Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A Cégmentő videókonferencián György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a gazdaságvédelmi akcióterv eddig ismert elemein kívül új részletekről is beszélt: az eddig viszonylag keveset emlegetett intézkedéséről, a mikro-, kis- és középvállalatoknak elérhető pályázati forrásokról tudhattunk meg többet. A 100 milliárdos keretösszegű pályázati programból 50 milliárd jut a mikrovállakozásokra és kkv-kra, ezeket a forrásokat viszonylag könnyen vissza nem térítendő támogatássá alakíthatják majd a vállalkozások.

A beszámoló eredetileg a piacesprofit.hu-n jelent meg.

A tervek szerint 9200 milliárd forintot mozgathat meg a gazdaságvédelmi akcióterv

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a Piac&Profit Konferencia szervezésében megvalósult Cégmentő videókonferencián elmondta: a gazdaságvédelmi akcióterv megalkotásakor az egyensúlyra, az arányosságra törekednek; a munkahelyek megőrzésére olyan megoldást találtak, ami a munkáltatói és munkavállalói érdekképviseleteknek is megfelel és az adófizetőket sem terheli túlzottan.

Hogy mekkora pénzeket mozgósít az akcióterv, az természetesen attól is függ, hogy milyen összegben veszik igénybe a gazdasági szereplők az elérhető eszközöket - mondta György László. A 2020 és 2022 között rendelkezésre álló összeg mindenesetre 9 és 10 ezer milliárd forint között mozog, ez a GDP 18-20 százaléka - ismertette az államtitkár. A program 5 pillérre épül: munkahelymegőrzésre, munkahelyteremtésre, a kiemelt ágazatok megerősítésére és a vállalkozások finanszírozására, valamint a családok és nyugdíjasok védelmére.

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a Piac&Profit Konferencia szervezésében megvalósult Cégmentő videókonferencián.György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a Piac&Profit Konferencia szervezésében megvalósult Cégmentő videókonferencián.

Kiemelt intézkedések: a moratóriumtól az adócsökkentésig

György László a kiemelt intézkedések közül elsőként a kamat- és tőkefizetési moratóriumról beszélt. Az ITM első becslései arról szóltak, hogy 3000 milliárd forint értékű likviditáshoz juttathatja a moratórium a magyar vállalkozásokat és a lakosságot, most azonban az látszik, hogy egyes becslések szerint a tartozással rendelkezők egyharmada, más becslések szerint is legfeljebb kétharmada veszi igénybe a moratóriumot, a többiek tovább törlesztenek.

A munkahelyvédelmi bértámogatás kerete egyelőre felülről nyitott. A kutatás-fejlesztésben dolgozók 40 százalékos bérkiegészítésére is irányzott elő külön forrást a kormány; a támogatás célja, hogy a magyar vállalatoknál meglévő szakembereket ne tudják a válság idején “elhappolni” külföldről.

A negyedik kiemelt elem a támogatott hitel- garancia- és tőketermékek köre, ide tartoznak az MFB, az Eximbank, az agrárintézmények által nyújtott hitelek és a Széchenyi-kártya, az MNB NHP Hajrá! terméke. Összesen 2500 milliárd forint körül mozog ennek az elemnek a keretösszege, de az egyes részelemeket szabályozó rendeletek, határozatok közül még nem jelent meg minden.

Az ötödik kiemelt intézkedési kör az adócsökkentések és adminisztrációs egyszerűsítések köre, ami 300 milliárd forintra tehető - ahogy György László is jelezte, ide értendő az a 2 százalékpontos szocho-csökkentés, ami egy korábbi megegyezés eredményeként a járványtól függetlenül is megtörtént volna - igaz, ahogy az államtitkár jelezte, a kormány el is állhatott volna tőle a vírushelyzetre való tekintettel.

100 milliárdos keretösszegű pályázati rendszer indul

A hatodik kiemelt intézkedés a mikro-, kis- és középvállalatok, valamint a nagyvállalatok munkahelymegtartásra és hatékonyságnövelésre irányuló pályázati támogatások köre, amelyet első körben 100 milliárd forintos keretösszeggel hirdetnek majd meg – igény esetén pedig kibővítik. Ebből egy 50 milliárd forint értékű program a Külgazdasági és Külügyminisztérium vezetésével került kidolgozásra, a lebonyolításért pedig a HIPA Nonprofit Zrt. felel. A másik 50 milliárd forintos keretből beruházásra adnak finanszírozást a cégeknek, a korábbi pályázati támogatásokhoz képest teljesen más logika szerint, sokkal nagyobb mozgásteret hagyva a pályázóknak. Egy fontos feltétel van: legalább a 2020 áprilisi létszám 90 százalékát kell hosszú távon megtartani.

Ez egy transzformer projekt lesz: május elején kiírják a pályázatokat, elbírálásuk automatikus lesz, május végén-június elején egyben hozzá is juthatnak a cégek a forráshoz. Amennyiben bizonyos feltételeket teljesítenek a vállalatok (például a létszám 90 százalékának megtartását és más, György László szerint könnyen teljesíthető feltételeket), akkor a visszatérítendő támogatás vissza nem térítendő támogatássá alakul át. Ezt a forrást 70 százalékos támogatásintenzitással adják, és a közép-magyarországi régióra is érvényes.

A lehetséges beruházási célok köre rendkívül tág lesz, lényegében bármire költhető, ami a cégek hatékonyságát javítja, termelékenységét növeli: energiahatékonysági projektekre, digitalizációra a forrást 50 százalékban használhatják; 20 százalékban eszközt vagy technológiát kell vásárolni; meghatározott keretek között szakértői szolgáltatások is igénybe vehetőek, valamint a vali.ifka.hu vállalkozói információs oldalon szereplő képzéseket is finanszírozhatják a cégek a pályázati pénzből. 10 százalékban rezsire is költhetőek ezek a források.

Az elérhető összegekről György László elmondta: a cégek 5-9 főig munkavállalónként 1,5 millió, 10-49 főig munkavállalónként 1 millió, 50-249 főig 500 ezer forintot vehetnek igénybe (a korábban ismertetettnél tehát magasabbak az elérhető összegek). Ebből a pénzből lehet vállalatirányítási rendszert, új eljárásokat fejleszteni, új folyamatokat bevezetni, energiahatékonysági beruházásokat megvalósítani - a 70 százalékos támogatásintenzitás a maximumot jelenti, az önerő a támogatott hitelprogramokból is előteremthető.

