<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Az év első öt hónapjának értékesítési adatai alapján kezd élénkülni a hazai autópiac, bár a válság előtti keresletről még messze nem beszélhetünk. A Bank360 az eladási adatok alapján megvizsgálta, milyen törlesztőrészlet mellett lehet hitelből megvásárolni a jelenleg legnépszerűbb modelleket, és mennyibe kerül a casco biztosítás rájuk.

A járványhullámok lecsengésével ismét egyre többen vesznek autót, májusban 10 695 személyautót értékesítettek a Datahouse adatai alapján az országban. Az eladott gépkocsik számát tekintve így jóval a tavalyi, első hullámmal terhelt 6471-es tranzakciószám felett teljesített az autópiac idén májusban, de a válság előtti évek masszív tavaszi autókereslete még egyértelműen nem tért vissza - 2019 májusához képest 3500-zal kevesebb kocsit adtak el idén.

A legnépszerűbb autók tekintetében a Suzuki fölénye még a korábbiaknál is egyértelműbb, de a Fiat kiskategóriás modellje továbbra is szorosan a nyomában van. Az értékesítési számokat persze számos tényező befolyásolja, de az autók költsége is sokat nyom a latba. A Bank360 elemzése bemutatja, hogyan lehet autóhitel segítségével megvenni a keresett magyarországi modelleket, és mennyibe kerül évente a casco biztosítás ezeknél az autóknál.

Ezek a legnépszerűbb modellek jelenleg

Az év első öt hónapjában a Suzuki két modellje szerepel az eladási lista élén. A Vitara modellből már közel négyezer, de az SX4 S-Crossból is 2750 darabot adtak el január és május között. A Swift bár hátrébb helyezkedik el a listán, már ebből a típusból is ezer feletti kocsit adott el a Suzuki. A Fiat 500 modellből majdnem ugyanennyi kelt el, így bár második helyét elvesztette az olasz autótípus, továbbra is az élvonalban maradt. A Dacia Duster és a Skoda Octavia 2000 körüli értékesítést könyvelhetett el az első öt hónapban. A legkeresettebb autók tízes listájára felfért még egy Ford, egy KIA, egy Toyota és a JEEP Renegade modellje.

Hogyan lehet hitelből megvenni?

Habár a legkeresettebb autók nem számítanak luxuskategóriának, így sem olcsó egy új kocsi. A Suzuki Vitara, az SX4 S-Cross és a Skoda Octavia ára egyaránt meghaladja a 7 millió forintot, utóbbi esetén már a 8 millió forint felé is mehet egyes ajánlatokban. A Fiat 500 és Dacia Duster valamivel olcsóbb, 4 millió körül már elérhető.

hirdetés

A vásárlási összeg előteremtésében segítséget jelenthet hitel felvétele, ha nincs meg a kellő önerő. A példában 7 éves futamidővel számolt a Bank360 azzal a feltételezéssel, hogy legalább 250 ezer forintos jövedelmet a számlánkra érkeztetünk. Mindezzel együtt nagymértékű eladósodást jelentene a két Suzuki és a Skoda esetében a hitelfelvétel a Bank360 autóhitel kalkulátor alapján, ha teljes egészében a hitelfelvétel lenne az új autó forrása. A nem lakáscélú, 7 millió forintot is meghaladó hitelfelvétel már magasnak számít, ennek megfelelően a törlesztőrészlet is meghaladja a 100 ezret havonta. A Fiat és a Dacia költsége ennél mérsékeltebb, nem kerül havi 65 ezer forintnál többe a 7 éves futamidő során.

Mennyibe kerül a casco biztosítás?

Ha már megvan az autó, akkor gondolnunk kell a fenntartására is, ami magában foglalja a biztosítási díjakat is. Szabad felhasználású hitelből vásárolt gépkocsi esetén nem kötelező casco biztosítást is kötni, de ajánlott, hiszen a kötelező nem minden esetben nyújt védelmet. A kötelező biztosítás díja nem tér el jelentősen a legnépszerűbb autók között, a casco biztosítás tekintetében már lehetnek különbségek. Példánkban egy 40 éves budapesti férfival számoltunk, akinek 20 éve van jogosítványa, és legalább 10 éve nem okozott kárt. Ennek alapján a kgfb bonus/malus fokozata a lehető legjobb, B10-es, és korábbi casco fokozata szintén a legmagasabb. A casco bónusz fokozat ugyan egy adott gépjármű esetében számít, de a szerződés megszüntetése esetén át lehet vinni egy újonnan vett kocsira is.

Az éves casco díjak tekintetében 50 ezer és 80 ezer forint között alakul a legolcsóbb díj az öt legnépszerűbb autó esetén. A sáv alsó része a Dacia Dusterhez tartozik, míg a Suzuki modelleket nem lehet 80 ezernél olcsóbban megúszni, de ennél jelentősen drágább ajánlatokkal is találkozhatunk a piacon. A Skoda Octavianal a legolcsóbb éves casco díj ugyan kijön 70 ezerből, de nem ritka a 130 ezer feletti ajánlat sem. A legolcsóbban a Dacia és a Fiat esetében úszhatjuk meg a nem kötelező casco autóbiztosítást is a vételárhoz hasonlóan.

 

Készült a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. támogatásával.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Megrohamozták a hazai bankokat
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 10:07
Ráharaptak a Zöld Otthon Program kedvezményes kamatú hitelére az ingatlant vásárlók és építők. A bankokhoz már az első hónapban annyi igénylés futott be, hogy ilyen ütemben fél év alatt elfogyhat a jegybank 200 milliárdos kerete. Sokan más lakáskölcsönnel együtt veszik fel a zöld hitelt, és akár az építési, vásárlási terveiket is módosítják ennek érdekében.
Személyes pénzügyek Rengeteg értékes szerves hulladék megy veszendőbe
Natív tartalom | 2021. november 30. 16:03
Éves szinten óriási mennyiségű szerves hulladék keletkezik a háztartásokban. Bár már egyre többen felismerik, hogy ez értékes alapanyag is lehet, de a biztató folyamatok ellenére sajnos jelentős mennyiségben még mindig kommunális hulladékként végzi az egyébként komposztálható hulladék.
Személyes pénzügyek Kiderült, mit szeretnénk kapni leginkább karácsonyra
Privátbankár.hu | 2021. november 28. 11:36
Az idén az emberek a korábbinál hamarabb elkezdték intézni karácsonyi bevásárlásaikat, az Oracle Retail fogyasztói kutatása szerint a vevők 14 százaléka többet is hajlandó fizetni a gyorsabb vagy garantált szállításért, mások pedig, 29 százalékuk, a kényelmesebb módját választják az ajándékozásnak és ajándékkártyát vesznek konkrét tárgyak helyett.
Személyes pénzügyek Pénzesőben bíznak a fiatalok
Privátbankár.hu | 2021. november 28. 08:37
A dolgozó fiatalok majdnem kétharmada számít béremelésre a következő időszakban, 46 százalékuk az inflációnál alacsonyabb, 20 százalékuk viszont azt meghaladó emelést valószínűsít - derül ki a K&H ifjúsági indexéből. A pesszimisták, vagyis a fizetéscsökken számítók aránya nagyon alacsony, mindössze 4 százalékos.
Személyes pénzügyek Több magyar dolgozik Ausztriában, mint a 2019-es boldog békeidőkben
Eidenpenz József | 2021. november 28. 06:17
Bár az előző hónaphoz képest csökkent októberben az Ausztriában dolgozó magyarok száma, egy és két évre visszatekintve mégis jelentős a növekedés. Más országok polgáraihoz képest is sok magyar kapott munkát idén. A bevezetett lezárások miatt azonban sokan kerülhetnek bajba, főleg, ha a korlátozás tovább tart a tervezettnél.
Személyes pénzügyek Brutálisan megnőhetnek egyes lakáshitelek törlesztőrészletei
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 15:46
Pórul járnak, akik a hitelfelvételkor a változó kamatozást választották: akár 17 százalékkal is magasabb lehet a decemberi törlesztőrészletük.
Személyes pénzügyek Jövőre többet fizetnek a lógósok
Privátbankár.hu | 2021. november 23. 17:15
Átlag hét százalékkal kell többet fizetnie azoknak jövő évtől, akikről kiderül, hogy érvényes kötelező gépjármű felelősségbiztosítási szerződés nélkül vesznek részt a közúti forgalomban. 
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2021 ősz - 2. forduló, 5. nap
Privátbankár.hu | 2021. november 22. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megyei, valamint budapesti csapatok számára!
Személyes pénzügyek Jönnek az ünnepek? Ne vásárolj semmit!
Privátbankár.hu | 2021. november 21. 18:26
A „Ne vásárolj semmit” mozgalom és más hasonló csoportok egyre népszerűbbek Nyugaton, legalább kétmillió új tagot szereztek az utóbbi időben. Segítenek az áremelkedések egy részének kivédésében és a környezet védelmében, bár a korlátaik miatt hatásuk nehezen kiszámítható. Magyarországon hol lehet ajándékokat szerezni – ingyen? Mutatjuk.
Személyes pénzügyek Sok háztartás helyzete romlott vagy stagnál Magyarországon
Privátbankár.hu | 2021. november 18. 18:45
Az előző negyedévhez képest enyhén csökkent, éves összehasonlításban azonban továbbra is javul a lakosság fizetőképessége az Intrum és a GKI indexe alapján. A lakossági fogyasztás szintje idén már eléri a járvány előtti mértéket, de az élesedő jövedelemkülönbségek miatt nem minden háztartás érzékeli a gazdasági növekedést.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló