6p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Mit tehetünk, ha sürgősen nagy összegre lenne szükségünk, de a kölcsönök ásza nem jöhet szóba? Bőven találhatunk a babaváróhoz hasonló hitelt a piacon, és még keresni sem kell sokáig.
(Fotó: depositphotos.com)

Nem véletlenül vált a az elmúlt napok slágertémájává a babaváró hitel: a családalapítás előtt álló házaspárok 10 millió forint egyszerűen igényelhető kölcsönhöz juthatnak, amely kamatmentessé válik egy gyermek vállalása esetén, továbbiak születésével pedig vissza nem térítendő támogatássá alakul, és akkor is a versenyképes hitelek között van a babaváró, ha nem születik gyerek öt éven belül és kamattal terhelten kell visszafizetni.

A másik nagyon erős érv a babaváró hitel mellett, hogy szabad felhasználású. Azaz úgy kapunk 10 millió forintot, hogy nem kell megindokolnunk a banknak, mire fogjuk költeni a pénzt: rendezhetünk belőle meglévő adósságot, kocsit vásárolhatunk, felújíthatunk vagy éppen vehetünk is egy lakást vidéken, de akár az új vállalkozásunkat is beindíthatjuk belőle.

Sok mindenre jöhet jól tehát több millió forint, amit arra költhetünk, amire csak jónak látjuk. De mi a helyzet akkor, ha nem vagyunk jogosultak a 10 millió forintos babaváró hitelre, mert például nincs házastársunk vagy nem tervezünk gyerekeket? A Bank360 összegyűjtötte, milyen szabad felhasználású hitel alternatívák vannak a piacon.

Személyi kölcsön - egyszerű és olcsó

A babaváró hitelhez legközelebb álló termék a hagyományos személyi kölcsön. A legjobb megoldás lehet, ha nem kaphatjuk meg a babaváró kölcsönt, hiszen

● szintén szabad felhasználású

● akár 10 millió forintot is igényelhetünk

●a babaváró hitellel ellentétben végig fix kamatozású, biztonságos (ha nem teljesülnek a feltételek, a babaváró 5 éves kamatperiódusú hitellé alakul)

● nincs szükség ingatlanfedezetre, igazolt jövedelmünk alapján vehetjük fel a kölcsönt

● akár 7 százalék alatti THM-mel is találhatunk kölcsönt, ami közel azonos a gyermek nélküli babaváró hitel induló mutatójával.

Kevésbé előnyös, hogy a piaci személyi kölcsönök futamideje a babaváró 20 évével szemben legfeljebb 96 hónap lehet, ami az jelenti, hogy a törlesztőrészlet is igen magasra kúszhat, ha például 10 millió forintot szeretnénk felvenni (hiszen 20 év helyett 8 évig fizetjük legfeljebb). Ugyanakkor ez előny is lehet:. 20 év alatt ugyanis jóval többet fizetünk ki a banknak kamatokra, mint 8 év alatt. A 10 millió forintos babaváró hitel esetében ugyanis az induló kamatokkal számolva végül 17 763 597 forintot kell majd visszafizetni, ha nem születik egy gyermek sem, míg 8 éves futamidő alatt 10 millió forint személyi kölcsönnél 13 289 084 Ft a teljes visszafizetendő összeg, azaz a 20 éves babavárónál nagyjából 4,5 millió forinttal fizetünk vissza többet.

A személyi kölcsön rövid futamidejéből viszont következik, hogy igen magas jövedelmet kell igazolnunk nagy összeg felvételéhez: A Bank360 személyi kölcsön kalkulációja szerint 10 millió forintot 96 hónapos futamidővel a legkedvezőbb ajánlat esetében havi 136 564 forinttal törleszthetünk, így a jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató számítások alapján nagyjából 270 000 forintos havi rendszeres nettó jövedelemre van szükség a sikeres igényléshez.

Kedvezőbb a helyzet alacsonyabb hitelösszeg igénylése esetén: 7 000 000 forintot például legalább nettó 250 000 forintos fizetéssel, szintén 96 hónap futamidővel 95 595 forintos törlesztőrészlettel is igényelhetünk.

Szabad felhasználású jelzáloghitel - ha nagyobb összegre van szükség

Elfeledett hitelfajta a szabad felhasználású jelzáloghitel, viszont ha 10 millió forintnál is több szabad felhasználású kölcsönre lenne szükségünk, csak ez jöhet szóba.

Szabad felhasználású jelzáloghitelnél csak a felajánlott ingatlan értéke szabhat határt. Az ingatlan forgalmi értékének 80 százalékáig kaphatunk hitelt, azaz egy 20 millió forintra becsült ingatlannál a bank legfeljebb 16 millió forintot ad nekünk, amennyiben a jövedelmi feltételek is adottak.

A szabad felhasználású jelzáloghitelnél ugyanis szintén szükséges jövedelemvizsgálat, viszont a személyi kölcsönökkel szemben akár 20-30 éves futamidőre is felvehetjük a kölcsönt, így a törlesztőrészlet sem feltétlenül magas.

Ebből, és biztonság szempontjából is fontos, hogy milyen kamatperiódusú jelzáloghitelt veszünk fel. Az 5 éven belüli kamatperiódusú, azaz változó kamatozású kölcsön kockázatosabb, hiszen a bank rendszeresen felülvizsgálja a törlesztőrészletet. A jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben ez nem probléma, de ha beindul egy kamatemelkedési ciklus, az kihat a törlesztőrészletünk nagyságára is és akár 3 havonta is megállapíthat nagyobb törlesztőrészletet a bank. Ezzel szemben a fix kamatozású hitelek - bár induló költségekben drágábbak - nem, vagy alig hordoznak kamatkockázatot, hiszen például egy 20 évre felvett 10 éves kamatperiódusú hitelnél az induló kamatot csak 10 év múlva vizsgálja meg újra a bank.

Az adósságfék szabályok szerint ráadásul nagyobb arányban terhelhető a jövedelmünk egy fixált hitellel, mint változóval, azaz nagyobb hitelt tudunk felvenni, ha a biztonságosabb kölcsönöket választjuk:

Ha tehát a babaváró hitelhez hasonlóan 10 millió forintra van szükségünk és szabad felhasználású jelzáloghitelt választanánk biztonságos, rögzített kamatozással, a Bank360 kalkulációi szerint 74 498 forintos törlesztőrészlettel érhető el az egyik legjobb kölcsönajánlat 10 éves kamatperiódsussal, 20 éves futamidővel, de több bank kölcsöne is elérhető nagyjából havi 75 000 forintos törlesztőrészlet mellett.

Azaz közel annyiba kerül a szabad felhasználású jelzáloghitel havonta, mint a babaváró hitel abban az esetben, ha nem születik gyermek 5 éven belül. Ekkor ugyanis a babaváró hitel törlesztőrészlete a kamattámogatott nagyjából 46 000 forintos szintről 73 757 forintra ugrik a jelenlegi hozamok alapján és az addigi több mint 2 millió forintnyi kamattámogatást is vissza kell fizetnünk.

Érdemes kalkulálni

A Bank360 szerint akár babaváróra, akár személyi kölcsönre vagy jelzáloghitelre esik a választásunk, hasonlítsuk össze a bankok ajánlatait, hiszen már néhány százalékpontnyi különbség is több százezer forintos eltérést okozhat a teljes visszafizetendő összegben, ha hosszú távra tervezünk felvenni szabad felhasználású hitelt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Ha valamit, akkor ezt tényleg forintban mérhetően is tudja hasznosítani az ember - A hét videója
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 18:13
A budakeszi gimnazisták legalábbis így látják - érdemes rászánni az időt és az energiát a pénzügyi ismeretek elsajátítására. Véget ért a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis!, a Privátbankár által szervezett pénzügyi tudatossági verseny 2024 tavaszi fordulója, amelyen ezúttal gimnazisták mérhették össze tudásukat. A hét videójában a győztes Veni, Vidi, Vici csapat tagjait és felkészítő tanárukat kérdeztük, és a verseny szakmai partnerei is üzentek a diákoknak.
Személyes pénzügyek Kiakadt a jegybank: durva álhír terjed a TikTokon, ne dőljön be!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 14:44
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendőrségi lépéseket is tesz.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis - véget ért a verseny, megvannak a győztesek!
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:39
Izgalmas és magas színvonalú döntő után a budakeszi Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium csapata nyerte a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavaszi pénzügyi vetélkedőt. A több mint 1 millió forint összdíjazású verseny szervezésében a Privátbankárt szakmai partnerként számos nagy pénzügyi vállalat, szakmai és állami szervezet is segítette.
Személyes pénzügyek A kivándorlás töretlen, majdnem csúcsot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok száma
Eidenpenz József | 2024. április 24. 05:37
Nem sok hiányzott, hogy megint csúcsot döntsön az Ausztriában dolgozó magyarok száma, és ahhoz sem kell sok, hogy utolérjük a németeket. A többi fontos küldő ország létszáma is többnyire növekszik, de még sokkal kevesebben vannak, mint a magyarok. Tavaly is Ausztria volt honfitársaink fő célországa.
Személyes pénzügyek Már ilyen is elérhető: személyi kölcsön halasztott törlesztéssel
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 11:51
Az elmúlt hónapokban folyamatosan csökken a személyi kölcsönök kamata, ezzel párhuzamosan az elmúlt időszakban fokozódott a kereslet a személyi kölcsönök iránt, 2023-ban közel 12 százalékkal igényeltek többen ilyen típusú hitelt, mint az azt megelőző évben. Az MNB friss adatai szerint 2024 februárjában 21,5 ezer ügyfél vett fel személyi kölcsönt mintegy 54 milliárd forint értékben, ami további jelentős növekedés az előző év hasonló időszakához képest. Az MBH Bank kamatcsökkentéssel és a hazai piacon egyedülálló, halasztott törlesztéssel igényelhető személyikölcsön-konstrukció bevezetésével készül a személyi kölcsönök iránti növekvő kereslet kielégítésére.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz - DÖNTŐ
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 10:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny döntője!
Személyes pénzügyek Így kerülje el a bankkártyás csalásokat!
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 08:27
A Revolut, a világszerte több mint 40 millió ügyféllel rendelkező globális pénzügyi alkalmazás hétfőn bejelentette, hogy megjelent az első, pénzügyi bűnügyi és fogyasztóbiztonsági jelentése, amely exkluzív információkat tartalmaz a csalásokról és átverésekről. A kiterjedt belső kutatáson és adatelemzésen alapuló jelentés célja, hogy rávilágítson a világszerte növekvő átverési és csalási iparág jellegzetességeire, és kézzelfogható tanácsokkal szolgáljon ahhoz, hogyan védekezhetünk a csalások ellen. A Revolut azt tervezi, hogy folyamatosan felülvizsgálja ezeket az adatokat, hogy nyomon kövesse a csalások helyzetét.
Személyes pénzügyek Ki hal bele előbb a német nyugdíjreformba?
Eidenpenz József | 2024. április 21. 05:44
Újabb nyugdíjreform készül Németországban, részvénybefektetésekkel egészítenék ki az egyre nehezebben finanszírozható kifizetéseket, de valakinek az indulótőkét is be kell fizetni. Mindenki jól jár majd ezzel, vagy csak egy 500 milliárd eurós pénzkidobás lesz? A fiatalok duplán fizetnek az időseknek? A nők és a külföldiek mentették meg a nyugdíjakat?
Személyes pénzügyek Drága ugyan a személyi kölcsön, de kapkodnak érte a magyarok
Privátbankár.hu | 2024. április 20. 10:53
Kihelyezési rekordot hozott az idei év első két hónapja a személyi hiteleknél, ezzel az állomány is új csúcsra emelkedett. A kereslet annak ellenére nagy, hogy a kamatok nem csökkentek érdemben az elmúlt egy évben. Az online igénylés további terjedése, és az otthonfelújítási program felélesztése miatt a kilátások sem rosszak a személyi kölcsönöknél.
Személyes pénzügyek Még ne szaladjon a postára ingyenes készpénzfelvételért!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 09:14
Bár a parlament megszavazta és a Magyar Közlönyben meg is jelent a készpénzfelvét ingyenességét postai POS-terminálra kiterjesztő törvény, az csak a jövő év elején lép hatályba.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG