4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A svájci jegybank ma reggel látszólag pánikszerű, a valóságban nagyon is bölcs döntést hozott: kifejezetten negatív kamatot alkalmaz a nála elhelyezett nagyobb összegű betétekre, az alapkamat sávját pedig kitágította, erősen nyitva a negatív tartomány felé - mínusz 0,75 és plusz 0,25 százalék közé.

Régi história

A lépés előzményei hosszú időre nyúlnak vissza. A 2008-as pénzügyi válság előtti években, magas euró kamatokkal alacsony svájci frank kamatok álltak szemben. Ez beindította egyrészt a „carry trade”-et (frankban hitelt felvenni, átváltani euróra és abban kamatoztatni), másrészt Európa-szerte az olcsó frankban történő jelzáloghitel felvételt. Ezek a műveletek folyamatos leértékelési nyomás alatt tartották a frankot, amely így 1,60 körüli szintre esett az euróval szemben.

EUR/CHF
Friss árfolyamok


A 2008-as válságban mindez megváltozott. Az euró kamata nullára csökkent, megszűnt a frankhitel iránti kereslet. Sőt, az addig felvett rengeteg hitelt folyamatosan törlesztették, a carry ügyleteket pedig zárták, komoly frank keresletet generálva. Ez eleinte csak 1,45-ig nyomta vissza az eurót a frankkal szemben, ami még mindenkinek elfogadható szint volt, majd 2010 elejétől begyorsult a trend: 1,30-ig esett az euró. Végül 2011 elején, amikor kitört az európai bankpánik, megindult az euróból a frankba történő menekülés, és az árfolyam összeomlott: rövid idő alatt a paritásig zuhant.

Elbújnak a világ elől

Itt a svájci jegybanknak lépnie kellett. Paritáson, vagy még azon is túl már olyan erős lett volna a frank, ami komolyan visszavetette volna a svájci exportot, lebénítva a gazdaságot. Ráadásul a kialakuló extrém árszínvonal különbség miatt a svájci lakosság jelentős része a közeli eurózónába járt vásárolni, ami a hazai fogyasztásnak csapott oda. Ilyen körülmények között a svájci jegybank árfolyam gátat vezetett be 1,20-on, vagyis ott bármennyi eurót megvesz. Ezt minden további nélkül megteheti, hisz annyi frankot bocsát ki, amennyit csak akar, inflációs nyomás nem lesz belőle, hisz nem azért veszik a befektetők, hogy Svájcban vásároljanak belőle, hanem azért, hogy elbújjanak a világ elől, biztonságban érezzék magukat. Különösebb gondja tehát nincs a svájci jegybanknak: jóllehet a hatalmasra duzzadó euró-tartalék kezelésének vannak költségei, de ezek elenyészők ahhoz a kárhoz képest, amit egy még erősebb frank okozna.

A rendszer működött is éveken át, de a frank iránti kereslet csak nem gyengült. Viszont a rögzített árfolyamhatár ingyenebédnek tűnt, így boldog-boldogtalan shortolni kezdte a frankot: gondolva hogy följebb nem tud menni, le viszont bármennyit. Nos, a sok shortos aztán évek elteltével türelmetlen lett, sokan zárni kezdték a pozíciókat. A tömeges zárás persze állandó frank keresletként jelenik meg, így az árfolyam egyre inkább tapadni kezdett az 1,20-ra.

Csőstül jött a baj


Az elmúlt hónapokban aztán megjelentek az újabb gondok: az Európai Központi Bank eszközvásárlási programja, az eurózóna esetleges deflációja, és végül a legújabb orosz válság miatti aggodalmak. Ezek aztán végképp a svájci frank felé terelték a menekülő tőkét. Mit tehetett a svájci jegybank? Negatív kamatot alkalmaz: ha valaki mindenáron frankot akar tárolni nála, fizessen érte! Ha annyira kell a frank a befektetőknek, hogy még a bukót is vállalják, hát kedves egészségükre, gondolják a jegybankárok, teljesen logikusan. Így legalább kifizetik azt a költséget (vagy egy részét), amit az intervenció és a megnövekedett jegybanki devizatartalék kezelése okoz.

Svájc tehát megoldja a maga problémáját. Mit tehetnek a befektetők? A frank esésére játszani eddig logikus és lényegében kockázatmentes volt, csak éppen hiábavaló. Előbb-utóbb azonban működni fog: a shortosok kifáradnak, egyszer az euró kamata is megemelkedik (bár addig évek is eltelhetnek), csak győzzük kivárni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG