<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Ki lesz az új jegybankelnök, vagy milyen körből kerül majd ki, várhatóan milyen szándékai lesznek, milyen irányvonalat képvisel majd? Ennek nyomán milyen változások várhatók a jegybank politikájában idén, és milyen következményei lehetnek a hazai részvények, kötvények és a forint árfolyamára? Erről kérdeztük brókercégek, alapkezelők elemzőit.

A Pioneer Investments szerint az eddigi nyilatkozatok alapján a kormánnyal együttműködni képes vezetés kinevezése várható. A feltehetőleg elsősorban politikai szempontok alapján kiválasztott elnök mellett az alelnökök személye is lényeges, esetükben célszerű lenne nagyobb súlyt adni a szakmai  szempontoknak.

A gazdasági növekedés élénkítése, pontosabban beindítása nagyobb hangsúlyt kaphat a monetáris politikában. A lazább monetáris kondíciók mellett ez közvetlenebb gazdaságélénkítő eszközök bevetését is jelentheti. A fókuszban a hitelezés beindítása lehet – írják.

Átmeneti aggodalom vagy spekulánsok játszótere?

A piac - a lazább monetáris politikára vonatkozó várakozásokkal összhangban - már most is árazza az alacsonyabb kamat-gyengébb forint kombinációt. A kamatszint piac által toleráltnál erőltetettebb ütemű csökkentése vagy szokatlan gazdaságélénkítő eszközök nem megfelelően előkészített és kommunikált bevezetése az árfolyamra nézve jelentős kockázatot jelenthet.

Az állam és a magánszektor magas devizaadóssága miatt a forintgyengülés egy határon túl jelentősen rontja a növekedési potenciált, ezért az árfolyamot kontroll alatt kell tartani. Ehhez mindenekelőtt hitelességre van szükség, amit a rendelkezésre álló eszköztár megfelelő alkalmazása szilárdíthat meg. Szerencsés esetben a vezetőváltás körüli bizonytalanság csak átmeneti piaci aggodalmakat okoz, hasonlóan a Monetáris Tanács külsős tagjainak két évvel korábbi kinevezéséhez. Ha azonban az új vezetésnek nem sikerül felépíteni a hitelességét, akkor a forint könnyen a spekulánsok kedvenc játékszerévé válhat, amiért a reálgazdaság is súlyos árat fizethet – így a Pioneer.

Nem lesznek drasztikus lépések?

A Concorde makroelemzője, Samu János  is azt várja, hogy „megbízható” ember lesz az új jegybankelnök, aki a kormány gazdaságpolitikáját az eddigieknél jobban fogja támogatni. Ez a jegybank szempontjából a növekedés-infláció kettős kapcsán az előbbinek a korábbiaknál nagyobb preferenciáját jelenti majd.---- Túl sokba kerülne a forintgyengülés ----

Ennek nyomán azonban nem várnak olyan markáns lépéseket, amelyek komolyan veszélyeztetnék a pénzügyi stabilitást (például a devizatartalék drasztikus csökkentése, államkötvény-vásárlás), inkább a vállalati hitelezés felfuttatására koncentrálhat majd az új menedzsment. A jegybank oldaláról ez annyit tesz, hogy olyan lépéseket kell kitalálni, amelyek a hitelezés kockázatát/költségét csökkentik. Ezek nem feltétlenül lesznek új dolgok, lehet, hogy az eddig is a jegybank által nyomott intézkedések fognak megvalósulni.

Túl sokba kerülne a forintgyengülés

Tekintettel arra, hogy egy forintgyengülés azonnali inflációs, pénzügyi stabilizációs következményekkel járhat, radikális új eszközök bevezetésére, amitől jelenleg sokan félnek a piacon, nem számítunk – írja Samu János. Ennek politikai ára komoly is lehetne, kevesebb mint egy évvel a választások előtt, míg a növekedési hatás kétséges, illetve csak sokára jelentkezhet. „Tehát a kormány részéről sem várunk ilyen irányú nyomást” – teszi hozzá.

Az új jegybanki vezetés munkásságának emiatt inkább pozitív hatása lehet a jelenleg nagy szélsőségektől tartó piaci árfolyamokhoz képest. Nyilván első sorban a forint árfolyamát érintheti pozitívan egy ilyen forgatókönyv, de a makro-kapcsolt részvények, így az OTP, Magyar Telekom árfolyamára is jó hatással  lehet.

Lazulást vár az Equilor

Sok a kérdőjel még, de az Equilor Befektetési Zrt. nem tartja kizártnak, hogy igaz a piacon keringő spekuláció, miszerint Matolcsy György veszi át az MNB vezetését. Elemzői úgy gondolják, hogy a monetáris szakmai múlt kevésbé lesz meghatározó a személy kiválasztásánál, hiszen mind a miniszterelnök, mind a nemzetgazdasági miniszter utalt rá, hogy újszerű politikát követhet az MNB márciustól. Várhatóan az új jegybankelnök a lazább monetáris politikai irányvonalat képviseli majd.

Ez a kamatcsökkentéseken túl úgynevezett nem konvencionális eszközökkel is bővülhet, ami az utóbbi években a fejlett országok jegybankjainál (Fed, EKB, BOE, BOJ) is bevett gyakorlattá vált. Az Equilor Befektetési Zrt. szerint az egyik legvalószínűbb eszköz, hogy az MNB, a devizatartalék terhére államkötvény-vásárlási programot indít, ami az EKB gyakorlatához hasonlít leginkább.

Vállalatokat finanszírozna a jegybank?

A Fed QE programjának meghatározó része a jelzáloglevél-vásárlási program, de ezen eszközök jelentősége Magyarországon igen csekély. Ennek ellenére az Equilor elképzelhetőnek tartja, hogy az MNB egy állami bank (például az MFB) közvetítésével vállalatokat finanszírozzon egy jelzáloglevél vásárlási program keretében.---- A forintnak rosszat, a részvényeknek jót tehet ----

A fenti intézkedéseken kívül szóba kerülhet még a kötelező tartalékráta és a kéthetes MNB kötvények után fizetendő kamatok csökkentése, szélsőséges esetben eltörlése. Ez azonban implicit módon az alapkamat drasztikus csökkentésének megfelelő lépés volna, és erősen rombolná a piaci bizalmat.

A részvénypiacoknak jót, a forintnak rosszat tehet

Az Equilor szerint a fenti, nem-konvencionális lépések eredménye lehet, hogy az állampapír hozamok a hosszú lejáratok esetében is tovább csökkennek, mérsékelve az államadósság után fizetendő – 2012-ben történelmi csúcsot elérő – kamatterhet. Ennek ára azonban a forint további várható leértékelődése, hiszen a fent felsorolt intézkedések közvetlenül is a hazai deviza gyengülését, továbbá a piaci bizalom megingását eredményezhetik.

A részvénypiacokra azonban pozitív hatást hozhatnak az intézkedések, hiszen egyrészt növelik az inflációt, másrészt csökkentik az alternatív befektetést képező állampapírok hozamát. A kötvényeken elérhető reálhozam így drasztikusan csökkenhet, ami a részvénypiacok felé tereli a befektetőket.

A Quaestor azt írja, a törvényi feltételek szerint a Monetáris Tanács tagjává az a magyar állampolgár nevezhető ki, illetve választható, aki monetáris, pénzügyi, vagy a hitelintézeti tevékenységgel kapcsolatos kérdésekben kiemelkedő elméleti és gyakorlati szakmai ismeretekkel rendelkezik. A monetáris politikai gyakorlatot fontosnak tartanák - megítélésük szerint ezt a piac is kiemelten figyeli -, a politikai hovatartozásnak megítélésük szerint másodlagos szempontnak kellene lennie.

A kötvényhozamok is emelkedhetnek

Amennyiben az optimálishoz képest nagyobb súllyal esik latba a politikai megbízhatóság és a kormányzattal létrejövő stratégiai szövetség megvalósításában való részvételi hajlandóság felülkerekedik, akkor lehetnek állampapír-vásárlások, és felhasználásra kerülhet a devizatartalék egy része.---- A megbízható jegybankelnök előnyei ----

A forint árfolyamára a fentiekben vázolt szándékokkal rendelkező személy megválasztása akár jelentős negatív hatással is lehet. Elhúzódó és fokozottan negatív reakciók esetén a kötvényhozamok jelentősebb emelkedésére is számítani lehet. A részvényárfolyamokban kisebb azonnali következménye lehet, ott inkább hosszabb távon érvényesülhetnek negatív folyamatok.  Ha az optimálishoz közeli jelölt kerülne mégis kiválasztásra, akkor a forint a jelenlegi szintekhez képest mérsékelt erősödést mutathat.

Ha túl gyors lesz a kamatcsökkentés...

Az Erste Befektetési Zrt. Fókusz című elemzésében azt írja, valószínűleg február közepe tájékán nevezik meg az új jegybankelnököt. Amennyiben a jelenlegi találgatások megvalósulnak és tényleg Matolcsy lesz az új jegybankelnök, az ő elképzeléseit a monetáris politikával kapcsolatban a héten már megismerhettük.

A monetáris politika változásával kapcsolatos aggodalmak az Erste szerint három fő témakör köré csoportosíthatóak. A kamatvágás üteme felgyorsul, ennek eredményeként a forint kamatelőnye fokozatosan csökken. Amíg a bizalom javulása figyelhető meg, addig a kamatok csökkentése nem okoz problémát. Ha viszont a kamatcsökkentés  üteme  gyorsabb, mint a piaci helyzet változása, akkor könnyen elpártolhatnak a befektetők a forinttól.

Ha megbízható lesz a jegybankelnök...

Amennyiben a piac számára elfogadhatónak bizonyuló jegybankelnököt neveznek ki, akkor a bizalom megnövekedne, ennek a forgatókönyvnek az esetén a jelentősebb kamatcsökkentés sem okozna drámai hatásokat. Ha viszont a kamatvágás egybeesik a piaci hangulat romlásával, akkor a forint gyengülése még jelentősebb mértékű lehet.

A jelenlegi nemzetközi környezet relatíve pozitív  és fel kell készülni arra is, hogy ez átmenetileg elromolhat, például az amerikai adósságplafon kapcsán,  ami szintén február második felében éleződik majd ki. Vagyis a forint árfolyamában február közepe tájékán megnövekedett kilengésekre kell felkészülni, amely a forint jelentős gyengülését is eredményezheti.

Forintgyengülést okozhat a magyar QE

A piacok  szintén tartanak attól, hogy  a devizatartalékot esetleg  csökkentik. Ez felkelthetné a spekulánsok figyelmét, ugyanis a jegybank elvesztené egyik legfőbb eszközét, vagy legalábbis korlátozná annak nagyságát. A tartalék csökkentésével a devizaadósság is csökkenne, ez viszont pozitív lenne.---- Működik a forintgyengítés? ----

A harmadik kockázati tényező, hogy a jegybank mennyiségi lazításba kezd a FED mintájára, vagyis többletlikviditást próbál pumpálni a gazdaságba. Amikor a FED bejelentette programját az euróval szemben jelentősen gyengült a dollár és hasonló sor várhatna a forintra  is. Ráadásul a kis nyitott gazdaság esetében a hasonló programok gazdaságélénkítő hatása is csak minimális lehet.

Hol vagyunk még a nulla kamattól...

Pleschinger  Gyula adó- és pénzügyekért felelős államtitkár  péntek délután azt nyilatkozta, hogy szerinte a jegybanknak vállalati- és államkötvényeket kéne vásárolnia, ami felerősíti azt a véleményt, hogy a kormány olyan jegybankelnököt szeretne, aki támogatná a mennyiségi lazítást. Ennek  hasznossága azonban a jelenlegi  kamatszintek mellett kérdéses, hiszen a nyugati jegybankok is csak 0 százalékos  kamatláb mellett kezdték el alkalmazni a nem konvencionális eszközöket.

Érdekes véleményt fogalmazott meg a Solar Capital elemzője, Misik Sándor,aki a „Működik a forintgyengítés” címet adta írásának. Szerinte „Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter legutóbbi írása tovább gerjesztette azon félelmeket, miszerint a kormány egyik gazdaságpolitikai célja a gyengébb forint lehet, miután kifejtette negatív véleményét az erős forint politikával szemben.” „Nagy valószínűséggel a kormány árfolyam-politikája gyengülő forintért kiált” – tette hozzá.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG