Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A spekulatív befektetők körében a múlt héten csütörtökig a long dollár pozíciók kiépítésének jegyében telt az idő – írja elemzésében Ole Hansen, a Saxo Bank stratégája. Szerinte 1999 óta nem volt ilyen pozitív hangulat a dollárral kapcsolatban. A dollárerősödés lehetőségére figyelmeztet blogjában Zsiday Viktor alapkezelő is.

Március 6-a óta 6,1 milliárd dollárral, azaz 80 százalékkal 14,5 milliárd dollárra bővítették a long pozíciók nettó állományát a spekulatív befektetők Ole Hansen, a Saxo Bank stratégája szerint. A pozíciókat a befektetők a kanadai dollár (CAD) és a mexikói peso (MXN) mellett az IMM (Nemzetközi Pénzpiac) nyolc devizájával szemben nyitották, így „a dollárban elfoglalt nettó long pozíciók állománya immár 25 hete fennáll, azaz 1999 óta most először nyilvánul meg a dollár irányában ilyen hosszan pozitív hangulat” – írja a cég.

Az „áldozatok” azok a devizák voltak, amelyek mögött alkalmazkodó hajlamú jegybank áll, ilyen például az euró, a jen és a font is. Az ausztrál és az új-zélandi dollár viszont az alacsonyabb kínai növekedési prognózist szenvedte meg. Ezzel párhuzamosan a magas carry trade miatt (kamatkülönbségre játszó, alacsony kamatozású devizával finanszírozott ügyletek) a mexikói pesóra (MXN) illetve a magas olajár miatt a kanadai dollárra (CAD) is van vevő – írja a Saxo Bank.

Az elmúlt 6 hónapban több új munkahelyet hozott létre az amerikai gazdaság, mint 2000 eleje óta bármikor, amikor még javában tombolt az internet-mánia – írja blogjában Zsiday Viktor. Valamikor a távoli jövőben majd le kell csökkenteni a nagyon nagy amerikai költségvetési hiányt, és ez vissza fogja vetni a növekedés ütemét, de erre egyelőre nem nagyon van hajlandóság, és amíg a Fed segít, addig nagy szükség sincs rá, mert az amerikai állam olcsón tudja finanszírozni magát. Így pedig marad a továbbra is stimulatív jegybanki és fiskális politika az Egyesült Államokban.

Ennek hatására pedig az amerikai gazdaság - úgy tűnik - talpraállóban van, ezt bizonyítják a munkaerőpiaci adatok. Ez szöges ellentétben áll például az európai vagy japán helyzettel, és felveti annak a lehetőségét, hogy újabb amerikai pénznyomtatásra (QE) nem lesz szükség, vagy csak korlátozott formában. A javuló makroadatokra és változó monetáris kilátásokra pedig reagálni látszanak a kötvénypiacok is, az amerikai kétéves hozam pénteken féléves csúcsra emelkedett, miközben a dollár is igen erősnek tűnik.

Mivel a devizapiac a kötvénypiac meghosszabbított karja, ezért a divergáló amerikai és európai monetáris politikából az következik, hogy a dollár igencsak sokat erősödhet, főleg, hogy a várhatóan még 1-2 évig rendkívül gyenge európai gazdaság folyamatos jegybanki támogatásra, stimulusra szorul majd. Érdemes lesz figyelni a dollárt Zsiday Viktor szerint. Szintén pozitív ez a helyzet a részvénypiacra, a gazdaság helyreállása további támogatást adhat a januárban kezdődött bikapiacnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.