<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Az ESG-irányelvek előtérbe kerülésével jelentős hangsúlyt kapott az arany társadalmilag és környezetileg felelős bányászata, újrahasznosítása és forgalmazása az elmúlt években. Ebben a folyamatban élen járnak az aranypiac globális ernyőszervezetei, illetve maguk a finomítók is, akik a kibányászott és újrahasznosított aranyat dolgozzák fel ékszerészeti, ipari, vagy befektetési arany termékekké szigorú iparági standardok alapján.

Az aranypiac kizöldítésének egyik éllovasa a globális arany- és ezüstaukciót lebonyolító London Bullion Market Associaton (LBMA), és az általuk akkreditált, úgynevezett Good Delivery listás finomítók. A fizikai aranypiac központjának továbbra is London számít, ahol csak 2021 negyedik negyedévében napi 51 milliárd dollár értékű arany cserélt gazdát. Az LBMA tagjai - és egyre több finomító, köztük a magyar aranypiacon is jól ismert svájci Argor-Heraeus vagy a Valcambi - vállalnak felelősséget azért, hogy az általuk forgalmazott nemesfémek felelős forrásból származnak, ami összetettebb feladat, mint elsőre hangzik.

A tét óriási: az a nemesfémpiaci cég (és kiemelten az aranybányászok), amely nem képes javítani az ESG-besorolásán, azt kockáztatja, hogy elveszíti a befektetői egy részét, aminek komoly negatív ráhatása lehet a cég részvényárfolyamára.

A kereskedők és a befektetők igénylik, hogy a nemesfémek származását igazolni lehessen, ezért az LBMA rendszeresen frissített szabályrendszert ad ki Responsible Gold Guidance (RGG) néven (aktuális verzióját elérheti ide kattintva), amely betartását auditálja a Good Delivery listás finomítók akkreditálása során.

Mivel a kibányászott arany- és ezüströgök eredetét a kereskedelmi forgalomban elfogadott, miniumum 99,5 százalékos finomságra történő színitést követően jóformán lehetetlen megállapítani, az audit során kiemelt figyelmet kap a finomítók ügyfél-átvilágítási és nemesfém-feldolgozási folyamatának átláthatósága a bányától az öntőformáig.

A Good Delivery listás minősítés megszerzéséhez és megtartásához a finomítóknak továbbá meg kell felelniük az OECD Due Diligence Guidance szabályrendszerének is, azaz fel kell tárniuk kereskedelmi és beszállítói partnereik tulajdonosi hátterét is, és összevetni a különböző kormányzati szankciós listákkal, így kerülve el a pénzmosással vagy terrorizmus finanszírozásával összefüggésbe hozható cégeket és magánszemélyeket.

A legmagasabb minőségi, környezeti és társadalmi elvárásoknak is megfelelhet. Fotó: Pixabay
A legmagasabb minőségi, környezeti és társadalmi elvárásoknak is megfelelhet. Fotó: Pixabay

Ez a tőzsdén jegyzett aranybányák esetében nem kérdéses, hiszen folyamatosan átvilágított és átláthatóan működő cégekről van szó. Azonban a kibányászott arany mintegy 20 százaléka úgynevezett artisanal and small-scale (ASM) bányákból származik, amelyek gyakran konfliktuszónákban helyezkednek el és működésük jelentős terhet ró a környezetükre. Emellett az ASM-szektor körülbelül 40 millió ember megélhetését biztosítja világszerte, így fontos, hogy amennyire lehet, az ESG-irányelveknek megfelelő keretek közé kerüljön a kis bányák működése is.

A kis bányák működésének legkárosabb és emberi életre is veszélyes része amikor az aranyat cianid vagy higany használatával oldják ki a kőzetből. Mivel a kis bányákból származó arany felhasználásának egyszerű betiltása a csempészek és egyéb bűnözők karmai közé lökné a bányászközösségeket, így inkább többlépcsős fejlesztésekkel zöldítik ezeket a bányákat, például az újonnan nyitó bányák számára tilos a higany használata, a régebbiekben pedig fokozatosan kivezetésre kerül.

Jó példa erre Ghána - jelenleg Afrika legnagyobb aranykitermelő országa - ahol az aranytermelés körülbelül 40 százalékát az ASM-szektor adja. A ghánai kormány közreműködésével 2021 novemberében olyan új technológiát mutattak be, amely lehetővé teszi a kis bányák számára a higanymentes működést.

A tudatos aranybefektetők szívesen vásárolnak újrahasznosított nemesfémekből készült befektetésiarany-rudakat és -érméket is. A reciklikáció az arany értékéből adódóan mindig is szerves része volt az aranypiaci kínálatnak, bár a bányászatot nem tudja kiváltani. A finomítók az újrahasznosítás előtt kiemelt figyelmet fektetnek arra, hogy honnan eredeztethető az áru, mivel az arany könnyű átruházhatósága sajnos lehetőséget is ad a visszaélésekre.

Magyarországon elsőként a Conclude Befektetési Zrt. kezdett a Valcambi „zöld” arany forgalmazásába, azonban a magasabb árat egyelőre a magyar befektetői réteg csak kis része fogadja el, így a felfutás még várat magára.

Ha az illegális forrásból származó (például lopott) ékszer- vagy befektetési aranyat beolvasztják, majd némi diszkonttal törtaranyként értékesítik, viszonylag könnyen összemoshatóvá válik a legális úton áramló készletekkel. Ennek kapcsán a Good Delivery finomítók egyre szigorúbb feltételeket támasztanak akár az ékszer- és befektetésiarany-kereskedő cégekkel szemben is, például a kereskedő cégnek visszakövethetően igazolni kell tudnia a finomító felé az eladásra kínált arany eredetét.

A fentiekből jól látszik, hogy a globális aranypiaci szereplők komoly lépéseket tesznek annak érdekében, hogy a fizikai arany ne csak értékálló és likvid eszköz legyenek a tudatos befektetők portfóliójában, de a belőle készült termékek a legmagasabb minőségi, környezeti és társadalmi elvárásoknak egyaránt megfeleljenek.

Szerencse, hogy mind a két aranypiaci csúcsszervezet, az LBMA és a World Gold Council (WGC) is teljes mellszélességgel támogatja az aranybefektetések kizöldítését, hiszen a világ legnagyobb pénzeit kezelő befektetési alapkezelők pár éven belül nem fognak olyan eszközökbe invesztálni, amelyek nem felelnek meg az ESG-sztenderdeknek. A WGC-nek egyébként az internetes aranykereskedőkre is van olyan szabványa (Internet Investment Gold), amely teljesen digitalizált, papírmentes, zárt láncú, azaz a leggyakoribb pénzmosási sémákat már alapesetben is kiszűrő működést ír elő. Az ezen szabvány szerint dolgozó aranykereskedők magas ESG-besorolásra számíthatnak. A Conclude-nak az immár negyedik éve sikeresen bővülő online fizikai nemesfémkereskedelmi platformja, a goldtresor.com is a fenti elveket betartva működik.

(A szerző a Conclude Befektetési Zrt. vezető értékesítője.)

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10570 10535 10615 +0,05% 10560 10570 397 400 715 Ft 2023-02-07 09:36:22
MOL 2696 2680 2710 +0,52% 2690 2696 95 247 546 Ft 2023-02-07 09:35:24
MTELEKOM 369 369 375 -0,27% 369 370 6 751 995 Ft 2023-02-07 09:33:24
RICHTER 8095 8050 8110 +0,31% 8080 8105 80 381 450 Ft 2023-02-07 09:36:32
OPUS 131 128 131 +0,92% 129 130 792 397 Ft 2023-02-07 09:05:36
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Kedd reggel is izmozik a forint a devizapiacon
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 07:40
A vezető valutákkal szemben erősödött a jegyzése.
Részvény / Deviza / Áru Fejre állt a világ: a kirúgásokat jutalmazza a piac
Király Béla | 2023. február 6. 19:22
A technológiai óriások jó ideig hatalmas növekedést értek el negyedévről negyedévre. A recessziós környezetben viszont jellemzően mindannyian megtorpantak, ami komolyabb áresést hozott tavaly. Az elmúlt hetekben publikált negyedéves számok általában visszaesést jeleztek a korábbi eredményekhez képest, ennek ellenére a részvények remekelnek.
Részvény / Deviza / Áru Csak a rossz hírekről szólt ma Budapesten a nap
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 18:36
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 602,48 pontos, 1,33 százalékos csökkenéssel, 44 793,85 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Érdemes-e most eurót váltani?
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 15:51
Jellemző, hogy komolyabb forintgyengülés esetén pánikszerűen vesznek a magyarok eurót. Pedig az jár jól, aki akkor vált, amikor kevesebbet kell fizetni a közös valutáért.
Részvény / Deviza / Áru Pocsék a hangulat, amerre nézünk, meglepetésként árat emel a Tesla
Eidenpenz József | 2023. február 6. 12:26
A tőzsdéken továbbra is nagyon rossz a hangulat, a pénteki amerikai adatok komoly kétségeket vetettek fel a rali tartósságával kapcsolatban. A BUX az európai átlagot követi, a forint gyengült. Sok árcsökkentés után meglepő módon árat emelt a Tesla, óriási felvásárlás készül az aranypiacon. A kriptodeviza-hackerek éve volt a tavalyi.
Részvény / Deviza / Áru Gyengélkedik a forint
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 07:50
Gyengült a forint hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben: 0,1 százalékkal az euró és 0,5 százalékkal a dollár és a svájci frank ellenében.
Részvény / Deviza / Áru Pirosban zárt a pesti börze
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 18:04
Eladói nyomás volt ma a BUX-on. 
Részvény / Deviza / Áru Tartja magát a forint, külföldről fogják elkapkodni a magyar állampapírokat?
Eidenpenz József | 2023. február 3. 11:55
A három nagyon fontos jegybanki döntés által uralt hét végére kifulladt a részvénypiacok emelkedése és a dollár gyengülése, az indexek kisebb-nagyobb mínuszokban vannak. A forint erősödése is megállt, 385 környékén tétovázik az euró. Megtorpant a lengyel részvénypiac emelkedése, rejtett értelmű paragrafusokkal szabályoznák a kriptodeviza-szektort.
Részvény / Deviza / Áru Mutatjuk, örülhet-e, akinek forintja van
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 07:33
Vegyesen alakult péntek reggelre a forint árfolyama.
Részvény / Deviza / Áru Kaphatnánk egy kis nyugdíjat a részvények hozamából is?
Eidenpenz József | 2023. február 3. 05:44
A nyugdíjak kifizetése Németországban, ahogyan Magyarországon is, egyre nagyobb terhet jelent a társadalom elöregedése miatt. A kormány most egy részvényalapú nyugdíj létrehozását tervezi, amely kiegészíthetné az eddigieket. Mások ezt máris hevesen támadják. Érdemes vajon a nyugdíjakkal tőzsdézni? Megérte volna az utóbbi tíz évben?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG