TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A nagyon rossz ipari adat tükrében tovább mélyülhet a magyar recesszió. A hírre elgyengült a forint. Közben 10 éves mélyponton az éves hiányadat. A befektetők feszülten várják az amerikai gyorsjelentéseket.
Cikkünk a Privátbankár Dealbook hírlevele alapján készült. Részletek>>>

Magyarországon tovább mélyülhet idén a recesszió. Legalábbis erre utal, hogy a KSH előzetes adatai szerint novemberben az ipari termelés értéke 6,9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól és havi szinten is csökkenést mértek. Három éve nem volt ennyire meredek esés az iparban. A londoni elemzői konszenzus mindössze 3,5 százalékos visszaesést valószínűsített éves összevetésben. Szakértők szerint a recesszió ellenére idén az autóipari termelés várható felfutása stabilizálhatja a magyar ipar teljesítményét. A Barclays vezető elemzője szerint a szektor most már egyszerre szenved a belső és a külső kereslet gyengeségétől.

A Barclays mindezek ellenére változatlanul arra számít, hogy idén stabilizálódik a magyar gazdaság teljesítménye, az elemzők a 2012-re várt 1,4 százalékos GDP-mínusz után 2013 egészében 0,1 százalékos növekedéssel számolnak. A ház vezető londoni elemzője a várható kamatpolitikai kihatásokkal kapcsolatban azt jósolta, hogy a magyar gazdaság gyenge teljesítménymutatói önmagukban indokolttá tehetik a további jegybanki kamatcsökkentéseket az első negyedévben.

A rosszt hírt megérezte a forint piaca is, az eurót reggel még 291 forint alatt jegyezték, délután viszont már járt az árfolyam 293 forint fölött is.

 


Friss árfolyamok>>>Az elmúlt egy hónapban a forint teljesített a legrosszabbul a jelentősebb felzárkózó térségi devizák közül, 3,2 százalékot gyengült az euróval szemben. A Barclays közgazdásza szerint ha folytatódik az árfolyamgyengülés, az akár szünetet is eredményezhet a Magyar Nemzeti Bank enyhítési ciklusában. A londoni elemző szerint MNB további monetáris politikájával kapcsolatban mindazonáltal jelentős a bizonytalanság, tekintettel a jegybank élén hamarosan esedékessé váló személyi változásokra.

Jó hír volt ugyanakkor a magyar eszközök szempontjából, hogy erős keresletre csökkenő aukciós hozammal értékesített megemelt összegben 3 hónapos diszkont kincstárjegyet mai aukcióján az Államadósság Kezelő Központ. Az ÁKK 50 milliárd forintért hirdetett meg 3 hónapos diszkont kincstárjegyet, aztán a nagy érdeklődésre a meghirdetettnél 10 milliárd forinttal magasabb összegben fogadott el ajánlatot, és 60 milliárd forintért értékesítette a papírokat az előző aukciónál alacsonyabb átlaghozammal.

Az is pozitív hír volt, hogy a decemberi 84,2 milliárdos többlettel együtt az államháztartás 2012-es hiánya a módosított előirányzat alatt marad, ami azt jelenti, hogy valószínűleg még akkor is 3 százalék alatt lesz a deficit, ha a gazdaság teljesítménye a vártnál jobban visszaesik. 10 éve nem volt ilyen alacsony az éves hiány Magyarországon.

Jönnek a gyorsjelentések

Ma estétől több héten keresztül az amerikai vállalatok tavalyi negyedik negyedéves beszámolóira figyelnek a befektetők, indul a gyorsjelentési szezon. A befektetők óvatosak a start előtt, határozott mozgásokat sehol nem lehetett látni. A sort az Alcoa nyitja az amerikai tőzsdezárás után. A Bloomberg előzetes felmérése szerint az S&P 500 indexet alkotó vállalatok profitja átlagosan 2,9 százalékkal nőtt a tavalyi negyedik negyedévben. Ennek hátterében főleg a pénzügyi szolgáltatók eredményjavulása állhatott, ezek nélkül ugyanis mindössze 0,5 százalékos emelkedést jelez előre a cég.

Jelentősen rontotta a hangulatot az európai nyitásban az a hír, hogy a vártnál nagyobb csökkenés volt a német exportban novemberben, amikor 3,4 százalékkal - egy éve nem látott mértékben - esett a kivitel mértéke októberhez képest. Az adat romlása egyértelműen az európai válság számlájára írható.

Az euró átmenetileg mégis erősödött, ennek az oka az volt, hogy éjjel a japán pénzügyminiszter bejelentette, hogy országa vásárol az ESM európai mentőalap kötvényeiből. A hírre az 1,31-es szint fölé ugrott az EUR/USD, aztán kora délután szépen visszacsorgott az árfolyam.

 

 


Forrás: Privátbankár Dealbook

 A dollár gyengülése és az amerikai olajtartalékad-atokkal kapcsolatos várakozások felhajtották a kőolaj árát, az amerikai WTI könnyűolaj hordónkénti ára 93 dollár fölött ragadt szinte egész nap. Az amerikai stratégiai tartalékokról szóló közleményt holnap teszik közzé az Egyesült Államokban.

 


Friss árfolyamok>>>
A BUX 0,6 százalékkal gyengült, a vezető részvények a stagnáló Mol kivételével vesztettek, az OTP 1,4 százalékot, 4220 forinton zárt, a Richter 1 százalékkal gyengült, 37570 forintra, a Magyar Telekom 1 forinttal zárt a tegnapi záróára alatt, 388 forinton.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
Friss
hírlevél