<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Elmarad a hitelkiváltó roham: az adatok szerint nagybankjainktól az ügyfelek alig 2-3 százaléka távozna új bankhoz a deviza alapú hitelek forintosítása után. Persze, a váltók száma még így is akkora, hogy a mélyben klévő lakáshitel-folyósításokat egy-egy banknál megugrassza.

A vártnál is jóval kevesebben éltek a devizaalapú jelzáloghitellel rendelkezők körében azzal a lehetőséggel, hogy az elszámolási és forintosítási értesítő kézhezvétele után jogerőssé váló új hitelüket 60 napon belül felmondhatják. Bár a pénzintézetek igen visszafogottan szeretnek arról nyilatkozni, hogy végül is hány ügyfél hagyja ott őket egy – egyelőre reménybeli – jobb ajánlat érdekében, de azért iránymutató lehet a válaszuk. Az OTP-nél a forintosított hitelszerződések 2-3 százaléka az, ahol az ügyfelek éltek a minden költség nélküli felmondás lehetőségével az augusztus elején lejáró határidőig, de ez a szám – hívták fel a figyelmet a legnagyobb banknál – tartalmazza azokat az ügyfeleket is, akik készpénzben fizették vissza az elszámolás és forintosítás után még fennálló tartozásukat, azaz nem folyamodnak új, kiváltó hitelért egyik versenytárshoz sem. A bank értékelése szerint az adat jelzi,hogy megfelelően mérték fel a piacot, akkor, amikor azt mondták, hogy alacsony aktivitás várható az ügyfelektől a kiváltás során. Így, szemben egynémely versenytárssal a kiváltási kampányban kevésbé, helyette a megélénkülő használtlakás + CSOK kampányban volt aktív az OTP, ahol megítélésük szerint lényegesen nagyobb piacért tudnak versenyezni a bankok.

Túl optimista volt a korábbi becslés

Becsei András, az OTP Jelzálogbank vezérigazgatója, a Magyar Bankszövetség alelnöke korábban egy konferencián arról beszélt, hogy a szerződéssel bírók jó, ha 6 százaléka keres majd magának új hitelező partnert, mivel a törlesztőrészleten megspórolható összeg nem lesz olyan jelentős, amely érdemben megmozdítja majd az ügyfeleket – a bank adatai szerint a fenti becslés is eltúlzott lehetett.

Az MKB Banknál alig valamivel több, mint az érintett ügyfelek két százaléka jelezte a felmondási szándékát – közölte a Privátbankár.hu-val a hitelintézet. A bank volt az, amely – az Erste és a K&H mellett – talán a legkomolyabb reklámkampányt folytatta a hitelszerződését más bankhoz vinni akaró ügyfelekért, úgyhogy a fő dátum ennél a banknál is inkább november eleje lesz, amikorra eldől, hány új ügyfelet sikerült akvirálni.

Minimális azon ügyfeleink száma, akik más bankhoz viszik forintosítással érintett kölcsönüket – mondták el a CIB-nél is, hozzátéve: azok száma ugyanakkor, akik a banktól kérnek segítséget máshol meglévő kölcsönük kiváltásához, az eredeti terveknek megfelelően alakul. (A bank nem csinált nagy propagandát a kiváltásból, bár a fiókok matricáin megjelentek a kiváltó konstrukciók hirdetései. )

Elenyésző azoknak az ügyfeleknek az aránya, akik az UniCreditnél jelezték felmondási szándékukat az elszámolás során forintosított jelzáloghitelükre vonatkozóan – mondták el a banknál. Az UniCredithez benyújtott kiváltó célú jelzáloghitel-igénylések több mint háromnegyede ugyanakkor teljesen új, a bankkal korábban még kapcsolatban nem álló ügyfelektől érkezett – mondták el a banknál.

A kevésből is lehet sok új szerződést csinálni?

Bár a K&H-nál, a törvény értelmében augusztus végéig volt lehetőség a szerződések lezárásának bejelentésére (a banknál az elhúzódó bírósági eljárás miatt közel egy hónapot csúszott az elszámolás) s így még zajlik az elszámolásban érintett ügyletek adatainak feldolgozása, azt azért elmondták, hogy a másik oldalon, az új (kiváltó) hitelek terén jelentősen élénkülő keresletet tapasztalnak. Júniustól kezdődően a jelzáloghitel befogadásaik 30-35 százaléka köthető hitelcseréhez. A banknál emlékeztetettek: bármely bank által nyújtott meglévő lakáscélú vagy szabad felhasználású jelzálog alapú, az elszámolási törvény által érintett kölcsön kiváltható ezzel a rendkívül kedvező forint alapú hitellel.

A két adat között csak látszólagos az ellentét: meglehet, a legpesszimistább számokat is alulmúlja majd a váltók száma, ám ezek száma egy-egy banknál igenis képes lesz arra, hogy az elmúlt években mélyponton lévő jelzálog-kihelyezéseknél durva növekedési adatokat hozzon..

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Itt a feketeleves: százezreknek jöhet szigorítás a lakáshiteleknél
Mester Nándor | 2022. május 24. 05:25
Újabb európai figyelmeztetés érkezhet az MNB-nek az erősödő kockázatok nyomán. Módosulhat több mutató feltételrendszere a lakáshiteleknél, de a jegybank rövid távon nem érzi ennek szükségességét.
Személyes pénzügyek Kétszer is meggondolják a magyarok, mielőtt valami méregdrágát vásárolnak
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 13:18
A 25-54 év közötti lakosság közel fele tervez nagyobb összegű vásárlást a következő fél évben és jelentős többségük úgy gondolja, hogy ezeket a kiadásokat nagyon alaposan megfontolja.
Személyes pénzügyek Még egy rossz hír mára: drágulhatnak a bankszámlák is
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 11:53
A magas infláció az oka mindennek.
Személyes pénzügyek Már csak pár óra maradt bevallani a tavalyi évet
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 10:09
Május 20-án éjfélig lehet átnézni, elfogadni, módosítani és kiegészíteni az adóhatóság által készített szja-bevallási tervezetet, amit legegyszerűbben az ügyfélkapuval rendelkezők tehetnek meg.
Személyes pénzügyek Így lehet kedvezőbb a lakáshitel törlesztése
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 09:47
A következő hónapokban számos újszerű banki akció segítheti a lakáshitelt felvenni akaró ügyfeleket abban, hogy az emelkedő kamatok ellenére is megtalálják az optimális finanszírozási lehetőséget. lyen lehet az eddig leginkább a vállalati beruházási hiteleknél ismert türelmi idős konstrukció. 
Személyes pénzügyek Ilyen infláció mellett háztartásonként 450 ezret bukhatunk - valutába és OTP-részvénybe menekül a lakosság
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 10:55
A 9-10 százalékosra várt infláció ellenére óriásit nőtt a magyarok készpénzállománya - igaz, sokan nem forintot, hanem valutát halmoztak fel a háború kitörésének hírére. Az állampapírok népszerűsége esik, sokan menekülnek OTP-részvénybe.
Személyes pénzügyek Egyre drágábbak a hitelek: megint kamatot emeltek a magyar bankok
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 10:18
Több bank is kamatemeléssel indította a hetet. Volt, ahol a jelzáloghitelek lettek drágábbak, míg máshol a szabad felhasználású személyi hitelek ügyleti kamata emelkedett. A Bank360.hu összefoglalta a fontosabb változásokat.
Személyes pénzügyek Nagyon pörögnek az online hitelek
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 10:28
A személyi hitelek közel negyedét például már így költjük, de a láthatáron már ott vannak a bonyolultabb tranzakciók is.
Személyes pénzügyek Csalók a fiatalok bankszámláit is célba vehetik
Privátbankár.hu | 2022. május 17. 08:11
Éppen ezért nagyon fontos, hogy a diákok képben legyenek a legfontosabb biztonsági teendőkkel. 
Személyes pénzügyek Áron alul kelt el a világ legnagyobb fehér gyémántja
Privátbankár.hu | 2022. május 12. 10:29
Potom 6,8 milliárd forintért kótyavetyélték el, pedig rekorddöntést vártak tőle.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG