1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Új év, régi gondok. Az elmúlt hónapok esése után pozitív hangulatban startolt el az arany árfolyama az új esztendőben. A befektetési piacok idei első hetének meghatározó témái a globális adósságválság, a nyugati hatalmak és Irán között éleződő feszültség, valamint a magyar államadósság már a világsajtót is foglalkoztató kritikus helyzete volt.

Egy régi tőzsdebölcsesség szerint amilyen a január, olyan lesz az egész év. Márpedig az arany árfolyama jól kezdte az idei évet - derül ki az aranypiac.hu összefoglalójából. Az 1 531 dolláros tavaly év végi (dec. 29-ei londoni délutáni fixing) lokális mélypontról sikerült elrugaszkodnia a jegyzéseknek, és ütemesen ismét 1 600 dollár fölé emelkedett a kurzus. Hasonló folytatásra meg is lenne minden ok, hiszen a globális és különösen az európai pénzügyi rendszerben uralkodó hatalmas feszültségeknek tulajdonképpen az aranynak, a válság valutájának kellene kedveznie. A befektetők tavaly év végi dilemmája azonban továbbra is érvényben van. A nagy ijedtség közepette jelenleg sokan inkább a látra szóló bankbetétet és a dollárt választják, és egyelőre nem az aranyba menekülnek.

A sárga nemesfém úgy szorult a nemzetközi piacokon az utóbbi hónapokban viszonylagos háttérbe, hogy az expanzív jegybanki pénzpolitikának nem látszik a vége, a pénzintézetek és a gazdaság továbbra is friss forrásra szomjaznak, az alacsony kamatok pedig elhanyagolhatóvá teszik az arany tartásának alternatív költségét. Normális körülmények között mindez csak jó az arany számára. A normalitás azonban mostanában változatlanul mérföldekre van a pénzügyi világtól. 2012-ben csak egy valami látszik biztosnak: az arany piaca nem lesz izgalmaktól mentes, és érdemes erős volatilitásra felkészülni.

A Bloomberg hírügynökség adatai szerint a világ vezető ipari országai 2012-ben elképesztő kihívás elé fognak kerülni. Több mint 7,6 billió dollár értékű államadósság vár refinanszírozásra, miközben a finanszírozási költségek egyre csak emelkednek, a gazdaságok növekedése és azzal együtt az adóbevételek pedig visszaesnek. Ezáltal a kiadások és a bevételek között táguló szakadék egy önmagát gerjesztő adósságspirálba mehet át. Mivel az egykor abszolút kockázatmentesnek számító államkötvények egyre kevésbé számítanak vonzó befektetésnek, végül az adósoknak nem maradhat más, mint a bankóprés beindítása az adósságok elinflálására.

A nyugati világ államainak adóssággondjai jelenleg Európában a legmélyebbek. Ez az euró és a térségi valuták valamint a bankrészvények mélyrepülésében mutatkozik meg. A piacokat befolyásoló baljós hírek érkeztek az elmúlt héten Spanyolországból, ahol az államháztartás tavalyi hiánya a tervbe vett 5% helyett valószínűleg 8% lesz, és a bankoknak is további 50 milliárd eurós tartalékot kell képezniük rossz ingatlanhiteleik miatt. Elgondolkodtató eredménnyel zárult egy francia kötvényaukció, amely emelkedő hozamokat és a „bid-to-cover ratio” (beérkezett ajánlatok a kínált mennyiségre) rég nem látott csökkenését hozta. Egyidejűleg az olasz kötvényhozamok ismét a már finanszírozhatatlannak tartott 7% fölé emelkedtek. És végül a bajok tetőzéseként súlyos viharfelhők érkeztek a magyar kötvénypiacok fölé is, ahol egy esetleges államcsődtől félve, vevői érdeklődés hiányában besült a rövid futamidejű kincstárjegyek aukciója. Ez a drámai fejlemény címlaphír lett a világgazdasági sajtó hasábjain is, amely a nyugat-európai bankrendszert terhelő újabb fenyegetésként értékelte a magyarországi fejleményeket. A hazai adósosztályzat újabb leminősítésére a Fitch Ratings által ezek után már nem kellett sokat várni.

A forint számára gyászosra sikeredett első héten a külföldi tőke fejvesztve hagyta el az országot, de egyes hírek szerint megmozdult a magyar megtakarítások egy része is a határ közeli osztrák bankok illetve a belföldön felvásárolható aranytömbök irányába. A kialakult helyzet komolyságát jelzi a péntek reggel megtartott miniszterelnöki és jegybankelnöki válságértekezlet, amely az előző napon elért történelmi mélypont után legalább időlegesen megnyugtatta a hazai valuta piacát. Az arany éves grafikonján is jól látszik a hazai válság hőfoka: míg dollárban számolva zajlik a korrekció, forintban kifejezve a lázgörbe rekord közeli szinten tartózkodik.

 

 

Persze a magyar valuta gyengeségéből fakadó aranyárszint külföldön kevésbé téma. Ott inkább találni elgondolkodtató gyakorisággal a Hormuz-szoros lezárásával foglalkozó szalagcímeket. Az arany év eleji árfolyamnövekedését egyfelől az esés utáni technikai visszaemelkedés és a nyugati világban nagy aggodalmakat kiváltó iráni kardcsörgetés okozhatja, ami miatt az olaj is drágul jelenleg. A befektetők attól félnek, hogy ezen a kulcsfontosságú átkelőhelyén, ahol a világ vízi úton szállított olajmennyiségének egy harmada halad át, egy ilyen lépés az olajkereskedelem leállásához vezethet.

Arany, ezüst - technikai elemzés

 

 

Az elmúlt hét enyhe felszabadulást hozott az arany technikai grafikonján. Az aranyár fölé kerül a lélektanilag fontos 1 600 dolláros szintnek, ahol most egy fontos ellenállási övezet peremén táncol. Ez az árfolyamtartomány támaszszinté minősülhetne át, amennyiben e fölött meg tudna kapaszkodni a kurzus. Itt fut továbbá a 200-napos mozgóátlag piros görbéje is a grafikonban. Mégis korainak tűnik egyből a korrekció lezárultát ünnepelni. Egyelőre jobb csak szerény elvárásokkal számolni a következő 3-havi időtávon. A szimmetrikus háromszögből decemberben kiesett árfolyam valamelyest visszakorrigált ugyan, de még mindig csak egy részét hozta vissza a legutóbbi zuhanásnak. Csak az 1 680 dollár feletti magasságok állhatatos visszahódítása esetén törne meg a rövidtávon (a szeptember eleji történelmi csúcs óta) csökkenő trend felső diagonális vonala, és lehetne a lapok újra osztásáról beszélni.

 

 

Az ezüst árfolyama az alacsony forgalom és az erős dollár hatására gyengült az év végi két ünnep között. 27 dollár alatt viszont azonnal túlsúlyba kerültek a vevők, akik máris 30 dollár közelébe tolták vissza a jegyzéseket. Jelenleg egy nem alábecsülendő diagonális ellenálláshoz érkezett az árfolyam görbéje, amelyet átlépve azonban egy rövidtávú emelkedés szabadulhatna fel, 32 dollár fölé erősítve a kurzust. A 27 dollár alatt húzódó támaszt ugyanakkor jobb lenne most már többé nem próbára tenni, nehogy egy újbóli teszt további esést indítson el. A jelenlegi árszint a lehetőségek és veszélyek relációját tekintve középtávon már jó beszállási pont lehet.

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG