<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ma lép hatályba a határidős és opciós ügyletek kötelező jelentése, az adatközlés több ezer piaci szereplő számára jelent új feladatot.

Bírság is lehet a vége

A tőzsdén és tőzsdén kívül kötött származtatott ügyeltek jelentési kötelezettségét a 2012-ben hatályba lépett  uniós tőkepiaci rendelet (EMIR) írta elő, így próbálják meg átláthatóbbá tenni a piacot.

A derivatív ügyleteket egyaránt kötik üzleti kockázatok mérséklésére, valamint befektetési és spekulációs céllal. A kötésekről eddig kevés volt az információ, ami átláthatatlanná tette a piacot. A jelentési kötelezettség révén azonban jobban nyomon követhetők lesznek a piaci folyamatok és a szabályozók is hamarabb tudnak majd lépni, ha visszatetsző jelenségeket tapasztalnak.

Amennyiben az ügyletet kötő fél nem tesz eleget a jelentési kötelezettségének, a szabályszegés miatt akár felügyeleti bírságot is kaphat.

A származtatott ügyletek kötelező jelentését egy uniós tőkepiaci rendelet ír elő a derivatív szerződéseket kötő piaci szereplők számára. A KELER eddig a legnagyobb arányban bankokat és brókercégeket regisztrált ügyfélként, de a vállalkozások részéről is megjelent a határozott igény. Emellett eddig már csaknem 500, a jelentési kötelezettséghez szükséges azonosító iránti kérelmet fogadott be.

Új uniós adatközlési kötelezettség lép hatályba február 12-én, a tőzsdén és a tőzsdén kívül kötött származtatott ügyletek esetében kötelező jelenteni az összes határidős, opciós és egyéb derivatív ügyletet. A tranzakciók adatait az erre a feladatra létrehozott kereskedési adattárakhoz kell a szereplőknek eljuttatniuk, amelyben a KELER lehet a hazai és regionális szereplők természetes partnere. Mivel a származtatott ügyleteknek nagy szerepe van a vállalati kockázatkezelésben, az adatközlés akár több ezer piaci szereplő számára jelent új feladatot. 

Az adatközléshez nélkülözhetetlen beszerezni az ügyletben szereplő vállalkozás azonosítását szolgáló kódot, amelynek hazai elérhetősége érdekében a KELER nemrégiben megállapodást kötött a német WM Datenservice céggel. Eddig már több száz kód kiadásában működött közre a KELER, és szintén százas nagyságrendben várnak kérelmek feldolgozásra. Az igénylők a piaci gyakorlatnak tekinthető két-három hét helyett a KELER-en keresztül három munkanap alatt megkaphatják az azonosítókat. „A jelentési kötelezettség a mai napon lép életbe, a KELER kész azon piaci szereplők befogadására, amelyek még nem vették fel a kapcsolatot, egyetlen az adatközlésben számukra segítséget nyújtó partnerrel sem, illetve költséghatékony és a legjobb gyakorlatot követő szolgáltatásai révén versenyképes tud lenni a már leszerződött ügyfelek esetében is.”- tette hozzá a KELER igazgatója.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény Túlélés a pénzügyi bizalmatlanság viharaiban
Privátbankár.hu | 2016. augusztus 5. 12:00
Újabb és újabb válságba kerül Európa, mely a kis-és középvállalatokat sem kíméli.
Részvény Újraéled a legendás márka: ez lesz a következő telefonod?
Privátbankár.hu | 2016. május 18. 16:00
A Microsoft megszabadult a Nokiától, amely önálló androidos telefonokkal és tabletekkel rukkol majd elő a Foxconn segítségével.
Részvény Téged is átvert a Fortress? Irány a rendőrség!
Privátbankár.hu | 2016. február 17. 16:12
A befektetési csalással vádolt Fortress Holdings LLC minden magyarországi károsultja, aki a hatóság felé feljelentést tett, megtekintheti a nyomozás őt érintő iratait.
Részvény Álmos, de jó kedélyű tavaszi nap volt a mai a BUX történetében
Privátbankár.hu | 2015. április 15. 17:57
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 102,42 pontos, 0,47 százalékos emelkedéssel, 22 077,64 ponton zárt szerdán.
Részvény Macedón leányvállalat után kap osztalékot a Magyar Telekom
Privátbankár.hu | 2015. április 15. 16:43
A MakTel a mai napon közgyűlést tartott, amelyen 2,26 milliárd macedón dénár osztalék kifizetéséről határozott.
Részvény A görögök meglökhetik a magyar papírokat
Privátbankár.hu | 2015. február 23. 09:29
A kedvező nemzetközi hangulat miatt emelkedést várnak a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) hétfőn az MTI által megkérdezett szakértők.
Részvény A görög tárgyalások irányítják az utolsó kereskedési napot
Privátbankár.hu | 2015. február 20. 09:06
Görögország továbbra sem veszíti el a piaci megfigyelők fókuszát a hét utolsó kereskedési napján. A kiéleződő ellentétek befolyásolhatják a tőzsdét.
Részvény 5 millió dollárt ad a Richter a nőgyógyászatra
Privátbankár.hu | 2015. február 19. 08:46
Az Evestra Inc. nőgyógyászati készítményeken dolgozik Texasban. A Richter Gedeon Nyrt. most ötmillió dollárt adott a fejlesztésekre.
Részvény Nyugodt reggelre számítanak az elemzők az európai piacokon
Privátbankár.hu | 2015. január 27. 09:30
Megszűnt a görög parlamenti választás eredményének hatása a piacokon, az indexek emelkedésre számítanak legtöbben a reggeli órákban.
Részvény Egy bankcsőd is borzolta a kedélyeket a magyar tőzsdén
Privátbankár.hu | 2014. december 9. 17:56
Pocsék nemzetközi hangulatban estek a vezető részvények Budapesten. A CIG megszenvedi a Széchenyi Bank bedőlését: szép pénzt bukhatnak.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló