3p
Amióta a Nemzetgazdasági Minisztérium közzétette 6 éves tervét a bérfelzárkóztatásra és munkaadói járulékcsökkentésre vonatkozóan, jó esély volt rá, hogy 2017-ben mindenképpen sor kerül egy komolyabb minimálbéremelésre. A járulékcsökkentés a tervezett 4-hez képest 5 százalék lesz, ez elég nagy lépés a környező országok szintje felé.

A tegnap bejelentett két éves program összességében igen szép minimálbéremelés, a szakképzetlenek minimálbérében jövőre 15, azt követő évben 8 százalék, ami az idei értékhez viszonyítva (a kamatos kamat hatás miatt) 24,2 százalék, így a mostani 109 ezer forintos minimálbér jövőre 128, 2018-ban 138 ezer forint lesz. A garantált bérminimumnál jóval nagyobbak a számok: jövőre 25, majd utána 12 százalék, ez az ideihez képest 40 százalék. Így az idei 129 ezer forintról jövőre 161, 2018-ban közelítően 180 ezer forintra emelkedik ez az érték.

Nemzetközi viszonylatban

Ezzel a garantált bérminimum érdemben változatlan árfolyammal számolva 600 euró lesz, ami megfelel a görög szintnek, de kissé elmarad a portugáltól, az 1500 eurós jellemző nyugat-európai szintnek pedig 40 százaléka. Ezek már nem olyan rossz értékek, és ha megvalósulnak a 6 évre tervezett program emelései, akkor 2022-re elérhetjük a 750 eurót, a mai nyugati szint felét. Ez jelenlegi és a következő pár évben várható gazdasági fejlettségünknek teljesen megfelelő, vagyis ennél többet nem lehetne erőltetni.

Bérekre rakodó terhek

Ami igen lényeges pontja még a megállapodásnak, az a munkaadói járulék 5 százalékpontos csökkentése jövőre, vagyis a jelenlegi 28,5 százalékról 23,5 százalékra. Így a munkáltató összes bérköltsége a nettó bér jelenlegi 1,93-szorosáról az 1,86-szorosára csökken. Az azt követő év újabb 2 százalékot hoz, de újdonság, hogy ha az átlagbér is kétszámjegyű mértékben nő jövőre, akkor 2,5 százalékra növekszik a módosítás.

Tételezzük fel az utóbbi feltétel teljesülését, ebben az esetben a munkaadói járulék 2018-ban 21 százalék lenne, a teljes bérköltség így a nettó bér 1,82-szerese lesz, ami a környező országokban szokásos 1,6-1,7-es értéknél még mindig magasabb, de már messze nem olyan kirívóan, mint most. Ezeknél a számításoknál nem vettük figyelembe a családi adókedvezményt, az összes munkavállalóra jutó átlagos érték így már valószínűleg 1,8 alatt lesz.

Költségvetés és nyugdíjkassza

Ami az állam bevételeit illeti, az összesen 7,5 százalék elég komoly kiesés, viszont ha figyelembe vesszük, hogy közel egymillióan kapják a garantált bérminimumot, és esetükben a járulékalap 40 százalékkal növekszik, és ehhez hozzávesszük az átlagbér várható emelkedését, akkor az adódik, hogy a teljes bevétel nem csökken, csak viszonylag kismértékben növekszik. Ha az egyszerűség kedvéért úgy számoljuk, hogy a csökkentés jórészt a nyugdíjjárulék rovására valósul meg, ugyanakkor a nyugdíjak a következő két évben is csak szerény mértékben növekednek, akkor fennmarad az egyensúly.

Egy bökkenő

Komolyabb probléma egyedül akkor jelentkezhet, ha valamelyik szakmában a minimálbérnél magasabb bérek csak kevéssé növekednek, így a minimálbér szinte utoléri őket, miközben jóval komolyabb képzettséget jelentő szakmákról lehet szó. Ez leginkább a közszféra dolgozóit, például a pedagógusokat érintheti, akiknek nem sok esélyük van a garantált bérminimumhoz hasonló méretű, két év alatti 40 százalékos emelésre, mivel ez már komolyan megterhelné a költségvetést.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek A kormány szerint 20 százalékkal nőtt a nyugdíjak vásárlóértéke - Ismét jön a Nyugdíjszerviz!
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 14:12
Nyugdíjszerviz Dr. Farkas Andrással és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2023 ősz - DÖNTŐ
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 12:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny döntője!
Személyes pénzügyek Egy magyar bank kesztyűt dobott a Revolutnak
Natív tartalom | 2023. december 5. 13:06
A Gránit Bank mobilapplikációjában fintech-cégekkel versengő funkciót vezetett be, azonnali devizaváltást díj- és költségmentesen, amelyet az app-ban pár kattintással igényelhető és azonnal használható EUR és USD alapú devizakártya egészít ki. A szolgáltatást kedvező devizautalási díjak és a versenytársakhoz képest vonzó devizabetét-kamatok egészítik ki. 
Személyes pénzügyek Még mindig hiába várjuk a hitelek terheinek csökkenését
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 07:40
November után december elején is elmaradt a bankoknál a hitelkamatok csökkentése. Hiába vágja folyamatosan most már az alapkamatot az jegybank, a pénzintézetek alig reagálnak rá. A lakáshitelek kamatát két hónapja befagyasztotta az október eleje óta alkalmazott kamatplafon, és hiába nem érinti ez a korlát, a személyi kölcsönnél sincs változás.
Személyes pénzügyek Ezek után mi lesz a forinttal?
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 10:19
A hazai fizetőeszköz némi libikóka után két egységgel erősebben zártaz az euróval szemben a hetet annál, mint ahol azt nyitotta. Kérdés, mit hoz a jövő.
Személyes pénzügyek Néhány banánhéj, amin elcsúszhatnak a városi CSOK-ot igénylők
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 12:46
Akik igénybe akarják venni a Babaváró hitelt még az idei feltételekkel vagy a városi CSOK-ot, azoknak már csak egy hónapjuk maradt, hogy benyújtsák az igényléshez szükséges dokumentációt és szerződést kössenek.
Személyes pénzügyek Jó hír a kölcsönt felvevőknek: januártól csökken a hitelek maximális díja
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 11:46
A jegybank legutóbbi kamatvágásának már meglesz a hatása a THM-plafonra is: január elsejétől 35,5 százalékra csökken a személyi kölcsönöknél a maximális teljes hiteldíj mutató, a hitelkártyák esetén pedig éppen 50 százalék fölött marad ez az érték.
Személyes pénzügyek 6 dolog, amit nem tudnak a bankbetétek
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 19:11
Sok ember számára a bankbetétek hosszú ideig az egyik legbiztonságosabb befektetést jelentették a pénz tárolására. Azonban a bankbetétek korlátai manapság egyre inkább jelentkeznek, amelyeket érdemes figyelembe vennie annak, aki hosszú távú, biztos befektetési lehetőséget keres. A csökkenésnek indult kamatok és a kormányzati intézkedések hatására azonban egyre nehezebb hosszú távra pénzügyi célokat elérni a bankbetétekkel. Mi hát a megoldás?
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis: teljes a döntő mezőnye!
Privátbankár.hu | 2023. november 23. 17:11
Megvan a 20 legjobb csapat: kiderült, kik vehetnek részt a Privátbankár.hu által szervezett pénzügyi tudatossági diákverseny döntőjében.
Személyes pénzügyek Havi tízezrekkel tehető most olcsóbbá a meglévő lakáshitel
Privátbankár.hu | 2023. november 23. 10:58
Érdemes számolgatni és utánajárni azoknak, akik a kamatplafon előtt vettek fel hitelt, elképzelhető, hogy sokkal kisebb törlesztőket is fizethetnének.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG