült Államok szövetségi kormánya hetek alatt, húsvétra feloldhatja a járvány lelassítását célzó korlátozásokat. Ezt sokan borzasztó ötletnek tartják. Egy republikánus társa, Dan Patrick kormányzó egyenesen felvetette, hogy az időskorú állampolgárok talán hajlandóak életüket áldozni a gazdaság érdekében.

Eközben csak New York államnak 30 000 lélegeztető készülékre van szüksége, de a Trump adminisztráció szerint csak néhány ezer érkezik. A Fehér Ház ráadásul elvetette, hogy az iparnak megrendeléseket adjon az amerikai kórházak számára szükséges kritikus orvosi eszközök gyártására.

5. Megint több a halott Olaszországban

A többi országban sem túl jók a vírussal kapcsolatos hírek. Az olasz halálos áldozatok számának lassulása az előző két napban átmenetinek bizonyult, kedden ismét 743-ra emelkedett az érték. Spanyolországban a hatóságok további 514 halálesetet regisztráltak, ami szintén rekord. Az Egyesült Királyság kormánya bejelentette, hogy egy konferencia-központot kórházzá alakít. India 1,3 milliárd embert zár be otthonaikba. (További híreink a járványról itt olvashatók.)

Részvény / Deviza / Áru Jól járnak majd a 4iG részvényesei
MTI | 2020. április 8. 20:30
A 4iG Nyrt. igazgatósága a társaság éves rendes közgyűlésének azt javasolja, hogy részvényenként 22 forint osztalékról döntsön. Az árbevétel csaknem háromszorosára, az EBITDA több mint 4,8-szeresére, az adózott eredmény pedig 28-szorosára ugrott 2019-ben az előző évhez képest. 
Részvény / Deviza / Áru Újraindul egy német autógyár, halálozási prognózisra emelkedik Amerika
Eidenpenz József | 2020. április 8. 18:50
A tőzsdék Amerikában megint emelkedni tudnak, amit a vírussal kapcsolatos statisztikák kevésbé indokolnak, de egyes előrejelzések legalább optimistábbak. Európa kissé süllyedt, de a BUX felment, a forint is stabil. A Volkswagen kinyit néhány üzemegységet, hogy Kínát ellássák a megfelelő részegységekkel.
Részvény / Deviza / Áru Most akkor volt tegnap kamatemelés vagy sem?
Barlai Róbert | 2020. április 8. 15:20
Nincs könnyű helyzetben, aki meg akarja érteni, hogy mi is történik a kamatokkal, a monetáris politikával most Magyarországon, és ebből milyen következtetést lehet levonni a forintra vonatkozóan. Barlai Róbert tőkepiaci szakértő jegyzete.
Részvény / Deviza / Áru Mínuszban zárt Amerika
MTI | 2020. április 7. 23:21
Csökkenéssel zártak kedden a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
Részvény / Deviza / Áru Megjöttek a magyar megapakkok, mégis esett a BUX
Eidenpenz József | 2020. április 7. 18:44
A kormány és a jegybank hatalmas, ámde gondosan szelektált csomagjainak bejelentése után a forint ugyan erősödött, a BUX index azonban Európával szembe menve esett. A nemzetközi indexek 2-3 százalékos emelkedést mutatnak a koronavírus-optimizmus miatt, bár a lelkesedés kissé csökkent a délelőtti állapothoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Határozott üzenetet küldtek Matolcsyék, erősödik a forint
Privátbankár.hu | 2020. április 7. 14:57
Formálisan az MNB nem változtatott az alapkamaton, ahogy azt a jegybank alelnöke, Nagy Márton a Monetáris Tanács ülését követő tájékoztatón is hangsúlyozta, ám egy olyan fegyvert tettek ki az asztalra, amitől a forintot eladó spekulánsok okkal tarthatnak.
Részvény / Deviza / Áru Vírus-optimizmus, miniszterelnök az intenzíven, 360 forint az euró
Eidenpenz József | 2020. április 7. 11:27
Tart a koronavírus-optimizmus a tőzsdéken, Európában 3-4 százalékkal emelkednek az indexek, ehhez a BUX is csatlakozott. A forint jelentős erősödést mutat, már 360 alá is benézett az euró. Hét éves csúcson járt az arany és szárnyal az ezüst is, megállt az olaj esése.
Részvény / Deviza / Áru Gátat szabnának az extrém kilengéseknek a Wall Streeten
Privátbankár.hu | 2020. április 7. 09:56
Az utóbbi hónapokban a tőzsdei árfolyamok kilengése erőteljes lett, ami a New York-i tőzsde vezetőit a szabályok finomítására ösztönözte.
Részvény / Deviza / Áru Szárnyra kaptak az amerikai tőzsdeindexek hétfőn
Privátbankár.hu | 2020. április 6. 22:22
Tetemes pluszban zártak az amerikai tőzsdeindexek hétfőn köszönhetően a koronavírus-járványról érkező pozitív híreknek. 
Részvény / Deviza / Áru A járvány végét árazzák a tőzsdék, berobbant a Mészáros-részvények árfolyama
Eidenpenz József | 2020. április 6. 18:40
A válság nem mindenkinek rossz, erről árulkodik az egy nap alatt húsz százalékkal dráguló Opus részvényárfolyama. A világ legtöbb tőzsdéjét az töltötte el optimizmussal ma, hogy több országban tetőzni látszik a járvány. Itthon is emelkedett a BUX, de az OTP némileg visszahúzta. A forint erősebb lett.
hírlevél