8p

A Budapesten magasodó szállodák jelentős része nem használja ki, hogy a tetejéről csodás panoráma tárul a világ egyik legszebb fővárosára. Legalábbis így volt eddig. De mintha az utóbbi időben megmozdult volna valami. Világszerte óriási üzlet hasznosítani az ilyen ritka adottságot, sokszor fél éveket kell várni a szabad asztalra valamelyik bécsi, stockholmi vagy párizsi hasonló helyen. Mindez a hazai vendégek pénztárcáján múlna, netán a tájékozottságukon  – vagy valami máson? Összeállításunkból ez is kiderül.

A kevésbé informálódott hazai közönség nagy része még mindig nem tud arról, hogy ünnepi családi alkalmakkor, netán külföldi vendéget kalauzolva – vagy csak egy születésnapon, a párunkkal ide látogatva – mekkora élmény egy szálloda tetején meginni egy pohár pezsgőt, miközben olyan részleteket fedezünk fel, a várost felülnézetből megszemlélve, amilyeneket eddig soha nem láttunk. 

Este még szebb a látvány a Matild Palace Duchess tetőteraszáról. Fotó: Matild Palace
Este még szebb a látvány a Matild Palace Duchess tetőteraszáról. Fotó: Matild Palace

Palota a híd lábánál

E sorok írójának a minap a Matild Palace Duchess tetőteraszán volt szerencséje résztvenni egy sajtótájékoztatón és jelenthetjük, hogy a Duna partján magasodó csodás palotáról szinte az egész város elénk tárul. Este még szebb a látvány, hiszen kigyúlnak a fények, augusztusban pedig hullócsillag-áradat vár itt minket. A Duchess enteriőrjének buján tobzódó, eklektikus dizájnja és gazdag italválasztéka nem csak a szállóvendégek számára elérhető – keddtől szombatig, este 6-tól hajnal 2-ig vannak nyitva. Bár aki a 7-es busszal átdöcög Budáról a Ferenciek terére, az talán nincs ezzel tisztában.

A 360 fokos panorámával rendelkező tetőterasz egy része fedett, így a Gellért-hegy, a Duna, az Erzsébet-híd vagy a akár a pesti háztetők látványában bármilyen időjárás esetén gyönyörködhetünk. A nemrég nyílt titokzatos tetőtéri italbár gasztronómiai koncepcióját a világhírű sztárséf, Wolfgang Puck álmodta meg, a Matild Palota többi vendéglátó helyéhez, a Spagohoz és a Matild Caféhoz hasonlóan.  

A szabadság érzése 

Az idősebb korosztály – beleértve azokat is, akik gyerekkorukból emlékeznek a Duna Intercontinental nyitására – tisztában van vele, hogy a ma Marriott szállodaként üzemelő, Finta József  tervezte épület 1969 óta része a város látképének, és ez már bizonyosan így marad hosszú-hosszú évtizedekig. Hajdan csak az elnöki lakosztályt lefoglaló sztárok és magas rangú politikusok élvezhették a hatalmas teraszt, amelynek létéről a legtöbben akkor szereztek tudomást, amikor Freddy Mercury gyakorolta ott a Tavaszi szél vizet áraszt című magyar népdalt, készülve az emlékezetes koncertre.

Augusztus 20-át persze hónapokkal előre lefoglalják, hiszen a tűzijátékot innen nézni nagy élmény.

A tűzijátékot a Marriott tetőteraszáról nézni nagy élmény. Fotó: Marriott
A tűzijátékot a Marriott tetőteraszáról nézni nagy élmény. Fotó: Marriott

Amint Lányi-Bíró Edina pr és marketing menedzsertől megtudjuk, a szálloda minden évben speciális teraszmenüvel várja a vendégeket. A fogások a szezonnal együtt változnak.

A Covid időszaka alatt megnyitott Liz and Chain Sky Lounge is meghozta az elvárásaikat, hiszen a Budapest Marriott Hotel 9. emeletén elhelyezkedő lounge a város legszebb panorámájával büszkélkedhet. Szerdától szombatig, délután 5 és hajnal 1 óra között tartanak nyitva. A rendhagyó helyszín és a szakértő vendéglátás intimebb, zártkörű rendezvényekre is felkészült, vasárnaptól szerdáig privát események levezénylését is vállalják. 

Mennyire jellemző Ön szerint, hogy  a magyar vendéglátás favorizálná a tetőbárokat? – kérdeztük Lányi-Bíró Edinától.

Az igény eddig is megvolt, de a járványidőszak után az érdeklődés a szabadtéri vendéglátás iránt növekedett. Ezek a helyek ugyanis megadják a biztonság, a szabadság érzését, főleg, ha azok a Duna-parton találhatók. Nekünk ezen a téren különleges a helyzetünk.

Találni-e munkaerőt a fenti rész üzemeltetésére?

Megteszünk mindent annak érdekében, hogy az outlet-ekbe is a legképzettebb és a leglelkesebb munkaerőt alkalmazzuk. Mindig prioritásként kezeltük az alkalmazottak megtartását és elégedettségét. Minden év májusában egy hét csak a munkavállalókról szól, ilyenkor számos kényeztetésben és meglepetésben van részük. Ebben az évben a budapesti Marriott-szállodák Toborzó Napot is tartanak, amikor a szállodákon belüli nyitott pozíciókba nyerhetnek betekintést az érdeklődő, leendő potenciális kollégák.

Kerti miliő a Podmaniczky utcában

Távolban a Budai Vár, a Halászbástya és a Gellért-hegy, tőlünk karnyújtásnyira a pesti háztetők izgalmas kavalkádja. A Mystery Hotel Budapest tetején található Sky Garden a Podmaniczky utca egyik rejtett oázisa.

Mennyiben kíván ez a műfaj a vendéglátástól speciális menüt, szervizt, kiszolgálást? érdeklődtünk Berényi Viktóriánál, a szálloda üzletfejlesztési igazgatójánál.

Mint a teraszok többségénél, nálunk is egy kicsit kötetlenebb a hangulat és természetesen ehhez a menü kínálata és a kiszolgálás is igazodik. Itt is, mint a belső éttermi terekben, gondos figyelmet fordítunk arra, hogy nagyrészt hazai alapanyagokból készüljenek a fogások, amelyeket ehhez a kerti miliőhöz illően tálalunk. A terasz szezonalitása miatt főként a könnyű italok – limonádék, koktélok és borok – a vendégek kedvencei. 

A Mystery Hotel Budapest tetején található Sky Garden a Podmaniczky utca egyik rejtett oázisa. Fotó: Mystery
A Mystery Hotel Budapest tetején található Sky Garden a Podmaniczky utca egyik rejtett oázisa. Fotó: Mystery

Lehet-e ma munkaerőt találni egy ilyen feladathoz? 

Szerencsésnek mondhatjuk magunkat ebből a szempontból, mert az elmúlt években, minden nehézség mellett is, sikerült egy állandó csapatot építenünk és így jelenleg zavartalan a működés. Azt viszont mi is tapasztaljuk, hogy a szakma komoly munkaerőhiánnyal küzd és ez gondot okozhat a közeli jövőben is. 

Ön szerint jellemző-e a magyar vendéglátásra, hogy favorizálná a tetőkerteket?

Ez nyilván adottság kérdése,  nem minden vendéglátóhely rendelkezik ilyen helyszínnel. No meg, ez egy extra beruházás, és a szakma még mindig lábadozik az elmúlt két év után. A munkaerő-toborzás is nehéz. A mi teraszunk 2019-ben nyitott, és már abban az évben élénk volt az érdeklődés iránta. Ez az elmúlt két év kényszerű bezártsága miatt még inkább fokozódott.

A világ egyik legjobbja, a Bazilikánál

Az egyik legsikeresebb belvárosi butikhotel az Aria, amely tetején – ahonnan a Bazilika lentről nem látható építészeti szépségei csodálhatók meg, egészen közelről – a Covid előtt egymást érték a rendezvények, sajtótájékoztatók. Milyen most a helyzet? – faggattuk Tolnai Máté értékesítési vezetőt.

Nyitva vagyunk, a lenti éttermünket pedig most tervezzük újranyitni. A High Note Skybar-unk igen népszerű – a Condé Nast Traveler a korábbi években a világ legjobb rooftop-bárjai közé választotta.

Most dolgozunk azon, hogy ne csak délután 4-től, de akár már korábban is fogadhassunk vendégeket. A munkaerőgondok minket sem kímélnek, a Covid is természetesen átírta a munkarendet. Ugyanakkor sok a rendezvény, a magánpartik, kis létszámú esküvők és más események miatt szinte teli a naptár. A felső szint egy része fedett, tehát rossz idő esetén is kinyitunk, a szabadtéri rész nyáron különösen népszerű. De a hűvös hónapokban sem vagyunk zárva, ha ősszel szükséges, akár fűtünk is.

A szállóvendégek természetesen előnyt élveznek, ha asztalt szeretnének itt foglalni. Ami az árakat illeti, azok nagyjából megegyeznek e felkapott környéken található vendéglátóhelyekével. 

Nehéz rentábilisan működtetni

Az építészetileg különösen értékes Dohány utcai Continental vezérigazgatója, Géher Zoltán szerint Budapesten az a szálloda sem hirdeti, hogy tetőbárja van, amelyik tényleg rendelkezik ilyennel, mert többnyire nem tudják a folyamatos üzemelést megoldani. 

Nincs erre a célra állandó személyzet, és ha van is, sokba kerül.  Hullámzó és kiszámíthatatlan a forgalom, és nagyon időjárásfüggő. Sok helyen nincs védelem az eső, a hideg, a szél, a nap ellen, mindezt kiépíteni pedig drága – mondja.

Ráadásul a tetőteraszokat sok helyen utólag alakították ki, ezért az üzemeltetés nehézkes, meg kell teremteni a raktározás, az áruszállítás, a hűtés és a melegkonyha lehetőségét. Inkább csak alkalmanként, rendezvényeknek, csoportoknak adjuk ki a legfelső szintet. Szerintem csak azok a tetőbárok mennek jól, ahol szép a kilátás, egyedi a hely, csak este tartanak nyitva, csupán italt szolgálnak fel, ha ételt is, akkor minimális választékban. 

Ezek után költői a kérdés: megéri ilyet üzemeltetni?

Sima, klasszikus éttermet is nehéz rentábilisan működtetni, hát még egy tetőteraszt… 

Esetleg plusz marketinget bevetni megoldás lehet?

A vendégcsalogatás sokba kerül, erre már alig marad pénz, a print szinte meghalt, de mivel nagyon széles az online piac, nehéz belőni, hogy hol érdemes hirdetni, és persze ez is pénzbe kerül. 

Címkék: Turizmus Szálloda

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Turizmus 30 és 66 ezer forint között kell fizetni Budapesten az ünnepi étkezésért a szállodákban
Elek Lenke | 2024. december 16. 15:01
A hagyományos ünnepi fogások és a wellness szállodák all-inclusive élményei mellett már a gourmet menük és a házhoz szállított bejglik is hódítanak.
Turizmus Egekben a New York-i szállodaárak
Szakonyi Péter | 2024. december 9. 15:03
A hagyományos karácsonyi roham eredményeként átlag 345 dollárt kell fizetni éjszakánként, de a luxushotelekben még ennek duplájáért sem lehet megszállni.
Turizmus Miközben lövik az ukránokat, furcsa, mit tesznek az oroszok
Elek Lenke | 2024. december 8. 17:58
Tömegesen terveznek útra kelni az oroszok az ünnepek alatt. De kik és hova utaznak Gyed Maróz (Télapó) idején az oroszok?
Turizmus Szokatlan jelentés látott napvilágot Budapestről Amerikában
Elek Lenke | 2024. december 8. 15:55
Végre egy olyan cikk – drága pr-anyag?, de mindegy is – amely a fővárost a mai valóságában mutatja be.
Turizmus Díjeső a Klasszis TopDesign 2024 versenyen – elismerték a legkiemelkedőbb pályamunkákat
Privátbankár.hu | 2024. december 5. 17:29
Átadták a díjakat Magyarország egyetlen nemzetközi szintű vendéglátó- és szállodaipari designversenyén.
Turizmus Elözönlötték a külföldiek ezt a Békés megyei várost
Privátbankár.hu | 2024. november 28. 08:32
A külföldivendég-éjszakák száma az előző év azonos időszakához viszonyítva a legerőteljesebben, 20 százalékkal Gyula és térségében emelkedett.
Turizmus Egykor az uralkodók desszertje – ma a magyarok konyhájának kedvence
PR | 2024. november 20. 15:17
A Zazie Bistro & Bar idén először saját standdal jelenik meg a Bazilikánál található adventi vásárban, hogy a látogatók számára különleges gasztronómiai élményt nyújtson. Az ünnepi forgatagban Bíró Dani séf és Nagy Gergő cukrászmester különleges császármorzsa variációkkal várja azokat, akik egyszerre keresik a hagyományos ízeket és a modern konyha kreativitását.
Turizmus Egészen új módi érkezett a tengerpartra
Elek Lenke | 2024. november 17. 12:29
Az Égei-tengeri szigetek Görögország ékkövei, de ez nem jelenti azt, hogy alaposabb felfedezésük olyan egyszerű lenne. Ahhoz, hogy részletesebben felfedezzük e meseszép tájat, először hosszú komputakat kell megtenni, a főszezonban sorban állni a jegyekért és sokakkal együtt szorongva a fedélzeten.
Turizmus Klasszis TopDesign 2024: megvan a döntősök listája, elindult a közönségszavazás
Vágó Ágnes | 2024. november 15. 19:18
Az ünnepélyes díjkiosztó december 3-án lesz. 
Turizmus Budapesten luxushotelből is követheti az elnökválasztást
Elek Lenke | 2024. november 5. 14:15
Világszerte amerikaiak és szimpatizánsaik figyelik a keddi amerikai elnökválasztást, sokan pedig exkluzív rendezvényeken izgulják végig az éjszakát, Budapesten is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG