<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Elmarad a hitelkiváltó roham: az adatok szerint nagybankjainktól az ügyfelek alig 2-3 százaléka távozna új bankhoz a deviza alapú hitelek forintosítása után. Persze, a váltók száma még így is akkora, hogy a mélyben klévő lakáshitel-folyósításokat egy-egy banknál megugrassza.

A vártnál is jóval kevesebben éltek a devizaalapú jelzáloghitellel rendelkezők körében azzal a lehetőséggel, hogy az elszámolási és forintosítási értesítő kézhezvétele után jogerőssé váló új hitelüket 60 napon belül felmondhatják. Bár a pénzintézetek igen visszafogottan szeretnek arról nyilatkozni, hogy végül is hány ügyfél hagyja ott őket egy – egyelőre reménybeli – jobb ajánlat érdekében, de azért iránymutató lehet a válaszuk. Az OTP-nél a forintosított hitelszerződések 2-3 százaléka az, ahol az ügyfelek éltek a minden költség nélküli felmondás lehetőségével az augusztus elején lejáró határidőig, de ez a szám – hívták fel a figyelmet a legnagyobb banknál – tartalmazza azokat az ügyfeleket is, akik készpénzben fizették vissza az elszámolás és forintosítás után még fennálló tartozásukat, azaz nem folyamodnak új, kiváltó hitelért egyik versenytárshoz sem. A bank értékelése szerint az adat jelzi,hogy megfelelően mérték fel a piacot, akkor, amikor azt mondták, hogy alacsony aktivitás várható az ügyfelektől a kiváltás során. Így, szemben egynémely versenytárssal a kiváltási kampányban kevésbé, helyette a megélénkülő használtlakás + CSOK kampányban volt aktív az OTP, ahol megítélésük szerint lényegesen nagyobb piacért tudnak versenyezni a bankok.

Túl optimista volt a korábbi becslés

Becsei András, az OTP Jelzálogbank vezérigazgatója, a Magyar Bankszövetség alelnöke korábban egy konferencián arról beszélt, hogy a szerződéssel bírók jó, ha 6 százaléka keres majd magának új hitelező partnert, mivel a törlesztőrészleten megspórolható összeg nem lesz olyan jelentős, amely érdemben megmozdítja majd az ügyfeleket – a bank adatai szerint a fenti becslés is eltúlzott lehetett.

Az MKB Banknál alig valamivel több, mint az érintett ügyfelek két százaléka jelezte a felmondási szándékát – közölte a Privátbankár.hu-val a hitelintézet. A bank volt az, amely – az Erste és a K&H mellett – talán a legkomolyabb reklámkampányt folytatta a hitelszerződését más bankhoz vinni akaró ügyfelekért, úgyhogy a fő dátum ennél a banknál is inkább november eleje lesz, amikorra eldől, hány új ügyfelet sikerült akvirálni.

Minimális azon ügyfeleink száma, akik más bankhoz viszik forintosítással érintett kölcsönüket – mondták el a CIB-nél is, hozzátéve: azok száma ugyanakkor, akik a banktól kérnek segítséget máshol meglévő kölcsönük kiváltásához, az eredeti terveknek megfelelően alakul. (A bank nem csinált nagy propagandát a kiváltásból, bár a fiókok matricáin megjelentek a kiváltó konstrukciók hirdetései. )

Elenyésző azoknak az ügyfeleknek az aránya, akik az UniCreditnél jelezték felmondási szándékukat az elszámolás során forintosított jelzáloghitelükre vonatkozóan – mondták el a banknál. Az UniCredithez benyújtott kiváltó célú jelzáloghitel-igénylések több mint háromnegyede ugyanakkor teljesen új, a bankkal korábban még kapcsolatban nem álló ügyfelektől érkezett – mondták el a banknál.

A kevésből is lehet sok új szerződést csinálni?

Bár a K&H-nál, a törvény értelmében augusztus végéig volt lehetőség a szerződések lezárásának bejelentésére (a banknál az elhúzódó bírósági eljárás miatt közel egy hónapot csúszott az elszámolás) s így még zajlik az elszámolásban érintett ügyletek adatainak feldolgozása, azt azért elmondták, hogy a másik oldalon, az új (kiváltó) hitelek terén jelentősen élénkülő keresletet tapasztalnak. Júniustól kezdődően a jelzáloghitel befogadásaik 30-35 százaléka köthető hitelcseréhez. A banknál emlékeztetettek: bármely bank által nyújtott meglévő lakáscélú vagy szabad felhasználású jelzálog alapú, az elszámolási törvény által érintett kölcsön kiváltható ezzel a rendkívül kedvező forint alapú hitellel.

A két adat között csak látszólagos az ellentét: meglehet, a legpesszimistább számokat is alulmúlja majd a váltók száma, ám ezek száma egy-egy banknál igenis képes lesz arra, hogy az elmúlt években mélyponton lévő jelzálog-kihelyezéseknél durva növekedési adatokat hozzon..

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Hány telefonfülke van még az országban és mennyit használják őket?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 23. 10:01
Folyamatosan csökken a nyilvános telefonfülkék száma, de még mindig rendszeresen használják azokat, havonta átlagosan ötven hívást indítanak egy-egy nyilvános készülékről.
Személyes pénzügyek Melyik éri meg jobban? A fogyasztóbarát személyi hitel vagy a hagyományos?
Privátbankár.hu | 2021. július 20. 16:37
A Minősített Fogyasztóbarát személyi kölcsön számos olyan jellemzővel bír, ami miatt kedvezőbb egy hagyományos személyi kölcsönnél, a Nemzeti Bank korábbi közlése alapján az idei év első négy hónapjában felvett személyi kölcsönök közül minden ötödik minősített volt. A Bank360 elemzői annak jártak utána, hogy milyen feltételekkel lehet hagyományos, illetve fogyasztóbarát hitelhez jutni júliusban, és jobban megéri-e az új konstrukció.
Személyes pénzügyek A válság ellenére is új történelmi csúcson az Ausztriában dolgozó magyarok száma
Eidenpenz József | 2021. július 20. 12:00
Annak ellenére, hogy a koronavírus-válságnak még koránt sincs vége, és nem a legjobb évként fog bevonulni a turizmus történetébe sem a 2021-es, az Ausztriában dolgozó magyarok száma új történelmi csúcsra emelkedett. Messze a magyarok kapták a legtöbb állást júniusban, amihez hozzájárulhat, hogy osztrák dolgozókból egyre kevesebb van. Az országban azonban megint szigorítanak, így a nyár második fele erősen kérdéses.
Személyes pénzügyek Magyarország sem marad ki az időjárás okozta károkból
Privátbankár.hu | 2021. július 19. 16:27
A Generali Biztosító adatai szerint július második és harmadik hétvégéjének viharai után eddig közel 5500 bejelentés érkezett, összesen 1,5 milliárd forint értékben. 
Személyes pénzügyek Ráerősített az öngondoskodás iránti igényre a járvány
Privátbankár.hu | 2021. július 19. 15:12
Egyre többen veszik saját kezükbe az egészségügyi öngondoskodás kérdését – derült ki a Pénztárszövetség első negyedéves eredményeiből. A hosszú távú, nyugdíjcélú megtakarítások mellett tavaly és a 2021-es év első negyedévében a több mint 930 ezer egészségpénztári tag 8 milliárd forintnyi egyéni befizetéssel gyarapította egészségügyi célú befizetéseit, ami rekordösszegnek számít az elmúlt 20 év első negyedéveit tekintve.   
Személyes pénzügyek Jól meglökte a koronavírus az asztali számítógépek iránti keresletet
MTI | 2021. július 19. 12:20
Az elmúlt három negyedévben világszerte szépen nőttek a PC-eladások, igaz, a lendület így a végére épp hanyatlásnak indult.
Személyes pénzügyek Két bank is a babaváró hitel növekvő folyósítását jelezte
MTI | 2021. július 14. 06:24
Jelentős növekedésről számolt be a babaváró hitelek folyósításában két pénzintézet.
Személyes pénzügyek Még hogy válság? Egy év alatt közel 900 milliárddal tollasodtak meg a hazai gazdagok - itt a legfrissebb privátbanki körkép!
Csabai Károly | 2021. július 12. 05:21
Nemcsak a meglévő ügyfelek számláját gyarapították a koronavírus-járvány utáni első sokkot követően jelentősen felpattant árfolyamok. Hanem a friss pénzek is, vagyis, hogy több mint másfélezren döntöttek úgy, ezentúl a pénzeik fialtatását profikra bízzák. Mindezek következtében június végén közel 47 ezer számlán már 7 ezer milliárd forintos magánvagyont kezeltek a hazai privátbankárok, akik 30 millió forint alatt szóba sem állnak módosabb honfitársainkkal, a többségnél azonban 100 millió a beugró. Egyéb érdekességek is kiderülnek a legfrissebb körképünkből.
Személyes pénzügyek Az itthon nyaraló magyarok közel fele 50 ezer forintnál kisebb büdzsével tervez
Privátbankár.hu | 2021. július 8. 12:29
32 százalékuk pedig 50 és 100 ezer forint közötti vakációs költségvetéssel számol idén.
Személyes pénzügyek Csak május végéig 460 milliárd forint lakáshitelt vettek fel a magyarok
MTI | 2021. július 8. 07:54
Az év első öt hónapjában már majdnem olyan értékben kötöttek hitelszerződéseket, mint a teljes 2016-os évben.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos