<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

A Budapesten magasodó szállodák jelentős része nem használja ki, hogy a tetejéről csodás panoráma tárul a világ egyik legszebb fővárosára. Legalábbis így volt eddig. De mintha az utóbbi időben megmozdult volna valami. Világszerte óriási üzlet hasznosítani az ilyen ritka adottságot, sokszor fél éveket kell várni a szabad asztalra valamelyik bécsi, stockholmi vagy párizsi hasonló helyen. Mindez a hazai vendégek pénztárcáján múlna, netán a tájékozottságukon  – vagy valami máson? Összeállításunkból ez is kiderül.

A kevésbé informálódott hazai közönség nagy része még mindig nem tud arról, hogy ünnepi családi alkalmakkor, netán külföldi vendéget kalauzolva – vagy csak egy születésnapon, a párunkkal ide látogatva – mekkora élmény egy szálloda tetején meginni egy pohár pezsgőt, miközben olyan részleteket fedezünk fel, a várost felülnézetből megszemlélve, amilyeneket eddig soha nem láttunk. 

Este még szebb a látvány a Matild Palace Duchess tetőteraszáról. Fotó: Matild PalaceEste még szebb a látvány a Matild Palace Duchess tetőteraszáról. Fotó: Matild Palace

Palota a híd lábánál

E sorok írójának a minap a Matild Palace Duchess tetőteraszán volt szerencséje résztvenni egy sajtótájékoztatón és jelenthetjük, hogy a Duna partján magasodó csodás palotáról szinte az egész város elénk tárul. Este még szebb a látvány, hiszen kigyúlnak a fények, augusztusban pedig hullócsillag-áradat vár itt minket. A Duchess enteriőrjének buján tobzódó, eklektikus dizájnja és gazdag italválasztéka nem csak a szállóvendégek számára elérhető – keddtől szombatig, este 6-tól hajnal 2-ig vannak nyitva. Bár aki a 7-es busszal átdöcög Budáról a Ferenciek terére, az talán nincs ezzel tisztában.

A 360 fokos panorámával rendelkező tetőterasz egy része fedett, így a Gellért-hegy, a Duna, az Erzsébet-híd vagy a akár a pesti háztetők látványában bármilyen időjárás esetén gyönyörködhetünk. A nemrég nyílt titokzatos tetőtéri italbár gasztronómiai koncepcióját a világhírű sztárséf, Wolfgang Puck álmodta meg, a Matild Palota többi vendéglátó helyéhez, a Spagohoz és a Matild Caféhoz hasonlóan.  

A szabadság érzése 

Az idősebb korosztály – beleértve azokat is, akik gyerekkorukból emlékeznek a Duna Intercontinental nyitására – tisztában van vele, hogy a ma Marriott szállodaként üzemelő, Finta József  tervezte épület 1969 óta része a város látképének, és ez már bizonyosan így marad hosszú-hosszú évtizedekig. Hajdan csak az elnöki lakosztályt lefoglaló sztárok és magas rangú politikusok élvezhették a hatalmas teraszt, amelynek létéről a legtöbben akkor szereztek tudomást, amikor Freddy Mercury gyakorolta ott a Tavaszi szél vizet áraszt című magyar népdalt, készülve az emlékezetes koncertre.

Augusztus 20-át persze hónapokkal előre lefoglalják, hiszen a tűzijátékot innen nézni nagy élmény.

A tűzijátékot a Marriott tetőteraszáról nézni nagy élmény. Fotó: MarriottA tűzijátékot a Marriott tetőteraszáról nézni nagy élmény. Fotó: Marriott

Amint Lányi-Bíró Edina pr és marketing menedzsertől megtudjuk, a szálloda minden évben speciális teraszmenüvel várja a vendégeket. A fogások a szezonnal együtt változnak.

A Covid időszaka alatt megnyitott Liz and Chain Sky Lounge is meghozta az elvárásaikat, hiszen a Budapest Marriott Hotel 9. emeletén elhelyezkedő lounge a város legszebb panorámájával büszkélkedhet. Szerdától szombatig, délután 5 és hajnal 1 óra között tartanak nyitva. A rendhagyó helyszín és a szakértő vendéglátás intimebb, zártkörű rendezvényekre is felkészült, vasárnaptól szerdáig privát események levezénylését is vállalják. 

Mennyire jellemző Ön szerint, hogy  a magyar vendéglátás favorizálná a tetőbárokat? – kérdeztük Lányi-Bíró Edinától.

Az igény eddig is megvolt, de a járványidőszak után az érdeklődés a szabadtéri vendéglátás iránt növekedett. Ezek a helyek ugyanis megadják a biztonság, a szabadság érzését, főleg, ha azok a Duna-parton találhatók. Nekünk ezen a téren különleges a helyzetünk.

Találni-e munkaerőt a fenti rész üzemeltetésére?

Megteszünk mindent annak érdekében, hogy az outlet-ekbe is a legképzettebb és a leglelkesebb munkaerőt alkalmazzuk. Mindig prioritásként kezeltük az alkalmazottak megtartását és elégedettségét. Minden év májusában egy hét csak a munkavállalókról szól, ilyenkor számos kényeztetésben és meglepetésben van részük. Ebben az évben a budapesti Marriott-szállodák Toborzó Napot is tartanak, amikor a szállodákon belüli nyitott pozíciókba nyerhetnek betekintést az érdeklődő, leendő potenciális kollégák.

Kerti miliő a Podmaniczky utcában

Távolban a Budai Vár, a Halászbástya és a Gellért-hegy, tőlünk karnyújtásnyira a pesti háztetők izgalmas kavalkádja. A Mystery Hotel Budapest tetején található Sky Garden a Podmaniczky utca egyik rejtett oázisa.

Mennyiben kíván ez a műfaj a vendéglátástól speciális menüt, szervizt, kiszolgálást? érdeklődtünk Berényi Viktóriánál, a szálloda üzletfejlesztési igazgatójánál.

Mint a teraszok többségénél, nálunk is egy kicsit kötetlenebb a hangulat és természetesen ehhez a menü kínálata és a kiszolgálás is igazodik. Itt is, mint a belső éttermi terekben, gondos figyelmet fordítunk arra, hogy nagyrészt hazai alapanyagokból készüljenek a fogások, amelyeket ehhez a kerti miliőhöz illően tálalunk. A terasz szezonalitása miatt főként a könnyű italok – limonádék, koktélok és borok – a vendégek kedvencei. 

A Mystery Hotel Budapest tetején található Sky Garden a Podmaniczky utca egyik rejtett oázisa. Fotó: MysteryA Mystery Hotel Budapest tetején található Sky Garden a Podmaniczky utca egyik rejtett oázisa. Fotó: Mystery

Lehet-e ma munkaerőt találni egy ilyen feladathoz? 

Szerencsésnek mondhatjuk magunkat ebből a szempontból, mert az elmúlt években, minden nehézség mellett is, sikerült egy állandó csapatot építenünk és így jelenleg zavartalan a működés. Azt viszont mi is tapasztaljuk, hogy a szakma komoly munkaerőhiánnyal küzd és ez gondot okozhat a közeli jövőben is. 

Ön szerint jellemző-e a magyar vendéglátásra, hogy favorizálná a tetőkerteket?

Ez nyilván adottság kérdése,  nem minden vendéglátóhely rendelkezik ilyen helyszínnel. No meg, ez egy extra beruházás, és a szakma még mindig lábadozik az elmúlt két év után. A munkaerő-toborzás is nehéz. A mi teraszunk 2019-ben nyitott, és már abban az évben élénk volt az érdeklődés iránta. Ez az elmúlt két év kényszerű bezártsága miatt még inkább fokozódott.

A világ egyik legjobbja, a Bazilikánál

Az egyik legsikeresebb belvárosi butikhotel az Aria, amely tetején – ahonnan a Bazilika lentről nem látható építészeti szépségei csodálhatók meg, egészen közelről – a Covid előtt egymást érték a rendezvények, sajtótájékoztatók. Milyen most a helyzet? – faggattuk Tolnai Máté értékesítési vezetőt.

Nyitva vagyunk, a lenti éttermünket pedig most tervezzük újranyitni. A High Note Skybar-unk igen népszerű – a Condé Nast Traveler a korábbi években a világ legjobb rooftop-bárjai közé választotta.

Most dolgozunk azon, hogy ne csak délután 4-től, de akár már korábban is fogadhassunk vendégeket. A munkaerőgondok minket sem kímélnek, a Covid is természetesen átírta a munkarendet. Ugyanakkor sok a rendezvény, a magánpartik, kis létszámú esküvők és más események miatt szinte teli a naptár. A felső szint egy része fedett, tehát rossz idő esetén is kinyitunk, a szabadtéri rész nyáron különösen népszerű. De a hűvös hónapokban sem vagyunk zárva, ha ősszel szükséges, akár fűtünk is.

A szállóvendégek természetesen előnyt élveznek, ha asztalt szeretnének itt foglalni. Ami az árakat illeti, azok nagyjából megegyeznek e felkapott környéken található vendéglátóhelyekével. 

Nehéz rentábilisan működtetni

Az építészetileg különösen értékes Dohány utcai Continental vezérigazgatója, Géher Zoltán szerint Budapesten az a szálloda sem hirdeti, hogy tetőbárja van, amelyik tényleg rendelkezik ilyennel, mert többnyire nem tudják a folyamatos üzemelést megoldani. 

Nincs erre a célra állandó személyzet, és ha van is, sokba kerül.  Hullámzó és kiszámíthatatlan a forgalom, és nagyon időjárásfüggő. Sok helyen nincs védelem az eső, a hideg, a szél, a nap ellen, mindezt kiépíteni pedig drága – mondja.

Ráadásul a tetőteraszokat sok helyen utólag alakították ki, ezért az üzemeltetés nehézkes, meg kell teremteni a raktározás, az áruszállítás, a hűtés és a melegkonyha lehetőségét. Inkább csak alkalmanként, rendezvényeknek, csoportoknak adjuk ki a legfelső szintet. Szerintem csak azok a tetőbárok mennek jól, ahol szép a kilátás, egyedi a hely, csak este tartanak nyitva, csupán italt szolgálnak fel, ha ételt is, akkor minimális választékban. 

Ezek után költői a kérdés: megéri ilyet üzemeltetni?

Sima, klasszikus éttermet is nehéz rentábilisan működtetni, hát még egy tetőteraszt… 

Esetleg plusz marketinget bevetni megoldás lehet?

A vendégcsalogatás sokba kerül, erre már alig marad pénz, a print szinte meghalt, de mivel nagyon széles az online piac, nehéz belőni, hogy hol érdemes hirdetni, és persze ez is pénzbe kerül. 

Címkék: Turizmus Szálloda

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Turizmus II. Erzsébet nevét veszi fel egy francia kisváros reptere
Elek Lenke | 2022. szeptember 28. 19:41
Világszerte a legkülönfélébb módokon rótták le az emberek a tiszteletüket, amikor II. Erzsébet brit királynő szeptember 8-án meghalt.
Turizmus Ez az Atlantisz sosem süllyed el - dubaji séfparádé, milliárdokért
Elek Lenke | 2022. szeptember 24. 12:09
Lehet-e bármilyen újdonságot mondani, azon szűk réteg tagjainak Dubajról, akik rendszeresen visszajárnak a turizmus eme virágzó városállamába? Ugyanakkor Magyarországon olyannyira ismert lett a név, hogy bekerült a köznyelvbe is - példátlanul -, ilyen a többféle értelmű dubajozni ige. Ám most még ezen is túl akarnak tenni: a világ legnagyobb luxusszállodáját október elején nyitják meg.
Turizmus Terminál-építés, járványokra tekintettel – a Changi ebben is élre tör
Elek Lenke | 2022. szeptember 18. 20:35
A Changi, Szingapúr híres reptere évek óta a világ legjobbnak ítélt légi csomópontja. Most új technikai újdonsággal rukkol elő e gigantikus létesítmény menedzsmentje, csökkentendő a jövőben kialakuló járványok veszélyességét.
Turizmus Rengetegen kerülhetnek utcára a vendéglátásban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 13. 09:51
Pedig a júliusi számok még jók voltak, de a kilátások már kevésbé rózsásak.
Turizmus Az Esterházy birodalom, ma - Virágzó turisztikai nagyvállalat Burgenlandban
Elek Lenke | 2022. szeptember 11. 18:13
Ahol a hagyomány modern utakon jár – olvasom a csinos prospektus elején a szlogent, miközben több száz éves falak között sétálunk. A – közös - múlt meglehetősen mozgalmas volt, de milyen a jelen?
Turizmus Jók a turizmus számai, de az energiaárak bezárásokat hozhatnak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 6. 10:21
A külföldiek jönnek, a magyarok mennek, a szektor talpraállása folytatódott - eddig.
Turizmus Jön egy újabb Concorde-utód szuper repülőgép
Szakonyi Péter | 2022. augusztus 21. 09:50
Egy lépésre a kétszeres hangsebességtől.
Turizmus Rágógumi fal, tésztamúzeum, Carhenge – A világ legfurcsább turistalátványosságai
Elek Lenke | 2022. augusztus 14. 05:48
Miből lehet turista látványosság vagy kiállítás? Mindenből. Emlékezzünk csak Örkény zseniális egypercesére, amikor a portás összeállít fél óra alatt egy Hubauer Sándor emlékkiállítást.
Turizmus Szépen épül vissza a hazai vendéglátás
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 10:14
A második és harmadik járványhullám ellen hozott tavaly év eleji korlátozó intézkedések egy évvel ezelőtt fokozatos feloldása miatt a következő hónapokban a növekedési ütem már lassulni fog, de a növekedés továbbra is fennmaradhat - vélik a Magyar Bankholding elemzői.
Turizmus "Nem az olcsó forint miatt jöttem ide, de én is érzem" - turistákat kérdeztünk a zuhanó forintról, videó
Bendl Vera – Izsó Márton | 2022. augusztus 6. 18:11
Vannak, akik azért jönnek Magyarországra, mert a valutájuk egyre többet ér, mások csak érzékelik a hatást. Megint mások egyszerűen izgalmasnak tartják az országot. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG