1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az általános piaci várakozások szerint mind Európából, mind pedig az Egyesült Államokból komolyabb lökést kaphatnak a gazdaságok - ezzel kapcsolatban még a héten kézzelfogható eredményekre, fontos bejelentésekre számítanak a piaci szereplők.

280 felé tartott a forint

Még mindig a csütörtökön elhangzott Draghi-beszéd alapozza meg a jó hangulatot a piacokon, ebből ered nagyrészt a rekorderős forintárfolyam. Ezt már csak fokozta, hogy Angela Merkel, Mario Monti, és Francois Hollande is egy véleményen vannak az EKB elnökével - azt ígérik, mindent megtesznek az eurózóna védelme érdekében. A piaci várakozások nagyon erősek, van honnan javítani a monetáris unió renoméját - írja friss elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank Treasury sales munkatársa. Az EKB csütörtöki kamatdöntő ülésen fogják várhatóan részletezni az akciótervet.

Karsai Péter szerint ha aláírnánk a szerződést az IMF-fel, az  még ennél is alacsonyabb EUR/HUF kurzust eredményezne, amit nemcsak a nemrég elkészült BigMac-index támaszt alá (a tanulmány 15-20 százalékos forint alulértékeltséget jelez a dollárral szemben), hanem az is, hogy a cseh koronához és a lengyel zlotyhoz képest nem tartunk még az éven belüli rekorderős szinteknél.

A szakember egy érdekességre is felhívja a figyelmet: 8 évvel ezelőtt volt utoljára a jelenlegi szinten a román lej forinthoz viszonyított árfolyama, amely ma hajnalban a 61-es értéket is áttörte - lefelé. A hétvégén tartott, Basescu elnök elmozdítását célzó népszavazás az alacsony részvétel miatt érvénytelen lett.

Ami az euró árfolyamát illeti: a közös pénzzel szemben reggel erősödött a forint, 280,5 környékén volt egyelőre a mai legalacsonyabb szintje az EUR/HUF árfolyamnak, ami közel egyéves csúcsot jelent a jegyzésben. Röviddel 10 óra után a forint is megadta magát, miután az euró - profitrealizáló hangulatban - enyhe lejtőn forgott reggel óta a dollárral szemben - 281,4-ig emelkedett a jegyzés.

 

 

A dollárt 229 forint alatt jegyzik, a svájci frank jegyzése 234 forint körül járt délelőtt 10 óra után.

A piacokon a gazdaságélénkítést várják

A Draghi által beharangozott intézkedések a következők lehetnek: további kamatcsökkentés, LTRO (az EKB hosszú távú refinanszírozási művelete), az EKB által elfogadható állampapírok feltételeinek lazítása, és persze a kötvényvásárlási program reaktiválása. Ezek valamilyen kombinációjára számítanak a piaci szereplők, amit nagy valószínűséggel csütörtökön fog majd részletezni az Európai Központi Bank vezetése.

Mindeközben a piaci szereplők Amerikából is gazdaságösztönző lépéseket várnak: bár Ben Bernanke legutóbb a szenátus előtt még véletlenül sem ejtette ki a száján a "quantitative easing" szófordulatot, azt megerősítette: szükség esetén egy pillanatig sem fognak habozni, és beavatkoznak a gazdaság élénkítése érdekében.

 

 

Ezek a remények hajtják a piacokat, a vezető európai tőzsdék 3 hetes csúcsokon járnak. A BUX egyelőre Európa sereghajtója, a péntekihez képest közel fél százalékkal alacsonyabban jár a magyar tőzsdeindex értéke. Az euró ugyan az 1,23 dolláros szintről lefelé ereszkedik, de a jegyzés továbbra is 1,2277 környékén áll. A közös pénz gyengülésének hátterében nem a hangulat romlása vagy egy gyenge makroadat áll, hanem profitrealizálás - a befektetők az elmúlt hét erősödése során összehozott nyereséget fölözik le, zárulnak a pozíciók.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG