1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Nagyot esett a héten az arany ára, sokan találgatják a jövőbeli irányt. A gazdasági-pénzügyi válság azonban nem látszik megoldódni, a jegybankok öntik a pénzt, a bankbetétek sok országban veszítenek értékükből. A legelterjedtebb elemzői vélemény szerint átmeneti gyengeségről van szó, és a fundamentumok hamarosan már új magaslatokba repíthetik az arany árát.

Az idén eddig mindössze két hónap alatt az év eleji 1600 dollárról csaknem 1800 dollárig emelkedett Londonban az arany árfolyama, majd hirtelen egy éles korrekció következett, ami 1700 dollárig vetette vissza a nemesfémet – írja az aranypiac.hu. Később aztán 1720 dollár környékén stabilizálódott az árfolyam az esésbe belevásároló optimistáknak köszönhetően. Így körülbelül négy százalékos moderált korrekcióról beszélhetünk.

Bernanke adta a nagy pofont

A pofont az aranynak látszólag Ben Bernanke amerikai jegybankelnök osztotta ki egy szerda délutáni kongresszusi meghallgatáson azzal, hogy hűtötte a kedélyeket a további monetáris lazításra vonatkozóan az Egyesült Államokban. A spekulánsok és az elektronikus tőzsdei kereskedésben élen járó automata programok erre reagáltak aztán a New York-i határidős tőzsdén, a Comex-en, öngerjesztő spirálhoz hasonlóan gyorsítva fel az eseményeket. Pedig aznap délelőtt az Európai Központi Bank még 530 milliárd eurónyi friss likviditást öntött a piacokra, és akkor még minden más fényben látszódott – írja az aranypiac.hu.

 

Ez az új pénztömeg, valamint a december végén hasonló nagyságrendben egyszer már az európai bankrendszerbe áramoltatott friss forrás együttesen több mint ezer milliárd eurót jelent alig két hónapon belül. Ez az egészen elképesztő likviditásözön nem vonható ki egykönnyen a tőkepiacokról rövidtávon, és előbb vagy utóbb hevíteni fogja az inflációt.

 

Olajért aranyat, aranyért gabonát

Soros György egy CNBC-interjúban két éve azt mondta, hogy az arany a végső buborék. Azóta nagyjából 50 százalékkal emelkedett az árfolyam. Mások éppen ellenkezőleg, a végső fizetőeszközt látják benne. Így például Irán, amely kész aranyat elfogadni olajért és arannyal fizetne az Indiából importált gabonáért. A kérdés tehát nemcsak az, hogy mikor fog kidurranni a buborék, hanem a legfőképpen, hogy buborék-e, amit látunk?

Egy biztos, a fejlett gazdaságok növekedése megtorpant, a bankszektor változatlanul légszomjjal küzd, a túlburjánzó államadósságok feletti kontroll kicsúszik a kormányzatok kezei közül, és a jegybankok sem mindig találják a gyeplőt a monetáris irányításhoz. Minden kétség felett áll az is, hogy nem a fizikai aranyukat dobták piacra nagy stílben a befektetők, hanem főként határidős papíroktól szabadultak. Elegendő ehhez egy pillantást vetni a legnagyobb aranyba fektető tőzsdén kereskedett alap, az SPDR Gold Trust készletadataira, amelyek kilenc tonnával még növekedtek is az elmúlt két napban a kedvező vételárat kihasználó befektetőknek köszönhetően – így az aranypiac.hu.

Csak fújják, fújják és fújják

Nem sok minden fordult jobbra tehát az elmúlt két napban sem a politikai, sem a gazdasági környezetben, a válságok sora folytatódik. Egyre több és több pénz kerül forgalomba, még ha nem is jelenik meg máris közvetlenül árnövelően a reálgazdaságban, hanem egyelőre csak a buborékokat növeli nagyobbra. A reálkamat – az inflációval csökkentett kamat - a fejlett országokban többnyire a negatív tartományban tartózkodik, ami azt jelenti, hogy a bankbetétekben tartott megtakarítások egyre veszítenek az értékükből. A világgazdaság korántsem mászott még ki a gödörből, ezért súlyos állami milliárdokra, még újabb adósságok révén finanszírozott konjunktúraprogramokra lesz szükség a talpra álláshoz.

(Fotó: MNB)

A nyugati világ számára létfontosságú olajvagyon, amely sajnálatos módon a tőle merőben eltérő kulturális hátterű Közel-Keleten összpontosul, állandó geopolitikai feszültségek forrása, mégpedig fokozódó tendenciával. A jegybankok változatlanul a vevői oldalt erősítik az aranypiacon. Különösen Ázsia exportorientált feltörekvő gazdaságai diverzifikálják előszeretettel a devizatartalékaikat nemesfémvásárlásokat végrehajtva.

Hiába varrják a foltot a lyukakra

A monetáris politika eszközeivel a jegybankok jóformán csak időre játszanak. A bankrendszer számára juttatott likviditási injekciók képesek lehetnek befoltozni némely pénzügyi lyukat ma, de ezzel csak egy még nagyobb lyukat szakítanak fel a jövőben. Jól látszik ez Görögország példáján. A görögök megmentése a végén több pénzt fog felemészteni, mint amennyi az athéni kormány eredeti adósságállománya volt a válság kezdetekor.

Ahogy egyre csak nő a világ összadóssága, úgy épül fel máris a válság következő, fokozódó amplitúdójú hulláma. A hullámhegyek pedig annál nagyobbra nőnek, minél gigantikusabb léptékű lyukakra kell majd foltot varrni. Ahogy fújódik a buborék, bővülnek a központi bankok mérlegei és nőnek az államadósságok, úgy fog növekedni a szűkös javak, például az arany ára, amely a jegybanki pénzekkel ellentétben nem szaporítható tetszés szerint.

Minél több lesz a bika, annál több lesz a bika

Minden újabb aranyrally még több befektetőt és még több tőkét csábít a jövőbeni beszállásra. A bikapiac az aranynál addig fog tartani, amíg egy radikális változás be nem következik a mennyiségi politikában. Az új csúcsokat a szükségszerű korrekciók után mindig egyre magasabban fekvő völgyek fogják követni, ami az aranyár további hosszú távú emelkedését jelenti – írja az aranypiac.hu.

Azok a magán- és intézményi befektetők pedig, akik legutóbb még kimaradtak az emelkedéséből, ezúttal már nem akarnak majd csak a pálya széléről figyelni, ők is igyekezni fognak követni a trendet. Így gondoskodik az egyre növekvő pénzmennyiség arról, hogy minden új rally során még több új pénz folyjon az arany piacára. És amennyire a határidős papírok képesek az arany árát időnként rövidtávon leszorítani, annyira nagy lesz az áttét a felfelé való emelkedésben is - írják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG