<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nagy kérdés, hogy ki adja fel előbb: a republikánusok vagy a demokraták? Mikor lesz költségvetése az USA-nak? Napról napra fogy az államok pénze és vészesen közeledik október 17-e, a technikai csőd lehetséges napja - a pénznyomdára pedig szerencsénkre senki sem figyel.

Egy hete nincs költségvetése az Egyesült Államoknak, a piacok mégsem estek pánikba - mondta a Privátbankárnak Pálffy Gergely, a Buda-Cash elemzője. Aki kitart, annak az érdekei érvényesülnek majd, de - legalábbis az elemző szerint - jövő csütörtökig nem lesznek idegesek a befektetők.

Azért addig, mert várhatóan akkor, vagyis október 17-én éri el az USA a költségvetésben meghatározott államadóssági szintet, vagyis a technikai csőd napját. Pálffy Gergely szerint egyelőre nem látszanak olyan forgatókönyvek, hogy ne lenne megállapodás. Ha 17-éig nem is születik meg az alku, maximum 1-2 nappal később szinte biztosan. Az elemző szerint a befektetők most a partvonalról nézik az eseményeket.

A pénzpumpáról elfeledkeztek

Az amerikai helyzetből a feltörekvő piacok kovácsolhatnak előnyt - ez érdekes helyzet, a befektetők ugyanis úgy játszanak a kockázatkerülésre, hogy a korábban kockázatosabbnak tartott eszközöket választják, így próbálnak kimaradni az amerikai turbulenciából. A dolog érdekessége, hogy mindeközben szinte senki sem figyel a Fedre, jobban mondva a pénznyomdára. Nagy kérdés ugyanis, hogy mikor jön a szigorítás, vagyis mikor kezdi elzárni a csapokat az amerikai központi bank szerepét betöltő Fed. Pálffy Gergely szerint márpedig előbb vagy utóbb várható, hogy a QE3 havi 85 milliárd dolláros keretét 5-10-15 milliárd dollárral mérsékli a szervezet.

Nem tudni, mikor zárják el a pénzcsapot

Itt jegyezzük meg, a Fed a munkaerőpiaci folyamatok javulásához kötötte a gazdaságélénkítő program fokozatos kivezetését. Csakhogy a mostani helyzet miatt kényszerpihenőre küldtek 800 ezer közalkalmazottat az Egyesült Államokban, így a szokásos adatközlések egy része is elmaradt.

A válság óta a kormányzat havi munkaerőpiaci jelentése az az indikátor, aminek a befektetők a legnagyobb jelentőséget tulajdonítják. Az NFP (non-farm payrolls) adatot minden hónap első péntekjén közli az amerikai munkaügyi minisztérium. Ebben a hónapban ez most elmaradt, és azt sem tudni, mikor pótolják.

Nem csak az iránymutatás maradt el, amit a piacok az NFP-ből meríthettek volna a QE3-mal kapcsolatban: ha a leállás sokáig elhúzódik, annak az egyébként is törékeny amerikai gazdasági növekedésre is negatív hatása lehet. Ennek tükrében nagy kérdés, hogy a Fed mikor csökkenti az amerikai gazdaságba juttatott pluszpénz mennyiségét - látszólag most ezzel nem is foglalkozik senki, marad a kivárás.

Újra beköszönt a nyár a forint piacán?
Friss árfolyamok >>

Amíg pedig ez így van, addig várhatóan megmarad a forint ereje - véli a szakértő.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG