<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Az év első öt hónapjának értékesítési adatai alapján kezd élénkülni a hazai autópiac, bár a válság előtti keresletről még messze nem beszélhetünk. A Bank360 az eladási adatok alapján megvizsgálta, milyen törlesztőrészlet mellett lehet hitelből megvásárolni a jelenleg legnépszerűbb modelleket, és mennyibe kerül a casco biztosítás rájuk.

A járványhullámok lecsengésével ismét egyre többen vesznek autót, májusban 10 695 személyautót értékesítettek a Datahouse adatai alapján az országban. Az eladott gépkocsik számát tekintve így jóval a tavalyi, első hullámmal terhelt 6471-es tranzakciószám felett teljesített az autópiac idén májusban, de a válság előtti évek masszív tavaszi autókereslete még egyértelműen nem tért vissza - 2019 májusához képest 3500-zal kevesebb kocsit adtak el idén.

A legnépszerűbb autók tekintetében a Suzuki fölénye még a korábbiaknál is egyértelműbb, de a Fiat kiskategóriás modellje továbbra is szorosan a nyomában van. Az értékesítési számokat persze számos tényező befolyásolja, de az autók költsége is sokat nyom a latba. A Bank360 elemzése bemutatja, hogyan lehet autóhitel segítségével megvenni a keresett magyarországi modelleket, és mennyibe kerül évente a casco biztosítás ezeknél az autóknál.

Ezek a legnépszerűbb modellek jelenleg

Az év első öt hónapjában a Suzuki két modellje szerepel az eladási lista élén. A Vitara modellből már közel négyezer, de az SX4 S-Crossból is 2750 darabot adtak el január és május között. A Swift bár hátrébb helyezkedik el a listán, már ebből a típusból is ezer feletti kocsit adott el a Suzuki. A Fiat 500 modellből majdnem ugyanennyi kelt el, így bár második helyét elvesztette az olasz autótípus, továbbra is az élvonalban maradt. A Dacia Duster és a Skoda Octavia 2000 körüli értékesítést könyvelhetett el az első öt hónapban. A legkeresettebb autók tízes listájára felfért még egy Ford, egy KIA, egy Toyota és a JEEP Renegade modellje.

Hogyan lehet hitelből megvenni?

Habár a legkeresettebb autók nem számítanak luxuskategóriának, így sem olcsó egy új kocsi. A Suzuki Vitara, az SX4 S-Cross és a Skoda Octavia ára egyaránt meghaladja a 7 millió forintot, utóbbi esetén már a 8 millió forint felé is mehet egyes ajánlatokban. A Fiat 500 és Dacia Duster valamivel olcsóbb, 4 millió körül már elérhető.

A vásárlási összeg előteremtésében segítséget jelenthet hitel felvétele, ha nincs meg a kellő önerő. A példában 7 éves futamidővel számolt a Bank360 azzal a feltételezéssel, hogy legalább 250 ezer forintos jövedelmet a számlánkra érkeztetünk. Mindezzel együtt nagymértékű eladósodást jelentene a két Suzuki és a Skoda esetében a hitelfelvétel a Bank360 autóhitel kalkulátor alapján, ha teljes egészében a hitelfelvétel lenne az új autó forrása. A nem lakáscélú, 7 millió forintot is meghaladó hitelfelvétel már magasnak számít, ennek megfelelően a törlesztőrészlet is meghaladja a 100 ezret havonta. A Fiat és a Dacia költsége ennél mérsékeltebb, nem kerül havi 65 ezer forintnál többe a 7 éves futamidő során.

Mennyibe kerül a casco biztosítás?

Ha már megvan az autó, akkor gondolnunk kell a fenntartására is, ami magában foglalja a biztosítási díjakat is. Szabad felhasználású hitelből vásárolt gépkocsi esetén nem kötelező casco biztosítást is kötni, de ajánlott, hiszen a kötelező nem minden esetben nyújt védelmet. A kötelező biztosítás díja nem tér el jelentősen a legnépszerűbb autók között, a casco biztosítás tekintetében már lehetnek különbségek. Példánkban egy 40 éves budapesti férfival számoltunk, akinek 20 éve van jogosítványa, és legalább 10 éve nem okozott kárt. Ennek alapján a kgfb bonus/malus fokozata a lehető legjobb, B10-es, és korábbi casco fokozata szintén a legmagasabb. A casco bónusz fokozat ugyan egy adott gépjármű esetében számít, de a szerződés megszüntetése esetén át lehet vinni egy újonnan vett kocsira is.

