TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az évekig sikerrel futó pályázatokkal kiosztottak 34 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást, idén mintha megbicsaklott volna a program. Nincs hír új kiírásról, ami persze nem zárja ki, hogy az év folyamán megjelenjen egy új.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Január végén egy álhír kezdett el terjedni az Otthon Melege Programról (OMP). Több portálon és a közösségi médiában is megjelent, hogy a program keretében pénzt adnak utólagos hőszigetelésre, tető-, konvektor-, háztartási nagygép, valamint tv cserére. A hír azonban valótlan volt.

A programban jelenleg csak egy pályázat fut: távfűtéses lakóépületek radiátorainak cseréjére lehet támogatást kérni, amelyet még tavaly ősszel hirdettek meg, és amelyre még március 31-ig lehet jelentkezni. Mindezt a programot lebonyolító NFSI Nonprofit Kft. is megerősítette honlapján, miszerint kizárólag az Okos költségmegosztás alkalmazásának elterjesztése, radiátor csere alprogram keretében lehetséges pályázatot benyújtani.

A felhívás kitér arra is, hogy az NFSI nem rendelkezik információval ebben az évben megjelenő OMP pályázati konstrukciókról.

Mindez a gyakorlatban azt jelentheti, míg a korábbi években sorra jelentek meg ilyen pályázatok, idén még egy sem indult el, de nem is látszik annak a jele, hogy lesznek ilyen pályázati lehetőségek. (Még a program nem hivatalos Facebook-csoportjaiban is többen afelől érdeklődnek, milyen pályázatok várhatók 2020-ban.)

Hamar elkapkodták az ingyenpénzt

A magyar háztartások, lakóépületek energiahatékonyságát segítő program 2014 szeptembere óta futott sikeresen. Alprogramjaiban háztartási nagygépekre, fűtési rendszerek korszerűsítésére, gázkonvektor cseréjére lehetett vissza nem térítendő támogatást szerezni.

A lehetőséget a kezdetektől fogva komoly érdeklődés övezte. Nem egyszer fordult elő, hogy a régiónként külön-külön meghirdetett keretösszeg többszörösére érkezett be pályázat, ami miatt számtalanszor, néhány óra után fel kellett függeszteni a pályázatok benyújtását. Mindenki támogatásban részesülhet, aki érvényes, formailag megfelelő pályázatot nyújtott be.

310 ezeren pályáztak

Megkerestük a programért felelős Innovációs- és Technológiai Minisztériumot (ITM), hogy árulják el, terveznek-e kiírni erre az évre is pályázatokat, ezek várhatóan mekkora keretösszeggel jelennek meg. Szerettük volna azt is megtudni, az elmúlt évek alatt összesen hány pályázat volt, hányan nyertek, mekkora összeggel támogatta a nyerteseket az állam.

Az ITM mindössze annyit közölt: a programban 2014 óta összesen 310 ezer háztartásban ment végbe energetikai korszerűsítés. A 36 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás mintegy 70 milliárd forint összértékű beruházás megvalósítását tette lehetővé.

Megerősítették, hogy a jelenleg is nyitott konstrukcióban március végéig nyújthatnak be támogatási kérelmeket a távhővel ellátott társasházak a fűtési rendszerek szabályozhatóvá tételére, az okos költségosztásra és kiegészítő tevékenységként radiátorcserére. A felhívás keretösszege 2 milliárd forint. Ezen túlmenően viszont nem árulták el, tervezik-e további pályázatok kiírását még ebben az évben.

A friss kiírásokról a minisztérium szerint a kormányzati holnapon és a pályázatkezelő online felületén található naprakész tájékoztatás. Ennek viszont egyelőre semmi nyoma. Utolsó bejegyzés a honlapon tavaly decemberi, a fogyasztóvédelmi szervezeteket érintő pályázati kiírás elbírálásáról szól.

Még bármi lehet

Annak ellenére, hogy február végét írunk, és még nem történt egyetlen kiírás sem, ez nem zárja ki, hogy az év folyamán ne jelenjenek meg pályázatok. 2019-ben például május végén kezdődött a pályázatok benyújtása földgázüzemű konvektorok cseréjére.

A program megszűnése ugyanakkor különösen fájdalmas lenne most, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a hétvégén jelentette be a kormány klímavédelmi akciótervét, és amelyről kedden árult el részleteket Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny országos döntőjének 19 fős mezőnye
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 15:43
Az eddig bejutott csapatok után az október 20-ai elődöntőkben egy kiskunfélegyházi, egy kiskunhalasi, egy szegedi, egy békéscsabai és egy budapesti team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. Nem csak a győztes csapat tagjai részesülnek majd jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel.
Személyes pénzügyek Hátrányba kerültek a magyar munkavállalók Ausztriában a határzár miatt?
Eidenpenz József | 2020. október 21. 05:08
Majdnem a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.
Személyes pénzügyek 400-450 milliárd forint maradhat az adósoknál a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 11:11
Ez eddigi moratóriumosok 47 százaléka élhet a folytatással.
Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
Személyes pénzügyek Otthonfelújítási programot indít a kormány a legalább egygyerekes családoknak
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 14. 10:04
2021. január elsején indul.
Személyes pénzügyek Sok lakáshiteles törlesztője megemelkedhet, amint lejár a moratórium
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 08:19
A moratórium miatt nem, de a bankok közötti referencia kamatok emelkedése miatt pont a legnehezebb időszakban nőhet a változó kamatozású hitelek törlesztőrészlete. Sokakat érhet kellemetlen meglepetés, mikor a moratórium lejárta után újfent fizetniük kell a törlesztőrészleteket.
Személyes pénzügyek Négy hely már biztos a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 11. 12:09
Egy győri, egy szombathelyi, egy tatai és egy pápai csapat nyerte az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny október 8-ai megyei elődöntőit, így ők már készülhetnek a november 4-ei országos döntőre. Október 13-án, kedden újabb elődöntőkre kerül sor, ezúttal öt megye csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek Csőtörésnél bánja igazán a magyar, hogy nincs lakásbiztosítása
Privátbankár.hu | 2020. október 10. 11:18
A legtöbben csak beázásnál vagy csőtörésnél eszmélnek. 100-ból 25 megkérdezettet ért már olyan káresemény, amikor jól jött volna a meglévőnél kiterjedtebb körű lakásbiztosítás. Bár a magyarok nagy része gondoskodik otthona biztosítási védelméről, sokan nem kezelik tudatosan szerződésüket, és nem követik figyelemmel, hogy pontosan mire is terjed ki a meglévő biztosítási csomagjuk – derül ki egy friss kutatásából.
Friss
hírlevél