Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Sokat változott a világ egy hónap alatt. A svájci jegybank finoman szólva jelezte a világnak, hogy az ő pénzneme nem a béke szigete többé. Körülnézett hát a tőke, mit talál helyette, és mintha most tetszene neki a mi fizetőeszközünk is.

Az utóbbi egy-másfél évtizedben mánia lett a „jobb” valuták vadászata. A 2008-as válság előtt ezt carry trade-nek hívták: a kisebb kamatozású pénznemekből a nagyobb kamatozásúakba vándorolt a tőke, és közben vagy felmérték az árfolyam kockázatot, vagy nem.

Euró para

A válság után 1-2 évvel elkezdték osztályozni a pénznemeket, hogy melyiket viselte meg a válság alatti féktelen költekezés, és melyik maradt stabil. Ekkor kezdték kerülni az eurót, mert megijedtek, hogy a sok ország valutaövezete működésképtelen lesz. Az emiatt kialakuló félelem nem volt teljesen jogos, mert arra nem gondoltak, hogy a zóna nem csak a gyengébb gazdaságúakból áll, hanem ott vannak a sziklaszilárdak is. Ezért ha az eurózóna fel is bomlana, amitől féltek, akkor a rengeteg utódvalutából legalább a német márkával, az osztrák schillinggel, a holland guldennel, a finn márkával, és még pár valutával az történne, ami a svájci frankkal: egyből az égig mennének. A franknak ehhez 15 perc kellett: ezeknek a valutáknak sem kéne több. És akkor csak ez a pár felsorolt pénznem többet érne együtt, mint amit az euró ért előtte. Ráadásul a többi utód valutáért is kapnának valamit a tisztelt befektetők, nem is keveset.

Alpesi csalódás

A piaci lélektan azonban nem ilyen. Ilyenkor gyakran nincs racionális gondolkodás, csak az érzelmek, a félelem, esetleg a mohóság. Az euróból menekültek, és elsőszámú célpontként megtalálták a svájci frankot. Értelme ugyan nem sok volt, mivel a kamata ugyanúgy 0 körüli volt, de az elmúlt párszáz év nosztalgiája, ami Svájcot a pénzügyi stabilitás abszolút garanciájának láttatta, odaterelte a tőkét. Egy idő után még fizettek is érte, negatív kamat formájában, hogy ott lehessenek. Emellett az angol fontot, dán koronát is megtalálták, bár a roham kisebb volt.

Tavaly év végén aztán, mikor felmerült az európai monetáris lazítás, az euróból újra menekültek, most már dollárba is, amelyben épp véget ért az eszközvásárlási program. Kamat azonban egyelőre ott sincs. Január 15-én a svájci jegybank gyorsan meggyőzte az úri közönséget, hogy az ő pénznemüket nem érdemes erőltetni, ők most már kiszámíthatatlanok.

A mi kis valutánk

Körülnézett hát a tőke az elmúlt hetekben, mit lel helyette. És talált a kontinensen egy olyan valutát, a forintot, ami hirtelen vonzó lett számára. Megtalálhatta volna a többi, a forinthoz hasonló környékbeli pénznemet is, amelyek a forinthoz hasonlóan még egy kis kamatot is fizetnek, de azokat épp megviselte a svájci frank ügy. Lengyelországban, Romániában, Horvátországban a meglévő nagymennyiségű lakossági frankhiteltől ijedtek meg, a cseh korona pedig ugyanúgy 0 kamatozású, mint az euró. Nos, maradt egy legény a vidéken, a forint. A svájci frank hitelek problémája épp kiesett a rendszerből, a magyar költségvetés és fizetési mérleg pedig már régóta rendben van.

A folyamat rögtön a svájci mizéria után megindult. Akkor 320 felett becsukódott az összes forint short, ami a tavaly évvégi jegybanki beavatkozás reményére nyílt, utána rögtön meg is kezdődött a forinterősödés, ami azóta is tart. Most már a 310-es határt is áttörtük, ami igen komoly jele a forint iránt bizalomnak. A menekülővaluta elmélet akkor kapna teljes megerősítést, ha fizetőeszközünknek a 300-as szinttel is sikerülne elbánni. Drukkoljunk neki!

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.