TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Bár a járvány második hulláma miatt gyakorlatilag a turisztikai célú utazás megszűnt, még mindig vannak olyan speciális helyzetek, amikor útra kelhetünk. Kérdés, hogy érdemes-e utasbiztosítást kötni? A szakértő válaszol.

Nagy volt a riadalom a járvány második hullámának kezdetekor: Orbán Viktor satu-közeli állapotokról beszélt, és valóban: a konzuli szolgálat pirosba borította a világot és minden ország I. biztonsági besorolást kapott. Gyakorlatilag nem volt olyan szeglete a világnak, ahova javasolt lett volna utazni,. Az már kevésbé volt nyilvánvaló, hogy ez gyakorlatilag azt jelentette, egyetlen utasbiztosítás sem térít, ha mégis külföldre utazunk ez alatt az idő alatt. Eddig ugyanis az volt a gyakorlat: ha utazásra nem ajánlott országba megyünk, az utasbiztosítás nem nyújt védelmet, bármilyen káresemény is történjen velünk.

“Valóban okozott némi fennakadást, hogy a Külügyminisztérium 2020.szeptember 1-i hatállyal a világ összes országát utazásra nem javasolt, azaz piros kategóriába sorolta” – közölte a Bank360.hu megkeresésére az Uniqa biztosító.

“Ez a besorolás ugyanis nem tett különbséget a ki- és beutazások között. Míg a beutazás tekintetében a külföldi állampolgárok esetében megtiltotta azt, a magyar állampolgárok esetében pedig szigorú szabályokat vezetett be, addig kiutazási tilalomról nem volt szó, viszont egyértelműen jelezte a szándékát, hogy jelen járványügyi helyzetben nem támogatja a külföldi utazásokat. A legtöbb biztosító társaság utasbiztosítási feltételei ugyanakkor tartalmazzák azt a kitételt, miszerint amennyiben adott ország vagy térség a beutazás napján utazásra nem javasolt kategóriába tartozik, úgy a biztosító szolgáltatási kötelezettsége nem áll fent” – tették hozzá.

Enyhülő határzár

A határzár bevezetése óta ugyanakkor sok idő eltelt és a satu is engedett némileg. A határzár bevezetése óta engedélyezettek lettek az üzleti utak, illetve november végéig nem kell karanténba vonulnia magyar turistának, ha V4-es országból jön haza és volt igazolt szállásfoglalása október 6. előtt (egy darab teszt viszont kötelező).

Utas a Liszt Ferenc-repülőtéren. Fotó: MTI/Balogh Zoltán Utas a Liszt Ferenc-repülőtéren. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

De mi a helyzet most az utasbiztosításokkal? A konzuli szolgálat a cikk írásának időpontjáig az alábbiakkal várja az oldalra látogatókat:

“A Konzuli Szolgálat ezúton tájékoztatja a magyar állampolgárokat, hogy a jelenlegi koronavírus fertőzés okozta helyzetben a külföldre utazás nem biztonságos, így a 408/2020. Kormányrendelet alapján az egyes országok az I. utazásra nem javasolt biztonsági kategóriába kerültek.”

Ez gyakorlatilag azt jelentené, hogy ha valaki mégis utazásra adja a fejét, gyakorlatilag felesleges utasbiztosítást kötni.

A Bank360.hu ugyanakkor lapunknak összefoglalta:

a biztosítók a MABISZ égisze alatt közbenjártak az ügyben, így nyolc olyan beutazási ok lett meghatározva, amely esetén a piros országok közül 42 sárga kategóriának minősül, azaz a fentiek szerint ezen beutazási okoknál a biztosító térítést nyújt például koronavírusos megbetegedések kapcsán is.

A nyolc ok:

1. bírósági vagy hatósági eljáráshoz kapcsolódó eljárási cselekményen történő részvétel,
2. halaszthatatlan üzleti tevékenység vagy egyéb munkavégzés,
3. egészségügyi ellátás igénybevétele,
4. hallgatói vagy a tanulói jogviszony alapján fennálló tanulmányi vagy vizsgakötelezettség teljesítése,
5. fuvarozási tevékenységgel összefüggő munkavégzéshez kapcsolódó utazás személyforgalomban,
6. halaszthatatlan családi eseményeken (házasságkötés, keresztelő, temetés) részvétel,
7. a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény szerinti hozzátartozó gondozása, ápolása,
8. kiemelt jelentőségű, nemzetközi vonatkozású sport-, kulturális, illetve egyházi rendezvényen történő részvétel.

A beutazási okot a biztosító felé szerződéskötésnél nem kell külön igazolni, esetleges, koronavírussal összefüggő megbetegedés esetén a Biztosító viszont kérheti a kapcsolódó, igazoló dokumentumokat.

És mely országok minősülnek sárga besorolásúnak, ha a fenti okokból utazunk? A többségében európai országokat tartalmazó listát ezen az oldalon találhatjuk meg.

