1p
A forint újabb történelmi mélypontja nem tekinthető meglepő fejleménynek. Egy szakértői kommentár szerint aggasztó lehet azonban a külföldiek kezében lévő állampapírok jelentős állománya, valamint a nemzetközi sajtóban Magyarországról festett ború kép is. Egyebek mellett a gyenge árfolyam is drasztikus kamatemelésre kényszerítheti a jegybankot.

Sereghajtó

A forint november 14-én este fél hét után nem sokkal soha nem látott szintekre gyengült az euróval szemben, ahogy az EURHUF kurzus a 317,9-es szintet is megütötte. Az új csúcs nem tekinthető sem teljesen váratlannak, sem különösebben meglepőnek számba véve az elmúlt időszak fejleményeit - véli Orosz Dániel, az AXA csoport Magyarország stratégiai elemzési igazgatója. A forint az elmúlt fél évben a második legrosszabbul teljesítő valuta volt az euróval szemben. Fizetőeszközünknél egyedül csak a belorusz rubel szerepelt gyengébben 63,6%-os leértékelődésével - a forint ez idő alatt „csak” 15,4%-ot veszített értékéből.


Orosz Dániel, az AXA csoport Magyarország stratégiai elemzési igazgatója

Alulteljesítés

Ezt a látványos alulteljesítést nehéz lenne csupán külső tényezőkkel magyarázni, ugyanakkor vitathatatlan, hogy a feltörekvő piaci alapok tőkekivonásai és az eurózóna adósságkrízise keltette negatív hangulat is hozzájárult ahhoz, hogy a forint eddig nem látott szintekre gyengüljön. Ugyan elmondhatjuk, hogy az olyan forinthoz hasonló fejlődő piaci devizáknak, mint a lengyel zloty, a dél-afrikai rand vagy a mexikói pezó sem sikerült a tőzsdéken látott visszapattanáshoz hasonló erősödést elérnie, de november közepére – ellentétben a forinttal – nem ütöttek meg újabb lokális vagy historikus csúcsot, azaz nem halmoztak fel a forinthoz hasonló újabb, látványosabb mínuszokat.

A tünetek

A forintgyengülés szimptómái közé sorolhatjuk, hogy az elmúlt hetekben több állampapír-aukción is igen csak megcsappant kereslet mutatkozatott, ami alacsony túljegyzéseket és többször is a meghirdetettnél alacsonyabb volumenű értékesítéseket eredményezett. A november 14-i hathetes kincstárjegy kibocsátás pedig lényegében meghiúsult azzal, hogy az ÁKK minden beérkezett ajánlatot visszautasított. Ez az érdektelenség már magában is aggasztónak tekinthető - véli Orosz Dániel. Ugyanakkor talán olyan befektetői félelmeket is takarhat, hogy az MNB hamarosan kamatemelésre kényszerül, így most ezeken a hozamszinteken nem éppen a legszerencsésebb időzítéssel lehet állampapírokból bevásárolni.

Ezt támasztja alá az is, hogy a derivatív piacok november közepére, fél éves viszonylatban már megközelítőleg 1,5 százalékpontos kamatemelési várakozást áraztak. Szintén nem a legmegnyugtatóbb, hogy a külföldi befektetők hatalmas mennyiségű magyar állampapírt halmoztak fel az idei évben, amely kitettség esetleges csökkentése további eladói nyomást eredményezhet. Ennek kiváltó oka lehet egy esetleges leminősítés, amivel Magyarország besorolása már a bóvli kategóriába kerülne. Szintén nem tett jót az hazánk megítélésének, hogy az egyik neves amerikai lap úgy írt Magyarországról, mint ami az adósságkrízis következő „kanárija lehet az európai szénbányában”. A cikk megállapításai ugyan vitathatóak, mindenesetre az akkor is tény marad, hogy az egyik legolvasottabb, mérvadó tengerentúli gazdasági lapban már egy ilyen hangvételű kommentár született Magyarországról.

Kamatemelés jöhet?

Mindenesetre, amennyiben a forint további szélsőséges gyengeséget mutatna, illetve az országkockázati feláraink tartósan, viszonylag magas szinteken maradnának az jelentősen növelné a valószínűségét annak, hogy bekövetkezhet a 2008 októberihez hasonló, egyszeri, drasztikus MNB-kamatemelés – ami azonban még jelenleg is csak inkább egy pesszimista forgatókönyvnek tekinthető. Az esetleges nagyobb léptékű kamatemelés oka részben a potenciálisan felerősödő pénzügyi-stabilitási kockázatok, másrészről pedig a magas árfolyamon keresztül begyűrűző kedvezőtlen áremelkedés lehet. Ugyan még csak halványan, de ez utóbbit tükrözheti, hogy 2011 októberében váratlanul, ismét emelkedésnek indult az infláció, 3,9%-os értékével a legmagasabb 12 hónapos drágulási ütemet mutatva az elmúlt 6 hónapban. Ráadásul az élelmiszereken kívül az összes főbb kategóriában a pénzromlás gyorsulását regisztrálta a KSH. Mindezek tükrében így kritikus lesz, hogy az illetékes döntéshozók hogyan reagálnak majd a piacok megnyugtatása érdekében - véli Orosz Dániel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG