<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ahány ház, annyi szokás - ez sajnos a fizetőparkolásra is igaz. Az egyes önkormányzatokon múlik, hogy mennyire méltányosak az autósokkal, elnézik-e, ha elírtuk a rendszámunkat vagy nem végeztünk időben az orvosnál. Hogyan lehet megúszni a parkolási bírságot? Mikor évül el? Hogyan nem lehet biztosan megúszni a fizetést? Miért érdemes azonnal befizetni a csekket?

A fizetőparkolás, a parkolási bírságok világa mindig is ingoványos terület volt Magyarországon: végtelen bosszúságot okozott már, hogy az autós nem tudta, hogy fizetni kell, hogy rossz helyen fizetett, hogy nem volt aprója, nem ment el az SMS, vagy simán csak a sofőr bénázott - rossz számra küldte el a rendszámát, felcserélt két karaktert, nem tudta, hogy szombat munkanap lesz...

A legtöbb gond abból származik, hogy a fizető parkolással kapcsolatos szabályokat a helyi (vagy kerületi) önkormányzatok mindig külön rendeletben állapítják meg - írja a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének felhívása, amelyet a Magyar Hírlap szemlézett. A FEOSZ összeállítását most alaposabban is körbejárjuk.

Épp most járt le a parkolójegyed? Futás!

Ha fizetős helyen várakozunk díjfizetés, tehát parkolójegy vásárlása nélkül, esetleg lejárt parkolójeggyel, úgy parkolásonként egy órai várakozási díjat és pótdíjat is kell fizetni. A lejárt parkolójegy esetén van némi időnk, amíg megúszhatjuk a büntetést: 1 óránál rövidebb várakozás esetén 5, egy órán túli parkolás esetén 15 perccel léphetjük túl az előre kifizetett időt.

Ha megtörtént a baj és büntetést kap a fogyasztó, úgy az erről szóló értesítést mindig a jármű szélvédőjén vagy a járművön egyéb jól látható helyen kell elhelyeznie a parkolási vállalkozásnak. Nagyon nem mindegy, mikor fizetjük be a büntetést: a pótdíj kiszabását követő tizenöt napon túl már emelt összegű, negyvenszeres bírsággal (az egy órai várakozási díj negyvenszeresével) kell számolni. Amennyiben viszont tizenöt napon belül rendezi a tartozást, úgy a pótdíj összege „csak” az adott napon belül díjköteles időszakra és további két órai várakozásra számított várakozási díj.

Egy nap csak egyszer kapnak el? Ne dőlj hátra!

Sokan legyintenek a büntetés kapcsán: egy nap csak egyszer bírságolhatnak meg, ma már legalább nem kell többet foglalkoznom a parkolócetlivel. Ez valóban igaz, de csak ugyanarra a parkolási helyen nem kaphatunk egy naptári napon belül többször pótdíjat. Közterület-felügyelőktől kapott nem hivatalos tájékoztatásunk szerint a gyakorlatban egyébként ez nem csak ugyanarra a parkolóhelyre vonatkozik: ugyanabban a fizetőzónában már nem fognak még egyszer megbüntetni aznap. A FEOSZ azonban arra is felhívja a figyelmet: ha az érintett hely épp olyan, hogy ott csak korlátozott ideig lehet parkolni és egyúttal ezt a szabályt is megszegi a fogyasztó, akkor akár szabálysértési bírságot is kaphat, ami viszont már egy újabb, befizetendő büntetés a parkolási pótdíj mellett.

Hogy lehet megúszni a bírságot?

A legtisztább eset, ha a parkolást szabályozó helyi rendeletekben meghatároztak olyan helyzeteket, amelyek esetén kivételesen el lehet tekinteni a bírság befizetésétől. Ilyen eset lehet például, ha a fogyasztó az adott várakozási övezetben kórházban volt gyógykezelésen és ezért lépte túl a meghatározott várakozási időt vagy ha mobilparkolásnál egy karaktert eltévesztett, esetleg két karakter felcserélésével adta meg a rendszámot vagy zónakódot. Ezeket a méltányosságot biztosító eseteket a képviselő-testületek mindig egyedileg határozzák meg - hívja a fel a figyelmet a FEOSZ. Ez azonban nem kötelező számukra.

Van aztán a naptár-módszer - nem is egyféle. Ha nem fizettük be a bírságot, hatvan napon belül a gépjármű üzembentartója részére postai küldeményként vagy más igazolható módon díj- és pótdíjfizetési felszólítást kell küldeni. A hatvan napot attól az időponttól kell számolni, amikor a fizetés nélküli parkolás történt. Ha ez a felszólítás nem érkezik meg igazolható módon, úgy akár a parkolási vállalkozás követelése megalapozatlan is lehet. Persze ha megváltozott az üzembentartó valamelyik adata, praktikusan a lakcíme, és ezt nem jelentette be időben, és emiatt nem kapta meg a felszólítást, akkor hiába csúszik ki az értesítés a hatvan napból, érvényben marad a bírság.

A másik, naptárhoz köthető lehetőség a fizetés megúszására az, hogy a várakozási díj és a pótdíjfizetési kötelezettség is egy év alatt elévül, ezután a követelés jogi úton már nem érvényesíthető. Erre azonban nem érdemes bazírozni: ahogy fentebb is írtuk, az idő teltével jelentősen megugorhat a bírság összege - minél később fizetünk, annál jobban fog fájni.

Nem kell fizetni akkor sem, ha ellopták az autónkat és a tolvaj még tilosban is parkolt vele - ehhez az kell, hogy tudjuk igazolni például rendőrségi feljelentéssel, hogy az adott időpontban már nem volt nálunk az autó.

A mozgáskorlátozottak a megfelelő igazolvány birtokában nem csak a számukra kijelölt helyet használhatják bírság nélkül, hanem díjmentesen parkolhatnak a fizetős övezetekben bárhol. Ehhez azonban az igazolványt mindig úgy kell elhelyezni a szélvédő mögött, hogy lehessen ellenőrizni az érvényességét. Ha lejár az érvényessége, megrongálódik, olvashatatlanná válik rajta a felirat, akkor magunknak kell gondoskodni a meghosszabbításról vagy lecseréléséről.

Hogyan nem lehet megúszni a bírságot?

Hiába nem működik a parkolóautomata: az autósnak akkor is fizetnie kell. A FEOSZ azt javasolja, hívjuk fel a parkolóautomatán lévő számot, és kérdezzük meg, mi legyen, hol és hogyan fizethetünk a parkolásért.

Ilyenkor jöhet a mobilparkolás is - itt is figyelni kell azonban arra, hogy ne gépeljük el a rendszámot, hiszen ahogy fentebb írtuk, nem biztos, hogy ezt az adott önkormányzat elnézi nekünk.

Az okostelefonos alkalmazások GPS segítségével igyekeznek meghatározni pontos helyzetünket, és belőni, kinek is kell fizetni a parkolásért. Zónahatáron azonban könnyen előfordulhat épp annyi pontatlanság, hogy rossz helyre menjen a díj és a végén bírság legyen belőle. Arra nem hivatkozhatunk, hogy nem működött jól az alkalmazás - figyelmeztet a FEOSZ.

Ha a követelést vitatják az autósok, akkor forduljanak békéltető testülethez, de ne feledjék, hogy ennek önmagában még nincsen halasztó hatálya - írja a FEOSZ.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Egyre biztosabb, hogy jövőre 260 ezer forint lesz a garantált bérminimum
MTI | 2021. október 21. 17:27
Erről Nagy Márton, a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója beszélt.
Személyes pénzügyek Nem várt pénzügyi helyzetekre készíti fel a fiatalokat a K&H
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 10:21
A koronavírus-járvány az addig megszokott életet teljesen felborította világszerte, így Magyarországon is újraírta a mindennapokat. Kézzelfoghatóbbá vált a bizonytalanság, a kiszolgáltatottság, a pandémiához köthető kedvezőtlen tényezők miatt ugyanakkor felértékelődött a biztonság - közölte a K&H.
Személyes pénzügyek Felvásárolta a MagNet Bank a Sopron Bankot
Privátbankár.hu | 2021. október 14. 11:34
A tranzakcióra még a Magyar Nemzeti Banknak rá kell bólintani. 
Személyes pénzügyek A mobil mindent elbír: a biztosítások jövője már a zsebünkben van
Privátbankár.hu | 2021. október 8. 13:33
A digitális offenzívában megjelenő újabb és újabb megoldások népszerűek és egyre inkább beépülnek a hétköznapjainkba, hiszen a mesterséges- és emberi intelligencia szoros együttműködésében van a jövő. A cél, hogy ahol lehetséges, ott teljesen képesek legyünk automatizálni a folyamatokat – derül ki a K&H előrejelzései alapján.  
Személyes pénzügyek Megtetszettek a magyaroknak a készpénzmentes megoldások
Privátbankár.hu | 2021. október 7. 12:16
Vevő a lakosság az új, elektronikus - egyben készpénzmentes digitális megoldásokra - közölte Árva András a K&H lakossági szegmensért felelős marketingvezetője, egy csütörtöki, üzleti eseményen.
Személyes pénzügyek Jó hírt kaptak a nyugdíjasok: nagyobb kiegészítésről döntött az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2021. október 7. 07:48
A kormány jócskán nagyobb mértékű kiegészítő nyugdíjemelésről döntött, mint amire a törvényi előírások alapján számítani lehetett. 
Személyes pénzügyek Több mint tíz banknál már biztosan igényelhetünk zöld lakáshitelt
Csabai Károly | 2021. október 5. 15:04
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) mai sajtótájékoztatóján az is elhangzott, hogy bár nem tudják megítélni, mennyi időre lehet elég a 200 milliárd forintos keret, ha az kimerül, akkor a Monetáris Tanács minden bizonnyal áldását adja a további források biztosítására.
Személyes pénzügyek Akár 2 százaléknál olcsóbban is hozzá lehet jutni ehhez a hitelhez (frissítve)
Privátbankár.hu | 2021. október 4. 11:11
Október 4-től, vagyis mától indul a Zöld Otthon Program, ami akár 70 millió forint, a piaci hiteleknél jóval olcsóbb lakáshitelt is jelenthet azoknak, akik új építésű, energiatakarékos otthonban gondolkodnak.
Személyes pénzügyek Mennyi a törlesztőrészlete az őszi szezonban egy 10 millió forintos lakáshitelnek?
Privátbankár.hu | 2021. október 2. 19:52
Egy lakáshitel havi törlesztőrészletét nagyban meghatározza, hogy mekkora jövedelemmel és milyen távú kamatperiódus mellett veszik fel. A Bank 360 elemzői azt vizsgálták, hogy hogyan alakul a törlesztője egy 10 millió forintos lakáshitelnek két különböző fizetés és kamatperiódus mellett.
Személyes pénzügyek Egyre több bankban büntetik azokat, akik túl sok pénzt tartanak a számlán
MTI | 2021. szeptember 30. 12:02
Közel négyszázra emelkedett azon németországi bankok és takarékpénztárak száma, amelyek "büntetőkamatot" vetnek ki egy bizonyos összeg felett ügyfeleik betétjeire a Verivox összehasonlító portál kimutatása alapján.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos