3p
Az eddigi évi 60-70 ezermilliárdról évi 80 ezermilliárd jenre, nagyjából 725 milliárd dollárra bővíti eszközvásárlásait a japán központi bank.

Szoros volt a szavazás

A BOJ vezetősége pénteken hozta meg a döntést, öten szavaztak mellette, négyen ellene. A jegybank indoklása szerint a forgalmi adó áprilisi 5 százalékról 8 százalékra emelése és a kőolaj nemzetközi árának csökkenése miatt döntöttek a mennyiségi enyhítés (QE) bővítése mellett.

Hosszabb távra keresnek befektetőt

A jegybank változtatott kötvényvásárlási irányelvén is. A BOJ tulajdonában levő japán államkötvények átlagos lejárati idejét szeretnék 3 évvel növelni, nagyjából 7-10 évre. Ez azt jelenti, hogy a jegybank próbálja arra ösztönözni a külföldi befektetőket, hogy a rövid lejáratú államkötvények helyett inkább a hosszabb lejáratú papírokba fektessék pénzüket.

További lépés a jegybank részéről, hogy megháromszorozza a tőzsdei befektetési alapok (ETF) felé irányuló befektetéseit és több pénzt fektet ingatlanpiaci alapokba is.

Váratlan lépés, de logikus

Elemzők szerint a jegybank alapvetően váratlan lépését a külföldi és a belföldi folyamatok egyaránt szükségessé tették. Az Egyesült Államokban az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve befejezte saját kötvényvásárlási programját, azaz romlott a külső finanszírozási helyzet, míg a japán makrogazdasági adatok nem annyira kedvezőek.

Szeptemberben a munkanélküliség 3,6 százalékra nőtt a korábbi 3,5 százalékról, a fogyasztói árak növekedése 3,2 százalékra lassult 3,3 százalékról, az építőipari megrendelések 40,3 százalékkal zuhantak, az új lakásépítések száma 14,3 százalékkal esett, a lakossági kiadások összege pedig éves szinten 5,6 százalékkal csökkent.

Valahogy fel kell tornászni az inflációt

A BOJ közleménye szerint folyamatosan figyelemmel kísérik a jövőben is a makrogazdasági adatok változását, és ennek megfelelően hozzák meg döntéseiket, hogy elérjék a tartósan 2 százalék körül éves inflációs szintet. (Most csak az áprilisi adóemelés torzító hatása miatt haladja meg a célszámot az infláció).

Kuroda Haruhiko, a BOJ elnöke a jegybank ülése után tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Japán kritikus ponthoz érkezett a defláció ellenes harcban, ezért lazítják monetáris politikájukat. Szerinte elég drasztikus döntéseket hoztak, és azt várja, ezeknek jelentős hatásuk lesz a gazdaságra. A jegybankelnök úgy érzi, pillanatnyilag nem kell további lépéseket tenniük.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG