Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Elmarad a hitelkiváltó roham: az adatok szerint nagybankjainktól az ügyfelek alig 2-3 százaléka távozna új bankhoz a deviza alapú hitelek forintosítása után. Persze, a váltók száma még így is akkora, hogy a mélyben klévő lakáshitel-folyósításokat egy-egy banknál megugrassza.

A vártnál is jóval kevesebben éltek a devizaalapú jelzáloghitellel rendelkezők körében azzal a lehetőséggel, hogy az elszámolási és forintosítási értesítő kézhezvétele után jogerőssé váló új hitelüket 60 napon belül felmondhatják. Bár a pénzintézetek igen visszafogottan szeretnek arról nyilatkozni, hogy végül is hány ügyfél hagyja ott őket egy – egyelőre reménybeli – jobb ajánlat érdekében, de azért iránymutató lehet a válaszuk. Az OTP-nél a forintosított hitelszerződések 2-3 százaléka az, ahol az ügyfelek éltek a minden költség nélküli felmondás lehetőségével az augusztus elején lejáró határidőig, de ez a szám – hívták fel a figyelmet a legnagyobb banknál – tartalmazza azokat az ügyfeleket is, akik készpénzben fizették vissza az elszámolás és forintosítás után még fennálló tartozásukat, azaz nem folyamodnak új, kiváltó hitelért egyik versenytárshoz sem. A bank értékelése szerint az adat jelzi,hogy megfelelően mérték fel a piacot, akkor, amikor azt mondták, hogy alacsony aktivitás várható az ügyfelektől a kiváltás során. Így, szemben egynémely versenytárssal a kiváltási kampányban kevésbé, helyette a megélénkülő használtlakás + CSOK kampányban volt aktív az OTP, ahol megítélésük szerint lényegesen nagyobb piacért tudnak versenyezni a bankok.

Túl optimista volt a korábbi becslés

Becsei András, az OTP Jelzálogbank vezérigazgatója, a Magyar Bankszövetség alelnöke korábban egy konferencián arról beszélt, hogy a szerződéssel bírók jó, ha 6 százaléka keres majd magának új hitelező partnert, mivel a törlesztőrészleten megspórolható összeg nem lesz olyan jelentős, amely érdemben megmozdítja majd az ügyfeleket – a bank adatai szerint a fenti becslés is eltúlzott lehetett.

Az MKB Banknál alig valamivel több, mint az érintett ügyfelek két százaléka jelezte a felmondási szándékát – közölte a Privátbankár.hu-val a hitelintézet. A bank volt az, amely – az Erste és a K&H mellett – talán a legkomolyabb reklámkampányt folytatta a hitelszerződését más bankhoz vinni akaró ügyfelekért, úgyhogy a fő dátum ennél a banknál is inkább november eleje lesz, amikorra eldől, hány új ügyfelet sikerült akvirálni.

Minimális azon ügyfeleink száma, akik más bankhoz viszik forintosítással érintett kölcsönüket – mondták el a CIB-nél is, hozzátéve: azok száma ugyanakkor, akik a banktól kérnek segítséget máshol meglévő kölcsönük kiváltásához, az eredeti terveknek megfelelően alakul. (A bank nem csinált nagy propagandát a kiváltásból, bár a fiókok matricáin megjelentek a kiváltó konstrukciók hirdetései. )

Elenyésző azoknak az ügyfeleknek az aránya, akik az UniCreditnél jelezték felmondási szándékukat az elszámolás során forintosított jelzáloghitelükre vonatkozóan – mondták el a banknál. Az UniCredithez benyújtott kiváltó célú jelzáloghitel-igénylések több mint háromnegyede ugyanakkor teljesen új, a bankkal korábban még kapcsolatban nem álló ügyfelektől érkezett – mondták el a banknál.

A kevésből is lehet sok új szerződést csinálni?

Bár a K&H-nál, a törvény értelmében augusztus végéig volt lehetőség a szerződések lezárásának bejelentésére (a banknál az elhúzódó bírósági eljárás miatt közel egy hónapot csúszott az elszámolás) s így még zajlik az elszámolásban érintett ügyletek adatainak feldolgozása, azt azért elmondták, hogy a másik oldalon, az új (kiváltó) hitelek terén jelentősen élénkülő keresletet tapasztalnak. Júniustól kezdődően a jelzáloghitel befogadásaik 30-35 százaléka köthető hitelcseréhez. A banknál emlékeztetettek: bármely bank által nyújtott meglévő lakáscélú vagy szabad felhasználású jelzálog alapú, az elszámolási törvény által érintett kölcsön kiváltható ezzel a rendkívül kedvező forint alapú hitellel.

A két adat között csak látszólagos az ellentét: meglehet, a legpesszimistább számokat is alulmúlja majd a váltók száma, ám ezek száma egy-egy banknál igenis képes lesz arra, hogy az elmúlt években mélyponton lévő jelzálog-kihelyezéseknél durva növekedési adatokat hozzon..

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Még 2 hétig kérhető az adóbevallási tervezet postázása
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 13. 16:28
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) automatikusan elkészíti az szja-bevallási tervezeteket, de akinek nincs ügyfélkapu-regisztrációja, annak az idén is kérnie kell a tervezet postázását, ha szeretné azt papíralapon megkapni - hívta fel a figyelmet az adóhatóság.
Személyes pénzügyek Csoportos személybiztosítást kötött regisztrált ügyfelei számára a Bank360
Privátbankár.hu | 2021. április 11. 14:12
Csoportos személybiztosítást kötött regisztrált ügyfelei számára a Bank360 az NN Biztosítóval. A cél, hogy a kockázatközösséghez csatlakozó felhasználók ellenállóbbá váljanak nem várt élethelyzetekben.
Személyes pénzügyek Szövődmények koronavírus után: mennyibe kerül egy poszt-Covid vizsgálat?
Kormos Olga | 2021. április 11. 06:04
Maga a koronavírus-járvány kínálta fel az új, jól prosperáló piaci rést, amit megtaláltak a magán egészségügyi klinikák. Mivel a koronavírus-fertőzésből meggyógyultak több, mint harmada úgynevezett poszt-Covid tünetekkel, vagy szindrómával él tovább hosszabb-rövidebb ideig, a szövődmények, vagy maradványtünetek kiszűrésére különböző csomagokat kínálnak a pácienseknek. Ahogy egy jó piaci kínálathoz illik, a csomagok tartalma és ára között hatalmas árszórásokkal.
Személyes pénzügyek Felpörgette a vírus a bankok és az ügyfelek digitális átállását
Privátbankár.hu | 2021. április 5. 06:07
Kevesebb mint egy év alatt költözött át szinte minden fontosabb lakossági banki folyamat az online térbe. Mostanra közel az összes bank kínál online számlanyitást, a nagyobbaknál pedig kölcsönt is vehetünk fel, mobilon és netbankon keresztül pedig az összes fontosabb folyamatot magunk is el tudjuk végezni, bankfióki segítség nélkül. A Bank360 összeállítása.
Személyes pénzügyek Lejárt a türelem - mától mindent lát az adóhatóság
MTI | 2021. április 1. 07:58
Az adóügyekért felelős államtitkár új korszakról beszél az adózásban - a NAV mostantól minden számla adatát megkapja azonnal, online módon.
Személyes pénzügyek Április 19-ig jelentkezhetnek a gimnazisták a legújabb diákversenyre
Privátbankár.hu | 2021. március 31. 14:07
Április 19-én délig jelentkezhetnek a gimnáziumokban tanuló diákok a II. Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! versenyre. Eddig már közel félezren regisztráltak, négy fős csapatokban a megmérettetésre, amely három fordulóból áll és nemcsak a győztesek részesülnek értékes díjakban. A verseny fővédnöke Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős államtitkára.
Személyes pénzügyek Elmaradt a síszezon, alig vettek fel magyar dolgozókat Ausztriában
Eidenpenz József | 2021. március 26. 14:35
Ausztriában januárban és februárban kissé nőtt a magyar állampolgárságú alkalmazottak száma, de így is mélyen az egy évvel korábbi szint alatt van. Jóval több román állampolgár kapott munkát, mint magyar, holott korábban ez rendszerint fordítva volt. A síszezon teljesen elmaradt és nem tudni, mikor következik a nyitás, sőt szigorításokról tárgyalnak. Svájcban viszont a koronavírus sem tudta megakasztani a magyarok számának növekedését.
Személyes pénzügyek Ömlik az életbiztosításokba a magyarok pénze, de még így is kicsi az arányuk a megtakarításokon belül
Privátbankár.hu | 2021. március 17. 11:09
A járványhelyzet miatt felértékelődött a biztonság, köztük az anyagi biztonság és tervezhetőség szerepe, ami az életbiztosításokba áramló pénzmennyiség növekedésében is tetten érhető. Évek óta emelkedik a kockázati életbiztosítások száma is, melyek alacsony költségek mellett érhetők el a a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) közleménye szerint.
Személyes pénzügyek A járvány ellenére szépen gyarapodtak a nyugdíjcélú megtakarítások
Privátbankár.hu | 2021. március 16. 09:53
Az önkéntes nyugdíjpénztárak 4,13 százalékos nettó hozamot értek el 2020-ban, a tagok hosszútávú, infláció feletti reálhozama 2-4 százalékos sávban alakul. A koronavírus tavaly tavaszi első hullámának tőkepiaci sokkja a nyugdíjpénztárak hozamteljesítményét is lerontotta. A nemzetközi tőzsdék és a BUX mélyrepülése után a járvány nyárra enyhülő nyomása optimista befektetői hangulatot, növekvő hozamteljesítményt hozott. A második vírushullám enyhébb visszaesést okozott a második félévben, decemberre azonban a pénztárak hozama újra jelentősen növekedett.
Személyes pénzügyek Ezen az 5 dolgon csúszhat el a falusi csok igénylése
Privátbankár.hu | 2021. március 15. 13:14
A falusi csok csak az ország bizonyos kistelepülésein igényelhető, ezeken a helyeken viszont jól kihasználható a felvehető összeg, az alacsonyabb ingatlanárak miatt. A falura költözők legfeljebb 10 millió forint támogatást vehetnek igénybe, de azok is pályázhatnak legfeljebb ötmillió forintra, akik a meglévő ingatlanjukat szeretnék bővíteni és korszerűsíteni. A Bank360.hu elemzői ennek a támogatási formának a buktatóit gyűjtötték össze, hogy egyszerűbb legyen azokat elkerülni.
hírlevél
depositphotos