Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Még egy újabb brókerbotrány esetén is szinte teljeskörű védelmet kapnak az új takarékszövetkezeti integráció megtakarítói a kettős védelemnek köszönhetően. Arra ugyanakkor figyelni kell, hogy a szinte 100 százalékos védelem csak az új szervezeti rend felállta után befizetett pénzekre érvényes, a régi betétek után csak az OBA kártalanít.

Óvatosan kell kezelni a takarékszövetkezetek újfajta integrációjának kettős garanciarendszerre vonatkozó szabályait: a kettős védelem ugyanis csak azon betétekre vonatkozik, amelyeket az ügyfél azt követően helyezett el az integrációhoz kapcsolódó valamelyik takarékban, hogy a Takarékbank az adott szövetkezeti hitelintézet részére – annak átvizsgálását követően – „beengedte” az érintett szövetkezetet a garanciaközösségbe. Ezt követően az adott takarékszövetkezet már az integráció egységes és prudens szabályokat tartalmazó kockázati stratégiája mentén végzi tevékenységét és vállal kötelezettséget, ezért értelemszerűen ettől az időponttól kezdve vállalt kötelezettségeire terjed ki az egyetemleges felelősség alapján nyújtott védelem – nyilatkozta a Privátbankár.hu kérdésére Pulay Kristóf, a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetének (SZHISZ) szóvivője.

 

Privátbankár-komment:

Naptárhatás helyett...

Az indoklás, amiért csak az "új" betétekre áll a védelem, az az, hogy az érintett takarékok is csak a befogadásukat követő időponttól lettek befizetői is a Szövetkezeti Hitelintézetek Tőkefedezeti Közös Alapjának, amely elsődlegesen áll helyt az egyetemleges felelősség alapján érvényesített követelésekért. Ami ugyanakkor kicsit sántít, az az, hogy az érintett takarékok eddig is fizettek intézményvédelmi pénzeket a takarékszövetkezeti intézményvédelmi alapokba, amelyek 20 milliárd körüli  összege emiatt végképp feloldódik, hiszen a tavalyi csődök kárenyhítésére ugyanúgy nem lehetett igénybevenni, mint az állam által a szektor helyzetének rendezésére nyújtott 136 milliárd forintot. Meglehet: naptárazás helyett legalább ezt be lehetett volna vállalni - a takarékok átvizsgálása, majd a problémásak "költségmentes" kilökése után talán már nem jelentett volna olyan nagy kockázatot...

A megoldást némiképp bonyolítja, hogy az érintett takarékszövetkezeteket 2013. december 31. és 2014. december 5. között összesen öt hullámban vették fel az új garanciaközösségbe, így a pontos csatlakozási időpontot „nyomozni kell”.

Tolvaj brókerek után is kártalanítanak

A takarékszövetkezetek új garanciaközössége eddig védelem nélkül álló ügyfélkör számára nyújt plusz védelmet: egy tagintézmény fizetésképtelensége esetén az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) által nem biztosított önkormányzati, állami követelésekre, illetve az OBA által biztosított, 100 ezer euró összeghatár feletti követelésekre, illetve egyéb követelésekre is lehet igényt érvényesíteni. Pulay Kristóf szerint a fentieken túl az egyetemleges kötelezettségvállalás kiterjed a takarékokon keresztül elhelyezett befektetésekre is, vagyis amennyiben egy ilyen befektetéssel kapcsolatban a takarékszövetkezeti szektor tagjai valamilyen az ügyfél érdekeit érintő hibát, vagy valamilyen a brókerbotrány kapcsán felmerült, az ügyfeleket megkárosító bűncselekményt követnének el, akkor ezért az ügyfeleket ért kárért a Befektető-védelmi Alap (Beva) védelmén felül az integráció is teljes vagyonával állna helyt. Kivételt ez alól az adott takarék, illetve a Takarékbank tulajdonosa által tulajdonosi joggyakorlás keretében elhelyezett befektetés képez.

Fontos ugyanakkor látni, hogy az egyetemleges felelősség alapján fennálló követelést csak az OBA által nem fedezett (értékhatárt meghaladó, vagy a védett körbe nem tartozó) követelésekre lehet érvényesíteni. Az elsődleges kárrendezési hely tehát továbbra is az OBA lesz.

A "kirúgott" takarék betétese is biztonságban lesz

Ha viszont valamely megtakarítás megkapta a kettős védelmet, az „mindenkorra” élvezheti a közel 100 százalékos védelmet – hívta fel a figyelmet Pulay Kristóf. Egy-egy tagintézménnyel szemben az SZHISZ továbbra is élhet azzal a – lényegében megfellebbezhetetlen jogával -, hogy kizárja az integrációból (amelyet automatikusan követ a felügyeleti engedély visszavonása az MNB részéről), ám az SZHISZ szóvivője szerint a kizárást megelőzően elhelyezett betétekre, követelésekre nem szűnik meg az egyetemleges felelősség alapján biztosított kettős védelem, azok esetében a kártalanítás a jövőben is közel teljes lesz és megoszlik az OBA és a garancaialap között.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Így vehetsz fel 8 milliót gyorsan lakásvásárlásra
Privátbankár.hu | 2021. május 9. 20:02
Mit tehetsz, ha azonnal kell lakásvásárlásra a pénz, különben elhappolják előled a kiszemelt ingatlant? A jelzáloghitel igénylése több hét is lehet, ezért ez ilyen esetben van, hogy nem opció. Ha személyi kölcsönt veszel fel, ahhoz gyorsabban hozzájuthatsz, viszont nagyon drága. A megoldás a kettő ötvözésében lehet, de még mindig mélyen a zsebedbe kell nyúlni. A Bank360 összeállítása.
Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny májusi döntőjének mezőnye
Privátbankár.hu | 2021. május 1. 10:35
Egy zalaegerszegi és egy orosházi gimnázium csapata jutott be utolsóként a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny május 19-ei országos döntőjébe.
Személyes pénzügyek 414 ezer forintra emelkedett a bruttó átlagfizetés februárban
Privátbankár.hu | 2021. április 29. 09:36
A KSH adatai szerint a bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset is 9,8 százalékkal nőtt egy év alatt.
Személyes pénzügyek Már csaknem teljes a diákverseny májusi döntőjének mezőnye
Privátbankár.hu | 2021. április 28. 19:37
Három budapesti, egy győri és egy tatabányai gimnázium csapata teljesített a legjobban a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny április 28-ai megyei elődöntőiben, aminek következtében részt vehetnek a május 19-ei országos döntőben. Amelynek mezőnye az április 29-ei utolsó elődöntőben válik teljessé.
Személyes pénzügyek Megszavazták a 25 év alatti fiatalok szja-mentességét
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 28. 14:13
A döntés egymillió fiatalt érinthet. 
Személyes pénzügyek További csapatok jutottak a diákverseny májusi döntőjébe
Privátbankár.hu | 2021. április 27. 19:43
Két debreceni, egy kisújszállási, egy vásárosnaményi és egy fehérgyarmati gimnázium csapata szerepelt a legjobban a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny április 27-ei megyei elődöntőiben, így ők vehetnek részt a május 19-ei országos döntőre. Április 29-éig további elődöntőkre kerül sor.
Személyes pénzügyek A vírus miatt évközi kiegészítő nyugdíjemelés jöhet
Privátbankár.hu | 2021. április 27. 08:04
Ez már a múlt kedden benyújtott, az idei évi költségvetést módosító javaslatból kiolvasható volt, most Tállai András is megerősítette.
Személyes pénzügyek Újabb helyek keltek el a diákverseny májusi döntőjére
Privátbankár.hu | 2021. április 22. 19:51
Egy szekszárdi, egy érdi, egy ceglédi, egy gödöllői és egy egri gimnázium csapata vette sikerrel a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny április 22-ei megyei elődöntőit, s nyertek ezáltal jogot a május 19-ei országos döntőben való részvételre. Április 29-éig további elődöntőkre kerül sor.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2. forduló
Privátbankár.hu | 2021. április 22. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Zala és Békés megyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Megvannak a diákverseny májusi döntőjének első résztvevői
Privátbankár.hu | 2021. április 21. 19:58
Egy pécsi és egy fonyódi gimnázium csapata nyerte a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny április 21-ei megyei elődöntőit, így ők már készülhetnek a május 19-ei országos döntőre. Április 29-éig további elődöntőkre kerül sor.
hírlevél
depositphotos