<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az ESG-irányelvek előtérbe kerülésével jelentős hangsúlyt kapott az arany társadalmilag és környezetileg felelős bányászata, újrahasznosítása és forgalmazása az elmúlt években. Ebben a folyamatban élen járnak az aranypiac globális ernyőszervezetei, illetve maguk a finomítók is, akik a kibányászott és újrahasznosított aranyat dolgozzák fel ékszerészeti, ipari, vagy befektetési arany termékekké szigorú iparági standardok alapján.

Az aranypiac kizöldítésének egyik éllovasa a globális arany- és ezüstaukciót lebonyolító London Bullion Market Associaton (LBMA), és az általuk akkreditált, úgynevezett Good Delivery listás finomítók. A fizikai aranypiac központjának továbbra is London számít, ahol csak 2021 negyedik negyedévében napi 51 milliárd dollár értékű arany cserélt gazdát. Az LBMA tagjai - és egyre több finomító, köztük a magyar aranypiacon is jól ismert svájci Argor-Heraeus vagy a Valcambi - vállalnak felelősséget azért, hogy az általuk forgalmazott nemesfémek felelős forrásból származnak, ami összetettebb feladat, mint elsőre hangzik.

A tét óriási: az a nemesfémpiaci cég (és kiemelten az aranybányászok), amely nem képes javítani az ESG-besorolásán, azt kockáztatja, hogy elveszíti a befektetői egy részét, aminek komoly negatív ráhatása lehet a cég részvényárfolyamára.

A kereskedők és a befektetők igénylik, hogy a nemesfémek származását igazolni lehessen, ezért az LBMA rendszeresen frissített szabályrendszert ad ki Responsible Gold Guidance (RGG) néven (aktuális verzióját elérheti ide kattintva), amely betartását auditálja a Good Delivery listás finomítók akkreditálása során.

Mivel a kibányászott arany- és ezüströgök eredetét a kereskedelmi forgalomban elfogadott, miniumum 99,5 százalékos finomságra történő színitést követően jóformán lehetetlen megállapítani, az audit során kiemelt figyelmet kap a finomítók ügyfél-átvilágítási és nemesfém-feldolgozási folyamatának átláthatósága a bányától az öntőformáig.

A Good Delivery listás minősítés megszerzéséhez és megtartásához a finomítóknak továbbá meg kell felelniük az OECD Due Diligence Guidance szabályrendszerének is, azaz fel kell tárniuk kereskedelmi és beszállítói partnereik tulajdonosi hátterét is, és összevetni a különböző kormányzati szankciós listákkal, így kerülve el a pénzmosással vagy terrorizmus finanszírozásával összefüggésbe hozható cégeket és magánszemélyeket.

A legmagasabb minőségi, környezeti és társadalmi elvárásoknak is megfelelhet. Fotó: PixabayA legmagasabb minőségi, környezeti és társadalmi elvárásoknak is megfelelhet. Fotó: Pixabay

Ez a tőzsdén jegyzett aranybányák esetében nem kérdéses, hiszen folyamatosan átvilágított és átláthatóan működő cégekről van szó. Azonban a kibányászott arany mintegy 20 százaléka úgynevezett artisanal and small-scale (ASM) bányákból származik, amelyek gyakran konfliktuszónákban helyezkednek el és működésük jelentős terhet ró a környezetükre. Emellett az ASM-szektor körülbelül 40 millió ember megélhetését biztosítja világszerte, így fontos, hogy amennyire lehet, az ESG-irányelveknek megfelelő keretek közé kerüljön a kis bányák működése is.

A kis bányák működésének legkárosabb és emberi életre is veszélyes része amikor az aranyat cianid vagy higany használatával oldják ki a kőzetből. Mivel a kis bányákból származó arany felhasználásának egyszerű betiltása a csempészek és egyéb bűnözők karmai közé lökné a bányászközösségeket, így inkább többlépcsős fejlesztésekkel zöldítik ezeket a bányákat, például az újonnan nyitó bányák számára tilos a higany használata, a régebbiekben pedig fokozatosan kivezetésre kerül.

Jó példa erre Ghána - jelenleg Afrika legnagyobb aranykitermelő országa - ahol az aranytermelés körülbelül 40 százalékát az ASM-szektor adja. A ghánai kormány közreműködésével 2021 novemberében olyan új technológiát mutattak be, amely lehetővé teszi a kis bányák számára a higanymentes működést.

A tudatos aranybefektetők szívesen vásárolnak újrahasznosított nemesfémekből készült befektetésiarany-rudakat és -érméket is. A reciklikáció az arany értékéből adódóan mindig is szerves része volt az aranypiaci kínálatnak, bár a bányászatot nem tudja kiváltani. A finomítók az újrahasznosítás előtt kiemelt figyelmet fektetnek arra, hogy honnan eredeztethető az áru, mivel az arany könnyű átruházhatósága sajnos lehetőséget is ad a visszaélésekre.

Magyarországon elsőként a Conclude Befektetési Zrt. kezdett a Valcambi „zöld” arany forgalmazásába, azonban a magasabb árat egyelőre a magyar befektetői réteg csak kis része fogadja el, így a felfutás még várat magára.

Ha az illegális forrásból származó (például lopott) ékszer- vagy befektetési aranyat beolvasztják, majd némi diszkonttal törtaranyként értékesítik, viszonylag könnyen összemoshatóvá válik a legális úton áramló készletekkel. Ennek kapcsán a Good Delivery finomítók egyre szigorúbb feltételeket támasztanak akár az ékszer- és befektetésiarany-kereskedő cégekkel szemben is, például a kereskedő cégnek visszakövethetően igazolni kell tudnia a finomító felé az eladásra kínált arany eredetét.

A fentiekből jól látszik, hogy a globális aranypiaci szereplők komoly lépéseket tesznek annak érdekében, hogy a fizikai arany ne csak értékálló és likvid eszköz legyenek a tudatos befektetők portfóliójában, de a belőle készült termékek a legmagasabb minőségi, környezeti és társadalmi elvárásoknak egyaránt megfeleljenek.

Szerencse, hogy mind a két aranypiaci csúcsszervezet, az LBMA és a World Gold Council (WGC) is teljes mellszélességgel támogatja az aranybefektetések kizöldítését, hiszen a világ legnagyobb pénzeit kezelő befektetési alapkezelők pár éven belül nem fognak olyan eszközökbe invesztálni, amelyek nem felelnek meg az ESG-sztenderdeknek. A WGC-nek egyébként az internetes aranykereskedőkre is van olyan szabványa (Internet Investment Gold), amely teljesen digitalizált, papírmentes, zárt láncú, azaz a leggyakoribb pénzmosási sémákat már alapesetben is kiszűrő működést ír elő. Az ezen szabvány szerint dolgozó aranykereskedők magas ESG-besorolásra számíthatnak. A Conclude-nak az immár negyedik éve sikeresen bővülő online fizikai nemesfémkereskedelmi platformja, a goldtresor.com is a fenti elveket betartva működik.

(A szerző a Conclude Befektetési Zrt. vezető értékesítője.)

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10455 10070 10470 +5,56% 10455 10465 4 665 031 415 Ft 2022-05-23 16:57:50
MOL 2842 2738 2848 +5,26% 2840 2842 2 718 589 230 Ft 2022-05-23 16:57:47
MTELEKOM 411 403 412 +0,61% 410 411 79 347 719 Ft 2022-05-23 16:57:32
RICHTER 7695 7400 7695 +2,74% 7670 7695 1 416 315 140 Ft 2022-05-23 16:57:48
OPUS 188 186 191 -0,42% 188 190 9 861 651 Ft 2022-05-23 16:45:29
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Sehogy sem akar erősödni a forint – nem úgy az OTP!
Csabai Károly | 2022. május 23. 11:57
A hazai fizetőeszköz még az elmúlt időszak dollárgyengülése ellenére sem volt képes jelentős erősödést produkálni. Ezzel szemben az OTP és a Mol európai szinten is megsüvegelendő pluszban tartja a BUX-indexet. A szűkülő kínálat hatására drágul az olaj. Ezúttal az Európai Központi Bank (EKB) elnöke jelezte, hogy szabályozni kéne a kriptopiacot.
Részvény / Deviza / Áru Szabadesésben a Tesla, sorra jönnek a pofonok
Király Béla | 2022. május 22. 11:46
A világ legértékesebb autógyártó vállalata egy hónap alatt 342 milliárd dollárt veszített az értékéből. Összehasonlításképpen: ez két évnyi magyar GDP-nek felel meg. A helyzet azonban romolhat, mivel Elon Musk össztűz alá kerülhet.
Részvény / Deviza / Áru A lehetséges olajembargót nyögi a Mol
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 17:03
A vezető részvények a Richter kivételével mínuszban zárták a napot.
Részvény / Deviza / Áru Ma sem tért magához az OTP
Király Béla | 2022. május 20. 12:55
Csütörtökön alaposan megborították a magyar részvénypiacot, nagyot esett az OTP és a Mol is. A bank a pénteki kereskedésben sem tudott javítani, délelőtt 2 százalékos esést mutatott.
Részvény / Deviza / Áru Beszakadt az OTP, zuhant a Mol
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 18:05
Nagyot esett csütörtökön a magyar részvénypiac, a két legnagyobb forgalmú részvény jelentősen veszített értékéből. Ez ugyanakkor nem terjedt át a forint piacára, amely stabil volt ez euróval szemben.
Részvény / Deviza / Áru Kidobják a Teslát az elitklubból, megint a Richter van az élen Pesten
Eidenpenz József | 2022. május 19. 11:37
Európa jókora eséssel igyekszik behozni a tegnapi lemaradást, de az USA-ban is gyenge nyitás várható. Pesten is repkednek a mínuszok, a forint a vesztesek között van, a Richter legalább tartja magát. A Teslánál baleseteket vizsgálnak, és kiteszik egy fontos indexből.
Részvény / Deviza / Áru Elon Musknál betelt a pohár - elárulta, legközelebb kire fog szavazni
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 09:12
Elon Musk milliárdos amerikai befektető közölte, hogy míg korábban a Demokrata Pártra szavazott, a jövőben már a Republikánus Pártra fog voksolni.
Részvény / Deviza / Áru Mi történt? Majdnem ezer pontot ugrott a BUX
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 18:05
Minden blue chip erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Összeomlik-e a magyar lakáspiac? Aukció után esik a Telekom
Eidenpenz József | 2022. május 18. 10:47
A tegnapi optimizmus mára elillant, amiben nagy szerepe lehetett Jerome Powell Fed-elnök héja beszédének. Az emelkedő kamatok mellett a magyar ingatlanpiac, lakáspiac kilátásait mérlegelik sokan. A magas energiaárakat kétféleképp is próbálják letörni. A tegnapi aukció csak kérészéletű fellendülést okozott a Telekom árfolyamában.
Részvény / Deviza / Áru Egy előre bejelentett spontán összeomlás története
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 10:23
A terra (LUNA) rendszer összeomlását hónapok óta jósolták a szakemberek, a szervezők és a befektetők egy része azonban vakon és süketen rohant a végzetébe. Az árupiaci árfolyamok emelkedését, a magas olajárat már a háború előtt is meg lehetett figyelni, a beruházások elmaradása miatt pedig egy békekötés után is tovább tarthat, mondta kollégánk a Trend FM-ben.
hírlevél
Ingatlantájoló