<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Miközben ma délután 15 bázisponttal megugrott a jegybanki alapkamat, a money.hu összegzése szerint a nyár és az ősz eleje inkább akciókkal, semmint érdemi kamatemelésekkel telt és telik a személyi hitelek piacán.

A money.hu szerint miközben a jegybanki kamatemelést a bankok döntő része a folyószámlahiteleknél vagy épp a Babaváró kölcsön kamataiban automatikusan átvezette, a személyi hiteleknél folytatódó akciókról, kedvezményes kamatokról szólt inkább a nyár és az ősz eleje.

Furcsa piacnak számít a személyi hitelezés, hiszen a hiteltörlesztési moratóriummal párhuzamosan a kormány 2020. végéig kamatsapkát rakott a fogyasztási hitelekre. Mint emlékszünk, azok teljes hiteldíj mutatója (THM) 5 százalékkal haladhatta meg az MNB előbb 0,9, majd 0,6 százalékos alapkamatát. A pandémia alatt ugyanakkor nem tolongtak a hitelfelvevők. Egyrészt a bizonytalanság miatt nem sokan akartak eladósodni, másrészt a bankok számára is komolyabb kockázatot jelentett ilyen marzs mellett finanszírozni fedezetlen hiteleket, így nem is nagyon volt meglepő, ha a személyi hitel-kihelyezés 2020-ban lényegében a 2017-es szintre esett vissza és 40 százalékkal elmarad a 2019. évitől.

Erős kedvezményekkel jönnek a bankok a személyi hiteleknél (fotó: pixabay.com)Erős kedvezményekkel jönnek a bankok a személyi hiteleknél (fotó: pixabay.com)

Az idei év úgy indult, hogy a bankok a 2019. év végi szintekre emelték vissza a személyi hitelek kamatát, ám ezt követően beindult a piaci verseny. Ennek következtében idén júniusban 11,6 százalékra csúszott le a személyi kölcsönök átlagkamata. Ennél alacsonyabb szinten csak 2020. márciusában, a koronavírus járvány indulásakor állt az MNB által jelzett átlagkamat. Emellett pedig az ügyfelek érdeklődése is visszatért: az emberek július végéig 264 milliárd forint összegű személyi kölcsönt vettek fel, azaz a tavalyi év teljes hitelfelvételének 80 százaléka már a nyár közepére zsákban volt.

Miközben tavasz óta tudni lehetett, hogy az MNB az alapkamat emelésére kényszerül, a személyi hitelek átlagkamata – mint láttuk – még júniusban, az első jegybanki lépés hónapjában is csökkent. Július végére az MNB statisztikái 15 bázispontos emelkedést mutatnak – az adatok szerint az átlagkamat 11,85 százalékra emelkedett. Beszédes lehet ugyanakkor, hogy a hosszan fix hitelek átlagkamata jobban ugrott – az 5 évnél hosszabb időre fixált hitelek esetében 40 bázisponttal drágábban, átlagosan 12,93 százalékon voltak elérhetőek júliusban. Fontos ugyanakkor hangsúlyozni, hogy a személyi hitelek döntő része ma már a teljes futamidő alatt fix törlesztőrészletek mellett fut, azaz a kamatfixálás jellemzően a teljes törlesztési időszakra vonatkozik.

A nyár a személyi hitel kihelyezések csúcshónapja, a beiskoláztatás évek óta komolyabb keresletet támaszt, mint a karácsonyi bevásárlási időszak. A fentiek miatt várható volt, hogy a bankok nem emelnek kamatemeléssel gátat a komolyabb keresletnek. Az azonban meglepő, hogy a szeptembert is akciókkal, a meglévő kedvezmények átalakításával, vagy épp új ajánlatokkal kezdték a bankok a money.hu adatai szerint.

A Budapest Bank júliustól az év végéig kedvezményes kamatozást biztosít a befogadott hitelkérelmekre. A Privát100 és a Privát kölcsön a korábbi 21,8 százalék helyett 18,5 százalékos kamaton érhető el. a Hűség Hitel kamara 18,5 százalékról 14,9 százalékra csökkent. A BB kis összegű személyi hitel konstrukciót is indított, a Privát Minimum kölcsön 200 és 490 ezer forint közötti összegben vehető igénybe, a maximális hitelösszeg mellett 36 hónapos futamidőnél a kamat 21,8, a THM 24,5 százalék. Az év végig a bank a Budapest Banknál fennálló Budapest Bank vagy Tesco személyi kölcsön kiváltására új, kedvezményes kamatozású hitelkonstrukciókat is kínál.

Az Ersténél a minősített fogyasztóbarát személyi hitelek (MFSZH) kamatváltoztatási mutatójának alapjául szolgáló ÁKK referenciakamat értékét folyamatosan az aktuális helyzethez igazították, ám az üzletpolitika itt is közbeszólt. Miközben 250 ezer alatti jövedelem esetén minden összeghatárra emelkedett a kölcsönök THM-je, ám az emelkedés maximális mértéke 16 bázispont volt július és szeptember között, miközben az MNB alapkamat június vége óta 90 bázisponttal emelkedett. A 250 ezer forintos jövedelmet igazoló ügyfelek közül csak annak kell a júliusinál 16 bázisponttal magasabb, 13,22 százalékos kamatot fizetnie, aki 2,99 millió forint alatti kölcsönt szeretne felvenni és ezt maximum 60 hónap alatt vissza is fizetné. Magasabb hitelösszegnél és hosszabb törlesztési időnél az elmúlt 2,5 hónapban nem változtak a kamatok.

A banknál új akció is indult szeptember 4-től. A Most Hűség és Erste Most Extra Személyi Kölcsön terméket október végéig igénylők, azon ügyfelek, akik 250 ezer forintot meghaladó jövedelmet tudnak igazolni és legalább 3 millió forintot kérnek, 0,3-2,0 százalékponttal alacsonyabb kamatot kapnak, mint a standard hitel ajánlatban szerepel. Ráadásul a bank augusztus 1-től az Erste Most Extra Személyi Kölcsönénél új jövedelmi sávot vezetett be. Ezzel a 400 ezer forint feletti jövedelműeknek 3-6 millió forintos hitel igénylése esetén 0,3, 6-8 millió forint felvétele esetén pedig 0,8 százalékponttal alacsonyabb kamattal lehet számolni, mint korábban.

Ugyancsak jövedelmi sávozással válaszolt az OTP Bank is az MNB kamatemeléseire. Az OTP Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitelnél 3,1 és 6,1 millió forint közötti hitelösszegnél 1 százalékkal, 10,99 százalékra emelkedett a kamat, ám aki 6,1-7 millió forintot igényel a banktól, az továbbra is csak 9,99 százalékos kamatot kell, hogy fizessen. A Felújítási Személyi Kölcsön kamata augusztus 1-től 6,1 millió forintig 9,49-ről 9,99 százalékra emelkedett.

A Raiffeisen Banknál szeptember végéig él az új ügyfél kamatkedvezmény, melyet azok az ügyfelek vehetnek igénybe, akik 2021. július 9-éig még nem rendelkeztek más hitellel a banknál és számlájuk sem volt Raiffeisennél. A kedvezmény mértéke 250 ezer forint alatti jövedelem esetén 3, ennél magasabb jövedelemnél 8 százalék, a kamat az előbbi esetben 12,95 százalék, míg a magasabb jövedelműek a kölcsönt 7,95 százalékos kamat és 8,7 százalékos THM mellett igényelhetik. Feltétel még, hogy a hitel összegének meg kell haladnia az 1 millió forintot. A Raiffeisennél szeptember 30-ig még mód van arra is, hogy az ügyfél úgy kössön NN Személyi Kölcsön Hitelfedezeti Biztosítást, hogy a biztosítás első két havi díját a bank jóváírja a számláján. Szeptember 8-tól pedig a Személyi Kölcsön Extra konstrukcióban 3-4 százalékot is spórolhatnak a kamaton a bank már meglévő ügyfelei, ha a feltételeknek megfelelően gyakran használják banki számlájukat átutalásra és/vagy kártyás fizetésre.

Akciózik a Provident is. Október 25-ig elérhető a társaságnál a Berendező Kölcsön. A hitelt 400-800 ezer forint közötti összegben lehet igényelni, a futamidő 80 hét. A kamat 9,43 százalék, az akciós THM 9,9 százalék. A Takarékbanknál a Fix Személyi Kölcsön és Takarék Fix Kiváltó Személyi Kölcsön esetében a továbbra is életben tartott kedvezményes kamatot szeptember közepétől már csak azok kapják meg, akiknek a jövedelmét a munkáltató a számlára utalja – korábban elegendő volt a megfelelő összeg jóváírása a számlán.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Felvásárolta a MagNet Bank a Sopron Bankot
Privátbankár.hu | 2021. október 14. 11:34
A tranzakcióra még a Magyar Nemzeti Banknak rá kell bólintani. 
Személyes pénzügyek A mobil mindent elbír: a biztosítások jövője már a zsebünkben van
Privátbankár.hu | 2021. október 8. 13:33
A digitális offenzívában megjelenő újabb és újabb megoldások népszerűek és egyre inkább beépülnek a hétköznapjainkba, hiszen a mesterséges- és emberi intelligencia szoros együttműködésében van a jövő. A cél, hogy ahol lehetséges, ott teljesen képesek legyünk automatizálni a folyamatokat – derül ki a K&H előrejelzései alapján.  
Személyes pénzügyek Megtetszettek a magyaroknak a készpénzmentes megoldások
Privátbankár.hu | 2021. október 7. 12:16
Vevő a lakosság az új, elektronikus - egyben készpénzmentes digitális megoldásokra - közölte Árva András a K&H lakossági szegmensért felelős marketingvezetője, egy csütörtöki, üzleti eseményen.
Személyes pénzügyek Jó hírt kaptak a nyugdíjasok: nagyobb kiegészítésről döntött az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2021. október 7. 07:48
A kormány jócskán nagyobb mértékű kiegészítő nyugdíjemelésről döntött, mint amire a törvényi előírások alapján számítani lehetett. 
Személyes pénzügyek Több mint tíz banknál már biztosan igényelhetünk zöld lakáshitelt
Csabai Károly | 2021. október 5. 15:04
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) mai sajtótájékoztatóján az is elhangzott, hogy bár nem tudják megítélni, mennyi időre lehet elég a 200 milliárd forintos keret, ha az kimerül, akkor a Monetáris Tanács minden bizonnyal áldását adja a további források biztosítására.
Személyes pénzügyek Akár 2 százaléknál olcsóbban is hozzá lehet jutni ehhez a hitelhez (frissítve)
Privátbankár.hu | 2021. október 4. 11:11
Október 4-től, vagyis mától indul a Zöld Otthon Program, ami akár 70 millió forint, a piaci hiteleknél jóval olcsóbb lakáshitelt is jelenthet azoknak, akik új építésű, energiatakarékos otthonban gondolkodnak.
Személyes pénzügyek Mennyi a törlesztőrészlete az őszi szezonban egy 10 millió forintos lakáshitelnek?
Privátbankár.hu | 2021. október 2. 19:52
Egy lakáshitel havi törlesztőrészletét nagyban meghatározza, hogy mekkora jövedelemmel és milyen távú kamatperiódus mellett veszik fel. A Bank 360 elemzői azt vizsgálták, hogy hogyan alakul a törlesztője egy 10 millió forintos lakáshitelnek két különböző fizetés és kamatperiódus mellett.
Személyes pénzügyek Egyre több bankban büntetik azokat, akik túl sok pénzt tartanak a számlán
MTI | 2021. szeptember 30. 12:02
Közel négyszázra emelkedett azon németországi bankok és takarékpénztárak száma, amelyek "büntetőkamatot" vetnek ki egy bizonyos összeg felett ügyfeleik betétjeire a Verivox összehasonlító portál kimutatása alapján.
Személyes pénzügyek Így segít az MNB az online csalókkal szemben
MTI | 2021. szeptember 27. 10:41
Egy év alatt mintegy 1,3 millió alkalommal jelentek meg a legnépszerűbb internetes keresőprogramon az MNB figyelmeztetései a jogosulatlan befektetési szolgáltatókkal kapcsolatban.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Diákverseny 2021 - online találkozó regisztráció
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 25. 22:18
Regisztráció az október 20-i online találkozóra.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos