<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A jegybankok közelgő háttérbe vonulásával új időszámítás kezdődik a tőkepiacokon, ami átrendezheti a piaci erőegyensúlyokat, emellett Magyarországra is hatással lesz.

Új időszámítás indul

A K&H által szervezett befektetői klub keddi rendezvényéről kiadott közlemény szerint idén májusban új időszámítás kezdődött a nemzetközi pénzpiacokon, amikor a Fed elnöke kilátásba helyezte a pénznyomda fokozatos lelassítását, majd leállítását, amennyiben a gazdaság állapota megengedi.

Ez egyrészt jó hír, mivel azt mutatja, hogy a Fed szilárdnak ítéli a növekedési pályát, és az eddigi folyamatos gazdaságélénkítő intézkedések helyett a pénzügypolitika visszatérhet a normális kerékvágásba. Másrészt azonban a tőkepiacokat elbizonytalanítja a változás, az ismeretlen. A világ legnagyobb jegybankjának várható lépése elsőként természetesen az USA kötvénypiacára fog hatni, hiszen innen vonulna ki fokozatosan a Fed. Mivel azonban a tőkepiacok az amerikai állampapírt tekintik az abszolút biztonságos, fix pontnak, amihez képest minden más eszköz ára mozog, ezért a változás globális lesz, és a világon minden tőkepiacot érinteni fog.

Meddig pörög a pénznyomda?

Az elmúlt években a Fed és sok más nagy jegybank által nyújtott olcsó és nagy mennyiségű pénz a világ minden pénz- és tőkepiacára eljutott, „a dagály megemelt minden hajót”. „Most a nagy téma, hogy az apály, azaz a közeljövőben csökkenő likviditás hatására hogyan fognak működni a piacok. A legendás befektető, Warren Buffett mondása, hogy amikor a dagály visszaszorul, akkor derül ki, hogy ki úszott meztelenül. Azaz most fog kiderülni, hogy a jegybanki támogatások csökkenésével hogyan teljesítenek önállóan az egyes piacok, régiók. Ez az átrendeződés pedig a magyarországi megtakarítók befektetéseire is hatni fog” – mondta Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója.

Magyarország is profitált - mi lesz, ha elzárják a csapot?

Az elmúlt egy évben a magyar tőkepiacot is megemelte a világ nagy jegybankjaitól induló dagály. Rengeteg pénz áramlott a külföldi befektetőktől a magyar állampapírpiacra, a kedvező nemzetközi piaci hangulatot kihasználva az állam devizakötvényekből vont be új forrást az IMF hitelek előtörlesztésére, a jegybank történelmi mélypontra tudta vinni az alapkamatot, a forint pedig viszonylag stabil volt.

Ahogy azonban a nagy jegybankok irányt váltanak, ezek a kedvező folyamatok könnyen megfordulhatnak. Mivel a magyar gazdaság növekedése egyelőre igen mérsékelt, a kamat alacsony, a külső adósságunk pedig továbbra is nagyon magas, ezért a hazai tőkepiac és az államháztartás finanszírozása nagyban függ a nemzetközi tőkepiacoktól. Így ha a hangulat megromlik, az adósság finanszírozása megdrágul, ami a mi esetünkben gyengébb forintot, magasabb alapkamatot és gyengülő államkötvénypiacot jelent. A jelenlegi ismereteink szerint ezek a változások 2014 első félévében várhatóak, így érdemes erre felkészülni a megtakarításokkal is - javasolja a K&H.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG