<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A nagyobb hazai egészségpénztárak zöme önsegélyező pénztárként is működik, ennek köszönhetően pedig számos egyéb szolgáltatást vehetnek igénybe a tagok az egészségpénztár által nyújtott lehetőségek mellett. A Bank360 szakértői összefoglalták, hogy milyen önsegélyező pénztári szolgáltatások vehetők igénybe a nagyobb szolgáltatóknál, illetve, hogy miért érdemes élni ezzel a lehetőséggel.

Az egészségpénztáraknak 2016 óta ad lehetőséget a törvény, hogy az eredeti szolgáltatásaikat kiegészítsék önsegélyező pénztári szolgáltatásokkal is - a nagyobb hazai szereplők így mára egészség- és önsegélyező pénztárakká váltak. Ők ugyanazokat a szolgáltatásokat nyújthatják, amelyeket külön-külön az egészségpénztárak és az önsegélyező pénztárak is.

Milyen szolgáltatást nyújtanak az önkéntes önsegélyező pénztárak?

Az önsegélyező szolgáltatások közé tartoznak a gyermekszületéshez és -neveléshez kapcsolódó ellátások, ezen belül a

  • születési támogatás: legfeljebb egymillió forintig veheti igénybe a gyermekét nevelő szülő, az örökbefogadó szülő vagy a gyám. A szolgáltatás akkor is igénybe vehető, ha a gyermek nincs megjelölve a szolgáltatási kedvezményezettnek.
  • gyermekgondozási támogatás: ez jelentheti a CSED (168. napig) és a GYED (2 éves korig) kiegészítését is, legfeljebb az ellátás alapjául szolgáló összeg mértékéig.
  • gyermeknevelési támogatás: a GYES (3 éves korig) és a GYET (8 éves korig) kiegészítésére vehető igénybe, legfeljebb az ellátás alapjául szolgáló összeg mértékéig.

Ha már megnőttek a gyerekek, akkor a pénztárba befizetett összeg beiskolázási támogatásként is felhasználható - ezt az óvodás, általános iskolás gyermek után, valamint középfokú és felsőfokú oktatásban résztvevő gyermek után is igénybe lehet venni, ha a szülő vagy gyám jogosult családi pótlékra. Közoktatásban tanuló gyerekeknek tankönyvet, taneszközt vagy ruházatot vásárolhatnak a szülők, a felsőoktatásban tanulóknak pedig költségtérítésre, kollégiumi vagy albérleti díjra lehet fordítani a rendelkezésre álló pénzt. Egy gyermek után legfeljebb 167 400 forintot lehet kifizetni - ez a 2021. február 1-től érvényes minimálbér összegének felel meg.

Érdemes számolni a pénztárakkal - Illusztráció forrása: PixabayÉrdemes számolni a pénztárakkal - Illusztráció forrása: Pixabay

A gyermekhez kapcsolódó támogatások mellett a munkanélküliségi ellátásokat is kiegészíthetjük az önsegélyező pénztárba befizetett összeggel. Az álláskeresési támogatás akkor vehető igénybe, ha a pénztári tagnak megszűnt a jövedelemszerző tevékenysége, nyugdíjra pedig még nem jogosult. A szolgáltatás legfeljebb az ellátás alapjául szolgáló összeg mértékéig vehető igénybe, vagyis a pénztár által kifizetett összeg nem haladhatja meg az álláskeresési járadék összegét.

A pénztárba befizetett összeg idősgondozás támogatásként is felhasználható, maximum 28 500 forintig, vagyis a nyugdíjminimum összegéig. A támogatás közeli hozzátartozó gondozási, ápolási intézményben való elhelyezésének a díjára fordítható. Emellett a rokkantsági járadék, illetve az ápolási díj kiegészítésére is felhasználható a pénztári számlán összegyűlt összeg.

A fentiek mellett temetési költségek fedezésére is felhasználható a befizetett összeg - például ha a pénztártag vagy az ő valamelyik közeli hozzátartozója elhalálozik.

Még lakáshitelt is törleszthetünk belőle

Az önsegélyező pénztárba befizetett pénzt akár lakáshitel törlesztésre is felhasználhatjuk. Ha ezt a megoldást választjuk, a pénztár közvetlenül a folyósító bank részére fizet, vagy a pénztártag lakossági folyószámlájára. Ebben a formában havonta legfeljebb a tárgyév első napján érvényes havi minimálbér 15 százalékát lehet törlesztésre fordítani - 2021-ben ez 25 110 forint. Ha ennél alacsonyabb a havi törlesztőrészlet, akkor legfeljebb a törlesztőrészletnek megfelelő összeg fizethető be ebben a formában.

Ugyanekkora mértékben lehet felhasználni a pénztári befizetéseket a közüzemi díjak finanszírozására is (villamos energia, ivóvíz, gáz, csatornadíj).

A fenti kiegészítő önsegélyező pénztári szolgáltatások igénybevétele adómentes, ugyanakkor az életmódjavító önsegélyező pénztári szolgáltatások adókötelesek. Utóbbiak közé tartozhat például gyógyteák, illetve fog- és szájápolók megvásárlásának támogatása.

Évente akár 150 ezer forintot spórolhatunk

Az önsegélyező pénztári tagság egyik nagy előnye, hogy a pénztári befizetésekre évente 20 százalék személyi jövedelem adó-visszatérítést igényelhetünk, emellett fontos tudni, hogy az egészség megőrzését elősegítő szolgáltatások igénybevétele esetén a szolgáltatások ellenértékének 10 százaléka is adókedvezményként érvényesíthető. További 10 százalék adókedvezményt jelent, ha az egészségszámlán összegyűlt pénzt legalább két évre lekötjük. A kedvezmények érvényesítésével akár évi 150 ezer forintot is megspórolhatunk.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Egyre biztosabb, hogy jövőre 260 ezer forint lesz a garantált bérminimum
MTI | 2021. október 21. 17:27
Erről Nagy Márton, a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója beszélt.
Személyes pénzügyek Nem várt pénzügyi helyzetekre készíti fel a fiatalokat a K&H
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 10:21
A koronavírus-járvány az addig megszokott életet teljesen felborította világszerte, így Magyarországon is újraírta a mindennapokat. Kézzelfoghatóbbá vált a bizonytalanság, a kiszolgáltatottság, a pandémiához köthető kedvezőtlen tényezők miatt ugyanakkor felértékelődött a biztonság - közölte a K&H.
Személyes pénzügyek Felvásárolta a MagNet Bank a Sopron Bankot
Privátbankár.hu | 2021. október 14. 11:34
A tranzakcióra még a Magyar Nemzeti Banknak rá kell bólintani. 
Személyes pénzügyek A mobil mindent elbír: a biztosítások jövője már a zsebünkben van
Privátbankár.hu | 2021. október 8. 13:33
A digitális offenzívában megjelenő újabb és újabb megoldások népszerűek és egyre inkább beépülnek a hétköznapjainkba, hiszen a mesterséges- és emberi intelligencia szoros együttműködésében van a jövő. A cél, hogy ahol lehetséges, ott teljesen képesek legyünk automatizálni a folyamatokat – derül ki a K&H előrejelzései alapján.  
Személyes pénzügyek Megtetszettek a magyaroknak a készpénzmentes megoldások
Privátbankár.hu | 2021. október 7. 12:16
Vevő a lakosság az új, elektronikus - egyben készpénzmentes digitális megoldásokra - közölte Árva András a K&H lakossági szegmensért felelős marketingvezetője, egy csütörtöki, üzleti eseményen.
Személyes pénzügyek Jó hírt kaptak a nyugdíjasok: nagyobb kiegészítésről döntött az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2021. október 7. 07:48
A kormány jócskán nagyobb mértékű kiegészítő nyugdíjemelésről döntött, mint amire a törvényi előírások alapján számítani lehetett. 
Személyes pénzügyek Több mint tíz banknál már biztosan igényelhetünk zöld lakáshitelt
Csabai Károly | 2021. október 5. 15:04
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) mai sajtótájékoztatóján az is elhangzott, hogy bár nem tudják megítélni, mennyi időre lehet elég a 200 milliárd forintos keret, ha az kimerül, akkor a Monetáris Tanács minden bizonnyal áldását adja a további források biztosítására.
Személyes pénzügyek Akár 2 százaléknál olcsóbban is hozzá lehet jutni ehhez a hitelhez (frissítve)
Privátbankár.hu | 2021. október 4. 11:11
Október 4-től, vagyis mától indul a Zöld Otthon Program, ami akár 70 millió forint, a piaci hiteleknél jóval olcsóbb lakáshitelt is jelenthet azoknak, akik új építésű, energiatakarékos otthonban gondolkodnak.
Személyes pénzügyek Mennyi a törlesztőrészlete az őszi szezonban egy 10 millió forintos lakáshitelnek?
Privátbankár.hu | 2021. október 2. 19:52
Egy lakáshitel havi törlesztőrészletét nagyban meghatározza, hogy mekkora jövedelemmel és milyen távú kamatperiódus mellett veszik fel. A Bank 360 elemzői azt vizsgálták, hogy hogyan alakul a törlesztője egy 10 millió forintos lakáshitelnek két különböző fizetés és kamatperiódus mellett.
Személyes pénzügyek Egyre több bankban büntetik azokat, akik túl sok pénzt tartanak a számlán
MTI | 2021. szeptember 30. 12:02
Közel négyszázra emelkedett azon németországi bankok és takarékpénztárak száma, amelyek "büntetőkamatot" vetnek ki egy bizonyos összeg felett ügyfeleik betétjeire a Verivox összehasonlító portál kimutatása alapján.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos