4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az év második felére akár 70 dolláros hordónkénti átlagárat jósol az olaj világpiacán egy szakértő.
Denton Cinquegrana

Denton Cinquegrana, a New Jersey székhelyű tanácsadó műhely, az Oil Price Information Service (OPIS) vezető elemzője az Alapblog.hu-nak adott interjúban értelmetlennek nevezte azok okoskodását, akik az utóbbi hónapok fejleményei mögött konspirációt szimatolnak. Az előjelzéseik szerint a benzin gallononkénti átlagára az amerikai kutaknál 2 dollárnál fogja elérni a mélypontot, aztán az év második felében viszonylag komoly elmozdulás következik be a piacokon – felfelé.

Jelenleg az USA-ban irányt mutató Texas Intermediate nyersolaj 44 dollár körül van, az Európában jobban ismert Brent olaj 49-50 dollárt ér hordónként. Mindkét fajtánál maximálisan további öt-nyolcdolláros csökkenést valószínűsítenek. Az év második felében a világpiaci átlagárat 65-70 dollárra prognosztizálják. A drágulás azért várható majd, mert történelmileg példátlan gyorsasággal zuhantak az olajárak júniustól december elejéig: a Brent hordónként 108 dollárról 53 dollárra. Ebben benne van az európai stagnálás, a deflációs várakozások, a kínai lassulás, a globális túltermelés jelentőségének a túlértékelése. Európa nemzetgazdaságai jobban fognak teljesíteni a vártnál, az orosz geopolitikai krízis pedig – várakozásaik szerint – inkább stabilizálódik, mint mélyül.

Mitől zuhant ennyit az olajár?

Az utóbbi idők áresésének fő katalizátora az volt, hogy a várakozásokkal ellentétben a világ első számú exportőre, Szaúd-Arábia nem fogta vissza a termelést. Ott egy hordónyi olaj kitermelése még 20 dollárba sem kerül, míg Kanadában például 60-90 dollár között mozog egy hordónyi olaj felszínre hozása és finomítása, az Északi-tengeren 50 dolláros az átlag. Ettől kezdve nem csak az olajár kezdett zuhanórepülésbe, de az energiaszektorhoz kapcsolódó minden jelentős vállalat részvényeinek az árfolyama is. 15-20 százalékos tőzsdei esések néhány hét leforgása alatt! Mostanra már tapasztalni, hogy megint élénkül a kereslet ugyanezen vállalatok papírjai iránt. „A piac tehát már üzeneteket küld az olajár fél év múlva várható emelkedését megelőlegezendő” – mondja.

Konspiráció? Kizárhatjuk

Az OPIS vezető elemzője nem valószínűsíti, hogy összebeszélés történt volna Amerika és Szaúd-Arábia között. Szerinte amerikai érdek a palaolaj és a palagáz kitermelésének kifizetődő szinten tartása is, így egy esetleges összebeszélés úgy tűnne, hogy az USA saját maga ellen cselekszik. Az áreséssel rosszul jár a drágán termelő Alaszka, rosszul jár Norvégia, nem szólva az energiaszektorhoz tartozó óriási vállalatok veszteségeiről. Az olajár alakulásában egyre inkább csak a kereslet-kínálat viszonya meghatározó. Olyan faktorok játszanak például szerepet, mint az, hogy a múlt héten az USA-ban 8 millió hordóval nőttek az olajkészletek a várt 3 és fél millióval szemben, a dízelüzemanyag- és a fűtőolaj-készletek pedig a prognosztizált mennyiség ötszörösével, 12 millió hordóval duzzadtak fel. Eközben a kitermelő cégek kénytelenek továbbra is teljes üzemmódban dolgozni. Nem állíthatják le a fúrásokat, a finomítókat, a feldolgozást, mert a tavalyi magas árak közepette beindított befektetésekből megtérülést kell produkálniuk. Az olajtársaságok számára a cash-flow sokkal fontosabb, mint holmi spekulatív készletfelhalmozás. „Számításaink szerint még további hat hónap fog eltelni, míg megengedhetővé válik a termelés néminemű visszafogása” – teszi hozzá Denton Cinquegrana.

Soha többé nem lesz 100 dollár egy hordó?

Az amerikai kitermelés – beleértve a palaolaj-palagáz piaci tényezővé válását – radikális fokozódása óriási csapás az OPEC-tagokra és Oroszországra. Valójában az amerikai piaci jelenlét fokozódása az, ami igazából korlátot szab az áremelkedés mértékének. Az OPIS belátható időn belül elképzelhetetlennek tartja, hogy ismét 100 dollárig dráguljon az olaj. Azzal, hogy az USA a világ harmadik legjelentősebb olajkitermelőjévé vált és élen jár a palatechnológiák forradalmában is, a reális piaci kereslet és kínálat viszonyának alakulása az, ami meghatározza az olaj árát. Jelenleg semmi más lényeges piacot befolyásoló tényezőről nincs szó, mint arról, hogy mikortól és hol várható olyan globális gazdasági fellendülés, amely képes érdemlegesen csökkenteni a túltermelt mennyiséget.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG