1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Jelentős felzúdulást váltott ki egy ausztrál boltos, amikor nemrég kínai szörfdeszkákat kezdett árusítani újonnan nyitott óceánparti boltjában. Az olcsó kínai deszkák ugyanis tönkretehetik a hagyományos ausztrál „szörfipart”. Az ország amúgy is gondokkal küzd a foglalkoztatásban, csökkenek a bányászati és feldolgozóipari munkahelyek, a helyi deviza erősödése és a kereslet csökkenése ugyanis érzékenyen érinti az ikonikus helyi ágazatokat.

Botrányos boltnyitással indult a szörfszezon

Talán nem is gondolta Neil Rech ausztrál boltos, hogy mekkora vihart kavar, amikor megnyitotta szörfösöknek szóló boltját a 35 kilométer hosszú szörfparadicsom, a queenslandi Aranypart egyik kisvárosában, Coolangattában. Az előtte két évig Kínában tanító Rech ugyanis nagy lehetőséget látott az olcsóbb ázsiai import forgalmazásában, mint a helyi gyártók drága kézzel készített szörfdeszkáinak árusításában. A gond – a Bloomberg tudósítása szerint - mindössze az volt, hogy a kínai deszkák ára még a szállítási költségeket beszámítva is egyharmada az ausztrál deszkákénak. A kínai deszkák ára egyébként 250 ausztrál (258 amerikai) dollár azaz hozzávetőleg 64500 forint.

A hír nemcsak nagy vihart kavart a helyi boltosok körében, hanem Rech beszámolói szerint meg is fenyegették őt, a legtöbben megkérdőjelezve a hazafiságát is. Ő pedig egyszerűen nem érti miért baj, ha olcsóbban juttatja szörfhöz azt a népet, ahol a több mint 22 milliós lakosság legalább egytizede hódol ennek a sportnak. Ausztráliában most kezdődik a nyári szörfszezon, rengeteg turista érkezik a hatalmas hullámokkal kecsegtető óceánparti településekre, hagyományosan munkát és jelentős bevétel adva ezzel a helyi lakosságnak. A helyi gyártók azonban most megijedtek, a szörfiparhoz tartozó cégek részvényei jelentős esést produkáltak az ausztrál tőzsdén.

Nemcsak a szörfösök aggódnak, az erősödő „aussie” több ágazatot is sújt

A szörfgyártók és az egyéb, speciálisan ausztrál termékeket forgalmazó ausztrál vállalkozókat nemcsak Rech kínai deszkái aggasztják. Jelentősen nő az ázsiai behozatal más területeken is, miközben a kivitelt visszafogja az erősödő ausztrál dollár. A deviza csak idén az év első heteiben már 1,3 százalékkal erősödött és mindenkori csúcsán van. Egy „aussie” 80,15 eurócentet ér.

Az „aussie” erősödésének köszönhetően 55 százalékkal nőtt az import 2008 októberéhez viszonyítva. Közben folyamatosan csökkennek az ázsiai - elsősorban kínai - vasérc-megrendelések és egyre kevesebb fogy üzemanyagból is. Az ausztrál jegybank az első között volt 2009-ben amelyik elkezdte a kamatot emelni a Lehman-csőd utáni monetáris lazító hullámot követően. Ez akkor nagyon jó hír volt, hiszen azt jelezte, hogy ismét erősödik a kereslet a nyersanyagok iránt, az ausztrál bányavállalatok ismét felpörögtek. A kereslet utóbbi hónapokban tapasztalható csökkenése azonban úgy tűnik megakasztotta a nagy „bánya-boomot.

A bányászattal kapcsolatos munkahelyek száma 21 százalékkal zuhant a tavalyi negyedik negyedévben a 2010-es hasonló időszakhoz képest, 242 ezerre. A feldolgozóipari munkahelyeken 4,4 százalékos volt a leépítés, a kiskereskedelem pedig 2,2 százalékos esést szenvedett el. Ausztráliában, ahol 1991 óta nem mértek recessziót, szép lassan 5,3 százalékra emelkedett a munkanélküliségi ráta.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Utazás Miért érdemes itthon nyaralni, hosszú hétvégézni? Szavazzon!
Eidenpenz József | 2019. június 7. 15:30
Azt mondja a miniszter, belföldön is lehet nyaralni. Van, aki így tesz, van, aki nem, de mik a fő okok? Szavazzon! Előző szavazásunkat pedig egy német áruházlánc nyerte.
Utazás Így kezdődött az évad a Balatonon
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 16:14
Az évtizedes hagyományoknak megfelelően a balatonfüredi ünnepélyes évadnyitóval és a tó megkoszorúzásával szombaton elkezdődött a balatoni turisztikai és vitorlásszezon.
Utazás Ezeket az utakat zárják le holnap Budapesten
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 14:23
Rendezvények és építési munkálatok miatt Budapest több pontján nehéz lesz közlekedni a hétvégén.
Utazás Vegyi incidens miatt volt lezárva a londoni City repülőtere
Privátbankár.hu | 2016. október 22. 09:29
Lezárták pénteken egy időre a londoni City repülőteret, miután az a gyanú merült fel, hogy valamilyen vegyszer kerülhetett a terminál levegőjébe. A speciális felszerelésekkel kivonult tűzoltóság nem talált veszélyes anyagot, így a légikikötőt péntek este ismét megnyitották.
Utazás Egyiptom helyett idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok
Privátbankár.hu | 2016. február 27. 09:42
Egyiptom helyett az idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok az előfoglalások adatai alapján - közölte az Invia online utazási ügynökség az MTI-vel.
Utazás Ebben a városban már nyomozók keresik az illegális szálláskiadókat
Privátbankár.hu | 2015. augusztus 1. 08:27
Álruhás nyomozókkal is kutatnak Barcelonában az adót nem fizető illegális szálláskiadók után, miközben új adót vetettek ki rájuk és korlátozzák az új engedélyek kiadását. Csakhogy ez egyelőre szélmalomharcnak tűnik, 14-szer annyi illegális szobakiadó lehet, mint amennyi hivatalos. A város közben nyugodtan kiteheti a megtelt táblát.
Utazás Jó a rajt: így indult az év a szállodásoknak
Privátbankár.hu | 2015. május 3. 10:21
A legfrissebb adatok szerint az év első két hónapjában 10 százalékkal nőtt a belföldi vendégéjszakák száma a szállodákban. Nincs ok a panaszra: a külföldiek is szép számmal jöttek, főleg a brit és amerikai vendégek száma ugrott meg drasztikusan, az oroszok továbbra is elmaradnak.
Utazás Már két ötcsillagos strand van az országban: ez az egyik
Privátbankár.hu | 2015. május 2. 15:38
Ötcsillagos minősítést kapott a hajdúszoboszlói strand, eddig csak egy ilyen strandunk volt.
Utazás BKK bérlete van? Így autózhat vele ingyen
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 11:30
Újabb szintre tört be a közösségi autózás: BKK bérlettel havidíj nélkül, fél órás távra vehetjük kölcsön az Avalon autóit.
Utazás Ma estig biztos kitart a magyar-lengyel barátság - Hajrá magyarok!
Nagy László Nándor | 2015. április 25. 10:41
Nagy Lajos óta nem volt ennyire magyar Krakkó - a korábbi lengyel királyi székhelyen ma bizonyosan percenként hallhatunk magyar szót, hiszen nagyjából 3-4 ezer magyar szállta meg a várost a divizíó IA világbajnokság - számunkra - döntőjére készülve. Ma este az elitligába jutásért játszik magyar jégkorong-válogatott.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG