6p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Az ESG-irányelvek előtérbe kerülésével jelentős hangsúlyt kapott az arany társadalmilag és környezetileg felelős bányászata, újrahasznosítása és forgalmazása az elmúlt években. Ebben a folyamatban élen járnak az aranypiac globális ernyőszervezetei, illetve maguk a finomítók is, akik a kibányászott és újrahasznosított aranyat dolgozzák fel ékszerészeti, ipari, vagy befektetési arany termékekké szigorú iparági standardok alapján.

Az aranypiac kizöldítésének egyik éllovasa a globális arany- és ezüstaukciót lebonyolító London Bullion Market Associaton (LBMA), és az általuk akkreditált, úgynevezett Good Delivery listás finomítók. A fizikai aranypiac központjának továbbra is London számít, ahol csak 2021 negyedik negyedévében napi 51 milliárd dollár értékű arany cserélt gazdát. Az LBMA tagjai - és egyre több finomító, köztük a magyar aranypiacon is jól ismert svájci Argor-Heraeus vagy a Valcambi - vállalnak felelősséget azért, hogy az általuk forgalmazott nemesfémek felelős forrásból származnak, ami összetettebb feladat, mint elsőre hangzik.

A tét óriási: az a nemesfémpiaci cég (és kiemelten az aranybányászok), amely nem képes javítani az ESG-besorolásán, azt kockáztatja, hogy elveszíti a befektetői egy részét, aminek komoly negatív ráhatása lehet a cég részvényárfolyamára.

A kereskedők és a befektetők igénylik, hogy a nemesfémek származását igazolni lehessen, ezért az LBMA rendszeresen frissített szabályrendszert ad ki Responsible Gold Guidance (RGG) néven (aktuális verzióját elérheti ide kattintva), amely betartását auditálja a Good Delivery listás finomítók akkreditálása során.

Mivel a kibányászott arany- és ezüströgök eredetét a kereskedelmi forgalomban elfogadott, miniumum 99,5 százalékos finomságra történő színitést követően jóformán lehetetlen megállapítani, az audit során kiemelt figyelmet kap a finomítók ügyfél-átvilágítási és nemesfém-feldolgozási folyamatának átláthatósága a bányától az öntőformáig.

A Good Delivery listás minősítés megszerzéséhez és megtartásához a finomítóknak továbbá meg kell felelniük az OECD Due Diligence Guidance szabályrendszerének is, azaz fel kell tárniuk kereskedelmi és beszállítói partnereik tulajdonosi hátterét is, és összevetni a különböző kormányzati szankciós listákkal, így kerülve el a pénzmosással vagy terrorizmus finanszírozásával összefüggésbe hozható cégeket és magánszemélyeket.

A legmagasabb minőségi, környezeti és társadalmi elvárásoknak is megfelelhet. Fotó: Pixabay
A legmagasabb minőségi, környezeti és társadalmi elvárásoknak is megfelelhet. Fotó: Pixabay

Ez a tőzsdén jegyzett aranybányák esetében nem kérdéses, hiszen folyamatosan átvilágított és átláthatóan működő cégekről van szó. Azonban a kibányászott arany mintegy 20 százaléka úgynevezett artisanal and small-scale (ASM) bányákból származik, amelyek gyakran konfliktuszónákban helyezkednek el és működésük jelentős terhet ró a környezetükre. Emellett az ASM-szektor körülbelül 40 millió ember megélhetését biztosítja világszerte, így fontos, hogy amennyire lehet, az ESG-irányelveknek megfelelő keretek közé kerüljön a kis bányák működése is.

A kis bányák működésének legkárosabb és emberi életre is veszélyes része amikor az aranyat cianid vagy higany használatával oldják ki a kőzetből. Mivel a kis bányákból származó arany felhasználásának egyszerű betiltása a csempészek és egyéb bűnözők karmai közé lökné a bányászközösségeket, így inkább többlépcsős fejlesztésekkel zöldítik ezeket a bányákat, például az újonnan nyitó bányák számára tilos a higany használata, a régebbiekben pedig fokozatosan kivezetésre kerül.

Jó példa erre Ghána - jelenleg Afrika legnagyobb aranykitermelő országa - ahol az aranytermelés körülbelül 40 százalékát az ASM-szektor adja. A ghánai kormány közreműködésével 2021 novemberében olyan új technológiát mutattak be, amely lehetővé teszi a kis bányák számára a higanymentes működést.

A tudatos aranybefektetők szívesen vásárolnak újrahasznosított nemesfémekből készült befektetésiarany-rudakat és -érméket is. A reciklikáció az arany értékéből adódóan mindig is szerves része volt az aranypiaci kínálatnak, bár a bányászatot nem tudja kiváltani. A finomítók az újrahasznosítás előtt kiemelt figyelmet fektetnek arra, hogy honnan eredeztethető az áru, mivel az arany könnyű átruházhatósága sajnos lehetőséget is ad a visszaélésekre.

Magyarországon elsőként a Conclude Befektetési Zrt. kezdett a Valcambi „zöld” arany forgalmazásába, azonban a magasabb árat egyelőre a magyar befektetői réteg csak kis része fogadja el, így a felfutás még várat magára.

Ha az illegális forrásból származó (például lopott) ékszer- vagy befektetési aranyat beolvasztják, majd némi diszkonttal törtaranyként értékesítik, viszonylag könnyen összemoshatóvá válik a legális úton áramló készletekkel. Ennek kapcsán a Good Delivery finomítók egyre szigorúbb feltételeket támasztanak akár az ékszer- és befektetésiarany-kereskedő cégekkel szemben is, például a kereskedő cégnek visszakövethetően igazolni kell tudnia a finomító felé az eladásra kínált arany eredetét.

A fentiekből jól látszik, hogy a globális aranypiaci szereplők komoly lépéseket tesznek annak érdekében, hogy a fizikai arany ne csak értékálló és likvid eszköz legyenek a tudatos befektetők portfóliójában, de a belőle készült termékek a legmagasabb minőségi, környezeti és társadalmi elvárásoknak egyaránt megfeleljenek.

Szerencse, hogy mind a két aranypiaci csúcsszervezet, az LBMA és a World Gold Council (WGC) is teljes mellszélességgel támogatja az aranybefektetések kizöldítését, hiszen a világ legnagyobb pénzeit kezelő befektetési alapkezelők pár éven belül nem fognak olyan eszközökbe invesztálni, amelyek nem felelnek meg az ESG-sztenderdeknek. A WGC-nek egyébként az internetes aranykereskedőkre is van olyan szabványa (Internet Investment Gold), amely teljesen digitalizált, papírmentes, zárt láncú, azaz a leggyakoribb pénzmosási sémákat már alapesetben is kiszűrő működést ír elő. Az ezen szabvány szerint dolgozó aranykereskedők magas ESG-besorolásra számíthatnak. A Conclude-nak az immár negyedik éve sikeresen bővülő online fizikai nemesfémkereskedelmi platformja, a goldtresor.com is a fenti elveket betartva működik.

(A szerző a Conclude Befektetési Zrt. vezető értékesítője.)

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17090 17035 17285 -0,84% 17090 17100 4 804 998 465 HUF 2024-02-27 15:01:17
MOL 2926 2916 2960 -0,68% 2920 2926 585 411 400 HUF 2024-02-27 15:01:18
MTELEKOM 839 828 839 +0,84% 838 839 387 502 892 HUF 2024-02-27 15:01:26
RICHTER 9710 9705 9760 +0,05% 9710 9720 487 303 905 HUF 2024-02-27 15:00:58
OPUS 417 413 418 +1,21% 416 417 76 994 380 HUF 2024-02-27 14:58:15
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Így várja a forint a kamatdöntést
Eidenpenz József | 2024. február 27. 12:44
A forint enyhe erősödéssel várja a kamatdöntést, a BUX index kissé süllyed, korrigált a földgáz. Már megint baj van a Teslákkal, ezúttal Németországban. A bitcoin 56 ezer dollár fölé ért, és az 57 ezer sincs messze.
Részvény / Deviza / Áru Felhúzza a szemöldökét, ha a forint árfolyamára néz
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 18:50
Felemás képet mutatott hétfőn a forint árfolyama. 
Részvény / Deviza / Áru Nem kezdték valami fényesen a hetet Budapesten a blue chipek
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 18:31
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 224,98 pontos, 0,34 százalékos csökkenéssel, 66 038,20 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Jó lehet még a PMÁP?
Eidenpenz József | 2024. február 26. 16:06
Mik a hazai lakossági állampapírok, különösen az inflációkövető kötvények kilátásai jelenleg az erősen lecsökkent infláció fényében? Mik a nemrég engedélyezett bitcoin ETF-ek tapasztalatai, és mi lesz a következő néhány fontos esemény, narratíva ebben a szektorban? Ezekről a témákról beszélgettek a TrendFM rádió reggeli műsorában Eidenpenz Józseffel, a Privátbankár.hu és az Mfor.hu főmunkatársával.
Részvény / Deviza / Áru Terjeszkednének a kínaiak, nagy napja lesz a forintnak
Eidenpenz József | 2024. február 26. 12:19
A részvénypiacok kivárnak, fontos gyorsjelentések és inflációs adatok jönnek a héten. Nagy napja lesz a keddi a forintnak az MNB kamatdöntése miatt, hétfőn mindenesetre gyengül. Tülekednek a vevők a Credit Suisse kínai üzletágáért, megtámogatnák a Tesla-riválist, felülteljesítő az ether.
Részvény / Deviza / Áru Duplán esett pofára egy gyors meggazdagodásra vágyó férj
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 09:07
Egy szerencsétlen eset újra bebizonyította, hogy amatőröknek, akik azt hiszik, hogy tőzsdén úgy lehet üzletelni, mint a sarki bolhapiacon, nem való az értékpapír-kereskedelem.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot néz, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 07:44
Bár az év elejéhez képest az uniós pénz erősődött a forinttal szemben, még nem érte el a 390-es szintet.
Részvény / Deviza / Áru Verejtékben úszhat, ha meglátja a forint árfolyamát
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 18:15
Gyengült pénteken a forint a kora reggeli jegyzésekhez képest a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon. A hetet azonban a hétfői kezdésnél kissé erősebben fejezte be.
Részvény / Deviza / Áru Buli van a Telekomnál, de mit ünnepelnek?
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 18:00
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 77,81 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 66 263,18 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Jövőre sem lesz hiány földgázból, remekelt a Telekom
Eidenpenz József | 2024. február 23. 12:02
A BUX emelkedik, a Telekom kilőtt a gyorsjelentése után. Másutt a csodálatos csütörtök után elfáradtak a tőzsdék, nem alakult ki egyértelmű irány. A földgáz a következő szezonban is elegendő lehet Európában. Az égig fog nőni az Nvidia árfolyama?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG