Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az évekig sikerrel futó pályázatokkal kiosztottak 34 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást, idén mintha megbicsaklott volna a program. Nincs hír új kiírásról, ami persze nem zárja ki, hogy az év folyamán megjelenjen egy új.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Január végén egy álhír kezdett el terjedni az Otthon Melege Programról (OMP). Több portálon és a közösségi médiában is megjelent, hogy a program keretében pénzt adnak utólagos hőszigetelésre, tető-, konvektor-, háztartási nagygép, valamint tv cserére. A hír azonban valótlan volt.

A programban jelenleg csak egy pályázat fut: távfűtéses lakóépületek radiátorainak cseréjére lehet támogatást kérni, amelyet még tavaly ősszel hirdettek meg, és amelyre még március 31-ig lehet jelentkezni. Mindezt a programot lebonyolító NFSI Nonprofit Kft. is megerősítette honlapján, miszerint kizárólag az Okos költségmegosztás alkalmazásának elterjesztése, radiátor csere alprogram keretében lehetséges pályázatot benyújtani.

A felhívás kitér arra is, hogy az NFSI nem rendelkezik információval ebben az évben megjelenő OMP pályázati konstrukciókról.

Mindez a gyakorlatban azt jelentheti, míg a korábbi években sorra jelentek meg ilyen pályázatok, idén még egy sem indult el, de nem is látszik annak a jele, hogy lesznek ilyen pályázati lehetőségek. (Még a program nem hivatalos Facebook-csoportjaiban is többen afelől érdeklődnek, milyen pályázatok várhatók 2020-ban.)

Hamar elkapkodták az ingyenpénzt

A magyar háztartások, lakóépületek energiahatékonyságát segítő program 2014 szeptembere óta futott sikeresen. Alprogramjaiban háztartási nagygépekre, fűtési rendszerek korszerűsítésére, gázkonvektor cseréjére lehetett vissza nem térítendő támogatást szerezni.

A lehetőséget a kezdetektől fogva komoly érdeklődés övezte. Nem egyszer fordult elő, hogy a régiónként külön-külön meghirdetett keretösszeg többszörösére érkezett be pályázat, ami miatt számtalanszor, néhány óra után fel kellett függeszteni a pályázatok benyújtását. Mindenki támogatásban részesülhet, aki érvényes, formailag megfelelő pályázatot nyújtott be.

310 ezeren pályáztak

Megkerestük a programért felelős Innovációs- és Technológiai Minisztériumot (ITM), hogy árulják el, terveznek-e kiírni erre az évre is pályázatokat, ezek várhatóan mekkora keretösszeggel jelennek meg. Szerettük volna azt is megtudni, az elmúlt évek alatt összesen hány pályázat volt, hányan nyertek, mekkora összeggel támogatta a nyerteseket az állam.

Az ITM mindössze annyit közölt: a programban 2014 óta összesen 310 ezer háztartásban ment végbe energetikai korszerűsítés. A 36 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás mintegy 70 milliárd forint összértékű beruházás megvalósítását tette lehetővé.

Megerősítették, hogy a jelenleg is nyitott konstrukcióban március végéig nyújthatnak be támogatási kérelmeket a távhővel ellátott társasházak a fűtési rendszerek szabályozhatóvá tételére, az okos költségosztásra és kiegészítő tevékenységként radiátorcserére. A felhívás keretösszege 2 milliárd forint. Ezen túlmenően viszont nem árulták el, tervezik-e további pályázatok kiírását még ebben az évben.

A friss kiírásokról a minisztérium szerint a kormányzati holnapon és a pályázatkezelő online felületén található naprakész tájékoztatás. Ennek viszont egyelőre semmi nyoma. Utolsó bejegyzés a honlapon tavaly decemberi, a fogyasztóvédelmi szervezeteket érintő pályázati kiírás elbírálásáról szól.

Még bármi lehet

Annak ellenére, hogy február végét írunk, és még nem történt egyetlen kiírás sem, ez nem zárja ki, hogy az év folyamán ne jelenjenek meg pályázatok. 2019-ben például május végén kezdődött a pályázatok benyújtása földgázüzemű konvektorok cseréjére.

A program megszűnése ugyanakkor különösen fájdalmas lenne most, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a hétvégén jelentette be a kormány klímavédelmi akciótervét, és amelyről kedden árult el részleteket Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Hét kattintással lehet már babaváró hitelt igényelni (frissítve)
Privátbankár.hu | 2021. március 1. 11:05
Egyelőre csak a Gránit Banknál, miután már a szerződést is meg lehet kötni videóbankon keresztül.
Személyes pénzügyek A járvány alatt sem lankadt a nyugdíjas évekre való takarékoskodás
Privátbankár.hu | 2021. február 27. 09:44
A korábbi évekhez hasonlóan továbbra is a váratlan kiadások fedezése a legtöbbek által említett megtakarítási cél. A megkérdezettek 57 százaléka kiemelten fontosnak tartja a rendkívüli helyzetekre való takarékoskodást – derült ki az OTP Bank 2020-ban mért megtakarítási szokásokat vizsgáló kutatása alapján.
Személyes pénzügyek Csapdahelyzetet is teremtett az idei minimálbér-emelés
Valkai Nikoletta | 2021. február 26. 18:34
Miután a 2021-es minimálbér elfogadásának folyamata a korábbi évektől eltérően zajlott, csak jövő héten érkeznek a megemelt fizetések. A kötelezően adandó legkisebb bérek meghatározásának csúszása persze hatással vannak az egyes ágazatok béregyeztetéseire is. A tárgyalásokat a romló munkaügyi kapcsolatok is megnehezítik.
Személyes pénzügyek A továbbtanulás a legjobb befektetés?
Privátbankár.hu | 2021. február 25. 15:37
A diploma megszerzésének egyik előnye, hogy az általunk vágyott szakmában dolgozhatunk. A másik, hogy a diplomások jóval többet keresnek. Így nagyon érdemes megtalálni a megoldást a tanulmányok finanszírozására és befejezésére.
Személyes pénzügyek Lakás? Autó? Havi 126 ezer forint egy fiatal átlagos személyes jövedelme
Privátbankár.hu | 2021. február 25. 11:54
A K&H ifjúsági indexe szerint a 19-29 éves korosztály több mint negyede egyáltalán nem tesz félre, igaz, a megkérdezettek több mint felének egyáltalán nincs megtakarítása és jövedelem nélkül a fiatalok 41 százaléka maximum egy hónapig tudna megélni.
Személyes pénzügyek Egy nagyon várt hír: már a nyugdíjasok számára is elérhető a CSOK
Privátbankár.hu | 2021. február 23. 17:09
Január 1-jétől a nyugdíjasok számára is elérhető a gyermekek után igényelhető CSOK támogatás, és a kedvezményes lakáshitelt is ugyanolyan feltételekkel vehetik igénybe, mint a fiatalabb igénylők. A feltételekről, szabályokról és a szükséges iratokról a Bank360.hu készített összeállítást.
Személyes pénzügyek Megkapják az utolsó figyelmeztetést azok, akik nem fizették rendesen a tb-t
MTI | 2021. február 20. 08:55
Azért, hogy minél többen tudják időben rendezni járuléktartozásukat, újabb felhívást küld az érintetteknek az adóhivatal.
Személyes pénzügyek Csak nem akar bővülni a hazai gazdagok szűk köre
Privátbankár.hu | 2021. február 19. 16:39
Magyarországon nagyjából 3500 magyar család birtokolja a teljes lakossági bankszámla- és értékpapír-megtakarítások csaknem 10 százalékát. Ráadásul minél gazdagabb valaki, az utóbbi évek tanúsága szerint annál gyorsabban nőttek a megtakarításai. Rendkívül nagyok a különbségek a 30 és 60 éves vagyonosok, illetve a nők és a férfiak pénzügyi viselkedése, preferenciái között - derült ki a Blochamps Capital legfrissebb kutatásából.
Személyes pénzügyek Plasztik helyett fémből készült bankkártyával is lehet már fizetni
Privátbankár.hu | 2021. február 19. 15:15
Több hazai hitelintézet után a Takarékbank is elérhetővé tette kiemelt ügyfelei részére az exkluzív, Mastercard World Elite betéti kártyát, azzal a különbséggel, hogy az övé már nem plasztik, hanem fém.
Személyes pénzügyek 1. Hol élünk? Hogyan élünk? Árak, bérek, más alapismeretek az élethez
Privátbankár.hu | 2021. február 17. 17:40
Milyen funkciói vannak a pénznek? Mekkora jövedelemből gazdálkodik az átlagos magyar háztartás? Hogyan néznek ki a kiadásai? Felkészítünk az életre a legfontosabb pénzügyi alapismeretekkel, nem csak középiskolásoknak. Pénzügyi Tudatosság Országos Verseny és Diákfórum 1. rész.
hírlevél