BUX
32 591.95
+0.71%
+230.00
OTP
8 815.00
-0.28%
-25.00
MOL
2 000.00
+5.88%
+111.00
RICHTER
6 210.00
-2.66%
-170.00
MTELEKOM
355.00
-0.56%
-2.00
 
2020. február 20. 16:03

Az évekig sikerrel futó pályázatokkal kiosztottak 34 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást, idén mintha megbicsaklott volna a program. Nincs hír új kiírásról, ami persze nem zárja ki, hogy az év folyamán megjelenjen egy új.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Január végén egy álhír kezdett el terjedni az Otthon Melege Programról (OMP). Több portálon és a közösségi médiában is megjelent, hogy a program keretében pénzt adnak utólagos hőszigetelésre, tető-, konvektor-, háztartási nagygép, valamint tv cserére. A hír azonban valótlan volt.

A programban jelenleg csak egy pályázat fut: távfűtéses lakóépületek radiátorainak cseréjére lehet támogatást kérni, amelyet még tavaly ősszel hirdettek meg, és amelyre még március 31-ig lehet jelentkezni. Mindezt a programot lebonyolító NFSI Nonprofit Kft. is megerősítette honlapján, miszerint kizárólag az Okos költségmegosztás alkalmazásának elterjesztése, radiátor csere alprogram keretében lehetséges pályázatot benyújtani.

A felhívás kitér arra is, hogy az NFSI nem rendelkezik információval ebben az évben megjelenő OMP pályázati konstrukciókról.

Mindez a gyakorlatban azt jelentheti, míg a korábbi években sorra jelentek meg ilyen pályázatok, idén még egy sem indult el, de nem is látszik annak a jele, hogy lesznek ilyen pályázati lehetőségek. (Még a program nem hivatalos Facebook-csoportjaiban is többen afelől érdeklődnek, milyen pályázatok várhatók 2020-ban.)

Hamar elkapkodták az ingyenpénzt

A magyar háztartások, lakóépületek energiahatékonyságát segítő program 2014 szeptembere óta futott sikeresen. Alprogramjaiban háztartási nagygépekre, fűtési rendszerek korszerűsítésére, gázkonvektor cseréjére lehetett vissza nem térítendő támogatást szerezni.

A lehetőséget a kezdetektől fogva komoly érdeklődés övezte. Nem egyszer fordult elő, hogy a régiónként külön-külön meghirdetett keretösszeg többszörösére érkezett be pályázat, ami miatt számtalanszor, néhány óra után fel kellett függeszteni a pályázatok benyújtását. Mindenki támogatásban részesülhet, aki érvényes, formailag megfelelő pályázatot nyújtott be.

310 ezeren pályáztak

Megkerestük a programért felelős Innovációs- és Technológiai Minisztériumot (ITM), hogy árulják el, terveznek-e kiírni erre az évre is pályázatokat, ezek várhatóan mekkora keretösszeggel jelennek meg. Szerettük volna azt is megtudni, az elmúlt évek alatt összesen hány pályázat volt, hányan nyertek, mekkora összeggel támogatta a nyerteseket az állam.

Az ITM mindössze annyit közölt: a programban 2014 óta összesen 310 ezer háztartásban ment végbe energetikai korszerűsítés. A 36 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás mintegy 70 milliárd forint összértékű beruházás megvalósítását tette lehetővé.

Megerősítették, hogy a jelenleg is nyitott konstrukcióban március végéig nyújthatnak be támogatási kérelmeket a távhővel ellátott társasházak a fűtési rendszerek szabályozhatóvá tételére, az okos költségosztásra és kiegészítő tevékenységként radiátorcserére. A felhívás keretösszege 2 milliárd forint. Ezen túlmenően viszont nem árulták el, tervezik-e további pályázatok kiírását még ebben az évben.

A friss kiírásokról a minisztérium szerint a kormányzati holnapon és a pályázatkezelő online felületén található naprakész tájékoztatás. Ennek viszont egyelőre semmi nyoma. Utolsó bejegyzés a honlapon tavaly decemberi, a fogyasztóvédelmi szervezeteket érintő pályázati kiírás elbírálásáról szól.

Még bármi lehet

Annak ellenére, hogy február végét írunk, és még nem történt egyetlen kiírás sem, ez nem zárja ki, hogy az év folyamán ne jelenjenek meg pályázatok. 2019-ben például május végén kezdődött a pályázatok benyújtása földgázüzemű konvektorok cseréjére.

A program megszűnése ugyanakkor különösen fájdalmas lenne most, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a hétvégén jelentette be a kormány klímavédelmi akciótervét, és amelyről kedden árult el részleteket Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

Személyes pénzügyek Főleg az időseket célozzák meg az elharapódzó koronavírus-csalások
Eidenpenz József | 2020. március 31. 18:04
A koronavírussal kapcsolatos csalások nagyon hamar megjelentek az interneten, amint erre fogyasztóvédő szervezetek felhívják a figyelmet. Előbb, mint maga a járvány. A vírus kapcsán a csalók különösen nagy buzgalommal célozzák meg a 60 éven felülieket. Nagy anyagi károkat tudnak okozni befektetési csalásokkal is.
Személyes pénzügyek Üzenet a békeidőkből: 249 500 forint volt a januári átlagkereset
MTI | 2020. március 31. 09:49
Ez 9,2 százalékos növekedést jelent éves összevetésben a Központi Statisztikai Hivatal számai szerint. Furcsa ezt olvasni két hónappal odébb, egy világjárvány közepette.
Személyes pénzügyek Takarékbank: külön idősáv a 65 éven felülieknek
Privátbankár.hu | 2020. március 28. 11:16
Külön idősávot biztosít a személyes ügyintézésre a Takarékbank a 65 évnél idősebbeknek.
Személyes pénzügyek CIG Pannónia – mától digitálisan is köthető szerződés
Privátbankár.hu | 2020. március 25. 16:45
A CIG Pannónia Biztosító mától az elsők között vezeti be a teljeskörű digitális biztosítási szerződéskötést.
Személyes pénzügyek Milyen biztosítást kössenek a hobbifutók?
Privátbankár.hu | 2020. március 25. 15:37
A futás az egyik legnépszerűbb sport, amelyet viszonylag kevés ráfordítással el lehet kezdeni. Idővel aztán a legtöbb kocogó keresi a kihívást és versenyeken is elindul, ma már rengeteg lehetőség közül lehet választani. A félmaratoni és maratoni távok mellett az erdei, hegyi versenyek, ultratávok is egyre több futót vonzanak, természetesen nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is.
Személyes pénzügyek További könnyítéseket kaptak a hiteleseknek – kiderültek a moratórium részletei
Privátbankár.hu | 2020. március 25. 05:58
Nem csak idén, jövőre is segítik a moratóriummal élő ügyfeleket, bővül a kedvezményes hitelek köre is. Nem számítható fel kamatos kamat a moratórium ideje alatt.
Személyes pénzügyek Varga Mihályék döntöttek: 15 ezerre emelkedik az érintéses fizetések határa
Privátbankár.hu | 2020. március 24. 11:02
A járvány lassítását szolgálja ez is a Pénzügyminisztérium által kiadott közleménye szerint.
Személyes pénzügyek Felfüggesztik a diákhitel törlesztését – kiderültek a részletek
Privátbankár.hu | 2020. március 19. 20:07
A moratóriumot kiterjesztik a leendő ügyfeleire is.
Személyes pénzügyek Februárban még béke volt az osztrák munkaerő-piacon, több magyar dolgozott kint
Eidenpenz József | 2020. március 19. 06:07
Emelkedni tudott februárban az Ausztriában foglalkoztatott magyarok létszáma, ha már nem is túl sokkal. A románok vagy a horvátok száma azonban jobban nőtt. Ám a sokk valószínűleg márciusban következik, mert a téli síszezon hamarabb véget ért a vártnál.
Személyes pénzügyek Rövidebb nyitva tartást vezetett be a NAV a központi ügyfélszolgálatain
Privátbankár.hu | 2020. március 18. 17:39
Mától heti 25 órában várják az ügyfeleket.
hírlevél