Ingyenes informatikai képzés mindenkinek

Az államtitkár hetedik kiemelt programpontként az átképzési támogatásokat ismertette. Ingyenes képzési lehetőségek a vali.ifka.hu-n most is elérhetőek, de indul majd egy ingyenes 8 hetes informatikai képzési kurzus május végétől, amit bárki igénybe vehet - digitalizációs, informatikai ismeretek sajátíthatóak el távoktatás, e-learning formájában. Emellett informatikai átképzési programot is hirdetnek azoknak, akik a képzés végén munkanélküliek. György László azt is elmondta: az informatikai képzéskre 30 százalék fölötti arányban a turizmusból, vendéglátásból érkeznek. Az átképzésre jelentkezőknek kamatmentes diákhitelt is bevezettek a felnőttképzésben. Az intézkedések keretösszege 3 milliárd forint.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Cégen belüli mentőövek (nem csak) járvány idejére: a munkabérelőleg és a munkáltatói kölcsön
Privátbankár.hu | 2021. május 14. 09:54
A koronavírus-járvány világszerte több mint egy éve jelen van az életünkben, valódi hatásai szinte felmérhetetlenek. Mind a munkáltatók, mind a munkavállalók nehéz pénzügyi helyzetbe kerülhetnek. Ilyenkor a munkáltatónak mérlegre kell tenni saját anyagi lehetőségeit és a megbecsült munkavállalók megtartásának fontosságát, értékét. A munkavállalóknak pedig fontos biztonsági szempont lehet, hogy nem egy bank felé ’adósodnak’ el, hanem a saját munkáltatójuk felé és hogy saját tisztességes munkavégzésük garancia lehet a gyors és átmeneti anyagi segítség szabályszerű visszatérítésére. Dr. Sebők Róbert, a bpv JÁDI NÉMETH Ügyvédi Iroda ügyvédjelölt munkatársa szakcikkében a munkabérelőleget és a munkáltatói kölcsönt, mint két lehetséges juttatási formát ismerteti.
Vállalat 10 millió dollárt kapott a magyar-amerikai hibrid startup
Natív tartalom | 2021. május 13. 15:07
A Transcend egyedülálló tervezőprogramja több száz órás mérnöki munkaórát vált ki zöld ipari beruházásoknál. „Büszkeség számunkra, hogy nem csak a startup vezetői és teljes fejlesztői csapatában vannak jelen magyarok, hanem a befektetők körében is” – mondta el Sohajda Júlia, a Vespucci Partners társalapítója. A budapesti székhelyű kockázatitőkealap-befektető már magvető fázistól kezdve támogatta a startup útját. Ennek eredménye a napokban zárult nemzetközi növekedési tőkebevonás, amely végül tízmillió dollárosra duzzadt.
Vállalat Közel 12 milliárdot bukhatnak az állam egykori bankjának hitelezői
Csabai Károly | 2021. május 12. 05:07
A Széchenyi Kereskedelmi Bankról van szó, amelybe 2013 nyarán szállt be kisebbségi tulajdonosként a Nemzetgazdasági Minisztérium - a hitelintézet azonban 2014 végén bedőlt, 2015 nyarától pedig felszámolás alatt áll. A felszámoló értékesítette a Széchenyi Bank teljes vagyonát, és jelenleg az eljárás technikai zárását készíti elő, majd összeállítja, és a Törvényszékre benyújtja a felszámolási zárómérleget – derült ki lapunk megkeresésére. Azt azonban, hogy a bank egykori vezetői ellen indított büntetőügyek mikor fejeződnek be, még megjósolni sem lehet.
Vállalat Koronavírus-vakcina: a Richter nem fog részt venni a gyártásban és a fejlesztésben
Király Béla | 2021. május 10. 11:21
Hétfőn ismertette az első negyedéves számait a Richter Gedeon Nyrt., amelynek forgalma és nyeresége is némileg elmaradt az egy évvel korábbitól. A vállalat menedzsmentje ennek ellenére éves szinten továbbra is bővülést vár. Az eredményeket ismertető sajtótájékoztatón a koronavírus-vakcináról is szót ejtett Orbán Gábor vezérigazgató.
Vállalat Mészáros Lőrinc egri hotelje több állami pénzt kapott, mint Eger városa
Privátbankár.hu | 2021. május 10. 08:34
Nagyságrendekkel több pénzzel segítették meg az egri szállodát, mint az önkormányzatot.
Vállalat Vajna Tímea öröksége 5 milliárdos veszteséget termelt
Privátbankár.hu | 2021. május 10. 07:52
Távol került örökségétől Vajna Tímea.
Vállalat 130 milliós veszteséget termelt a DVSC az NBII-ben
Székely Sarolta | 2021. május 9. 17:56
Nemcsak a koronavírus-járvány és a miatta felborult mindennapok miatt volt eseménydús éve a debreceni focicsapatnak. Az NBI-ből történő kiesés a csapat mögött álló társaság gazdálkodásán is meglátszódott - persze, ebben az esetben nem lehet teljesen elkülöníteni, a számokra milyen mértékig hatott a COVID és milyen mértékig az NBII-es szereplés. 
Vállalat Hosszas huzavona után lett vége a kétes ingatlanhiteleket nyújtott cégnek
Csabai Károly | 2021. május 9. 12:21
A Magyar Ingatlanhitel Zrt.-vel szemben még a 2000-es évek elején merült fel a gyanú, eleve azért adott lakáshiteleket, hogy aztán megszerezhesse az adósok ingatlanait. Többszöri bírságolás után a felügyelet 2014 októberében vonta vissza a pénzügyi vállalkozás engedélyét, s kezdeményezte a felszámolását. Ez zárult le a napokban, amelyet követően a cégbíróság törölte a társaságot. 
Vállalat 30 milliárdos támogatást ad a kormány a versenyképesség-növelésére
MTI | 2021. május 9. 10:16
A versenyképesség növelésére irányuló újabb támogatási programot indít a kormány 30 milliárd forint értékben - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán vasárnap.
Vállalat Pénzre váltanák a követőiket, de a netes gyűlölködésből nem kérnek a futballklubok
Marosi Gergely | 2021. május 8. 12:21
Futballklubok, játékosok és szervezetek sora sötétítette el közösségimédia-csatornáit május 1. és 4. között, ezzel tiltakozva a gyűlölködő, illetve rasszista kommentáradat, valamint a különféle platformok szerintük nem megfelelő moderálása miatt. Gesztusnak látványos volt, de ha az összes üzleti és kommunikációs érv a közösségimédiás-jelenlét növelése mellett szól, kivonulni aligha lehet, a teljes megrendszabályozás meg szélmalomharcnak tűnik.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.