BUX
35 589.60
-0.53%
-191.00
OTP
10 760.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 834.00
-1.66%
-31.00
RICHTER
6 700.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
381.00
-0.78%
-3.00
 
2020. május 30. 11:28

Átlagosan 404 ezer forint megtakarítása van a 19 és 29 év közötti magyar fiataloknak egy felmérés szerint, ezen belül a 19-25 évesek átlagosan 300 ezer forint spórolt pénzzel rendelkeznek, míg a 26-29 éveseknél félmillió forint felett alakul a félretett összegek átlaga. Ám csak az 55 százalékuk tud megtakarítani. Csak gyenge közepesre vizsgáztak a magyarok pénzügyi ismeretekből.

A fiatalok 55 százaléka rendelkezik megtakarítással K&H ifjúsági indexének idei első negyedéves adatai szerint. Ez a két évvel ezelőtti 41 százalékos mutatóhoz képest jelentős növekedés, a 2019-es adatokhoz képest enyhe visszaesés. A megkérdezettek 30 százalékára jellemző a legtudatosabb megtakarítás, amikor a hónap elején félretesznek egy előre meghatározott összeget, és csak 17 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy jelenleg egyáltalán nem tud félretenni semmit havi jövedelméből – írta az MTI.

Az említett összeg azonban csak a megkérdezettek 55 százalékának átlagát jelenti. A maradék 45 százalék semmilyen megtakarítással nem rendelkezik. A fiataloknak csupán 31 százaléka képes fél évnél tovább fenntartani magát megtakarításaiból, 34 százalékuk pedig kevesebb mint egy hónap alatt felélné összespórolt pénzét.

Nem lehet elég korán kezdeni (Depositphotos) Nem lehet elég korán kezdeni (Depositphotos)

A megtakarító fiatalok közel fele lakáscéllal tesz félre, 22 százalékuk tanulmányaira spórol, 36 százalékuk pedig nem említett konkrét megtakarítási célt a pénzintézet felmérése szerint.     Pedig a célzott megtakarítás mindig nagyobb ösztönzőerővel hat, mintha csak alkalmanként tesznek félre az emberek, és nagyobb a valószínűsége annak, hogy az idő haladtával sem fognak hozzányúlni a spórolt pénzükhöz. A K&H “Vigyázz, kész, pénz” vetélkedővel kisiskolás kortól pénzügyi tudatosságra igyekszik nevelni a fiatalokat - tették hozzá.

Pénzügyi ismeretekből gyenge közepes

Egyre rosszabbul teljesítenek a magyarok a pénzügyi és matematikai ismeretek terén – derül ki az OTP Bank Öngondoskodási Index kutatásából. A bankkapcsolattal rendelkező 18-70 évesek körében végzett felmérés évről évre vizsgálja a pénzügyi fogalmak ismeretét és az alapvető kalkulációs képességeket. Az adatokból képzett komplex Pénzügyi Írástudás mutató szerint a magyarok ezeken a területeken maximum közepesen teljesítenek.

Pénzügyi Tudatosság Országos Verseny és Diákfórum

a szakgimnáziumok / technikumok és a szakközépiskolák / szakképző iskolák tanulói számára

Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! Jelentkezz most!

A verseny győzteseit készpénz, utazás, értékes, hasznos digitális termékek és sok minden más nyeremény is várja a szponzorok révén. Az első 100 jelentkező csapat részt vesz egy sorsoláson, amelynek nyertese egy 5 fős parlamenti látogatáson vehet részt Budapesten. Az utazás és a belépőjegyek költségét a szervezők állják.

A részletekről látogasd meg Diákfórum-oldalunkat

A mutató szerint nyolc pontot romlott a magyarok pénzügyi tudása. (Az OECD ajánlásának megfelelően három területen, a pénzügyi alapfogalmak és termékek ismeretében, valamint a pénzügyi számítások megoldásában vizsgálja a lakosság felkészültségét.) A maximálisan elérhető pontszám 100, a megkérdezettek átlaga 2018-ban 53 pont volt, 2019-re pedig 45 pontra csökkent. Ez a teljesítmény a középszintű érettségin hármas osztályzatnak felel meg.

Nem vesznek értékpapírokat

„A pandémiás helyzetben az látjuk, hogy a készpénz és a folyószámlán tartott pénzösszegek jelentősen emelkednek, míg az értékpapírokban tartott megtakarítások állománya csökken. Mindez annak ellenére történik, hogy a tankönyvek szerint is a válsághelyzetek jó beszállási lehetőséget jelentenek a hosszabb távú megtakarítások esetén, és a tudatos portfólió-tervezéssel az esetleges veszteségek is minimalizálhatók” – írta az OTP Bank közleménye.

Még az árleszállítás sem ment

Alapfogalmak, alapműveletek is sokaknál hiányoznak. A megkérdezettek harmada nem tudta pontosan meghatározni, hogy mi az az ATM. De a legrosszabb eredmény az EBKM (Egységesített Betéti Kamatlábmutató) definiálásában született, átlagosan 10-ből 1 jó válasszal. A felnőtt lakosság negyedének egy egyszerűnek tűnő feladvány is fejtörést okozott. „Ha szerdától 20 százalékos árleszállítás van a cipőboltban, akkor hány forintba kerül szerdán az a cipő, amiért kedden még ötezer forintot kértek?” A felmérésben megkérdezettek háromnegyede tudta kiszámolni, hogy a négyezer forint a helyes megoldás.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Személyes pénzügyek Belföldön nyaral idén a magyarok több mint fele
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 09:57
A Netrisk biztosító felmérése szerint ezen felül nagyon sokan a nyár végére vagy őszre tolták el az utazásukat.
Személyes pénzügyek Kunetz Zsombor: a beteg megint nem a jogalkotóval fog konfrontálódni
Kormos Olga | 2020. július 8. 15:34
Az egészségügyi szakértő Facebook-posztjában arról ír, hogy a július 1-jei társadalombiztosítási járulékkal kapcsolatos szigorítások időzítése nem ideális az első és a második hullám között.
Személyes pénzügyek Egyre többször küldjük ki a pénzt az országból
MTI | 2020. július 6. 08:49
Továbbra is dinamikusan nő a külföldi utalások száma, az első negyedévben 6 százalékos volt az erősödés.
Személyes pénzügyek Mindjárt itt van a nyári diákroham ideje, de az albérletpiac most csak a fejét vakarja
Privátbankár.hu | 2020. július 1. 09:12
Úgy néz ki, tartós lesz az airbnb-lakások kiürülése miatt bekövetkezett, átlagosan 10 százalékos bérletidíj-csökkenés a fővárosban - de közben a vidéki városokban nem nagyon ment a lakáshotelezés, így az árak is inkább csak nőttek. És a koronavírus esetleges második, őszi hulláma miatt az is elképzelhető, hogy nem is kell a diákoknak annyi lakás, mert ismét otthonról kell majd tanulniuk.
Személyes pénzügyek Hol nőtt a magyar foglalkoztatottak száma? Hogyan vegyünk ezüstöt?
Privátbankár.hu | 2020. június 30. 15:10
Májusban már ismét 5600 fővel nőtt az Ausztriában foglalkoztatott magyarok száma, az egész gazdaságban pedig 59 ezren találtak munkát. Azokban az ágazatokban vettek fel ismét több embert, ahol nagy volt a leépítés korábban. Az ezüst hosszabb távon túlszárnyalhatja az aranyat, de nem mindegy, hogyan vesszük. Erről beszélt kollégánk a TrendFM műsorában.
Személyes pénzügyek Bankszámla-körkép: így változtak meg a számlavezetés költségei a koronavírus alatt
Privátbankár.hu | 2020. június 30. 12:46
A koronavírus pénzügyi hatásait figyelembe véve a bankok eltérően reagáltak a válságra: több pénzintézet a kedvező számlavezetéshez szükséges feltételeken enyhített, máshol pedig jóváírási kedvezmények indultak. A Bank360.hu annak járt utána a Privátbankár olvasóinak készített körképében, hogy melyik bank milyen kedvezményeket vezetett be a járvány miatt, meddig tartanak ezek, illetve, hogy hol tudjuk most igazán kedvező áron vezetni a pénzügyeinket.
Személyes pénzügyek A könyvelőkről elfeledkezett a kata-reform? Automatikusan a szabályszegők közé sorolná őket
Privátbankár.hu | 2020. június 30. 09:07
Érzékeny pontra mutatott rá a belengetett, új kata-szabályokban az Adótanácsadók Egyesülete: ha egy könyvelő éves szinten ugyanazon ügyfelének 3 millió forint felett számláz könyvelési díjat, egyből megkapja a 40 százalékos büntetőadót.
Személyes pénzügyek Akár 5 milliárdot is fizethetnek a biztosítók a viharok miatt
Privátbankár.hu | 2020. június 30. 08:51
Az elmúlt évek legpusztítóbb viharperiódusa volt az idei júniusi. A biztosítók által már kifizetett összegek, illetve a kártartalékok elérhetik az ötmilliárd forintot, tette közzé a Magyar Biztosítók Szövetsége.
Személyes pénzügyek Nagyot drágul a benzin, hát még a dízel - visszatérünk a járvány előtti árszintre
Privátbankár.hu | 2020. június 29. 10:01
Szerdán.
Személyes pénzügyek Lakáspiac járvány után: étvágy van, pénz nincs, a tulajok hajthatatlanok
Privátbankár.hu | 2020. június 29. 08:44
Egyre nagyobb a szakadék a vevők és eladók között. Csökkenteni kéne az árakon, hogy mozgásban maradhasson a lakáspiac.
Friss
hírlevél