7p

Mire készülhet a kormány?
Meg lehet még menteni az idei évet az ezer sebből vérző gazdaságban?

Online Klasszis Klub élőben Győrffy Dórával!
Vegyen részt és kérdezze Ön is a közgazdászt, egyetemi tanárt!

2025. július 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Péknek lenni ma divatos, megbecsült foglalkozás, legalább annyira, mint cukrásznak. Keményen meg kell dolgozni a sikerért, de a kézműves, kisebb üzletekbe messze földről elzarándokolnak. Bár a tévéshow-k figyelme a cukrászatra erőteljesebben fókuszál, a szakma rangja kétségkívül növekedett az utóbbi időben.

Sok diplomás váltott hivatást, és szerelmesedett bele ebbe a mesterségre. Még több háziasszony süti lelkes amatőrként otthon a család mindennapi kenyerét. Különösen most, az áremelkedések miatt.

Érdemes körülnézni a világ számos pontján, hol, mekkora tekintélye van, egyrészt a szakmának, másrészt ennek a legősibb élelmiszernek.

Kevés külföldön a magyar pékség

A hazait persze nem pótolja semmi.  A külföldre költöző százezreknek – már az 56-os menekültek számára is - amit a legnehezebb volt megszokni, az az igazi magyar kenyér hiánya. Akik külföldön élnek, mit meg nem adnának egy hamisítatlan magyar pékségért – de kevés van belőlük, ennek ellenére.

Magyarországon mindig baj, ha nincs otthon kenyér, még akkor is, ha fogyókúrázik a család egyik fele. Persze ma már le szoktuk fagyasztani – nemcsak nyáron, télen is – hogy ha későn érünk haza és nincs nyitva bolt, ne jöjjünk zavarba. Sütőben átmelegítve, ha nem is pótolja a kemencéből kivettet, de megteszi.

A világ legfinomabb kenyereit sokak szerint Olaszországban sütik, bár ezek egy része inkább lepény vagy pizzaalap. A szárított paradicsomos, olajbogyós, fetás és még sokféleképpen ízesített finomságok önmagukban is csemegék, hátha még jófajta vörösbor is jár hozzá. De Itáliában többszáz féle más kenyér kapható.

Kevés a magyar pékség külföldön. Fotó: MTI/Mónus Márton
Kevés a magyar pékség külföldön. Fotó: MTI/Mónus Márton

Lisztkurzus, amatőröknek

Egy magyar, vendéglátással foglalkozó csapat vendége voltam nemrég Olaszországban, állandó éttermünk pedig a Grado-i La Doge volt. A hatalmas, kerek, illetve négyszögletes, kissé lapos természetesen helyben sütött remekek érdekes mixtúráját adták a péksüteményeknek és a hagyományos kenyereknek.

Jártak már Önök lisztbemutatón? A laikusok számára a liszt – liszt, és kész. Simone Genero, a fiatal pizza- és kenyérkészítő mester a La Doge-ban rendezett prezentáción megmagyarázta, miért fontos ismerni a különböző típusú – ezúttal 100 százalékban olasz - liszteket. Minőségük, zamatuk attól is függ, Itália mely részén aratták le azt a bizonyos fajta búzát és mivel, hogyan őrölték.

Akkor a Rachello fajtával ismerkedtünk, figyelve a különféle kelesztési és dagasztási technikákra. Az interaktív tanórát az elkészített tradicionális, illetve újfajta gourmet pizzák kóstolója követte. A Rachello emellett egy védett területen termelt, garantáltan magas minőségű termékekből álló ellátási lánc, amely három régióban van jelen. Harminc mezőgazdasági cég, illetve agronómusokból álló csapat alkotja, akik a fenntartható mezőgazdaságért dolgoznak.

Ahol a világ minden kenyere találkozik

Izrael az a hely, ahol mintha a világ minden kenyere találkozik, hiszen állandó a bevándorlás. Természetesen a szállodában roskadozott a svédasztal - és senkinek nem hiányzik a hús. Viszont a sokféle színes zöldség, saláta, és tojásétel mellett számos kenyér, édes és sós, töltött és szezámmagos péksütemény – a hámántáskára és fánkra emlékeztető – vonzotta a vendéget a reggelit felszolágló étterem asztalán.

Érdekes módon, barcheszt és bagelt ott éppen nem láttam, az utcai büfékben annál inkább. A kóser McDonalds bucik külön fejezetet érdemelnek.

Igazi, a magyarra hasonlító kenyérre egy útmenti büfében talált a csapat, amelyet rántott csirkemellhez, sültkrumplihoz - ! - tálaltak fel.

Menő lett péknek állni. Fotó: Pixabay
Menő lett péknek állni. Fotó: Pixabay

Svéd finomságok, a messzi Északról

Dél után irány Észak! A svéd gasztronómia fontos eleme a kenyér, amely sokszor édeskés,. Mindegyik ottani háztartásban lehet találni sokáig elálló, szárított ropogós kenyeret, akárcsak Norvégiában és Finnországban. Ennek az az oka, hogy sokszor akkora mennyiségű hó esik és oly zord az idő, hogy a szupermarketig is bonyolult eljutni.

A tartós, barna knäckebröd, amellyel a svéd bútoróriás hazai áruházában már vagy 30 éve találkoztunk először. Persze Svédországban ezek ezerféle fajtáját kínálják, kedvencem a középen lyukas fajta, amilyent hajdanán a parasztházakban, egy mennyezeti rúdon tároltak.

Van, amit rúdon tároltak

Egyrészt praktikus okokból, hogy ne férjenek hozzá a kártevők, másrészt, mert a hó miatt napokig nem lehetett kimenni a faházakból. Nagyon finom a runda björn nevű változat. A barna kenyér a közkedveltebb, de nem hasonlít az orosz koriandermagos borogyinóira. Divat dúsítani az alapmasszát különféle magvakkal.

Lehet kapni persze Stockholmban közép-európai kenyeret is, hiszen sokezer magyar, lengyel, román, horvát, szerb, szlovén él Svédországban. De igazi hazai veknit sajnos nem. Pedig a zamatos olasz focacciától a könnyű francia bagette-ig jelen van a multikulturális sokszínűség.

A focaccia még a svédeknél is megtalálható. Fotó: Pixabay
A focaccia még a svédeknél is megtalálható. Fotó: Pixabay

Ahol aranyat és ezüstöt szórnak a veknire

A spanyolországi Malagán található a Moreno's Pan Piña pékség, amely kenyereket és péksüteményeket kínál. Ám van egy terméke, amelyet csak a szuper gazdagok vásárolnak meg: ez az aranykenyér. Juan Manuel Moreno, pék szerint ez a finomság egy gramm aranyat és egy gramm ezüstöt is tartalmaz. Egy adag kenyér (400 gramm) 1380 euróba kerül, ami körülbelül 500 ezer forint. De a többi összetevője is különleges.

Az aranyat és az ezüstöt először lemérik, majd sütés előtt szórják rá a kenyérre. A termék olyan népszerű, hogy a főleg milliárdosokban tobzódó országokba, mint az Egyesült Államok, Kína, Oroszország és az Egyesült Arab Emírségek – szállítanak.

 A pita, a baton, meg a budai boulangeire

Az arab országok kenyere a pita. Ez persze egy gyűjtőfogalom, amiben oly sok minden belefér. Az elmúlt évtizedekben magyarok százezrei utaztak nyaralni Egyiptomba, Tunéziába, Marokkóba, Törökországba, hogy megismerkedjenek a pitával és annak rokonaival, amelyek egy része itthon is kapható már.

Jómagam a Rákóczi úton szoktam friss pitát – fehér és barna lisztből egyarént kapható, megfizethető áron - igazi korianderes fekete batont meg a Marriottal szemközti Szmakban. Olykor pedig, ha különösen jókedvem van, a Mészáros utcai francia pékség nem olcsó finomságait is megkóstolom.

Arab országok kedvence a pita. Fotó: Pixabay
Arab országok kedvence a pita. Fotó: Pixabay

Libanoni lepények, százféle változatban

Érdekes gasztronómiai eseményen vettem részt pár éve amikor egy libanoni szakácskönyv szerzője,  Anissa Helou látogatott Budapestre. A neves gasztronómiai szakember a hetvenes években a libanoni háború elől menekült Londonba, ahol műtárgyszakértővé avanzsált. Később, a nyolcvanas években irányt váltott a konyhaművészet felé.

Anissa Helou ma már a libanoni, - amely állítólag a legrafináltabb az arab konyhák között - a közel-keleti, az arab és a mediterrán gasztronómia elismert szakértője, és a világ száz legbefolyásosabb arab nőjének listáján szerepel.

A mint­egy 300 recept egyik legfontosabb ételfajtája a kenyér, több száz oldalon, önálló fejezetekben írja le a különböző lepények, rétegezett, töltött, göngyölt kenyerek történeteit és receptjeit.

Ahol friss kenyér illata száll a lobbyban

Az egyik kedvelt barcelonai szálloda elsősorban illatával vonzza a vendégeket. De nem parfümmel vagy levendulaaromával, hanem a frissen sült kenyerek meleg, utánozhatatlan illatával, aminek óriási a sikere.

Szálloda és pékség együtt – ez a Hotel Praktik Bakery koncepciója. Ez az első hotel a világon, amelyben egy önálló pékség is helyet kap, méghozzá olyan, amelyet Anna Bellsolá vezet, akit a spanyol és katalán pékszakma is az egyik legjobbnak tekint. A Baluard pékség tette híressé a létesítményt a világ egyik legkedveltebb városában. 

Kenyér minden formában, alapanyagban és számtalan ízesítéssel, fantáziadús szendvicsek és híres sütemények, a Sacher tortától a szicíliai cannolliig, friss gyümölcslevek, kávék és teák is találhatók a példátlanul gazdag választékban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Turizmus Indulnak a revizorok a Balatonra, hatalmas razziát jelentett be a NAV
Privátbankár.hu | 2025. július 8. 12:32
héten megkezdte nyári ellenőrzéssorozatát a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), az országos akció során a revizorok egyebek mellett a turisták által kedvelt üdülőhelyeken, a strandokon és a szabadtéri rendezvényeken vizsgálódnak – írja az MTI.
Turizmus Áremelésbe kezdtek a fapados légicégek
Privátbankár.hu | 2025. július 8. 07:25
A német repülőterekről induló fapados járatok utasainak az idén mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk jegyvásárláskor, mint tavaly a DLR német űr- és légiforgalmi központ jelentése alapján. A felmérésben a Wizz Air bizonyult a legolcsóbb légitársaságnak – írja az MTI.
Turizmus „Külföldi vásárlók, menjetek a pokolba” – németellenes feliratok jelentek meg Mallorcán
Privátbankár.hu | 2025. július 6. 15:11
Feszült a viszony a turisták és a helyiek között.
Turizmus Ebbe az országba költöznének a legszívesebben az amerikaiak
Elek Lenke | 2025. július 6. 14:41
A Külföldön Élő Amerikaiak Szövetségének adatai szerint körülbelül 5,5 millió amerikai állampolgár él az Egyesült Államokon kívül, közülük körülbelül 700 ezer nyugdíjas. A listát Spanyolország vezeti, és nem csak a spanyol nyelvet beszélők körében. Ahány ország, annyiféle feltétel és szabálycsomag vonatkozik a tartósan külföldön élni kívánók számára.
Turizmus Új trend az európaiak körében – nyaralás a Balti-tenger lengyel partján
Vágó Ágnes | 2025. július 4. 19:17
A nyári tikkasztó forróságban egyre többen keresnek alternatív úti célokat a mediterrán tengerpartok zsúfoltsága helyett. Erre kínált egy új választ a Lengyel Intézet és a Lengyel Idegenforgalmi Szervezet július 2-án tartott rendezvénye, „Coolcation – Szia Lengyelország, helló Tenger!” címmel.
Turizmus Az éjszakai turizmus hajnala – üstökösnézés az új slágerprogram
Elek Lenke | 2025. június 29. 17:14
Lesni éjjel a csillagos eget, éjszaka hőlégballonozni, meglesni a koalák éjszakai életét – nos, ezek is izgalmas turisztikai programok lehetnek. Sőt, ahogy egyre inkább melegebb lesz nappal, annál inkább népszerűek lesznek.
Turizmus Escorttól a kutyaeledelig – különös szobaszerviz óhajok
Elek Lenke | 2025. június 29. 14:34
Mit lehet rendelni egy szállodaszobában, ha felemeljük a telefont? (Már persze, ha egyáltalán létezik még ott vezetékes telefon.) Az égvilágon mindent, attól függ, a világ sok ezernyi szállodája közül melyikben lakunk.
Turizmus Amerika leereszti a vasfüggönyt
Szakonyi Péter | 2025. június 28. 14:27
Körülbelül fél napig tartott az optimizmus az amerikai turisztikai iparág éves vásárán (IPW), Chicagóban. A  múlt héten zárult rendezvényt  a már meglevő kételyek mellett még bizakodó hangulat övezte, ami aztán  jócskán lecsökkent. Megjelent ugyanis a hír, hogy a Trump kormányzat összesen 36 országot tesz fel a beutazási tiltólistára. 
Turizmus Fontos figyelmeztetés jött a magyar turisták egyik kedvenc célpontjáról – veszélyes idők jönnek
Privátbankár.hu | 2025. június 10. 10:36
Hőhullám érkezik.
Turizmus Ennek nem fognak örülni a nyaralni indulók – nagy változásra készül az EU
Privátbankár.hu | 2025. június 6. 19:51
Kisebb késés esetén jár a kártérítés.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG