4p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az évekig sikerrel futó pályázatokkal kiosztottak 34 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást, idén mintha megbicsaklott volna a program. Nincs hír új kiírásról, ami persze nem zárja ki, hogy az év folyamán megjelenjen egy új.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Január végén egy álhír kezdett el terjedni az Otthon Melege Programról (OMP). Több portálon és a közösségi médiában is megjelent, hogy a program keretében pénzt adnak utólagos hőszigetelésre, tető-, konvektor-, háztartási nagygép, valamint tv cserére. A hír azonban valótlan volt.

A programban jelenleg csak egy pályázat fut: távfűtéses lakóépületek radiátorainak cseréjére lehet támogatást kérni, amelyet még tavaly ősszel hirdettek meg, és amelyre még március 31-ig lehet jelentkezni. Mindezt a programot lebonyolító NFSI Nonprofit Kft. is megerősítette honlapján, miszerint kizárólag az Okos költségmegosztás alkalmazásának elterjesztése, radiátor csere alprogram keretében lehetséges pályázatot benyújtani.

A felhívás kitér arra is, hogy az NFSI nem rendelkezik információval ebben az évben megjelenő OMP pályázati konstrukciókról.

Mindez a gyakorlatban azt jelentheti, míg a korábbi években sorra jelentek meg ilyen pályázatok, idén még egy sem indult el, de nem is látszik annak a jele, hogy lesznek ilyen pályázati lehetőségek. (Még a program nem hivatalos Facebook-csoportjaiban is többen afelől érdeklődnek, milyen pályázatok várhatók 2020-ban.)

Hamar elkapkodták az ingyenpénzt

A magyar háztartások, lakóépületek energiahatékonyságát segítő program 2014 szeptembere óta futott sikeresen. Alprogramjaiban háztartási nagygépekre, fűtési rendszerek korszerűsítésére, gázkonvektor cseréjére lehetett vissza nem térítendő támogatást szerezni.

A lehetőséget a kezdetektől fogva komoly érdeklődés övezte. Nem egyszer fordult elő, hogy a régiónként külön-külön meghirdetett keretösszeg többszörösére érkezett be pályázat, ami miatt számtalanszor, néhány óra után fel kellett függeszteni a pályázatok benyújtását. Mindenki támogatásban részesülhet, aki érvényes, formailag megfelelő pályázatot nyújtott be.

310 ezeren pályáztak

Megkerestük a programért felelős Innovációs- és Technológiai Minisztériumot (ITM), hogy árulják el, terveznek-e kiírni erre az évre is pályázatokat, ezek várhatóan mekkora keretösszeggel jelennek meg. Szerettük volna azt is megtudni, az elmúlt évek alatt összesen hány pályázat volt, hányan nyertek, mekkora összeggel támogatta a nyerteseket az állam.

Az ITM mindössze annyit közölt: a programban 2014 óta összesen 310 ezer háztartásban ment végbe energetikai korszerűsítés. A 36 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás mintegy 70 milliárd forint összértékű beruházás megvalósítását tette lehetővé.

Megerősítették, hogy a jelenleg is nyitott konstrukcióban március végéig nyújthatnak be támogatási kérelmeket a távhővel ellátott társasházak a fűtési rendszerek szabályozhatóvá tételére, az okos költségosztásra és kiegészítő tevékenységként radiátorcserére. A felhívás keretösszege 2 milliárd forint. Ezen túlmenően viszont nem árulták el, tervezik-e további pályázatok kiírását még ebben az évben.

A friss kiírásokról a minisztérium szerint a kormányzati holnapon és a pályázatkezelő online felületén található naprakész tájékoztatás. Ennek viszont egyelőre semmi nyoma. Utolsó bejegyzés a honlapon tavaly decemberi, a fogyasztóvédelmi szervezeteket érintő pályázati kiírás elbírálásáról szól.

Még bármi lehet

Annak ellenére, hogy február végét írunk, és még nem történt egyetlen kiírás sem, ez nem zárja ki, hogy az év folyamán ne jelenjenek meg pályázatok. 2019-ben például május végén kezdődött a pályázatok benyújtása földgázüzemű konvektorok cseréjére.

A program megszűnése ugyanakkor különösen fájdalmas lenne most, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a hétvégén jelentette be a kormány klímavédelmi akciótervét, és amelyről kedden árult el részleteket Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Tanácsadója számszerűsítette Orbán Viktor adókedvezményes ígéretét
Privátbankár.hu | 2021. június 10. 07:19
Eszerint amennyiben az átlagjövedelem alatt kereső, gyermeket nevelő szülők mindegyike dolgozik, akkor akár 1,6 millió forintot is visszakaphatnak.
Személyes pénzügyek További három hónapig nem kell fizetni a hiteladósságokat
Privátbankár.hu | 2021. június 10. 06:03
Az eredetileg június 30-án lejáró fizetési könnyítés további három hónapig nemcsak a rászorultaknak, hanem mindenkinek jár majd a 2020. március 18-án éjfélig felvett hitelekre. 
Személyes pénzügyek Nemcsak lakáskárnál segíthet egy lakásbiztosítás
Privátbankár.hu | 2021. június 5. 08:34
A lakásbiztosítás egy váratlan helyzetben nagy anyagi terhet vehet le a biztosítottak válláról, de az otthon és a benne lévő ingóságokon túl, kiegészítő szolgáltatásaival akkor is segítséget jelenthet, ha a biztosítottal történik valami. A biztosítótársaságok különféle formában kínálnak egészség és balesetbiztosítást is a lakásbiztosításuk mellé. A Bank360 elemzői megvizsgálták, hogy melyik biztosító, milyen kiegészítő lehetőségeket kínál a lakásbiztosítása mellé.
Személyes pénzügyek Nem a koronavírus-járvány miatt nem mennek idén nyaralni a magyarok
Privátbankár.hu | 2021. június 4. 15:43
A magyarok többsége, 57 százaléka idén csak maximum négy éjszakás, belföldi kikapcsolódással számol, mindössze 16 százalék tervez hosszabb külföldi nyaralást.
Személyes pénzügyek Ennyi most a törlesztője egy 25 és 50 millió forintos lakáshitelnek
Privátbankár.hu | 2021. június 2. 19:15
Az egész Magyarországon emelkedő ingatlanárak mellett ma már nem ritkák az akár 50 millió forintot is elérő lakáshitelek. A Bank360 elemzői megvizsgálták, hogy egy ilyen nagy összegű hitelt milyen feltételekkel lehet felvenni.
Személyes pénzügyek A járvány meghozta a kockázatvállalási kedvet is a tőkepiacon
Márkázott tartalom | 2021. június 2. 16:56
Azt gondolhatnánk, hogy válságidőszakban mindenki óvatosabbá válik, a pandmémia a befektetési piacon azonban alaposan rácáfolt erre. A Takarékbank tapasztalatai szerint kockázatvállalóbbak lettek a magyarok. Ehhez kellett a járvány előtti év bősége, a klasszikusan biztosnak mondott eszközök csökkenő reálhozama, a nemzetközi hatások és a pénzpiaci edukáció is. Megutatjuk, mit hozott a koronavírus-járvány itthon a befektetési piacon.   
Személyes pénzügyek Ne lepődjön meg, ha nem éri el a Mobilkincstár-alkalmazást
Privátbankár.hu | 2021. június 2. 10:51
Akinek van a Magyar Államkincstárnál vezetett számlája, és mobil applikáción keresztül szeretett volna belépni, az csalódva vehette tudomásul az elmúlt napokban, hogy az alkalmazás nem működik. Mint kiderült, technikai dolgok állnak a háttérben.
Személyes pénzügyek Fokozatosan visszatérnek a magyarok Ausztriába dolgozni, de még több románt vettek fel
Eidenpenz József | 2021. május 29. 06:10
Áprilisban már negyedik hónapja emelkedett az Ausztriában alkalmazott magyar állampolgárok száma, de a növekedés még viszonylag szerény volt. Két hónap alatt 93 ezer embert vettek fel szomszédainknál, aminek közel fele külföldi állampolgár. De határozottan több román állampolgárt alkalmaztak mostanában, mint magyart.
Személyes pénzügyek 8,7 százalékkal nőtt az átlagbér a tavalyihoz képest márciusban
MTI | 2021. május 28. 09:12
289 400 forint volt a nettó.
Friss
hírlevél
depositphotos