5p
Színesebb hitelkínálatra, hosszabb átfutási időre és a banki ajánlatok között jelentős különbségekre számíthatnak a hitelfelvevők az év végén.

Számottevően átalakult az elmúlt hónapokban a bankok lakáshitel kínálata. Újabb bankok bővítették palettájukat hosszabb távon fix törlesztést biztosító konstrukcióval, azonban a biztonság ára havi 18 ezer Ft is lehet a törlesztőrészletben egy 7 millió Ft összegű lakáshitel esetén. A bank kiválasztását a CSOK elérhetősége is befolyásolja, bár a legtöbb esetben készpénzes önerővel is rendelkeznie kell a családoknak. Érdemi eltérések mutatkoznak vállalkozói és külföldről származó munkajövedelem melletti lakáshitel igénylések esetén – áll a Bankmonitor.hu elemzésében.

Hosszúnak számító, azaz legalább 3 évig rögzített kamattal – és ebből adódóan rögzített törlesztéssel - bíró lakáshitelt már a bankok többsége kínál, ezen belül is az 5 éves kamatperiódus a leggyakoribb. Ennél hosszabb kamatrögzítést az idei év első felében még csak két banknál találhattunk, viszont az elmúlt hónapokban két további pénzintézet is megjelent a piacon 10 évig fix törlesztést biztosító lakáshitel konstrukcióval.

Bank és bank között jelentős az eltérés: egy 7 millió Ft-os, 20 éve futamidejű és 10 éves kamatperiódusú hitelnél 5 000 Ft havi eltérés mutatkozhat a havi részletben, ami a teljes törlesztési idő alatt 1,2 millió Ft különbséget jelent. Még drasztikusabb a különbség a rövid távon is változó kamatozással rendelkező lakáshitel ajánlatoknál. Egy ugyanilyen összegű és futamidejű hitel havi részlete 6 hónapos kamatfixálással egyik banknál 41 575 Ft, míg a másiknál 52 983 Ft. Ezen különbség a teljes futamidő alatt 2,7 millió Ft-ot tesz ki. Érdemes kiemelni, hogy a legdrágább rövid távon is változó kamatozással bíró hitel törlesztőrészlete meghaladja (!) a legolcsóbb hosszú távon fix törlesztést biztosító hitel törlesztőrészletét, azaz egy jó választással olcsóbban juthatunk biztonságosabb hitelhez.

 

 

Jelenleg a kamatkockázatot, a kamatok emelkedése miatti törlesztő részlet növekedését sokan figyelmen kívül hagyhatják, hiszen a jegybank kommunikációja szerint hosszú távon alacsony maradhat a kamat. 20 évre felvett hitel esetén azonban tévedés lenne a kamatkockázattal nem számolni.

A Bankmonitor.hu napi hitelezési tapasztalataiból világosan látható, hogy egy-egy konkrét hiteligény paraméterei erősen befolyásolják egyes bankok árazását. Mindez azt jelenti, hogy részletes kalkuláció révén határozható csak meg, hogy az adott érdeklődő számára mely bank nyújthatja a legkedvezőbb megoldást.

Gyakori hiba, hogy egy gyengébb ügyfélminősítés miatti magasabb törlesztőrészlet következtében a hiteligénylő az eredeti szándéka ellenére a rövid távon fix törlesztéssel bíró hitel mellett dönt és feladja a biztonságra vonatkozó igényeit.

Nagymértékben megnőtt a hitelhez jutás időigénye

A hitelfelvételi aktivitás növekedése - valamint az év második felében megjelenő CSOK támogatás - jelentősen megnövelte a hitel elbírálásának átfutási idejét. Míg az év elején az első papírok beadásától számított 1 hónapon belül már az eladónál lehetett a banki hitelből finanszírozott vételár, addig mára a legjelentősebb hitelezési aktivitást mutató bankoknál legalább 2 hónapos procedúrával kell számolni. Ezzel a ténnyel a vevőnek, leendő hitelfelvevőnek már előre kalkulálnia kell, és az eladóval történő adásvételi szerződéskötés során is a lehető legkésőbbi fizetési határidőt célszerű kitűzni.

A készpénzes vevőkkel szemben így kevesebb esélye van a hiteles ügyfélnek, azonban a gyorsabb lebonyolításhoz ő maga is sokban hozzájárulhat. Számos banknál elérhető már ingyenes hitelbírálat, amelynek keretében még a vásárolandó ingatlan kiválasztása előtt komplett ügyfélminősítést végez a bank. Így előrehozható a hitelbírálat, a vevő pedig a banktól kapott igazolással bebiztosíthatja magát hitelképességét illetően.

Vállalkozói és külföldi jövedelemmel eltérőek a lehetőségek

Az úgynevezett előbírálat már csak azért sem árt, mert továbbra is jelentős eltérések adódnak az elfogadott jövedelmeket illetően is. A 2015 év elején bevezetett jövedelemarányos törlesztőrészlet számítása miatt egyre kevesebb banknál hitelezhető például külföldi munkaviszonyból származó jövedelem. Emellett megoszlanak a vélemények a vállalkozói jövedelmeket illetően, és míg egyik banknál a KATA-s vállalkozó zökkenőmentesen hitelezhető, addig máshol ezt a jövedelem típust nem is veszik számításba.

A hitel, illetve bank kiválasztását a CSOK elérhetősége is befolyásolja

Ősszel 1 újabb bank csatlakozott a Családok Otthonteremtési Kedvezményével is foglalkozó pénzintézetekhez. Ezzel 7 nagybank és a Takarékszövetkezetek fiókjaiban számíthatnak segítségre, amennyiben a vissza nem térítendő állami támogatást szeretnék kihasználni. Az összeg 500 ezer Ft-tól 3,25 millió Ft-ig terjedhet a gyermekek számától, a lakás alapterületétől, valamint az energetikai besorolásától függően. A támogatást nem minden bank kezeli önerőként, adott esetben az ingatlan hitellel való terhelhetőségét csökkenti, így ezek a bankok a jellemzően 20-30%-os készpénzes önerőtől nem tekintenek el.

A támogatás bizonyos részleteit szintén a közelmúltban módosították. Többek között pontosították, hogy ha két külön pénzintézetnél igényli az ügyfél a CSOK-ot és a lakáshitelt, akkor a támogatás utalják a vételár legutolsó részeként. Bizonyos bankoknál a gyakorlatban nem működik ez a folyamat, ugyanis egész egyszerűen, ha az ügyfél A banknál igényli a támogatást, B bank nem ad hozzá lakáshitelt. Szerencsés helyzetben van a vevő, ha a legjobb lakáshitelt nyújtó banknál a CSOK-ot is el lehet intézni, ugyanis ez esetben a támogatás elbírálásának díja sincs.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Nagyon sok hitelt kellett felvenniük a magyar családoknak, a bankok is megmozdultak
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:38
Történelmi magasságokban járt januárban a személyi kölcsönökben felvett összeg, lassan azért ezen a piacon is csökkennek a kamatok, de nem minden pénzintézetnél.
Személyes pénzügyek A vagyonunk biztos a családtagjainkhoz kerül, ha történik velünk valami? A Klasszis Klubban kiderül
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 08:11
Bizalmi vagyonkezelés vagy vagyonkezelő alapítvány, netán private banking? Szerencsére ma már szélesebb palettáról választhatnak azok, akik azt szeretnék, hogy haláluk esetén se vesszen el a vagyonuk, ahhoz mindenekelőtt a családtagjaik maradéktalanul hozzájussanak. Lapcsoportunk ma 17 órakor kezdődő Klasszis Klub Live! rendezvényének második panelbeszélgetésén e témát járjuk körbe meghívott szakértőinkkel. Regisztráljon és jöjjön! 
Személyes pénzügyek Adókedvezményt kellene adni azoknak a cégeknek, amelyek támogatják munkavállalóik hosszútávú megtakarításait
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 13:54
A modern társadalmakban a magyar gyakorlattal ellentétben a nyugdíjrendszer legalább három lábon áll. A felelősséget ennek az ellátásnak a működtetéséért az állam, a munkaadó és a munkavállaló együtt vállalja. Ide kellene eljutni. Jelenleg itthon a munkáltatói nyugdíjpillér teljesen hiányzik. A Nyugdíjszerviz legutóbbi adásában Dr. Farkas András a Nyugdíjguru News szerkesztője, alapítója, Karácsony Mihály, a nyugdíjas parlament elnöke és Dr. Horváth Zsófia az MBH Gondoskodás Nyugdíjpénztár üzletfejlesztési vezetője elemezte a magyar nyugdíjrendszer sajátosságait.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 1. nap
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Veszprém, Tolna, Vas, Fejér és Pest vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Akár 7 milliót is bukhatunk egy rosszul kiválasztott hitelen
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 10:09
Mutatjuk, mennyit kell most fizetni havonta egy lakáshitelért, hatalmas különbségek vannak. És nem mindenkinek ugyanaz a bank adhatja a legjobb ajánlatot.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavasz - 1. forduló
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavaszi diákverseny 1. fordulója a gimnáziumok diákjainak!
Személyes pénzügyek Mennyit ér egy Kossuth-fotó?
Kenessei András | 2024. március 9. 18:26
Ezt a kérdést igazán nem könnyű megválaszolni, hiszen nagyon sok, előzetes feltétele van. Csak néhány, kisegítő kérdést tegyünk fel hozzá! Milyen fotó? Mikor készült? Ki fotózta? Milyen állapotban van (mármint a kép)? Hol és hogyan lehet hozzáférni? És így tovább. Úgyhogy mindenekelőtt adjuk meg a választ könnyítő információt: ez a fotó árverési anyag, az antikvarium.hu 21. online árverésén volt hozzáférhető 222 további tétel társaságában. E tételek kivétel nélkül dedikált könyvek, kéziratok és fényképek voltak, és kivétel nélkül elkeltek.
Személyes pénzügyek Rövid távon megelőzték a bankbetétek az állampapírokat
Privátbankár.hu | 2024. március 8. 10:14
Az állampapírok korábban legyőzhetetelen befektetési formának tűntek. Azonban a csökkenő infláció alaposan átrendezte a viszonyokat.
Személyes pénzügyek Jobban keresik a magasabb összegű lakástakarékokat
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 17:16
Az ügyfelek több mint 61 százaléka a lehető legmagasabb összegben, vagyis havi 50 ezer forintos konstrukcióval indít lakástakarékot az Online Navigátor Kft. adatai szerint, akik az általuk közvetített Erste lakástakarék szerződések megoszlását mutatja be.
Személyes pénzügyek Sérül az Alaptörvényben biztosított szociális biztonsághoz való jog
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:02
A csökkenő népességszám és a társadalom idősödése miatt egyre nagyobb terhet jelent az aktív korú lakosságnak az időskori ellátórendszer fenntartása. Míg 1980-ban 20,9 százalék, addig 2022-ben már 31,7 százalék volt az időskorú népesség aktív korú népességhez viszonyított aránya. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Dr. Farkas Andrással és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG