<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
A részvénypiaci felfutásból profitáltak a magyar magánnyugdíjpénztárak is, de a 10 éves átlaghozamok is igen meggyőzőek, magasan az infláció feletti hozamokat értek el a kasszák. Van pénztár, ahol majd' 20%-os hozamot is összehoztak - kár, hogy megszűnik.

A PSZÁF ma közzétette az önkéntes és magánnyugdíjpénztárak 2012. évi hozamadatait.

A magánnyugdíjpénztárak: rekordhozamok 2012-ben

Miközben a 2011-es év nem volt valami fényes a magánnyugdíjpénztárak szempontjából, a tavalyi évben már elég látványos, két számjegyű hozamokat produkáltak a kasszák. A megszűnő OTP Magánnyugdíjpénztár növekedési alapja például 19,22%-os hozamot garantált a tavalyi évre. A nagyok közül a növekedési portfólió máshol látványos eredményt produkált, 17% felett teljesített az MKB, az ING is megközelítette 15%-ot. Akik tehát kockáztattak, jól jártak, ezekben a portfóliókban ugyanis felülsúlyozottak a részvények. A pénztárak valamennyi portfóliója magasan az infláció felett teljesített tavaly: a kiegyensúlyozott portfóliók átlaghozama 16,19% volt például, a konzervatív befektetéspolitikát preferáló klasszikus portfóliók is 11,38%-ot hoztak a konyhára.A vagyonkezelői teljesítményt azonban jobban tükrözi a 10 éves átlaghozam, az erre az időszakra vetített átlagos 5,1%-os infláció mellett valamennyi pénztári portfólió jobban teljesített, ebben az összevetésben is a növekedési portfóliók vannak az élen: az átlagos hozamráta itt ugyanis 13,58% volt. Úgy tűnik a korábban nyugdíjtőzsdézéssel vádolt kasszák egyre jobb teljesítményt nyújtanak - ebben a részvénypiaci emelkedésnek ugyanakkor nagy szerepe volt.Szépen alakultak az önkéntes hozamok

Pénztári hozamok - a teljes lista
A részletes eredményeket itt találja >>>

A hazai önkéntes nyugdíjpénztárak átlaghozama 2012-ben éves szinten 13,13 százalékot volt – olvasható ki a piaci szereplők által a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) küldött 2012. évi hozamadatokból. Az önkéntes nyugdíjpénztárakra vonatkozóan vagyonnal súlyozott hozamráta nem számítható, a választható portfóliós rendszert működtető és azt nem működtető pénztártípusok különbözősége miatt.

A tavalyi évben a hazai magánnyugdíjpénztárak klasszikus portfólióinak összesített, vagyonnal súlyozott nettó átlaghozama 12,13 százalék, kiegyensúlyozott portfóliói nettó átlaghozama 16,56 százalék, növekedési portfóliói nettó átlaghozama pedig 15,66 százalék volt. A szektor egészére nézve a vagyonnal súlyozott nettó átlaghozam 15,64 százalék volt.

A PSZÁF az egyes pénztárak nettó hozamrátái és azok referencia-hozamai mellett a 2003-2012 közötti átlagos éves hozamrátákat, illetve az egyes piaci szereplők elmúlt tíz évi vagyonnövekedési mutatóit is közzétette honlapján jogszabályi kötelezettsége alapján. Ezek már beszédesebb számok, a pénztári befektetések ugyanis hosszú távú megtakarítások, egy-egy kiugrón jó vagy rossz év (mint például a tavalyi) nem mond sokat a pénztártagoknak.

Az átlagos tíz éves hozamrátákat a pénztárak az 2003-2012. évek hivatalosan közzétett, pénztári szintű nettó éves hozamok alapján, mértani átlagformulával számították ki. Az egyes portfóliók tíz éves átlagos hozamrátájának kiszámításakor a választható portfóliós rendszer bevezetése előtti időszakban mindhárom portfólió esetében a pénztár nettó hozamrátája szerepel a számításban. A tízéves átlagos hozamráta a vagyonkezelői teljesítményt jellemzi.

A referencia-hozamráta kiszámítása az átlagos éves hozamrátához hasonlóan mértani átlagformulával történik. A vagyonnövekedési mutató az egy főre jutó vagyonnal súlyozott átlagos hozamráta. A mutató számításánál a pénztárak az átlagos tíz éves hozamráta kiszámításához használt pénztári szintű nettó hozamrátákat vették alapul. A vagyonnövekedési mutató a pénztártagok egyéni számlájának átlagos hozamát jellemzi.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Több magyar dolgozik Ausztriában, mint a 2019-es boldog békeidőkben
Eidenpenz József | 2021. november 28. 06:17
Bár az előző hónaphoz képest csökkent októberben az Ausztriában dolgozó magyarok száma, egy és két évre visszatekintve mégis jelentős a növekedés. Más országok polgáraihoz képest is sok magyar kapott munkát idén. A bevezetett lezárások miatt azonban sokan kerülhetnek bajba, főleg, ha a korlátozás tovább tart a tervezettnél.
Személyes pénzügyek Brutálisan megnőhetnek egyes lakáshitelek törlesztőrészletei
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 15:46
Pórul járnak, akik a hitelfelvételkor a változó kamatozást választották: akár 17 százalékkal is magasabb lehet a decemberi törlesztőrészletük.
Személyes pénzügyek Jövőre többet fizetnek a lógósok
Privátbankár.hu | 2021. november 23. 17:15
Átlag hét százalékkal kell többet fizetnie azoknak jövő évtől, akikről kiderül, hogy érvényes kötelező gépjármű felelősségbiztosítási szerződés nélkül vesznek részt a közúti forgalomban. 
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2021 ősz - 2. forduló, 5. nap
Privátbankár.hu | 2021. november 22. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megyei, valamint budapesti csapatok számára!
Személyes pénzügyek Jönnek az ünnepek? Ne vásárolj semmit!
Privátbankár.hu | 2021. november 21. 18:26
A „Ne vásárolj semmit” mozgalom és más hasonló csoportok egyre népszerűbbek Nyugaton, legalább kétmillió új tagot szereztek az utóbbi időben. Segítenek az áremelkedések egy részének kivédésében és a környezet védelmében, bár a korlátaik miatt hatásuk nehezen kiszámítható. Magyarországon hol lehet ajándékokat szerezni – ingyen? Mutatjuk.
Személyes pénzügyek Sok háztartás helyzete romlott vagy stagnál Magyarországon
Privátbankár.hu | 2021. november 18. 18:45
Az előző negyedévhez képest enyhén csökkent, éves összehasonlításban azonban továbbra is javul a lakosság fizetőképessége az Intrum és a GKI indexe alapján. A lakossági fogyasztás szintje idén már eléri a járvány előtti mértéket, de az élesedő jövedelemkülönbségek miatt nem minden háztartás érzékeli a gazdasági növekedést.
Személyes pénzügyek A nap kérdése: fizet-e a biztosító Covidra?
Privátbankár.hu | 2021. november 18. 09:08
A koronavírus nem szerepel az életbiztosítások kizárásai között, ezért, ha valakinek van ilyen szerződése, akkor számíthat juttatásra.
Személyes pénzügyek Orbán Viktor jövő nyárig bebetonozta az áram árát
Privátbankár.hu | 2021. november 16. 07:48
Jövő tavasszal meg választás lesz.
Személyes pénzügyek Orbán Viktor bejelentette: 200 ezer lesz a minimálbér jövőre
Privátbankár.hu | 2021. november 15. 17:11
A kormányfő Facebookra feltöltött videójában beszélt erről.
Személyes pénzügyek Sosem voltak ilyen drágák a forintra váltott devizahitelek
Privátbankár.hu | 2021. november 15. 09:59
A változó kamatozású kölcsönök a leginkább érzékenyek a pénzpiaci hozamok mozgására, hiszen azok kamata a BUBOR értékétől közvetlenül függ. Ezek jó részét a régi devizahitelek adják, melyeket a forintosítás során a 3 havi BUBOR-hoz kötött kamatozású kölcsönné alakították át. A 2020. év eleje óta tartó hozamemelkedés most azonban elért egy újabb szintet, a devizahitelek ugyanis még sosem voltak ilyen drágák forintra váltásuk óta.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló