<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Az ESG-irányelvek előtérbe kerülésével jelentős hangsúlyt kapott az arany társadalmilag és környezetileg felelős bányászata, újrahasznosítása és forgalmazása az elmúlt években. Ebben a folyamatban élen járnak az aranypiac globális ernyőszervezetei, illetve maguk a finomítók is, akik a kibányászott és újrahasznosított aranyat dolgozzák fel ékszerészeti, ipari, vagy befektetési arany termékekké szigorú iparági standardok alapján.

Az aranypiac kizöldítésének egyik éllovasa a globális arany- és ezüstaukciót lebonyolító London Bullion Market Associaton (LBMA), és az általuk akkreditált, úgynevezett Good Delivery listás finomítók. A fizikai aranypiac központjának továbbra is London számít, ahol csak 2021 negyedik negyedévében napi 51 milliárd dollár értékű arany cserélt gazdát. Az LBMA tagjai - és egyre több finomító, köztük a magyar aranypiacon is jól ismert svájci Argor-Heraeus vagy a Valcambi - vállalnak felelősséget azért, hogy az általuk forgalmazott nemesfémek felelős forrásból származnak, ami összetettebb feladat, mint elsőre hangzik.

A tét óriási: az a nemesfémpiaci cég (és kiemelten az aranybányászok), amely nem képes javítani az ESG-besorolásán, azt kockáztatja, hogy elveszíti a befektetői egy részét, aminek komoly negatív ráhatása lehet a cég részvényárfolyamára.

A kereskedők és a befektetők igénylik, hogy a nemesfémek származását igazolni lehessen, ezért az LBMA rendszeresen frissített szabályrendszert ad ki Responsible Gold Guidance (RGG) néven (aktuális verzióját elérheti ide kattintva), amely betartását auditálja a Good Delivery listás finomítók akkreditálása során.

Mivel a kibányászott arany- és ezüströgök eredetét a kereskedelmi forgalomban elfogadott, miniumum 99,5 százalékos finomságra történő színitést követően jóformán lehetetlen megállapítani, az audit során kiemelt figyelmet kap a finomítók ügyfél-átvilágítási és nemesfém-feldolgozási folyamatának átláthatósága a bányától az öntőformáig.

A Good Delivery listás minősítés megszerzéséhez és megtartásához a finomítóknak továbbá meg kell felelniük az OECD Due Diligence Guidance szabályrendszerének is, azaz fel kell tárniuk kereskedelmi és beszállítói partnereik tulajdonosi hátterét is, és összevetni a különböző kormányzati szankciós listákkal, így kerülve el a pénzmosással vagy terrorizmus finanszírozásával összefüggésbe hozható cégeket és magánszemélyeket.

A legmagasabb minőségi, környezeti és társadalmi elvárásoknak is megfelelhet. Fotó: PixabayA legmagasabb minőségi, környezeti és társadalmi elvárásoknak is megfelelhet. Fotó: Pixabay

Ez a tőzsdén jegyzett aranybányák esetében nem kérdéses, hiszen folyamatosan átvilágított és átláthatóan működő cégekről van szó. Azonban a kibányászott arany mintegy 20 százaléka úgynevezett artisanal and small-scale (ASM) bányákból származik, amelyek gyakran konfliktuszónákban helyezkednek el és működésük jelentős terhet ró a környezetükre. Emellett az ASM-szektor körülbelül 40 millió ember megélhetését biztosítja világszerte, így fontos, hogy amennyire lehet, az ESG-irányelveknek megfelelő keretek közé kerüljön a kis bányák működése is.

A kis bányák működésének legkárosabb és emberi életre is veszélyes része amikor az aranyat cianid vagy higany használatával oldják ki a kőzetből. Mivel a kis bányákból származó arany felhasználásának egyszerű betiltása a csempészek és egyéb bűnözők karmai közé lökné a bányászközösségeket, így inkább többlépcsős fejlesztésekkel zöldítik ezeket a bányákat, például az újonnan nyitó bányák számára tilos a higany használata, a régebbiekben pedig fokozatosan kivezetésre kerül.

Jó példa erre Ghána - jelenleg Afrika legnagyobb aranykitermelő országa - ahol az aranytermelés körülbelül 40 százalékát az ASM-szektor adja. A ghánai kormány közreműködésével 2021 novemberében olyan új technológiát mutattak be, amely lehetővé teszi a kis bányák számára a higanymentes működést.

A tudatos aranybefektetők szívesen vásárolnak újrahasznosított nemesfémekből készült befektetésiarany-rudakat és -érméket is. A reciklikáció az arany értékéből adódóan mindig is szerves része volt az aranypiaci kínálatnak, bár a bányászatot nem tudja kiváltani. A finomítók az újrahasznosítás előtt kiemelt figyelmet fektetnek arra, hogy honnan eredeztethető az áru, mivel az arany könnyű átruházhatósága sajnos lehetőséget is ad a visszaélésekre.

Magyarországon elsőként a Conclude Befektetési Zrt. kezdett a Valcambi „zöld” arany forgalmazásába, azonban a magasabb árat egyelőre a magyar befektetői réteg csak kis része fogadja el, így a felfutás még várat magára.

Ha az illegális forrásból származó (például lopott) ékszer- vagy befektetési aranyat beolvasztják, majd némi diszkonttal törtaranyként értékesítik, viszonylag könnyen összemoshatóvá válik a legális úton áramló készletekkel. Ennek kapcsán a Good Delivery finomítók egyre szigorúbb feltételeket támasztanak akár az ékszer- és befektetésiarany-kereskedő cégekkel szemben is, például a kereskedő cégnek visszakövethetően igazolni kell tudnia a finomító felé az eladásra kínált arany eredetét.

A fentiekből jól látszik, hogy a globális aranypiaci szereplők komoly lépéseket tesznek annak érdekében, hogy a fizikai arany ne csak értékálló és likvid eszköz legyenek a tudatos befektetők portfóliójában, de a belőle készült termékek a legmagasabb minőségi, környezeti és társadalmi elvárásoknak egyaránt megfeleljenek.

Szerencse, hogy mind a két aranypiaci csúcsszervezet, az LBMA és a World Gold Council (WGC) is teljes mellszélességgel támogatja az aranybefektetések kizöldítését, hiszen a világ legnagyobb pénzeit kezelő befektetési alapkezelők pár éven belül nem fognak olyan eszközökbe invesztálni, amelyek nem felelnek meg az ESG-sztenderdeknek. A WGC-nek egyébként az internetes aranykereskedőkre is van olyan szabványa (Internet Investment Gold), amely teljesen digitalizált, papírmentes, zárt láncú, azaz a leggyakoribb pénzmosási sémákat már alapesetben is kiszűrő működést ír elő. Az ezen szabvány szerint dolgozó aranykereskedők magas ESG-besorolásra számíthatnak. A Conclude-nak az immár negyedik éve sikeresen bővülő online fizikai nemesfémkereskedelmi platformja, a goldtresor.com is a fenti elveket betartva működik.

(A szerző a Conclude Befektetési Zrt. vezető értékesítője.)

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 7988 7830 7988 +1,01% 0 0 3 224 248 138 Ft 2022-10-03 17:13:58
MOL 2466 2360 2466 +2,49% 0 0 838 874 226 Ft 2022-10-03 17:05:41
MTELEKOM 296 286 296 +0,17% 0 0 114 779 809 Ft 2022-10-03 17:05:17
RICHTER 7550 7300 7580 +2,03% 0 0 1 503 833 255 Ft 2022-10-03 17:05:23
OPUS 129 125 129 0,00% 0 0 12 993 633 Ft 2022-10-03 17:05:05
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megnyugtatta a forintot a parlamenti szavazás
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 18:49
A hazai fizetőeszköz a napközbeni történelmi mélypont után erősödni kezdett, mikor az Országgyűlés elfogadta az első olyan törvényjavaslatot, mely az Európai Bizottsággal való megállapodáshoz, így az EU-s források lehívásához szükséges.
Részvény / Deviza / Áru Az OPEC és az OPEC+ bejelentésére kilőtt az olaj ára
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 16:10
A szervezet tagjai közölték: napi 1 millió hordóval kevesebbet termelnének ki. A hírre az olaj ára több mint 4 dollárral emelkedett.
Részvény / Deviza / Áru Ismét történelmi mélyponton a forint, s nem látni, meddig zuhanhat
Tiszóczi Roland | 2022. október 3. 12:39
Az OPEC+ a kőolajkitermelés jelentős, a pandémia óta a legnagyobb visszafogására készül. Az olaj ára azóta jelentős emelkedésbe kezdett. Ha a trend fennmarad, az olajárak tovább fűtik majd az inflációt. Eközben a nemzetközi háborús feszültség egyre fokozódik, „eltűnt a bázisáról” ugyanis a Belgorod nukleáris tengeralattjáró, amelynek fő feladata, hogy figyelmeztetés nélkül csapást mérjen partmenti létesítményekre. A forint árfolyama egyre aggasztóbb.
Részvény / Deviza / Áru Reménysugár: négy napja esik a tőzsdei gázár!
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:59
A rotterdami tőzsdén a gáz most 4 százalékkal olcsóbban cserél gazdát a novemberi szállításra, mint pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Jobb, ha ma reggel se néz a forint devizaárfolyamaira
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 07:39
A hazai fizetőeszköz a múlt héten felállított negatív történelmi rekordszintjei körül cserél gazdát.
Részvény / Deviza / Áru Itt az idő aranyat venni, mielőtt megtörik a dollár hegemóniája?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 05:22
Hiába a hidegháború óta nem látott geopolitikai feszültségek és a száguldó infláció, az amerikai kamatemelések és a bivalyerős dollár együttes hatása 2 éves mélypontra taszította az arany árfolyamát. Rövid távon azonban enyhülhetnek a sárga nemesfém árát nyomás alatt tartó tényezők, míg a keresletét támogató tényezők maradhatnak, így hosszú távú befektetésként érdemes megfontolni az aranyvásárlást – véli Juhász Kristóf, a befektetési aranyat és más nemesfémeket forgalmazó Conclude Befektetési Zrt. cégvezetője.
Részvény / Deviza / Áru Bivalyerős napja volt a pesti börzének
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 17:43
Korrigált a BÉT.
Részvény / Deviza / Áru Leépít a Facebook, október 6-tól jobban teljesíthet a forint
Eidenpenz József | 2022. szeptember 30. 12:28
Ma is gyenge a forint, a számos negatív hír mellett egy brókercég arra hívja fel a figyelmet, hogy az MNB által bejelentett új intézkedések csak október 6-tól éreztetik hatásukat. A részvénypiacok pluszban vannak, főleg a Mol húz, az OTP a 8000-es határ felett áll. NFT-használatot és leépítéseket jelentett be a Meta, meglepően jól áll a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Ma újra mélypontra kerül a forint? Reggel ismét gyengült
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 07:41
Továbbra sem vagyunk messze a csütörtökön elért történelmi mélyponttól - péntek reggelre újra gyengült a forint.
Részvény / Deviza / Áru Kegyetlenül megnyúzták ma a forintot, bukott a BUX is
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 18:51
A magyar fizetőeszköz brutális napon van túl, de a BUX sem érezheti jól magát.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG