TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Majdnem a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.

Ausztriában szeptember végén 98 ezer 705 magyar állampolgárt tartottak nyilván hivatalosan az alkalmazottak között. Ez minimális változás, mindössze 35 fővel kevesebb, mint egy hónappal korábban. Ez az adat nincsen nagyon messze sem a vírusválság előtti, februári adattól (101 305), de a tavaly júliusi 101 449 fős mindenkori csúcstól sem.

Augusztus végén-szeptember elején volt némi bizonytalanság, hogy a magyar munkavállalókra végül vonatkoznak-e a magyar hátérátlépési korlátozások, karantén-előírások, vagy sem. Vagyis a külföldön dolgozó magyarok hazajöhetnek-e a két hét karantén kötelezettsége nélkül, illetve a határ közelében lakók ingázhatnak-e napi szinten. A hírek szerint azonban a kialakult gyakorlatban a határon átengedik azokat, akik igazolják a külföldi munkavégzést.

Első ábra: A magyar állampolgárságú foglalkoztatottak száma Ausztriában Első ábra: A magyar állampolgárságú foglalkoztatottak száma Ausztriában
Már majdnem a válság előtti szinten

A statisztikák alapján első pillantásra úgy tűnik, a “határzár” nem befolyásolja különösebben az Ausztriában foglalkoztatottak számát. Egy év alatt, azaz 2019 és 2020 szeptembere között már csak mérsékelt, 758 fős a mért létszámcsökkenés. Ősszel és tavasszal szezonálisan csökkenni szokott a foglalkoztatottak száma, míg nyáron és télen emelkedni. (Főleg az idegenforgalom, a kettős, nyaralási és télisport-szezon miatt. De a mezőgazdaság és az építőipar is szerepet játszhat ebben.)

Második ábra: Magyar, német és más állampolgárságú foglalkoztatottak létszáma Ausztriában (Sozialversicherung.at) Második ábra: Magyar, német és más állampolgárságú foglalkoztatottak létszáma Ausztriában (Sozialversicherung.at)

A válság inkább abból látszik, hogy a korábbi években év/év alapon rendszerint több ezer fős növekedés volt, azaz évről évre többen dolgoztak Ausztriában. (Első ábra.) Ez a növekedés most elmaradt. Kérdés, mekkora lezárásokat, korlátozásokat hoz a második hullám, amely Ausztriában is súlyos. Mennyire maradnak el a turisták, a karácsonyi vásárlók a téli szezonban. A karácsonyi vásárok közül például már sokat lemondtak, amint az OFR magyar oldala írja. (Orbán Viktor pedig Brüsszelből ismét nehéz időkre figyelmeztetett, lásd: Senki ne tervezzen külföldi utazást a síszezonban!)

Teret veszítettek a magyarok

Az összes foglalkoztatott létszáma Ausztriában egyébként 6700 fővel nőtt szeptemberben augusztushoz képest, de év/év alapon még mindig 41 ezer fős a csökkenés. Tovább tart az a folyamat, amelynek során a külföldi állampolgárságú munkavállalók aránya nőttön nő. Szeptemberben minden korábbinál magasabb volt, 21,7 százalék.

Harmadik ábra: Különböző állampolgárságú foglalkoztatottak létszáma Ausztriában (Sozialversicherung.at) Harmadik ábra: Különböző állampolgárságú foglalkoztatottak létszáma Ausztriában (Sozialversicherung.at)

Nem tudni, hogy a határzár miatt-e, de mintha a magyar munkavállalók mégis teret veszítenének más országokkal szemben. Míg szeptemberben a magyarok száma lényegében stagnált Ausztriában, addig plusz 1900 román, 1600 szlovén, 800 lengyel, 700 török, 650 horvát és 550 német munkavállaló kapott állást. Valamint 1040 ázsiai és 190 afrikai állampolgárságú személy is. (Lásd a második és a harmadik ábrát.) Összesen 8450 külföldi, miközben 1745 fővel kevesebb osztrák állampolgárt foglalkoztattak.

Negyedik ábra: A magyar állampolgárságú foglalkoztatottak száma Németországban (Bundesagentur für Arbeit) Negyedik ábra: A magyar állampolgárságú foglalkoztatottak száma Németországban (Bundesagentur für Arbeit)

Nincs kizárva, hogy a különutas magyar határzár, a meglepetésszerűen bevezetett szigorú magyar utazási korlátozások miatt egyes külföldi munkáltatók biztonságosabbnak tartják más országok polgárainak alkalmazását. De ez csak egy feltételezés.

Stabil helyzet Németországban

Megjelent a német munkaügyi szervezet, az Agentur für Arbeit (Arbeitsagentur) szeptember végi jelentése a migráció hatásáról a német munkaerő-piacra. Eszerint júliusban 111 301 magyart foglalkoztattak Németországban, 802 fővel többet, mint egy hónappal korábban. Ebből 103 813 volt “társadalombiztosításra kötelezett”, azaz lényegében a főállású, 7488 pedig részmunkaidős.

Ötödik ábra: A magyar állampolgárságú foglalkoztatottak számának változása Németországban (Bundesagentur für Arbeit) Ötödik ábra: A magyar állampolgárságú foglalkoztatottak számának változása Németországban (Bundesagentur für Arbeit)

Egy év alatt, azaz év/év alapon viszont 2516 fővel csökkent a Németországban dolgozó magyarok száma. A mélyponton, májusban ugyanez 4255 fős mínusz volt, ehhez képest tehát javulás tapasztalható. Az azonban leolvasható az ábrákról, hogy már a koronavírus-válság kitörése előtt is lassult a magyar foglalkoztatottak számának növekedése. Hasonlóképp mérséklődött a “nyolcak” országaiból érkezők számának növekedése, a görbe ellaposodott már 2019-ben is.

(A Nyolcak: az EU-hoz 2004-ben csatlakozott volt szocialista országok, azaz Lengyelország, Magyarország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Észtország, Lettország, Litvánia.)

Ausztria (Pixabay) Ausztria (Pixabay)

Több bevándorlót alkalmaztak

A magyar állampolgárságú munkakeresők száma júliusban 13 934 volt, ez azóta csökkent, erről szeptemberi adat is van, 13 385 fő. Mintegy 8300 fő minősült munkanélkülinek és 8885 kapott szociális ellátást.

Júliusig egyébként év/év alapon 37 ezer fővel, 1,2 százalékkal emelkedett a Németországban foglalkoztatott összes bevándorló száma. Ez a válság miatt csökkenő ütemet jelent. A segélyezetteké pedig 30 ezer fővel, 1,9 százalékkal emelkedett körükben.

Hatodik ábra: Magyar és más kelet-közép-európai állampolgárságú foglalkoztatottak száma Németországban (Bundesagentur für Arbeit) Hatodik ábra: Magyar és más kelet-közép-európai állampolgárságú foglalkoztatottak száma Németországban (Bundesagentur für Arbeit)

 

 

A cikk a Garantiqa támogatásával készült.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Közel kétezer milliárddal tartoznak a NAV-nak a magyarok
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 27. 07:33
Igaz, minimálisan, de mérséklődött az adóhivatal követelésállománya.
Személyes pénzügyek Világutolsó olajcégek, stagnáló magyar munkavállaló-szám Ausztriában
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 17:04
Az olajcégek és energiavállalatok nyomott árfolyamáról és az Ausztriában, Németországban dolgozó magyar munkavállalók helyzetéről beszélt munkatársunk a TrendFM-nek.
Személyes pénzügyek Újdonsággal rukkolt elő a Gránit Bank
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 12:23
A hazai bankok között elsőként, akár már a számlanyitás másnapján, plasztik nélküli, vásárlásra alkalmas digitális bankkártyát biztosít új ügyfeleinek a Gránit Bank. E kártyaszolgáltatás újdonsága abban áll, hogy az ügyfeleknek a számlanyitás után nem kell megvárniuk a fizikai bankkártyát ahhoz, hogy a mobiltelefonjukkal fizetni tudjanak.
Személyes pénzügyek Álomnyugdíj: így halmozhat fel tízmilliókat
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 11:35
Több mint 24 millió forintot tud felhalmozni egy huszonéves nő a nyugdíjba vonulásáig, ha a nettó átlagfizetésének körülbelül 10 százalékát havonta félreteszi. Egy tíz évvel idősebb férfi pedig 26 millió forintra tehet szert - derül ki a K&H Biztosító összeállításából. A társaság tapasztalatai szerint az öngondoskodás és a nyugdíjas évekre történő takarékoskodás egyre inkább a fókuszba kerül szinte mindegyik korosztályban. Ezt jelzi az is, hogy a K&H Biztosító az idei első félévben - a koronavírus-járvány ellenére – nyugdíjbiztosítások értékesítésében 24 százalékos növekedést ért el.  
Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny országos döntőjének 19 fős mezőnye
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 15:43
Az eddig bejutott csapatok után az október 20-ai elődöntőkben egy kiskunfélegyházi, egy kiskunhalasi, egy szegedi, egy békéscsabai és egy budapesti team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. Nem csak a győztes csapat tagjai részesülnek majd jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel.
Személyes pénzügyek 400-450 milliárd forint maradhat az adósoknál a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 11:11
Ez eddigi moratóriumosok 47 százaléka élhet a folytatással.
Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
Személyes pénzügyek Otthonfelújítási programot indít a kormány a legalább egygyerekes családoknak
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 14. 10:04
2021. január elsején indul.
Friss
hírlevél