Ha tehát a fentiek fényében utazunk, érdemes utasbiztosítást kötni. Hogy melyik lehet a legkedvezőbb számunkra, az utazás céljától is függ, illetve attól, milyen káreseményekre szeretnénk fedezetet. A könnyebb összehasonlíthatóságéért érdemes a Bank360.hu utasbiztosítás kalkulátorát használni.

Még pirosban is lehet értelme

Van olyan biztosító ugyanakkor, amelyik még az utazásra nem ajánlott kategóriában is térít.

Az Union  a piros kóddal jelölt országokban a COVID-19 megbetegedések kapcsán nem nyújt térítést, de minden egyéb káresemény kapcsán (baleset, betegség, poggyászkár stb.) a biztosítási szerződésben foglaltak szerint helyt áll. Ha az adott ország fokozott biztonsági kockázatú (sárga kód), vagy a legenyhébb (zöld kód) kategóriába tartozik, térítést nyújt COVID-19 megbetegedések kapcsán is.

Az Allianz is nagyvonalú: több mint 30 olyan országot jelöl meg (főleg európait), ahol érvényes az utasbiztosítása, függetlenül az ország besorolásától. Ezek az országok: Ausztria, Bulgária, Belgium, Ciprus (Görögországhoz tartozó része), Cseh Köztársaság, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Horvátország, Hollandia, Írország, Izland, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Málta, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia. A biztosító szintén nem térít koronavírus okozta megbetegedés miatt, ha piros besorolású országban vagyunk.

Ha itthon maradunk

Érdemes azoknak is védelemről gondoskodnia, aki belföldön utazik. Számukra is elérhetők már belföldi utasbiztosítások, amelyek térítenek például szálláslemondás vagy poggyászkár esetén. A többség viszont megelégszik egy általános egészségbiztosítással vagy balesetbiztosítással, hiszen ezek szintén anyagi védelmet nyújtanak, ha valamilyen kár történik velünk a pihenés közben. Bárhogy is döntsünk, mindenképpen érdemes a megfelelő biztosításokkal garantálni, hogy az anyagiak ne jelentsenek problémát egy káresemény után.

A cikk a Garantiqa támogatásával készült.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Közel kétezer milliárddal tartoznak a NAV-nak a magyarok
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 27. 07:33
Igaz, minimálisan, de mérséklődött az adóhivatal követelésállománya.
Személyes pénzügyek Világutolsó olajcégek, stagnáló magyar munkavállaló-szám Ausztriában
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 17:04
Az olajcégek és energiavállalatok nyomott árfolyamáról és az Ausztriában, Németországban dolgozó magyar munkavállalók helyzetéről beszélt munkatársunk a TrendFM-nek.
Személyes pénzügyek Újdonsággal rukkolt elő a Gránit Bank
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 12:23
A hazai bankok között elsőként, akár már a számlanyitás másnapján, plasztik nélküli, vásárlásra alkalmas digitális bankkártyát biztosít új ügyfeleinek a Gránit Bank. E kártyaszolgáltatás újdonsága abban áll, hogy az ügyfeleknek a számlanyitás után nem kell megvárniuk a fizikai bankkártyát ahhoz, hogy a mobiltelefonjukkal fizetni tudjanak.
Személyes pénzügyek Álomnyugdíj: így halmozhat fel tízmilliókat
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 11:35
Több mint 24 millió forintot tud felhalmozni egy huszonéves nő a nyugdíjba vonulásáig, ha a nettó átlagfizetésének körülbelül 10 százalékát havonta félreteszi. Egy tíz évvel idősebb férfi pedig 26 millió forintra tehet szert - derül ki a K&H Biztosító összeállításából. A társaság tapasztalatai szerint az öngondoskodás és a nyugdíjas évekre történő takarékoskodás egyre inkább a fókuszba kerül szinte mindegyik korosztályban. Ezt jelzi az is, hogy a K&H Biztosító az idei első félévben - a koronavírus-járvány ellenére – nyugdíjbiztosítások értékesítésében 24 százalékos növekedést ért el.  
Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny országos döntőjének 19 fős mezőnye
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 15:43
Az eddig bejutott csapatok után az október 20-ai elődöntőkben egy kiskunfélegyházi, egy kiskunhalasi, egy szegedi, egy békéscsabai és egy budapesti team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. Nem csak a győztes csapat tagjai részesülnek majd jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel.
Személyes pénzügyek Hátrányba kerültek a magyar munkavállalók Ausztriában a határzár miatt?
Eidenpenz József | 2020. október 21. 05:08
Majdnem a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.
Személyes pénzügyek 400-450 milliárd forint maradhat az adósoknál a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 11:11
Ez eddigi moratóriumosok 47 százaléka élhet a folytatással.
Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
Friss
hírlevél