Az éves casco díjak tekintetében 50 ezer és 80 ezer forint között alakul a legolcsóbb díj az öt legnépszerűbb autó esetén. A sáv alsó része a Dacia Dusterhez tartozik, míg a Suzuki modelleket nem lehet 80 ezernél olcsóbban megúszni, de ennél jelentősen drágább ajánlatokkal is találkozhatunk a piacon. A Skoda Octavianal a legolcsóbb éves casco díj ugyan kijön 70 ezerből, de nem ritka a 130 ezer feletti ajánlat sem. A legolcsóbban a Dacia és a Fiat esetében úszhatjuk meg a nem kötelező casco autóbiztosítást is a vételárhoz hasonlóan.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Hány telefonfülke van még az országban és mennyit használják őket?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 23. 10:01
Folyamatosan csökken a nyilvános telefonfülkék száma, de még mindig rendszeresen használják azokat, havonta átlagosan ötven hívást indítanak egy-egy nyilvános készülékről.
Személyes pénzügyek Melyik éri meg jobban? A fogyasztóbarát személyi hitel vagy a hagyományos?
Privátbankár.hu | 2021. július 20. 16:37
A Minősített Fogyasztóbarát személyi kölcsön számos olyan jellemzővel bír, ami miatt kedvezőbb egy hagyományos személyi kölcsönnél, a Nemzeti Bank korábbi közlése alapján az idei év első négy hónapjában felvett személyi kölcsönök közül minden ötödik minősített volt. A Bank360 elemzői annak jártak utána, hogy milyen feltételekkel lehet hagyományos, illetve fogyasztóbarát hitelhez jutni júliusban, és jobban megéri-e az új konstrukció.
Személyes pénzügyek A válság ellenére is új történelmi csúcson az Ausztriában dolgozó magyarok száma
Eidenpenz József | 2021. július 20. 12:00
Annak ellenére, hogy a koronavírus-válságnak még koránt sincs vége, és nem a legjobb évként fog bevonulni a turizmus történetébe sem a 2021-es, az Ausztriában dolgozó magyarok száma új történelmi csúcsra emelkedett. Messze a magyarok kapták a legtöbb állást júniusban, amihez hozzájárulhat, hogy osztrák dolgozókból egyre kevesebb van. Az országban azonban megint szigorítanak, így a nyár második fele erősen kérdéses.
Személyes pénzügyek Magyarország sem marad ki az időjárás okozta károkból
Privátbankár.hu | 2021. július 19. 16:27
A Generali Biztosító adatai szerint július második és harmadik hétvégéjének viharai után eddig közel 5500 bejelentés érkezett, összesen 1,5 milliárd forint értékben. 
Személyes pénzügyek Ráerősített az öngondoskodás iránti igényre a járvány
Privátbankár.hu | 2021. július 19. 15:12
Egyre többen veszik saját kezükbe az egészségügyi öngondoskodás kérdését – derült ki a Pénztárszövetség első negyedéves eredményeiből. A hosszú távú, nyugdíjcélú megtakarítások mellett tavaly és a 2021-es év első negyedévében a több mint 930 ezer egészségpénztári tag 8 milliárd forintnyi egyéni befizetéssel gyarapította egészségügyi célú befizetéseit, ami rekordösszegnek számít az elmúlt 20 év első negyedéveit tekintve.   
Személyes pénzügyek Jól meglökte a koronavírus az asztali számítógépek iránti keresletet
MTI | 2021. július 19. 12:20
Az elmúlt három negyedévben világszerte szépen nőttek a PC-eladások, igaz, a lendület így a végére épp hanyatlásnak indult.
Személyes pénzügyek Két bank is a babaváró hitel növekvő folyósítását jelezte
MTI | 2021. július 14. 06:24
Jelentős növekedésről számolt be a babaváró hitelek folyósításában két pénzintézet.
Személyes pénzügyek Még hogy válság? Egy év alatt közel 900 milliárddal tollasodtak meg a hazai gazdagok - itt a legfrissebb privátbanki körkép!
Csabai Károly | 2021. július 12. 05:21
Nemcsak a meglévő ügyfelek számláját gyarapították a koronavírus-járvány utáni első sokkot követően jelentősen felpattant árfolyamok. Hanem a friss pénzek is, vagyis, hogy több mint másfélezren döntöttek úgy, ezentúl a pénzeik fialtatását profikra bízzák. Mindezek következtében június végén közel 47 ezer számlán már 7 ezer milliárd forintos magánvagyont kezeltek a hazai privátbankárok, akik 30 millió forint alatt szóba sem állnak módosabb honfitársainkkal, a többségnél azonban 100 millió a beugró. Egyéb érdekességek is kiderülnek a legfrissebb körképünkből.
Személyes pénzügyek Az itthon nyaraló magyarok közel fele 50 ezer forintnál kisebb büdzsével tervez
Privátbankár.hu | 2021. július 8. 12:29
32 százalékuk pedig 50 és 100 ezer forint közötti vakációs költségvetéssel számol idén.
Személyes pénzügyek Csak május végéig 460 milliárd forint lakáshitelt vettek fel a magyarok
MTI | 2021. július 8. 07:54
Az év első öt hónapjában már majdnem olyan értékben kötöttek hitelszerződéseket, mint a teljes 2016-os évben.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos