<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Magyarországon 2011-ben 200 százalékkal ugrott meg a fizikai arany iránti kereslet, ezzel a forgalom év végére meghaladhatta a 45 milliárd forintot. Bár a hazai befektetői magatartásban megfigyelhetők elmozdulások, a piacot alapvetően az arany pénzhelyettesítő szerepére alapozó vásárlások mozgatták. Volt, aki több száz darab 5 grammos lapkát vett, de felfutott az aranyérmék iránti kereslet is.
Juhász Gergely

Juhász Gergely, a Conclude Befektetési Zrt. szakértője szerint ez nagyrészt két jelentős felfutásnak volt köszönhető, melyek augusztusban, illetve év végén olyan mértékben kiapasztották a készleteket, hogy a fizikai és a csak értékpapír formájában létező arany árfolyama élesen elvált egymástól.

A tavalyi év továbbra is azt mutatja, hogy a nemzetközi piacon megszokott biztonsági tartalékképzéssel és portfólió-diverzifikálással szemben a hazai befektető piaci pánik idején vásárol, és jellemzően kis kiszerelésben, pénzhelyettesítőként tart fizikai aranyat. A kereslet tavalyi megugrása azonban annak is köszönhető, hogy a piacon új, aranyat először vásároló befektetők is megjelentek. A három legnagyobb nemesfém-kereskedő együttes piaci részesedése 2011-ben elérte a 40 százalékot.

2011 - két felfutás egy évben

2011 dinamikus év volt a magyar aranypiacon, melynek során két nagy felfutás volt tapasztalható. Az egyik augusztusban történt, amikor az amerikai államadósság leminősítése világméretű bizonytalanságot okozott, így a befektetők a biztonságot keresve tömegesen fektettek aranyba. A következő hajrá november-decemberben következett, amikor a magyar piaci bizonytalanságok a hazai lakosságot fordították a befektetési arany felé.

Drágább a fizikai, mint a papír alapú arany

„Ezekben az időszakokban a fizikai és a papíralapú alany árfolyama egyértelműen elvált egymástól: azt az aranyat, amit rögtön el lehetett vinni, drágábban lehetett eladni, mint azt, amely csak számlaként létezett, vagy nem volt mögötte fizikai áru” – mutat rá Juhász Gergely. – „Az augusztusi időszakban olyannyira felpezsdült a nemzetközi piac, hogy a beszerzési forrásokat sem lehetett elérni, így akinek volt készleten befektetési aranya, megemelt áron tudta kiárusítani.”

A hazai piacon a fizikai arany iránti érdeklődés 2011-ben becslések szerint több mint 200 százalékkal nőtt, így a forgalom év végére meghaladta a 45 milliárd forintot. A világban a teljes lakossági megtakarítás átlagosan mintegy 0,8 százaléka fizikai arany; a szakértők feltételezése szerint a tavalyi éves forgalmat tekintve ez Magyarországon sincs másképpen. A teljes piaci bevételből a közzétett eredmények szerint a Conclude Zrt. részesedése 7,5 milliárd forint volt, míg a Magyar Aranypiac Kft. 5,6, a Solar Capital Gold Zrt. pedig 1,9 milliárd forint árbevételt ért el – bár a Solar év közben átalakult, így ez az összeg csak az utolsó, legerősebb negyedévet takarja. 2011-ben a piacon a három nagy szereplő részesedése vélhetően elérte a 40 százalékot.

A hazai befektető piaci pánik idején vásárol

„A magyar befektetőkre tavaly is az volt a jellemző, hogy pánikszerűen, az árfolyam csúcsának közelében fektettek be, így az arany a világ fejlettebb régióiban betöltött biztonsági tartalékképző, illetve portfólió-diverzifikáló szerepét nálunk egyelőre nem képes hatékonyan betölteni. Magyarországon jellemzően akkor vesznek aranyat a megtakarítók, amikor félelem uralkodik el a piacon” – elemzi a hazai helyzetet Juhász Gergely. – „Igaz, a befektetői magatartásban ezúttal némi elmozdulás is bekövetkezett: a befektetők az árfolyamcsúcsokat követően is megtartották a fizikai aranyat, és csak idén március-áprilisban kezdték eladni.”

Aranyat pénz helyett

A Conclude tapasztalatai szerint, a tavalyi nagy rohamok alkalmával a bankból kivett 1-2 millió forintos betétek összegétől kezdve a 100 milliós nagyságrendig történtek fizikaiarany-eladások, köztük számos esetben olyan befektetőknek, akik korábban nem éltek ezzel a befektetési lehetőséggel. Azt, hogy az aranyat valóban pénzhelyettesítő gyanánt vették, mi sem mutatja jobban, mint hogy sokan kifejezetten a kis kiszerelést keresték. Volt, aki több száz darab 5 grammos lapkát vett, de felfutott az aranyérmék iránti kereslet is. Mivel a hazai piacon a stabil szereplők árai között nem volt nagy különbség, az ügyfelek többsége személyes ajánlás alapján választott az aranykereskedők között.

A szakértők szerint azonban a tavalyi év tapasztalatai és a fogyasztóvédelmi felügyelőségnél tett bejelentések azt is világosan megmutatják, hogy a felfelé törő piacon a cégek magatartására is fokozottabban oda kell figyelni: a felfutást kihasználva számos olyan szereplő jelent meg, amelyek a piaci ár alá ígérve szereztek maguknak vevőket, majd pedig határozatlan ideig késtek a szállítással, elbizonytalanítva a teljes piac ügyfeleit. Ezzel szemben, a visszajelzések alapján a befektetők tavaly is azt a kereskedőt tekintették megbízhatónak és keresnék fel újra, aki nemcsak eladja az aranyat, hanem befektetési tanácsot is ad, felhívja a figyelmet az árfolyam várható alakulására és segíti ügyfeleit a megfelelő portfólió kialakításában.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló